Adobe presenteert CS5

40 reacties

Vandaag presenteert Adobe alweer de vijfde editie van het Creative Suite softwarepakket. Adobe CS5 is een verzameling van software om beeld,websites en video te bewerken. De eerste editie van het verzamelpakket zag in 2003 het levenslicht. Tegenwoordig is het softwarepakket de belangrijkste bron van inkomsten van Adobe.

De Creative Suite  is in meerdere opzichten verbeterd. Zo is de software geoptimaliseerd om goed te presteren op nieuwere Macs. Tevens heeft Adobe laten weten met CS5 alleen nog Intel-Macs te ondersteunen die draaien op recente besturingssystemen (Tiger,Leopard en Snow Leopard).
Met het lanceren van Adobe CS5 kabbelt de strijd tussen Adobe en Apple trouwens rustig voort. CS5 bevat namelijk de mogelijkheid om Flash-applicaties om te zetten naar een formaat voor de iPhone en iPad. Apple is het daar echter niet mee eens en kondigde vorige week al aan dit formaat binnenkort niet meer te ondersteunen.

Vanmiddag wordt Creative Suite 5 officieel gepresenteerd, je kan dit live volgen op de speciaal voor CS5 ingerichte pagina.
Net als tijdens de introductie van CS 4 houdt Martijn Snels ons ook dit keer live op de hoogte van de presentatie via Twitter. Zijn tweets zijn hieronder te lezen.

Reacties

40 reacties
 • Profielfoto
  MarvinE

  Apple maakt het ook wel iedereen moeilijk hoor… Bied Adobe een alternatieve oplossing voor Flash, wuift Apple die weg…

 • Profielfoto
  Cube

  Ben benieuwd. Vond de “content-aware-fill” demo erg indrukwekkend.

 • Profielfoto
  Renzsz

  @ MarvinE, het is “biedt” (sorry voor het azijnpissen)

  Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe Photoshop met content aware functies.

 • Profielfoto
  Afroman

  Wel een gay-ass actie van Apple. Wat hebben ze hierop te verliezen.:/

 • Profielfoto
  Martijn Snels

  Net als bij de presentatie van Creative Suite 4 ben ik er ook weer bij en breng ik verslag uit via mijn Twitter account.

 • Profielfoto
  bartje

  Ik ben ook wel benieuwd naar die nieuwe features!!
  Voor die iphone shizzle geneuzel snap ik dat wel. Kan mij verder ook niet boeien wat Apple doet en vindt, zolang ik maar van mijn iPhone kan blijven genieten. En dat doe ik nu ook al.

 • Profielfoto
  JDVM

  @ MarvinE:
  Het is geen alternatieve oplossing voor Flash, het is een manier om iPhoneOS-apps te maken.

 • Profielfoto
  iKooon

  @Afroman offtopic: Vanuit het perspectief van Apple is het goed te begrijpen. Zij willen controle houden over hun platform en niet afhankelijk worden van derden. Lees ook: http://daringfireball.net/2010/04/why_apple_changed_section_331

  ontoppic: ik zag dat CS5 pas “ergens” in mei wordt geleverd. Ik hoopte dat dat vandaag al was.:sad:

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Ik ben het helemaal eens met Apple.

  Adobe maakt haar producten onnodig lomp, onhandig en inefficiënt. Ik pleit ervoor dat de nieuwste producten van Adobe opgepoetst worden ‘onder de motorkap’.

  PDF bijvoorbeeld. Ontzettend handig maar lomp.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Kan iemand even kijken waarmee die teller op Adobe.com is gemaakt? Niet met flash, wat ik overigens wel apart vind.

 • Profielfoto
  Miti96

  Goed artikel, Anthony!

 • Profielfoto
  The JM

  Natuurlijk verbiedt Apple het maken van iPhone-apps in Flash. Als Apple een nieuwe API aanbiedt aan de ontwikkelaars moeten zij wachten totdat Adobe het ook in hun software heeft geïmplementeerd. Dat kan toch ook helemaal niet. En zo zijn er nog veel meer nadelen. Apple moet als enige een SDK aan (kunnen) bieden. Ik geef ze groot gelijk.

 • Profielfoto
  DeXoN

  @Afroman offtopic: Vanuit het perspectief van Apple is het goed te begrijpen. Zij willen controle houden over hun platform en niet afhankelijk worden van derden. Lees ook: http://daringfireball.net/2010/04/why_apple_changed_section_331

  ontoppic: ik zag dat CS5 pas “ergens” in mei wordt geleverd. Ik hoopte dat dat vandaag al was.:sad:

  Inderdaad, CS5 komt pas rond de 15de mei uit.

  Ik ben het helemaal eens met Apple.

  Adobe maakt haar producten onnodig lomp, onhandig en inefficiënt. Ik pleit ervoor dat de nieuwste producten van Adobe opgepoetst worden \’onder de motorkap\’.

  PDF bijvoorbeeld. Ontzettend handig maar lomp.

  De nieuwe producten van Adobe zouden allemaal 64bit zijn, dus ze hebben ook moeite gedaan om de motor onder handen te nemen;)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @Afroman offtopic: Vanuit het perspectief van Apple is het goed te begrijpen. Zij willen controle houden over hun platform en niet afhankelijk worden van derden. Lees ook: http://daringfireball.net/2010/04/why_apple_changed_section_331

  Goed artikel!

 • Profielfoto
  strigoi

  @ MarvinE: Over welk alternatief heb jij het? Flash op de iPhone is en blijft gewoon Flash..

  Alternatief op Flash = HTML5

  Zoals al zo vaak is gezegd, Flash is alles behalve efficiënt geschreven voor Mac OS X. Ga maar eens een Flash filmpje op je Mac afspelen en kijk dan eens in Activiteitenweergave, denk dan eens aan de veel minder krachtige iPhone en batterylife van het toestel.

  Denken jullie nou echt dat Apple haar systeem zo ontwerpt dat alles behalve Flash er op draait? Als het geweldige software was geweest had Apple het echt wel aangeprezen.. Apple heeft groot gelijk Flash te willen weren uit haar Mobile apparaten. Het is Adobe die koppig door gaat en probeert deze logge dinosaurus in stand te houden in plaats van iets echt nieuws te ontwikkelen..

  Over CS4 en CS5. Elke Mac gebruiker zit al sinds Leopard standaard met een 64-bit besturingssysteem en pas 3 jaar later komen ze met een 64-bit versie van CS voor de Mac. Terwijl Windows al met CS4 (ook eigenlijk erg laat) 64-bit software had. Adobe wist voor de release van CS4 donders goed dat het nieuwe systeem Cocoa zou worden. En dan lees ik:

  As we wrapped up Photoshop CS3, our plan was to ship 64-bit versions of the next version of Photoshop for both Mac and Windows. On the Mac Photoshop (like the rest of the Creative Suite, not to mention applications like Apple’s Final Cut Pro and iTunes) relies on Apple’s Carbon technology. Apple’s OS team was busy enabling a 64-bit version of Carbon, a prerequisite for letting Carbon-based apps run 64-bit-native.

  At the WWDC show last June, however, Adobe & other developers learned that Apple had decided to stop their Carbon 64 efforts. This means that 64-bit Mac apps need to be written to use Cocoa (as Lightroom is) instead of Carbon. This means that we’ll need to rewrite large parts of Photoshop and its plug-ins (potentially affecting over a million lines of code) to move it from Carbon to Cocoa.
  bron

  Waarom schrijf je Lightroom in Cocoa en rest in Carbon? Klinkt als een schoolkind die zegt dat het huiswerk klaar is maar dat het nog thuis ligt. En dat volgende week het wellicht wat later maar natuurlijk goed wordt ingeleverd. En dan heb ik het nog niet eens over de astronomische prijzen voor de software pakketen gehad.

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ik wacht vol spanning!:D Die nieuwe bewerkingstool in PS is gewoon werkelijk … :crazy:

 • Profielfoto
  strigoi
  DeXoN

  Inderdaad, CS5 komt pas rond de 15de mei uit.

  Fijne 15 mei vandaag iedereen!

 • Profielfoto
  Webbiker

  Kan iemand even kijken waarmee die teller op Adobe.com is gemaakt? Niet met flash, wat ik overigens wel apart vind.

  Is een stukje javascript, zo te zien met jQuery framework maar kan ook zonder.

 • Profielfoto
  DeXoN
  DeXoN

  Inderdaad, CS5 komt pas rond de 15de mei uit.

  Fijne 15 mei vandaag iedereen!

  Vandaag toont enkel Adobe CS5 aan het grote publiek. Om het werkelijk te gebruiken moet je wachten tot 15 mei want het is dan pas dat het in de winkel ligt.

 • Profielfoto
  Gijsberts

  @Dagaloni
  Dat is gemaakt met JavaScript; het script zal wel elke seconde een andere image laden. Idd vreemd dat ze dit niet met Flash doen..

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Onvoorstelbaar dat sommige stakkers hier alsnog de Flash discussie oppikken en lopen te zeiken op Adobe! Aan de andere kant ben ik net zo’n stakker door er serieus op in te gaan… Apple fanboys.. als er ooit een reden is om Apple de rug toe te keren, dan is het wel de achterban.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Ok dankjewel;)

 • Profielfoto
  macmaned

  @ Afroman: Wat hebben ze hierop te verliezen?

  Nou alles! Zie het artikel “Steve Jobs reageert op kritiek op nieuwe iPhone SDK: liever lock-in” op iPhoneclub: http://www.iphoneclub.nl/67236/steve-jobs-reageert-op-kritiek-op-nieuwe-iphone-sdk-liever-een-lock-in/

 • Profielfoto
  maconly

  ik vind iedere laatste update van adobe een stap terug.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Waarom schrijf je Lightroom in Cocoa en rest in Carbon? Klinkt als een schoolkind die zegt dat het huiswerk klaar is maar dat het nog thuis ligt. En dat volgende week het wellicht wat later maar natuurlijk goed wordt ingeleverd. En dan heb ik het nog niet eens over de astronomische prijzen voor de software pakketen gehad.

  Ik vermoed omdat CS een ouder pakket is dan Lightroom en dus de originele code al geheel in Carbon was. Toen men met Lightroom begon was al bekend dat Cocoa de “way to go” zou gaan worden en is men meteen maar met Cocoa begonnen.

 • Profielfoto
  1984

  Apple zit Adobe weer dwars Laat Adobe in haar nieuwe softwaresuite Creative Suite 5 nou net een manier hebben geïntroduceerd waarbij makers van Flash-applicaties deze relatief makkelijk over kunnen zetten naar een iPhone/iPad-app. Mensen die toch met deze methode een app maken, lopen het risico afgekeurd te worden voor de App Store.nog even en het is onmogelijk om Adobe CS op een Mac te draaien

  http://www.telegraaf.nl/digitaal/mobiel/6491304/__Apple_zit_Adobe_weer_dwars__.html?sn=digitaal

 • Profielfoto
  DeXoN

  Apple zit Adobe weer dwars Laat Adobe in haar nieuwe softwaresuite Creative Suite 5 nou net een manier hebben geïntroduceerd waarbij makers van Flash-applicaties deze relatief makkelijk over kunnen zetten naar een iPhone/iPad-app. Mensen die toch met deze methode een app maken, lopen het risico afgekeurd te worden voor de App Store.nog even en het is onmogelijk om Adobe CS op een Mac te draaien

  http://www.telegraaf.nl/digitaal/mobiel/6491304/__Apple_zit_Adobe_weer_dwars__.html?sn=digitaal

  Ik denk dat het merendeel van Adobe CS gebruikers ook Mac gebruikers zijn, dus dit zal nog niet snel gebeuren denk ik :).

  En ik geef Apple gelijk in de keuze om die CS5 compiler te blokkeren want code die gegenereerd is, volgens mijn mening, is nog altijd veel slechter dan handgeschreven code.

 • Profielfoto
  strigoi

  Waarvoor hebben we Flash eigenlijk nog nodig? Meeste filmpjes (zie youtube zijn H.264 / HTML5) hebben al geen flash meer nodig. Persoonlijk ben ik geen Flash game fan en veel animaties op websites worden ook al overgenomen door andere programmeer talen. What’s the big deal?

 • Profielfoto
  JorzoR

  Kan iemand even kijken waarmee die teller op Adobe.com is gemaakt? Niet met flash, wat ik overigens wel apart vind.

  Javascript met plaatjes: http://images.tv.adobe.com/cs5/script/home.js

 • Profielfoto
  Clemenza

  Ik ga wel mee eten:P

 • Profielfoto
  1984

  Ook is de nieuwe CS5 aangepast voor het gebruik van het binnenkort te verschijnen Flash 10.1.. Voor de Mac hebben nu een aantal pakketten die dat al hadden voor Windows, ook 64-bits ondersteuning gekregen. Photoshop is op maar liefst 36 punten verbeterd

 • Profielfoto
  vizjuul

  Vandaar het grote prijsverschil met Amerika?
  $1899,- of €2700,- Dat is meer dan €1000,- verschil!

 • Profielfoto
  Bianco

  Toch wel vreemd, dat Adobe. Ondanks alle strubbelingen tussen Adobe en Apple, wordt toch de gehele presentatie uitgevoerd op Apples. Weliswaar zien de getoonde computers er als PC’s uit, alle getoonde schermfilmpjes waren op een Apple gemaakt…….
  voor zover ik heb kunnen vaststellen dan….

 • Profielfoto
  awi

  Wat een lelijke, lawaaiige CS5 presentatie/onthulling zeg. Ik had van Adobe wel wat beter verwacht……

 • Profielfoto
  snipper

  Zoals al zo vaak is gezegd, Flash is alles behalve efficiënt geschreven voor Mac OS X. Ga maar eens een Flash filmpje op je Mac afspelen en kijk dan eens in Activiteitenweergave, denk dan eens aan de veel minder krachtige iPhone en batterylife van het toestel.

  Speel een willekeurige video af en kijk naar Activiteitenweergave en je ziet precies hetzelfde, wat is je punt?

  Over CS4 en CS5. Elke Mac gebruiker zit al sinds Leopard standaard met een 64-bit besturingssysteem en pas 3 jaar later komen ze met een 64-bit versie van CS voor de Mac. Terwijl Windows al met CS4 (ook eigenlijk erg laat) 64-bit software had.

  Apple zélf heeft zijn eigen OS X 10.6 Leopard zelfs nog lang niet helemaal in 64-bit geschreven en dan zou Adobe dat wel moeten doen? Daar hoor ik niemand over?!

 • Profielfoto
  Bianco

  Toch wel vreemd van Adobe, gezien de strubbelingen van de laatste jaren (daarbij noem ik ook maar even de 64 Bits versie van Photoshop die er niet voor Apple is), en het gekrakeel rond Flash, dat bijna alle schermfilmpjes van de presentatie van CS5, waar overigens wel een aantal bijzondere functies inzitten, gemaakt zijn op een Apple…..

 • Profielfoto
  snipper

  […]Over CS4 en CS5. Elke Mac gebruiker zit al sinds Leopard standaard met een 64-bit besturingssysteem en pas 3 jaar later komen ze met een 64-bit versie van CS voor de Mac. Terwijl Windows al met CS4 (ook eigenlijk erg laat) 64-bit software had. Adobe wist voor de release van CS4 donders goed dat het nieuwe systeem Cocoa zou worden[…]
  Waarom schrijf je Lightroom in Cocoa en rest in Carbon? Klinkt als een schoolkind die zegt dat het huiswerk klaar is maar dat het nog thuis ligt. En dat volgende week het wellicht wat later maar natuurlijk goed wordt ingeleverd.

  Sneu van Adobe, maar is het je opgevallen dat Apple zelf na jaren nog steeds zijn bloedeigen, #1 software product Mac OS X 10.6 nog steeds niet helemaal in 64-bit heeft herschreven? Over te laat gesproken.

  Verder helemaal eens dat prijzen belachelijk zijn van Adobe. En waarom zijn de Europese versies twee keer zo duur?!

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ik zie het alweer. Er worden zelfs nog CS2 issues uit de sloot gehaald. Goed 1 reden waarom Photoshop CS4 voor Windows wel 64bit is en op de Mac niet. Apple. Apple heeft het traject naar 64bit omgegooid en Photoshop gaat al een tijdje mee, 20 jaar, denk je dat het een eenvoudig klusje is om dat volledig te herschrijven? Het is grote onzin om te zeggen dat elke Mac gebruiker sinds Leopard op een 64 bit systeem zit. Weet je wel hoevel PowerMac er nog sraaien op diverse reclamebureau’s? Wel met 10.5 erop maar met CS3/4. Over de prijsstelling, tja zo denkt Adobe over zaken doen in USA en zaken doen in Europa. Je hoeft het niet te kopen he? Ik heb de presentatie gisteren gezien bij het pers evenement en later nog een keer bij de Adobe User Group meeting. Er zijn nog zoveel features (echte handige) over die niet geshowed zijn. Ik lees nu de reviewersguide van InDesign en dat is behoorlijk hoor. Dan heb ik het niet eens over de toevoeging van de “interactiviteit” mogelijkheden. Voordat je wat gaat roepen, verdiep je eens een keer in de materie.

 • Profielfoto
  JelleT

  Vandaar het grote prijsverschil met Amerika?
  $1899,- of €2700,- Dat is meer dan €1000,- verschil!

  Vind het inderdaad ook een bizar verschil! Pakket is hier bijna 2x zo duur!

  $1899 is ± € 1405. Prijs hier: € 2735 verschil is dus ± € 1330!

 • Profielfoto
  Elmo0o

  Leuk die ads, maar niet erg up to date? Alvast CS5 bestellen? Iemand?