Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 2 maart 2010

Wordt het vandaag een mooie dag voor Safari?

Ben je Windows-gebruiker, al dan niet tegen wil en dank? Dan wordt dit een belangrijke dag. Microsoft zal je vandaag namelijk een keuze voorleggen: welke ‘webbrowser wil je gebruiken?’ Deze browserreferentiekadervergrotende actie doet Microsoft natuurlijk niet uit vrije wil. Het moet van Nikkelen Nelie.

Een jarenlange strijd tussen Microsoft en de Europese Unie rond de monopoliepositie van het bedrijf kwam eind vorig jaar ten einde. Kortweg werd Microsoft beschuldigd van het gebruikmaken van z’n (bijna) monopoliepositie door gebruikers automatisch op te schepen met Internet Explorer. Om gebruikers duidelijk te maken dat ze een keuze hebben moest Microsoft een optiescherm in Windows bouwen, waarin de vijf belangrijkste browsers (Explorer, Firefox, Safari, Chrome en Opera) in willekeurige volgorde getoond worden. Wie nog even verder scrollt komt er zelfs nóg 7 tegen.

Vanaf vandaag krijgen alle Europese gebruikers van Windows XP, Vista en 7 het scherm te zien en worden zo geattendeerd op de grote open browserwereld buiten Internet Explorer. Microsoft kijkt ondertussen knarsetandend toe. Directeur Theo Rinsema van Microsoft Nederland verklaart tegenover de NOS rekening te houden met een aanzienlijk verlies van Explorer gebruik.

Het zou misschien in de lijn der verwachting liggen dat Apple binnenkort ook een telefoontje uit Brussel krijgt, aangezien Mac OS X ook standaard geleverd wordt met Apple’s eigen browser Safari. Toch zal dat voorlopig wel meevallen, gezien het kleine deel van de markt dat op Mac werkt, alhoewel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wordt het vandaag een mooie dag voor Safari?
Sluiten