Jorg
Jorg Nieuws 8 maart 2010

Screenshots: Waarom een mini-computer zonder aangepast OS een slecht idee is

Wij Apple-gebruikers zijn het gewend dat al onze hardware voorzien is van speciaal voor het apparaat ontwikkelde software. Omdat bij Apple zowel de apparatuur als de programmatuur uit dezelfde koker komen, is alles naadloos op elkaar afgstemd. Dit lijkt heel logisch, en dat is het ook, ware het niet dat dit in de Windows-wereld geen vanzelfsprekendheid is. De software van Microsoft wordt door honderden fabrikanten geinstalleerd op duizenden apparaten. Voor geen enkele van deze apparaten is de software specifiek ontworpen. Microsoft noemt dat “keuzevrijheid”, wij noemen het economische gemakzucht.

Deze combinatie van software met willekeurige hardware gaat vaak goed, maar veel vaker nog leidt het tot problemen. Hardwarefabrikanten kunnen zich alleen met hardwareconfiguraties onderscheiden, de software betrekken ze immers allemaal als eenheidsworst bij dezelfde partij. Dat kan niet goed gaan…

Een fraai voorbeeld daarvan zag ik onlangs op de netbook van een (verre!) kennis. Het apparaat betrof een onlangs aangeschafte MSI Wind met Windows XP. Het beeldscherm van de mini-laptop heeft een resolutie van 1024×600. Ik wilde er wat instellingen veranderen in de bijgeleverde Windows Live Messenger (het voormalige MSN Messenger). En toen gebeurde er dit:

Het venster van deze Microsoft-applicatie, meegeleverd met dit Microsoft-besturingsysteem, dat op zijn beurt voorgeinstalleerd was op deze netbook, past niet op het scherm! De OK en Annuleer-knoppen vallen buiten beeld, en er is geen enkele mogelijkheid om het venster te verkleinen. Voor een normale gebruiker is deze software (en ik herhaal nog maar eens: die werd meegeleverd op het apparaat!) dus niet bruikbaar. (Ik ben me bewust van Tab-Tab-Tab-constructies om bepaalde schermelementen te selecteren, maar nog los van het feit dat in bovenstaand voorbeeld dan geen feedback zichtbaar is, is dat niet de manier waarop een normale gebruiker met zijn computer interacteert.)

Als Apple-gebruiker blijf ik me verbazen over dit soort dingen. Het zou voor Apple ondenkbaar -en voor ons gebruikers onacceptabel- zijn wanneer bij een Mac, iPhone, iPod touch of straks een iPad, níet tot in detail alle elementen van het besturingssysteem, de bijgeleverde applicaties en de hardware op elkaar zouden zijn afgestemd.

Als afsluiter nog een screenshot, ditmaal van de bijgeleverde browser Internet Explorer, in de standaard configuratie (na installatie van Live Messenger). Op het scherm zijn welgeteld vijf (!) regels met knoppen en menu-opties te tellen, die gezamenlijk minimaal een-derde van de beperkte schermruimte op deze netbook in beslag nemen.

Kortom, wij Apple-gebruikers verwachten van een Apple-product dat alle belangrijke zaken zodanig zijn ontworpen dat ze borg staan voor een naadloze integratie en een ultieme gebruikerservaring. In de Windows-wereld is dat alles behalve een vanzelfsprekendheid. En zoals bovenstaand voorbeeld laat zien, is zelfs een minder-dan-ideale-maar-toch-bruikbare configuratie niet altijd haalbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Screenshots: Waarom een mini-computer zonder aangepast OS een slecht idee is
Sluiten