Apple ‘wint’ vannacht tenminste twee Oscars

22 reacties

Dat we regelmatig herinnerd worden aan Apple tijdens de uitreiking van de Oscars in Hollywood is niet zo vreemd. Bijna alle animatiefilms van Steve’s liefdesbaby Pixar zijn in het verleden genomineerd geweest of hebben daadwerkelijk het fel begeerde gouden beeldje gewonnen.

Dit jaar is het de beurt aan Up, waarin Carl Fredricksen op hoge leeftijd zijn jeugddroom vervult door letterlijk met huis en haard op ontdekkingsreis te gaan. Naast vier nominaties buiten de tekenfilmcategorie – waaronder een nominatie voor beste film – bindt Up in de categorie Best Animated Feature Film de strijd aan met Coraline, Fantastic Mr. Fox, The Princess and the Frog en The Secret of Kells.

Tot zover eigenlijk niets nieuws. Maar er is iets bijzonders dit jaar tijdes de Oscaruitreiking: Apple is namelijk ook aanwezig in twee anderecategorieën: Documentary Feature en Documentary Short. Negen van de tien genomineerde documentaires zijn namelijk gemonteerd met Final Cut Pro. Alleen Burma VJ is met Avid tot stand gekomen. Een Oscar in de categorie korte documentaires is zeker, omdat daar alleen maar Final Cut-producties inzitten.

Wil je het allemaal meemaken? Koop dan snel een schotel en decoder bij de MediaMarkt of stem vanavond om 22.50 uur af op Nederland 3 voor een voorbeschouwing in VPRO’s Oscarnacht.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Leuk voor Apple en Pixar, maar wat verwacht je van de film industrie? Zowat de helft van alles is gemonteerd met FCP denk ik…(misschien wel meer)

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ik lees het morgen wel. Het enige waar ik geïnteresseerd in ben zijn de jurken

 • Profielfoto
  sypie

  Grappig, maar Apple wint daarmee helemaal niets…

  Zo zou je ook kunnen redeneren dat de maker van de netwerkkabels, meubilair, auto’s van het personeel en dergelijke ook Oscars winnen. Maar daar hoor je niets over.

  Alleen maar omdat de films met een bepaald merk of gereedschap zijn gemaakt komt het fanboy-isme weer om de hoek zeilen.

  Ik zie het al voor me. Een geweldig groot project ( in de houtbouw bijvoorbeeld) wordt met alleen maar Makita spullen in elkaar gezet. Komt dit dan ook als nieuws op de website van Makita of een forum van timmermannen die Makita fans zijn?

 • Profielfoto
  i93Jeffrey

  Up! Fantastische film!

 • Profielfoto
  Yip

  @sypie: Ik vind het nogal storend dat jij met het fanboy-argument altijd weer aan komt zetten. Producten van Apple hebben nou eenmaal een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van deze films. Het is dan uiterst normaal om daar op een site over Apple producten aandacht aan te besteden.
  Je zou nieuwsberichten eens wat minder negatief moeten bekijken, we zitten hier nou eenmaal op een Apple site en je leest de nieuwsberichten niet tegen je zin (neem ik aan)als Applegebruiker (neem ik aan dat je dat bent).
  OT:
  Ik vraag me af in wat voor vorm Apple aanwezig zal zijn, doen ze een presentatie of zijn ze (Steve en Co) er gewoon als bezoeker? Of gewoon als ‘het feit dat’ er gewerkt is met Apple producten?

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Sypie

  Alle dingen die jij nu opnoemt hebben toch niet direct iets te maken met de film? Of de regisseur nou in een BMW of een Audi rijdt veranderd niks aan het eindproduct. Dat de film wordt gemonteerd met FCP of Avid kan daarentegen wel degelijk verschil maken.

 • Profielfoto
  greatpetie83

  Film 1 zend vandaag ongecodeerd uit dus als je al een decoder hebt. Veel plezier

 • Profielfoto
  Mr. Nathan

  Daarom liet steve ook Up zien, en vond hij het de beste film tijdens de iPad demonstratie

 • Profielfoto
  tinux

  Grappig 2 hele films, dan zijn de andere 99% van de films winnaars voor Microsoft? Of welk bedrijf dan ook dat de sofware “gemaakt” heeft om de films te monteren, manipuleren of produceren?:D

 • Profielfoto
  tinux

  Dat fanboygehalte word steeds misselijkmakender, eerst was het nog zielig of hilarisch….

 • Profielfoto
  mac osx rules

  @tinux: Waar in de tekst maak jij op dat 2 films zijn gemonteerd met FCP ? En al is dat zo, neemt het nog niet weg dat 9 van de 10 documentaires zijn gemonteerd met FCP.

  En over dat fanboy gehalte: Je kunt het natuurlijk ook gewoon negeren. Met negatieve kritiek zonder inhoud los je natuurlijk niets op.

 • Profielfoto
  Yip

  @tinux: wat verwacht je op een website over Apple?

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  Sypie is op het forum van de ‘buren’ ook vaak zo’n negatieve stoorzender: iemand die Apple en z’n gebruikers geen lof, succes en plezier gunt :(

 • Profielfoto
  sypie

  Ik gun iedereen lof, succes en plezier, zelfs Apple. Maar de maker van de film zou alle lof, succes en plezier moeten hebben/krijgen en niet Apple in dit geval, die alleen het “gereedschap” maakt om tot een mogelijk doel te komen.

  En verder: ik probeer daar waar mogelijk echt mensen te helpen zodat ze ook plezier kunnen beleven met hun Mac. Ben blij dat ik zelf ook zo’n apparaat in huis heb. Maar men kan ook overdrijven in het Apple geloof, wat sommigen tot een “way of life” hebben verheven.

 • Profielfoto
  KR1275

  In Amerika winnen altijd Amerikaanse films al is het het zoveelste van hetzelfde. Ik zag UP in het vliegtuig toen het nog niet uit was. Wie van clichés houdt, vindt dit een superfilm. Emotie wordt in Amerikaanse films altijd op dezelfde manier gespeeld en het verhaal getuigt van weinig fantasie. Ontwerpen op de pc of mac vind ik geen kunst. Hoeveel moeite kost het om eens over de grens te kijken. Als je echte kunstwerken wilt zien op dit vlak moet je naar Japan. Maar een Amerikaan die de 1e prijs gunt aan iets niet-Amerikaans… Geloof mij, het is een kwestie van financiële belangen en elke gunnen wat de prijsuitreiking bepaalt. Ik snap Apple’s verdienste hierin niet. FCP lijkt me in dat opzicht niet onderscheidend genoeg.

 • Profielfoto
  jeroenth

  ja, het blijkt dat alle scenario’s in microsoft getyped zijn, dus hoeveel ‘wint’ Microsoft er dan?

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Zo het nieuwsbericht misschien iets mee te maken hebben dat Jobs CEO van Pixar is(geweest), ipv het op FCP slaat…. :sealed:

 • Profielfoto
  Lexis

  @iPrincess

  Amanda Seyfried
  http://grab.by/2TJw
  http://grab.by/2TJu

 • Profielfoto
  Maced.2

  nou toch nog 1 oscar :D

  bron.nu.nl

  De animatiefilm UP van producent Pixar heeft de Oscar gewonnen voor beste animatiefilm van het jaar.
  Het is de elfde Oscar die animatiestudio Pixar in twintig jaar tijd in de wacht sleept.

 • Profielfoto
  KR1275

  Al maken ze een TUK-film, ze krijgen gewoon weer een Oscar. Amerikanen houden teveel vast aan ‘Never change a winning team’. Innovatie komt dan ook vrijwel niet uit de VS. Up is echt een belachelijk saaie film, die exact gelijk aan voorgaande films.

 • Profielfoto
  Hanky Dussen

  @Richard : je hebt gelijk, ik vond die oude ballonnenman al zo lijken op Nemo :-O

  Serieus: ik respecteer je mening, maar je moet niet zeggen dat Up belachelijk saai is, omdat jij dat vindt. Zeg gewoon: ” ik vind Up een saaie film”.
  Gelukkig zijn er miljoenen mensen die ‘m wel mooi vinden!

 • Profielfoto
  Mart49

  Persoonlijk vind ik Up de zwakste film die Pixar tot nu toe gemaakt heeft en ik ben normaal best een groot fan van deze club. Coraline had ik een veel terechte winnaar gevonden voor de categorie lange animatiefilm.

  Over AVID en FCP: Ik werk veel met beide programma’s, daarnaast regelmatig met Adobe Premiere pro en heel soms met Sony Vegas. Het is volgens mij onzin om te suggereren dat je met het ene programma betere films krijgt dan met het andere. Het is louter gereedschap. Het gaat om de persoon die er achter zit. Over het algemeen werk ik persoonlijk liever met FCP dan met AVID, maar soms is AVID toch echt veel handiger (bv als je veel met keyframes moet werken, of in een multi-user omgeving) Op andere momenten is Premiere pro weer handiger om mee te werken. B.v. als je veel in after effects moet doen. Om die reden is Avatar voor het grootste gedeelte in PP gemonteerd en afgewerkt in AVID. Je ziet daarom dat steeds meer editors op meerdere programma’s kunnen werken en dat ook afwisselend (naar behoefte) doen.