Statenweg
Statenweg Nieuws 16 februari 2010

Uitgevers van kranten staan niet te juichen om de iPad

Wereldwijd hebben kranten te maken met een afname van het aantal lezers en abonnees. Door de uitgaven te laten verschijnen op de iPad, al dan niet in een andere vorm, zou een nieuwe bron van inkomsten aangeboord kunnen worden.

De onderhandelingen op dit punt tussen Apple en de grote kranten in de Verenigde Staten zouden echter wel eens spaak kunnen lopen. Struikelpunten? Apple houdt 30% van de omzet in voor het dekken van kosten, waardoor 70% overblijft voor uitgevers van de kranten. “Thirty percent forever changes the economics,” aldus een van de krantenbazen.

Ook zijn de kranten niet blij dat Apple nauwelijks informatie deelt over de gebruikers. Deze informatie wordt door de kranten als onmisbaar beschouwd, vooral om inzicht te krijgen in het leesgedrag en voor het selecteren van advertenties. Het directe contact met de lezers zou zo verwateren.

De afgelopen tijd doken diverse berichten op dat Steve Jobs hoge piefen uit de krantenwereld heeft ontmoet om hun kranten uit te geven op de iPad.

Zijn de bezwaren terecht of dienen kranten hun denkwijze aan te passen om in de toekomst te overleven?

Reageer op artikel:
Uitgevers van kranten staan niet te juichen om de iPad
Sluiten