LAI leert MKB’ers Snow Leopard Server

30 reacties

Met de introductie van de Mac mini Server en Snow Leopard server lijkt het ook voor MKB ondernemers steeds eenvoudiger om de switch naar Mac te maken. Zelfs, of misschien juist als de onderneming te klein is voor een eigen systeembeheerder biedt deze hard- en software een gebruiksvriendelijk alternatief voor serveroplossingen van Microsoft of Linux. Toch vergt het installeren en beheren van een Mac server in een zakelijke omgeving nog specialistische kennis.

Daarom heeft trainingsinstituut LAI een tweedaagse cursus opgezet over Mac OS X Server 10.6, gericht op het MKB. Cursisten leren een server efficiënt in te richten én te beheren. Zo komt het configureren van een e-mailserver, websites, iChat server, Wiki’s en Blogs aan bod. Ook wordt ingegaan op het aanmaken en beheren van gebruikers en gedeelde mappen.

De cursus Mac OS X Server 10.6 voor het MKB vindt plaats in Schiedam op 28 en 29 april. Kosten zijn € 1050,- ex. BTW. Kennis van Mac OS X server is niet vereist. Wel dienen geïnteresseerden minimaal 1 jaar ervaring Met Mac OS X te hebben. Deelnemers hebben na de cursus recht op één maand Q&A met de trainers via e-mail.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  bartv

  Wat schuift dat nou, zo’n advertorial?

 • Profielfoto
  Anoniem

  en het dan nog een “artikel” noemen ook. Noem ’t dan “Advertentie”…

 • Profielfoto
  JaNiintendo

  @ THX-1138 Ja, je hebt gelijk…

 • Profielfoto
  sypie

  Hier op OMT was er toch ook al iemand bezig geweest om een uitgebreide handleiding te schrijven om een 10.6 Mac mini server op te zetten?

 • Profielfoto
  fredmatrack
 • Profielfoto
  junoburger

  Beetje jammer dan je met een SL server nog steeds niets hebt aan je iPhone omdat deze niet met je addressbook op je server kunt synchroniseren. Ook kun je op je iPhone geen files uitwisselen met de server. Raar dat dit allemaal wel werkt met Mobile Me, misschien wil Apple liever Mobile Me abonnementen verkopen dan Mini’s met SL server.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  @fredmatrack Held

 • Profielfoto
  Meneer Guggenheimer

  1050 euro voor 2 dagen. Krijg je er een mini server bij kado?

 • Profielfoto
  Xentro

  @ Bartv,

  Hopelijk voldoende zodat wij hier gratis kunnen blijven lezen. En de mannen van OMT naar California kunnen reizen !

 • Profielfoto

  Alsnog behoort er “Advertorial” boven het artikel te staan…

 • Profielfoto
  Obi

  tjsa, commerciele postings in het forum en artikelen met die strekking zijn op deze site verboden, maar dit kan en dus mag wel? Dit is m.i. in strijd met die afspraak.

  Gaarne een toelichting hoe dit wel mogelijk is.
  Anders overweeg ik ook maar eens wat zaken te koop aan te bieden op ’t forum…

  Had op z’n minst ‘advertorial’ of ‘ingezonden mededeling’ boven moeten staan..

 • Profielfoto
  bombilla

  OMT is al best een tijdje commercieel bezig. Op zich niet zo vreemd natuurlijk als je met je hobby geld wilt verdienen, maar ik hou dat altijd wel in mijn achterhoofd bij het bezoeken van deze site. Ik beschouw ze als een prima reclame-uiting van/voor Apple. (En in dit geval het lai.)

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Gaan we nu voortaan bij elk product wat in een artikel genoemd wordt zeuren over commerciele bedoelingen? Gaan jullie het nog druk mee krijgen dan…

  En wat zou ‘t?

  Zo’n forum opzetten en onderhouden, wat zou dat schuiven?

 • Profielfoto
  Appletosh

  Mag hopen dat er inderdaad een Mac mini of flinke lunch in de prijs is inbegrepen 1050,- :D

 • Profielfoto
  JTD

  “tjsa, commerciele postings in het forum en artikelen met die strekking zijn op deze site verboden, maar dit kan en dus mag wel? Dit is m.i. in strijd met die afspraak.”

  Waar staat dat?
  Op het forum, dat kan ik me voorstellen, maar toch niet op de voorpagina van OMT. Daar kan de redactie plaatsen wat ze wil. Wij kunnen dat niet.

 • Profielfoto
  maconly

  lekker makkelijk als je daar 2 dagen cursus voor nodig hebt .

 • Profielfoto

  Precies, niet zo zaniken, wat denken jullie dat het aan tijd/moeite en geld kost om een site als OMT te runnen?

 • Profielfoto

  Niemand zeurt over reclame toelaten op OMT maar laat het er dan ook als een “advertorial” uitzien. (kijk voor voorbeelden eens op Autoweek of Tweakers bijvoorbeeld dan snap je wat ik in ieder geval bedoel.

  Het lijkt wel alsof er hier steeds minder opbouwende kritiek geduld wordt….

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  En dan moet de grootste teleurstelling nog komen: OMT verdient geen cent aan artikelen, dus ook niet met deze. Ondergetekende was zo naief om te denken dat lezende MKB’ers dit wellicht interessant zouden vinden. :D

 • Profielfoto
  Appletosh

  Sorry Koen, en wij maar klagen :p

  ik denk dat het heus wel wordt gewaardeerd door de OMT MKB’ers

 • Profielfoto
  soulutions

  Is dit niet gewoon een grote Apple-reclame-site met forum dan? :)

 • Profielfoto
  mars

  Koen, goed stuk. Deze MKB-er vond het interessante informatie! Jammer dat de cursus €500,- te duur is. Keep going on!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik vind’t wel opmerkelijk dat men 1050 te duur vindt voor twee dagen, PLUS de maand Q&A Support via email. Denk even na! Dat is zo’n 15 uur aan les, plus nog een paar uur extra om je vragen te beantwoorden. Tel je alleen die lesuren (“Ik stel toch geen vragen!” ) dan is dat 70 euro per uur! Peanuts, als je de locatie en alle nodige apparatuur meetelt.

  Ik ben als Unix-er niet anders gewend dan dat je voor een cursus van vijf dagen gemakkelijk 3000 euro betaalt.

  Ik hoor Mars boven mij 500 euro opperen voor twee dagen. Man, vergeet’t. Jij vraagt je klanten toch ook meer dan 35 euro per uur?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ja, en er mag hier ook wel wat minder reclame voor Apple gemaakt worden :p

  Cailin: uiteraard mag het iets meer opbrengen dan 35 euro per uur, maar denk jij dat ze je prive-les geven dan? Als hier een man of 10 per sessie zit dan schuift dat meer dan 10.000 euro voor twee dagen en dat vind ik inderdaad ook errug zout. ???

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik niet, zolang het met één docent dan ook niet meer dan tien leerlingen wordt. Meer dan dat, zou ik er een assistent bij zetten die ook helpt.

 • Profielfoto
  kobekes

  Voor de Belgen: In turnhout kan je een gelijkaardige cursus volgen bij CatenaCompany: http://bit.ly/axyzMo
  Vier dagen voor 1700 eurie

 • Profielfoto
  Jeffry

  Helemaal geen peanuts… ronduit duur voor een cursus van 2 dagen. Prima prijs voor individuele cursus, maar niet als je met 20/30 in een zaal zit. Of misschien nog wel veel meer. Hoezo crisis?

 • Profielfoto
  iAlwin

  Rofl, dat is kinderwerk zo’n server instellen. ’t Is immers allemaal via wat schermpjes in te stellen. Bij mij op ’t werk had ik het ding draaien in een halve dag; DNS, Webserver en de hele rataplan. Documentatie zat vanuit Apple. ’t Is precies OSX en niet anders. ;)

 • Profielfoto
  Toine van rijthoven

  Persoonlijk vind ik de cursusprijs normaal als je het vergelijkt met andere ICT gerelateerde cursussen..

 • Profielfoto
  astra

  @jeffry Waar zie jij staan dat er 20-30 deelnemers in de klas zitten?

  Ik geef zelf ook trainngen (niet Apple related, niet bij LAI) en wij houden een dagprijs van 375 euro aan met een max van 5-6 deelnemers.

  Het hangt er een beetje van af of een cursus ‘duur’ is of niet.
  * reputatie/kwaliteit van de trainer
  * bijgeleverd eigen cursus materiaal
  * voorzieningen bij de training (systemen, locatie, food)

  Gemiddeld ben ik wel zo’n 3-6 dagen bezig om een nieuwe cursus voor te bereiden of iedere keer bij te werken, de techniek gaat snel. Het wordt pas een melkkoe als je dezelfde cursus 4-5 keer achter elkaar voor 5+ man m/v kan geven, dan heb je geen voorbereidingstijd meer en is het alleen nog de cursustijd zelf. Maar dat is voor specialistische trainingen bijna niet te doen zoveel opkomst.

  Voor sommige seminars/workshops/trainingen wordt zonder knipperen 8-900 euro per dag gevraagd Maar dat is dan vooral de reputatie van de organisatie (Apple/Microsoft) die het geeft waarbij je het idee krijg dat het exclusief is en ‘direct van de maker’ komt. Wat de gek er voor geeft.