Statenweg
Statenweg Nieuws 3 februari 2010

Hoe het de muziekindustrie verging in de afgelopen 10 jaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: in het afgelopen decennium zijn de opbrengsten uit de muziekverkoop en licenties in de VS meer dan gehalveerd van $14,6 miljard in 1999 naar $6,3 miljard in 2009.

Natuurlijk komt deze daling niet uit het niets. In de afgelopen tien jaar heeft een grote verandering plaatsgevonden in de manier waarop consumenten hun muziek kopen en luisteren. Vervingen we in de jaren ’90 nog massaal onze oude lp’s en cassettebandjes voor cd’s, na de eeuwwisseling verdwenen deze alweer uit ons leven om plaats te maken voor digitale muziek.

De muziekindustrie slaagde er echter nauwelijks in daar munt uit te slaan. Het begon allemaal in 1999 met Napster, waarmee massaal gratis (en illegaal) online muziek uitgewisseld werd. Deze eerste ontmoeting met internet heeft ertoe geleid dat de muziekbranche altijd argwaan heeft gehouden tegen dit medium.

Pas in 2003 slaagde iTunes van Apple er in consumenten voor digitale muziek te laten betalen. De gedachte hierachter was dat niet zozeer de prijs, maar het gemak consumenten ertoe drijft muziek via internet te downloaden. Een gegarandeerde kwaliteit, betaalgemak en eenheidsprijzen maakten iTunes tot een succes.

Maar kwam dit nog op tijd om de almaar dalende cd-verkoop te compenseren? Volgens Sonal Gandhi, analist bij Forrester Research, heeft de muziekindustrie de strijd al vóór de komst van iTunes verloren. Veel consumenten vonden het niet langer waard om te betalen voor muziek. De industrie heeft te lang vastgehouden aan een oud model en nagelaten op een aantrekkelijke manier in te spelen op de veranderende behoefte van de consument, hoe moeilijk het ook is om te concurreren met ‘gratis’.

Ziet de toekomst er somber uit voor de branche? Ja en Nee. De inkomsten uit de traditionele muziekverkoop zullen naar verwachting nog verder dalen naar $5,5 miljard in 2014. Het internet zorgt echter ook voor nieuwe kansen, doordat consument het medium massaal aanwenden om nieuwe muziek te ontdekken. Nog nooit eerder kwamen mensen zoveel in aanraking met muziek. Met digitale muzieklicenties voor diensten die toegang bieden tot muziek op internet haalde de industrie in 2009 al $84 miljoen binnen en dit zal naar verwachting in de komende jaren verder toenemen.

bron

Reageer op artikel:
Hoe het de muziekindustrie verging in de afgelopen 10 jaar
Sluiten