Statenweg
Statenweg Nieuws 15 februari 2010

GSMA kondigt concurrent voor App Store aan: heeft het kans van slagen?

Maar liefst 24 telefoonproviders hebben hun handen ineen geslagen om een concurrent voor Apple’s App Store te bouwen. Dat kondigde de GSM Association aan op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het nieuwe open platform moet een centraal punt worden voor ontwikkelaars van mobiele applicaties, dat toegang biedt tot een groot aantal gebruikers.

Onder de providers bevinden zich AT&T, Bharti Airtel, China Mobile, MTN Group, NTT DoCoMo, Orange, Orascom Telecom, Telefonica en Vodafone. Samen hebben zij meer dan drie miljard klanten wereldwijd. Ook telefoonmakers ondersteunen het plan, waaronder LG Electronics, Samsung en Sony Ericsson.

Het plan vormt een aanval op de succesvolle App Store van Apple. Hierin zijn al meer dan 144 duizend mobiele applicaties opgenomen voor de iPhone. Deze applicaties maken de iPhone uniek ten opzichte van andere toestellen en zeer gewild bij het publiek. Daarmee heeft Apple aangetoond dat de sleutel tot succes in de software zit. Andere toestelmakers hebben op dit terrein een grote achterstand.

Maar waar heeft de App Store ook al weer zijn succes aan te danken? De store richt zich op één toestel, één OS en biedt tevens een pakket hulpmiddelen (het SDK) om ontwikkelen voor het platform eenvoudig te maken. Dit maakt de iPhone aantrekkelijk voor ontwikkelaars. Je schrijft één keer een applicatie, voor één toestel en je bereikt een groot publiek.

De rest van de markt is echter gefragmenteerd in een grote hoeveelheid verschillende toestellen, met elk hun eigen unieke eigenschappen en besturingssystemen. Zelfs de toestellen die op Android (Google’s open source project) draaien kennen onderling grote verschillen, doordat de eigenschappen van het toestel of de versie van het OS afwijken.

Het gevolg is dat niet goed is in te schatten hoe een applicatie zal werken op een bepaald toestel en het in veel gevallen nodig is om voor elk toestel (met elk een klein bereik) een aangepaste versie van een applicatie te schrijven. En dit zou het succes van het nieuwe initiatief wel eens in de weg kunnen staan.

Reageer op artikel:
GSMA kondigt concurrent voor App Store aan: heeft het kans van slagen?
Sluiten