Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 18 februari 2010

Geheimhouding Apple leidt tot fysiek ‘geweld’

Het is een bekend gegeven dat Apple het bewaren van geheimen tot een kunst heeft verheven. Ook toeleveranciers wordt de fijne kneepjes van geheimzinnigheid worden bijgebracht. Dat deze kunde soms iets heftiger gepraktiseerd wordt in het buitenland heeft een journalist van Reuters aan den lijve ondervonden.

Voor een artikel over Apple’s zucht naar geheimzinnigheid reisde de journalist af naar Guanlan in China waar veel fabrieken staan die producten voor Apple produceren. Aangekomen bij een complex van Foxconn probeerde hij vanaf de openbare weg foto’s te maken van de toegangspoort.

Beveiligingsmedewerkers van het bedrijf waren hier niet blij mee en probeerden de journalist met geweld het fabrieksterrein op te slepen. Pas nadat de politie was gebeld werden excuses gemaakt door de medewerkers. De journalist kreeg de kans om aangifte te doen bij de politie maar werd wel duidelijk gemaakt dat bedrijven als Foxconn een status aparte hebben in het land.

Nu gaat het te ver om Apple de schuld te geven van deze agressie maar indirect is het bedrijf weldegelijk debet aan de extreem strenge beveiliging bij toeleveranciers als Foxconn. Apple eist absolute geheimhouding van de producten en het productieproces. Bewezen lekken worden bestraft met hoge boetes en rechtszaken. Mocht er geen concreet bewijs zijn dan verliest een toeleverancier simpelweg zijn contract.

Geheel onbegrijpelijk is het dus niet dat toeleveranciers van Apple alle maatregelen gerechtvaardigd achten om hun geheimen te bewaren. Toch lijkt bovenstaand voorbeeld misschien een tikje over-the-top als je bedenkt dat OMT vorige week op het hoofdkantoor van Apple nog moeiteloos kon parkeren op het favoriete plekje van de baas.

Reageer op artikel:
Geheimhouding Apple leidt tot fysiek ‘geweld’
Sluiten