Apple constateert misstanden in fabrieken toeleveranciers

Door: Statenweg - 15 reacties

In het verleden is Apple bekritiseerd om de werkomstandigheden in de fabrieken waar iPods, iPhones en Macs in elkaar worden gezet of onderdelen daarvoor worden vervaardigd.

Om verbetering in de situatie aan te brengen heeft Apple gedragscodes opgesteld voor toeleveranciers. Deze gaan in op de veiligheid van de werkomgeving, behandeling van arbeiders en milieuvoorschriften. Apple controleert en zet zich actief in om waar nodig verbeteringen aan te brengen.

In het ‘Supplier Responsibility Progress Report 2010’ (pdf) is te lezen dat het programma vruchten afwerpt, maar er kwamen ook overtredingen aan het licht.

In totaal werden 102 fabrieken onderzocht in het afgelopen jaar. 55 daarvan negeerden de regel dat arbeiders niet meer dan 60 uur per week mogen werken. Ook bleek dat cijfers werden vervalst om kinderarbeid te verhullen. Zeker elf kinderen van 15 jaar waren aan het werk in drie fabrieken (minimumleeftijd was 16 jaar).

Slechts 65% van de fabrieken betaalden hun werknemers volgens de regels uit. Ook op de veiligheid op de werkvloer is veel aan te merken.

Toeleveranciers en fabrieken die voor Apple werken zijn met name gevestigd in Aziatische landen als China, Taiwan, Singapore, Filippijnen, Maleisiƫ en Thailand.

133 duizend medewerkers zijn voorgelicht over hun rechten en veiligheid. Ook heeft Apple een klaslokaal met 500 iMacs ingericht waar werknemers een cursus Engels kunnen volgen en andere vaardigheden kunnen opdoen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  pinkie

  Interessant zou het dan zijn om te vernemen welke maatregelen Apple heeft genomen om daadwerkelijke verbeteringen in de situaties aan te brengen. Voorlichting en iaMacs is leuk maar niet voldoende om structureel verandering te bewerkstelligen en ik vind dat Apple daarin wel een verantwoordelijkheid heeft.

 • Profielfoto
  The Gimp

  het feit dat Apple al begint met maatregelen te nemen is al een goed begin. verder zie ik toch wel enkele maatregelen die Apple heeft genomen:
  * het effectief controleren is al de grootste en de eerste stap richting verdere maatregelen. zonder te weten wat het probleem is, kan je ook geen maatregelen nemen.
  * de arbeiders informeren over hun rechten en veiligheid (ook al zijn vakbonds daar niet echt even actief als in Belgiƫ, het kan een begin zijn als iedereen tenminste weet wat mag en wat niet)
  ..

 • Profielfoto
  MacBooky

  Apple kan helemaal geen ‘maatregelen’ nemen want het is hun fabriek niet, ze kunnen hoogstens als drukmiddel gebruiken dat ze niet meer van de diensten van de fabrikant gebruik willen maken als die niet de omstandigheden verbetert … maar ja, wij willen ook spullen hebben en dat is een beetje koorddansen.

  Los van alles kunnen bepaalde zaken natuurlijk echt het daglicht niet verdragen en is elke bijdrage om dat verbeteren welkom. Nou maar hopen dat de Chinese Arbo niet in NL op stage gaat, want dan slaat het wel door naar de andere kant :sealed:

 • Profielfoto
  Swets

  Daarnaast moet ook niet vergeten worden dat arbeidsverhouding in mainland China niet hetzelfde kunnen zijn als hier. Chinese arbeiders hebben sowieso geen vrije dagen. De enige periode dat ze naar huis gaan is gedurende chinees nieuwjaar en de fabriek ontslaat dan gewoon de arbeiders. De arbeiders die het hele jaar op het terrein van de fabriek verblijven gaan dan massaal naar huis, een complete volksverhuizing.

  Na een week komen ze allemaal weer terug (of niet) en solliciteren weer op hun oude baan of bij een andere fabriek.

  Natuurlijk is dat niet ideaal, en als een grote fabrikant als Apple druk op arbeidsomstandigheden uitoefent dmv factory audits is dat nobel. Uiteindelijk maakt dat namelijk hun inkoopprijzen hoger. Maar verwacht er sowieso geen wonderen van. In Europa hebben de vakbonden er sinds de industrialisering 150 jaar over gedaan om te komen waar we nu zijn. China zal dus ook nog wel een paar jaar nodig hebben.

  En daarna gaan we natuurlijk in Vietnam of Laos iMacs produceren, want we vinden die krengen nu al te duur ???

 • Profielfoto
  Heijtink

  @The Gimp

  Dan noem je Belgiƫ. Maar dat is echt het andere uiterste. Ik hoop dat de vakbonden in Nederland nooit zoveel macht krijgen als in Belgiƫ. Het is daar echt een ramp. Maar beter dan in China, qua rechten en voorlichting, kan het voorlopig altijd beter.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Oh gelukkig, het zijn niet alleen de resellers die in een Apple-maatpak geperst worden. Apple is watching us all ???

 • Profielfoto
  boni

  Ahum, 15 jaar waren die ‘kinderen’. En het zijn er 11 in die 120 fabrieken. Nou ik zou zeggen boycotten dat China, en boycotten Apple.

  Als we daar moeilijk over gaan doen dan kan ik ook geen boodschappen meer doen bij de AH of willekeurig elke andere supermarkt, kledingwinkel, garagebedrijf. Ook kunnen dan heel wat ROC’s opgedoekt worden, want 1 dag naar school en 4 dagen werken is natuurlijk ook zwaar kinderarbeid.

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Geniaal! ik hoop ook echt dat het beter gaat met de werknemers.

 • Profielfoto
  Delars

  Volgens mij zijn er maar weinig bedrijven die ook maar iets doen aan de werkomstandigheden in die landen, klinkt alsof ze er echt iets aan proberen te doen.

 • Profielfoto
  BigAL

  onze ‘goedkope’ apples hebben letterlijk een menselijke prijs.

 • Profielfoto
  LighScan

  “de arbeiders informeren over hun rechten en veiligheid (ook al zijn vakbonds daar niet echt even actief als in BelgiĆ«”

  Even ter info, niet echt even actief als in Belgiƫ beschrijft niet echt de situatie in China. Daar zijn vakbonden namelijk verboden.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Apple heeft, omdat ze grote opdrachten uitdelen aan de fabrikanten, wel degelijk een hoop macht om de omstandigheden in deze fabrieken te veranderen. Als je verder leest op de site ( http://www.apple.com/supplierresponsibility/ ) kun je zien wat ze proberen te doen.

  Natuurlijk moet je alles met een flinke korrel zout nemen omdat het zo is bewerkt dat het er vrij netjes uitziet voor Apple, maar denk ook maar eens na over hoe het met de mensen gaat die die leuke goedkope T-shirtjes maken waar je mee rondloopt. Daar kun je online geen rapporten over vinden.

  Het feit alleen al dat Apple toegeeft dat er misstanden plaatsvinden is een goede zaak en op deze manier dwingt het bedrijf zichzelf ertoe om er iets aan te doen.

 • Profielfoto
  snipper

  Allemaal prima, aangenomen dat het waar is. Nu de rest nog. Want waarom zou je wel van je hardware eisen, dat het onder menswaardige omstandigheden geproduceerd wordt, maar niet van je kleding, voedsel, medicijnen, opgekweekte planten en dergelijke?

  In de praktijk blijkt ‘fair trade’ niet te controleren, omdat je nooit weet of de controleur omgekocht is. En om de controleurs weer te gaan controleren, maakt het nog duurder – terwijl fair trade sowieso al duurder is en extra duur is vanwege de controles.

 • Profielfoto
  Rob Taal

  500 imacs op 102 fabrieken/133.000 medewerkers.
  Dan duurt het wel even voordat ze die cursus engels volgen.;)

 • Profielfoto
  Koerdish

  ik zeg laat ze 14e al daar werken beter normaal dan de prostitutie in gedwongen worden