YouTube en Vimeo komen met HTML5-player

Door: Siebren Verhoef - 34 reacties

Sinds gisteren hebben YouTube en Vimeo er allebei een nieuwe mogelijkheid bij gekregen om video’s te bekijken. Beide videowebsites bieden namelijk vanaf nu de (bèta-)mogelijkheid aan om video’s via HTML5 te bekijken, in plaats van via Flash.

De voordelen van HTML5 in plaats van Flash zijn onder andere dat video’s meteen beginnen met spelen, en dat deze niet eerst nog hoeven te laden. Ook kun je direct naar een ander punt in de video springen zonder dat de video gebufferd moet worden. Verder is het de bedoeling dat video’s vloeiender moeten spelen dan wanneer deze via Flash worden weergegeven. Aangezien niet iedere Mac-gebruiker even tevreden is over Flash op de Mac is het de moeite waard om de HTML5-players eens te testen.

Het HTML5-formaat dat beide videowebsites gebruiken werkt nu alleen nog in de browsers Safari en Google Chrome, die beide zijn gebaseerd op WebKit. Er is in tegenstelling tot bij Flash geen extra software nodig om video’s via HTML5 af te spelen. Video’s op YouTube kunnen via HTML5 worden bekeken door dat op deze pagina aan te geven. Bij Vimeo moet je rechts onder elke video klikken op “Switch to HTML5 player”

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  Elrithranduil

  DIt is een goede ontwikkeling. Als ik het even vergelijk trekt die HTML5 videofunctie veel minder resources van mn mac dan die slechte flash plugin.
  DIt is op de lange termijn denk ik zeer gunstig voor de mac gebruiker omdat we dan die slechte flash plugin voor de mac kunnen omzeilen. Geen idee eigenlijk waarom flash zon problemenkindje is op de mac eigenlijk.
  Ik was in principe ook wel voorstander geweest van microsoft silverlight (iets wat microsoft goed heeft gedaan). Dat werkt als een zonnetje bij bijvoorbeeld Uitzending Gemist.

 • Profielfoto
  faestro

  Mooi, ik ben dol op Open Standaarden. En nu maar hopen dat ook Opera en Firefox de Webkit gaan ondersteunen.

 • Profielfoto
  Stendec

  Werkt Youtube dan nu ook op de iPhone via de browser?

 • Profielfoto
  michielrutjes

  @Elrithranduil: Silverlight is idd wel prima, maar het blijft een kopie van bestaande technologie. HTML 5 is een flinke stap voorwaarts en eigenlijk voor het eerst een techniek die echt bedoeld is om video af te spelen (dat was Flash in eerste instantie niet echt). Hoop echt dat het gaat werken, relaxed voor de iPhone.

 • Profielfoto
  Becks

  @Stendec

  Net even getest: je krijgt nog altijd (bij youtube) een vierkantje met het play-teken op die de youtube-app opent.. vind ik op zich beter. Want anders moet je op zo’n klein schermpje kijken. Nog af te wachten wat vimeo doet..

 • Profielfoto
  palahala

  Hoera. HTML5-video is natuurlijk géén vervanger voor heel veel andere flash dingen, maar de video is al een goed begin.

  (Privacy-stokpaardje: kijk even op http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager07.html welke flash-sites jouw computer bezocht heeft…)

 • Profielfoto
  spacefreek

  En dit gaat ook op de iPhone werken dus? :D

 • Profielfoto
  Rnowed

  Ik voorspel het einde van flash.

 • Profielfoto
  reven

  Adobe Flash – piss off

 • Profielfoto
  prullenbak

  @Rnowed zo’n vaart zal het niet lopen. Er zijn nog genoeg goede toepassingen van flash, naast video. Plus: het werkt aleen nog in chrome en safari. Die hebben nou niet een marktaandeel dat je zegt “tjonge jonge”:)

  Wel een goede ontwikkeling volgens mij, trouwens. Ik ga voorlopig de html5 player even proberen:D

  edit: Even bij allebei gekeken. Op youtube lijkt t goed te werken, bij vimeo is het K*#

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Een mooie ontwikkeling, wat ik mij zelf afvraag is hoe het zit met het blazen van de macbook. Is dit dan ook verdwenen aangezien flash nogal wat cpu vraagt.

 • Profielfoto
  Begbie

  Flash gaat langzaam dood. Mooi.

 • Profielfoto
  Rnowed

  @ Prullenbak. Kwestie van tijd.
  Veel flash kan ook mooi met javascript.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Ik heb me ook even aangemeld om de beta te testen, maar misschien kan iemand me een link sturen, want het gemiddelde filmpje wat ik bekijk in html5 is van niet zo goede kwaliteit terwijl de flash versie rete strak is…

 • Profielfoto
  Neptunus

  @ Koetjesreep: Bij mij is het blazen nu helemaal weg! Alleen de videokwaliteit is nog lang niet op het niveau van de Flashplayer. Dat is wel jammer, maargoed, hij is nog in beta natuurlijk.

 • Profielfoto
  Gigs

  Het gelijk van Steve Jobs.

  (Kwaliteit lijkt uitstekend btw.)

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ik vind die Vimeo wel goed werken. Hier een (volgens Vimeo) HD video http://vimeo.com/8852570 (Sorry voor alle Obama haters, het was de snelste die ik kon vinden.)

  Ik merk wel dat ik het mis dat je hem volledig scherm kan doen.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Dat Obama filmpje is echt rete strak qua kwaliteit… als je hem op pauze zet is het gewoon een scherpe foto…:)

 • Profielfoto
  Gigs

  @ Djmichel

  Idd een groot verschil met Flash: wanneer je op pauze drukt: high res!

 • Profielfoto
  prullenbak

  @marijnsch Die werkt inderdaad wel…maar je hebt bij de html-player geen full screen knopje? Of zie ik het over t hoofd?

  Kwaliteitsverschil merk ik zodoende niet echt op ook, eigenlijk. En mijn processort blaast ook bij de flashversie niet. Dus voordelen? Welke voordelen?

 • Profielfoto
  elvin100

  Klinkt allemaal heel goed. Flash vertraagt de boel bij mij ontzettend vaak. Maar wat ik heb bekeken moest nog best lang laden en was van veel mindere kwaliteit. We wachten wel af.

  (update) moet toch wel zeggen dat ik bij sommige filmpjes wel een positief verschil merk.

 • Profielfoto
  Ouistiti

  Bij mij flipt de boel bij vimeo en bij Youtube merk ik weinig verschil. Ook irritant is dat bij vimeo de optie om naar fullscreen te gaan is verdwenen bij HTML5… Raar.

 • Profielfoto
  elvin100

  Bij Youtube ook. Staat er ook bij als je HTML5 aan zet. En het werkt ook niet bij filmpjes waar reclame in zit.

 • Profielfoto
  prullenbak

  t staat er wel bij “full screen not supported” Maar toch kan ik m gewoon full screen zetten…ik snap er niks van. Volgens mij krijg ik de flash player gewoon nog (die trouwens wel is aangepast, laatst, dan?)

  Weet je? Ik zet gewoon html5 weer uit, en ga lekker flash kijken. Heb t nu alweer gehad:p Dan weet ik tenminste zeker wat ik kijk, haha.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Hoera! Daarvoor moest ik altijd Click2Flash gebruiken!

  Het is niet werkelijk een HTML5-ding… HTML5 is een opmaaktaal voor webpagina’s, maar geen codec. YouTube gebruikt gewoon de H.264-bestanden die ze gemaakt hebben voor de Apple TV: dat is een codec.
  Flash Player is ook geen video-player. De Flash Player gebruikt de FLV-codec (Flash Video) om video weer te geven. Dit is dus een plug-in van Flash Player (een plug-in die je niet kunt afzonderen).

  @palahala: Er zijn zoveel webdevelopers die het bewezen hebben: Javascript en HTML 5 kan Flash VOLLEDIG vervangen, zolang deze 2 eindelijk klaar zijn. Als voorbeeld neem ik “Pie Guy”, een webprogramma voor iPhone dat zich installeert op basis van een basisscherm-icoontje. Het programma gebruikt de database-functionaliteit van HTML5 op de iPhone.;)

 • Profielfoto
  Delars

  Werkt super! Alleen op YouTube duurt het laden van de player wel errgg lang, op vimeo is het perfect!

 • Profielfoto
  HakanB

  even een vraagje, als je via de link voor youtube dus klikt op aanmelden voor de HTML5 beta, kan je dan direct de youtube filmpjes met HTML5 laten afspelen? hoe zie je nou of het filmpje wel of niet in HTML5 afspeelt?

 • Profielfoto
  monsieurpinot

  @koetjesreep,

  sowieso handig om het blazen van je ventilator tegen te gaan is het programmaatje clicktoflash: http://rentzsch.github.com/clicktoflash/

  je kunt dan zelf bepalen welke flash content je activeert

 • Profielfoto
  63743 Master

  Overstappen maar!

 • Profielfoto
  snipper

  Haha, wat is Flash toch weer vreselijk, als ik hier de reacties lees! Gek dat het dan toch zo populair is?

  Ik voorspel dat het nog heel lang gaat duren voordat Flash dood is. Al was het alleen al omdat veel animaties, banners en games in theorie wel in javascript kunnen, maar dan pakweg 5x zo duur worden omdat het veel en veel lastiger te programmeren is. En dan wordt het duurder.

  Net zoals elektrische auto’s al 100 bestaan maar omdat ze duurder zijn..

 • Profielfoto
  dotdotcommadot

  ik ben zelf flash-developer, en zo vreselijk is flash niet hoor… De laatste versie staat nu al op 97% van de computers. Ik zou wel eens willen weten hoeveel jaar het gaat duren voor HTML5 op elke computer werkt, als je weet hoeveel mensen nog internet explorer 6 gebruiken. En flash heeft nog genoeg andere voordelen tegenover html.
  kijk hier maar eens op http://www.thefwa.com/.

  Als je de flash community volgt kan je niet echt zeggen dat het dood is of in’t kort zal gaan lijkt mij.

 • Profielfoto
  eiskoud

  beetje jammer dat ze (google apple en microsoft) niet voor de open (patentvrije) versie hebben gekozen, nu gaan we ons weer binden aan een bedrijf/technologie. ???

  hopen dat ze hier op terugkomen en net zoals mozilla de patentvrije kiezen die iedereen kan en mag gebruiken.

 • Profielfoto
  dotdotcommadot

  ik vind het trouwens heel raar dat er hier wordt beweerd dat er geen downloadtijden zijn bij html5..
  Ik begrijp niet wat ermee wordt bedoeld.
  youtube gaat reeds via een streaming server, dus er is geen gewone “download”, en de buffertijden zijn minimaal.
  Als ik html5 test op youtube krijg ik evengoed de rode loadbar te zien (wat heel logisch is, het filmpje moet evengoed binnengehaald worden, of het nu flash is of html5, en standaard download of streaming is..).

 • Profielfoto
  Suarez

  Wow, maar er zitten wel veel fouten in HTML5.. Een keer had ik me geluid hard aan staan.. filmpje bleef laden.. ineens hoorde ik zo’n raar KEIHARD geluid!