Streaming Music: Sonos & Conclusie (Muziek uit je Mac #8)

22 reacties

Een goed idee, vier mannen en een coffeeshop in Californië. Ziedaar de hoofdingrediënten waarmee begin 2003 de basis werd gelegd voor wat een jaar later de markt zou bereiken als het ‘Sonos Multi-Room Music System‘. De iPod was net begonnen met het ruiken aan het grote succes – en Sonos CEO John MacFarlane zocht naar het antwoord op de vraag hoe al die ontluikende digitale muziekcollecties zo goed mogelijk door het gehele huis beluisterd konden worden.

Met de broodnodige financiële backing groeide de Sonos-bezetting al snel tot enige handenvol programmeurs en engineers die zich vol enthousiasme stortten op hetzelfde doel: het ontwikkelen van een draadloos muzieksysteem dat inzetbaar zou zijn voor meerdere ruimten. Er werd hard gewerkt, tot een klein stukje Neerlands trots zijn intrede deed in de persoon van product designer Mieko Kusano, die samen met interaction designer (en echtgenoot) Rob de technische ontwikkeling zo goed als stillegde.

Met een belangrijke nieuwe richting voor ogen: eerst werd de manier waarop de eindgebruiker het systeem zou moeten bedienen tot in de puntjes uitgewerkt en werd de vormgeving van de hardware en de gebruikersinterface nauwgezet uitontwikkeld. Dit leverde een set belangrijke voorwaarden op voor de verdere technische ontwikkeling, die ervoor zorgde dat het systeem – toen het in januari 2004 de markt betrad – ongekende kwaliteiten bezat in de eenvoud van installatie en bediening en in de mate waarin het volledig storingsvrij functioneerde.

Wat is het?
De eerste Sonos-generatie bestond uit een tweetal apparaten die beiden draaiden op een embedded Linux variant: de ZP100 Zone Player en de CR100 Controller. De ZP100 is voorzien van een (verrassend goede) versterker, waarmee eenvoudig twee luidsprekers kunnen worden aangestuurd en heeft een analoge uitgang waarmee het apparaat eenvoudig aan een bestaande stereoset kan worden gekoppeld. De CR100 is een draadloze afstandsbediening, waarmee met een bescheiden aantal toetsen en een iPod-achtig scrollwiel op een ruim bemeten kleurenscherm de muziekcollectie kan worden benaderd. De ZP100 kreeg later gezelschap van de onversterkte ZP80 die naast de analoge uitgang ook twee digitale uitgangen (Toslink en coaxiaal) bezat en werd in de jaren daaropvolgend opgevolgd door de ZP120 en ZP90 met ondersteuning voor SonosNet2 (dat aan de draadloze N-standaard voldoet).


My first Sonos: CR100, ZP100 en ZP80

En hoe werkt het?
De aandacht die bij de conceptie van het systeem gegeven werd aan de gebruikerszijde, betaalt zich reeds bij de installatie van het systeem dubbel en dwars uit. Doordat de werking van het systeem niet door externe software wordt bepaald (zoals iTunes voor de Airport Express of de Squeezebox server software voor de Squeezebox), maar door het eigen embedded besturingsysteem zijn de verdere vereisten minimaal.

Voor het afspelen van de eigen muziek hoeft er enkel een gedeelde netwerkmap beschikbaar te zijn waar je muziekbestanden in staan. Dit kan een map op je computer zijn, maar ook een eenvoudige netwerkschijf, een uitgebreide NAS of een Time Capsule. Om muziek van het Internet af te spelen (streaming radio of diensten als Deezer, LastFM, Napster of Rhapsody) moet tenminste één Zone Player met een netwerkkabel aan je router of switch worden geprikt (om hickups of andere storingen te voorkomen gebruikt Sonos hiervoor niet je bestaande WiFi-netwerk).

Maar Sonos is toch bovenal een draadloos muzieksysteem? Zeker, maar ook hier bewandelt Sonos een eigen weg om een storingsvrije werking zo goed mogelijk te garanderen: alle Zone Players praten met elkaar via een eigen, beveiligd WiFi-netwerk: SonosNet. Dit werkt volledig gescheiden van je eigen WiFi-netwerk en kent een zogeheten Mesh-structuur: elke Zone Player is zowel ontvanger als zender van het signaal. Zo kun je probleemloos over grote afstanden Zone Players plaatsen in je huis: zolang iedere Player de meest dichtbijzijnde maar kan zien, zal het systeem foutloos functioneren.

De gedeelde muziekmap wordt door de eerste Zone Player zelfstandig geïndexeerd, waarbij de index in het interne flashgeheugen wordt opgeslagen en wordt doorgestuurd naar alle andere Zone Players en Controllers op het SonosNet. Dit zorgt ervoor dat je muziekbestanden razendsnel bereikbaar zijn: je kunt altijd direct beginnen met het bladeren door je muziekbibliotheek, terwijl op de achtergrond de netwerkverbinding met muziekmap wordt opgebouwd.

Alles onder controle
Deze snelheid wordt nog bevorderd door de Controller, die een bewegingssensor aan boord heeft waardoor deze direct aanspringt zodra je hem oppakt. De CR100, die met zijn relatief forse omvang en het inmiddels wat belegen scrollwiel wat gedateerd was geraakt, werd najaar 2009 vervangen door de CR200. Ook hier heeft men vanuit de Sonos-kantoren met meer dan een schuin oog naar Apple gekeken: het apparaat oogt als een uit de kluiten gewassen iPhone en werkt op vergelijkbare wijze met een aanraakgevoelig scherm met vingerbediening.


De huidige Sonos line-up: ZP90, ZP120 en CR200

Het leergeld hiervoor was in de maanden daarvoorafgaand voor een deel al betaald met de ontwikkeling van een eigen iPhone app, waarvan de vormgeving als twee druppels water lijkt op de CR200 interface. Sonos-gebruikers die een iPhone of iPod Touch bezitten, hebben hiermee de keuze tussen een gratis applicatie die functioneel gelijkwaardig is, maar door de verbinding via het eigen WiFi-netwerk net wat trager functioneert – of een ‘dedicated’ Sonos Controller die meteen beschikbaar is zodra je deze oppakt en direct via het SonosNet communiceert, maar uiteraard een eigen prijskaartje heeft. Voor wie het systeem liever vanaf zijn computer bedient, wordt tenslotte de Sonos Desktop Controller software meegeleverd voor Windows en MacOSX.

In alle Controllervarianten zijn de mogelijkheden voor het afspelen van de eigen bibliotheek, voor Internet-radio en voor andere online streaming diensten netjes bij elkaar in de interface geïntegreerd. Ook aan degenen die nog graag een CD beluisteren of de iPod van een binnenvallende huisvriend willen aankoppelen is gedacht: elke Zone Player is voorzien van analoge ingang die automatisch op de Conroller beschikbaar wordt zodra er een extern apparaat wordt aangesloten. Deze bron is vervolgens over het hele SonosNet beschikbaar.

Are you in the zone?
Het opzetten van een Sonos-installatie en het toevoegen van nieuwe Zone Players kan haast niet eenvoudiger: door het indrukken van twee knoppen op het apparaat plaatst dit zich in ‘discovery mode’. Met een Controller naar keuze kan het vervolgens aan het SonosNet worden toegevoegd en van een passende naam voorzien, waarna het verschijnt in de lijst van beschikbare Zones en direct voor afspelen beschikbaar is.

Bij het afspelen van muziek kan vervolgens eenvoudig worden gekozen in welke Zone dit moet worden plaatsvinden. De gebruiker kan met een vingerbeweging Zone Players groeperen of verschillende muziekbronnen naar verschillende Zones doorsturen. Geselecteerde muziek wordt voor iedere actieve Zone in een wachtrij geplaatst, die tijdens het afspelen uiterst eenvoudig kan worden bewerkt (nummers verwijderen, shuffelen of naar voor of achter in de wachtrij plaatsen). Gebruikers kunnen naar hartenlust playlists aanmaken of gebruik maken van geïmporteerde iTunes playlists.

Jongstleden november werd de Sonos-familie voorlopig gecompleteerd met de komst van de S5: een volwaardige Zone Player met een vijftal ingebouwde versterkers die evenzoveel luidsprekers aansturen. De S5 geeft – zijn bescheiden afmetingen niettegenstaande – een verbazingwekkend volwassen geluid dat niet onder doet voor vergelijkbare apparaten als de bekende Zeppelin van B&W of de verschillende Sounddocks van Bose, heeft een hoofdtelefoonuitgang en laat zich eenvoudig oppakken en door het huis verplaatsen.


Nieuw in de familie: de S5

Daarnaast vormt de S5 de ideale belichaming van de Sonos-filosofie: wie een iPod bezit, heeft een digitale muziekcollectie. Waar fabrikanten van muziekspelers met een iPod-dock er van uitgaan dat je je muziekspeler in het apparaat plaatst (waardoor slechts een deel van je muziek beschikbaar is en de bediening al snel lastig wordt als het apparaat niet binnen armlengte staat), draait Sonos de rollen om: waarom zou je niet gewoon je hele muziekbibliotheek over je netwerk afspelen en je iPod Touch of iPhone als afstandsbediening gebruiken?

Maar hoe klinkt het?
Kort en goed: als een klok. De ZP120 klinkt met een uitgangsvermogen van 2x55W verrassend gespierd en heeft met een doorsnee luidspreker weinig moeite. De interne DAC van de ZP90 is van alleszins redelijke kwaliteit: wie de Zone Player op een gemiddeld setje aansluit met een analoge verbinding, zal (mits gebruik makend van lossless audiobestanden) moeite hebben om het signaal van zijn Sonos en zijn CD-speler te onderscheiden.

Wie echter een audioset bezit van hogere kwaliteit, zal bij voorkeur gebruik maken van één van de twee digitale uitgangen en met het hierdoor uitgestuurde digitale signaal een kwalitatiever DAC voeden om daar de Digitaal/Analoog conversie te laten plaatsvinden. In deze opstelling hoeft het Sonos-systeem als bron niet onder te doen voor een stevige CD-speler en zal het ook in een meer audiofiele omgeving probleemloos zijn mannetje staan.

Meteen maar kopen dus?
Dat hangt ervan af. Sonos heeft een draadloos muziek-systeem gecreëerd dat vlekkeloos werkt, zich bijzonder eenvoudig laat bedienen en dat uitstekend klinkt. Er zijn echter wel enkele kleine beperkingen. Zo is het systeem gesloten, waardoor gebruikers zelf niet of nauwelijks zelf functionaliteit kunnen toevoegen of voorkeursinstellingen kunnen maken. Wel brengt Sonos brengt zo’n tweemaal per jaar een (gratis) update van de systeemsoftware uit, die extra functies toevoegt of andere diensten ondersteunt.

Het flashgeheugen van de Zone Players waarin de index van de muziekbibliotheek wordt opgeslagen is niet oneindig groot, waardoor het maximale aantal nummers dat geïndexeerd kan worden beperkt is tot 65.000. Het systeem ondersteunt weliswaar nagenoeg alle gangbare muziekformaten, maar geen bestanden van hoge resolutie, waardoor CD-kwaliteit (16/44.1) het hoogst haalbare is.

Als eerder genoemd moet één van de Zone Players bedraad met het netwerk worden verbonden. Mocht de locatie van je netwerkrouter zich daarvoor niet of lastig lenen, dan is een oplossing voorhanden in de vorm van de ZoneBridge. Deze kan aan de router worden verbonden en legt dan de verdere verbindingen met het SonosNet, maar vraagt wel een extra investering.

En over die investering gesproken: het Sonos systeem is bepaald niet gratis. Een ZP120 wisselt voor 499 euro van eigenaar, terwijl voor een ZP90 of CR200 349 euro moet worden neergeteld. De S5 kost €399,00 en een ZoneBridge mag je pas naar huis meenemen bij achterlating van €99,00. Nieuwe Sonos-klanten kunnen de eerste schade een beetje beperken met de aanschaf van de BU250 bundel: een ZP90, ZP120 en CR200 samen in een doosje voor €999,00.

Dat zijn best bedragen. Toch is het Sonos-systeem in alle eerlijkheid niet duur te noemen. Wie waarde hecht aan het luisteren naar muziek en een volwassen audioset heeft samengesteld, slaat bij de prijsstelling van het Sonos-systeem bepaald niet achterover. Wie zijn liefhebberij serieus beoefent, zal niet te beroerd daarin te investeren – mits hij daarvoor de gewenste kwaliteit retour ontvangt.

Dat is – bovenstaand relaas indachtig – bij het Sonos-systeem bepaald het geval. Het is van de drie besproken systemen het enige dat de digitale bestanden zo ver los weet te maken van de computer dat het focus komt te liggen op maar één ding: de muziek. Een vorm van emotionele ergonomie die zich maar moeizaam laat uitdrukken in specificaties of in woorden, maar die je moet ervaren om ten volle te kunnen waarderen.

Meer informatie: www.sonos.com

Er hangt iets in de lucht – de conclusie
De afgelopen tijd hebben we drie systemen bekeken voor het draadloos overbrengen van muziek: de Airport Express van Apple, de Squeezebox van Logitech en hierboven het Multi-Room Music System van Sonos. Alle drie brengen ze je digitale muziekbestanden van A naar B – en alle drie kun je vanaf de bank bedienen met je iPhone. Van alle drie hebben we de werking en de voornaamste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Welke van de drie de beste is, hangt echter helemaal van je eigen omstandigheden af – en van de manier waarop jij je muziek beleeft. Een Opel Agila en een BMW 7-serie brengen je allebei naar je werk en weer thuis. Wie helemaal tevreden is met het afspelen van zijn verzameling MP3tjes op een setje Soundsticks, een paar doosjes van Logitech of het laatste home-cinema-in-a-box setje van de MediaMarkt, koopt voor nog geen negen tientjes een Airport Express en is waarschijnlijk helemaal gelukkig.

Wie graag wat rommelt met zijn computer of anderszins knutselt met zijn digitale spulletjes zal zich als een vis in het water voelen met een glimmende Squeezebox en de uitgebreide mogelijkheden van de Open Source software. En wie geen er geen probleem mee heeft om zijn computer 24/7 aan te laten staan en muziek afspelen in meerdere ruimten vooral als bonus ziet waar best beperkingen aan mogen kleven, kiest van de twee degene die minste kost of het meeste biedt.

Wie echter muziek beleeft als serieuze hobby en serieuze eisen stelt aan een naadloze integratie en prestatie van een digitaal muzieksysteem in de dagelijkse praktijk, kan niet om de stabiliteit en het bedieningsgemak van het Sonos-systeem heen. Apple-liefhebbers die gevallen zijn voor het adagium ‘It just works’, zullen waarderen dat Sonos zich daar naadloos aan conformeert – in één ruimte of door het hele huis.

Maar in ultimo is er geen foute keuze. Alleen de juiste die het beste past – bij jou en bij jouw muziekbeleving.

[Dit artikel is een deel uit de serie ‘Muziek uit je Mac’. Kijk hier voor een overzicht van de overige delen.]

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto

  Drie duidelijke en heldere artikelen met een duidelijke conclusie. Complimenten!

  Toch ben ik nog sterk aan het overwegen om een Mac mini of ATV rechtstreeks en digitaal te verbinden met mijn reciever en de muziekbestanden aan te sturen met met remote op mijn iPhone…

  Met dit artikel kan ik weer terug naar de teken/reken tafel…;)

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wie zijn hobby serieus neemt heeft een probleem mijns inziens. Arme mevrouw Bouwmeester.

 • Profielfoto
  McLoe

  @gijsraggers: verklaar je nader aub! Wat is er dan mis met Sonos?

 • Profielfoto
  LEXY

  Ik vind een Mac mini een betere en goedkopere oplossing, en heeft ook een digitale uitgang…!!!

 • Profielfoto
  Airswing

  Een airport express doet het bij mij thuis prima! 80 euro en ik luister naar alle nummers in iTunes.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ik heb een enorme digibeet geholpen met opstellen van een Sonos systeem door zijn hele huis. Wat vooral opviel, naast het prachtig klinkend geluid, was dat zelfs hij de bediening binnen een paar dagen snapte, terwijl hij nog steeds doodsbang voor zijn nieuwe iMac en MBP was….

  Minpuntje vind ik de vormgeving, echt mooi kan ik die kastjes toch niet noemen, maar nondeju, wat een verschil met het geluid uit een Airport Express!!!

 • Profielfoto
  pch

  Er staat in het artikel hierboven een fout: de ZP-100 is NIET voorzien van 2 digitale uitgangen! Dit kwam pas 1 jaar na de introductie van de ZP-100 met de komst van de ZP-80.
  Verder helemaal eens met de conclusie: Sonos is en blijft eenzaam op de hoogte voor wat betreft bedieningsgemak, er is geeneen systeem in de wereld dat beter en makkelijker bediend en altijd werkt, zelfs bedienbaar door jonge kinderen.
  Daarnaast klinkt het voor het geld goed, Linn DS etc. gaat er natuurlijk klankmatig overheen maar dat mag ook wel met prijzen beginnend bij €3000,- en doorlopend tot over de €10.000,-!!! En toch bediend dat veel slechter en mist het mogelijkheden die de Sonos dan weer wel heeft.
  Dus kopen die Sonos! :D

  Gr. Paul.

 • Profielfoto
  Rene Bouwmeester

  @pch/Paul: Je hebt helemaal gelijk – dank. Het was dan ook alweer even geleden met de ZP100… Ik heb tekst van het artikel aangepast.

 • Profielfoto
  NielsH

  Weet iemand of het ook mogelijk is om via i-tunes aangeschafte muziek op de Sonos af te spelen. Op de website verwijzen ze naar de FAQ waar het antwoord op deze vraag niet is te vinden.

 • Profielfoto
  Neovo

  Toch even wat nuanceren. Ik ben een trouwe Sonos gebruiker. Elke dag staat het toestel aan en inderdaad en komt best wel mooi geluid uit.

  Maar…
  Wie denkt dat de integratie met iTunes geweldig is komt bedrogen uit! Je deelt in principe gewoon een map met daar muziek in. Sonos beheert volledig zelf de muziekbibliotheek. Dus wanneer je snel wat muziek toevoegt in iTunes dan moet je eerst Sonos zijn muziekbibliotheek laten bijwerken. Anders weet hij niet dat er nieuwe muziek is toegevoegd. Nu dit bijwerken moet je manueel starten (je kan dit wel instellen dat het automatisch gebeurt maar dat is maar 1x per dag). En jawel hoor je begrijpt het al…dit bijwerken is *niet* razendsnel!! Bovendien is het telkens vervelend!

  Wanneer je verder werkt met het toestel dan merk je wel dat Sonos nog een kleine voorliefde heeft voor Windows gebruikers. Windows-deling moet je actief zetten. Netwerkschijven moeten SMB ondersteunen. Je moet opletten met de naamgeving van drives, mappen. Allemaal de dag van vandaag idiote beperkingen die wij als Mac gebruikers niet gewoon zijn.

  Als je dan bv. je muziek beheert met iTunes en deze map ‘synchroon’ laat lopen op een NAS-station dan moet je nog steeds de iTunes bibliotheek (xml-bestand) manueel kopiëren naar dat station. Je raadt het al dit vergt nogal wat werk. Sommige vragen zich af wat het voordeel is van dit xml bestand mee te kopiëren aangezien Sonos toch zijn eigen bibliotheek opstelt. Het voordeel is dat je je afspeellijsten mee krijgt in Sonos. Enige nadeel is dan weer dat je niet zomaar je liedjes kan afspelen. Het pad dat verwijst naar de liedjes in het xml bestand is namelijk hetgeen van je lokale schijf en niet dat van het NAS-station. De meeste mensen werken toch op deze manier (zie het Sonos forum). Je kan namelijk de mappenstructuur overnemen op je NAS-station en dan werkt het wel. Maar wat een gedoe!!

  Sinds versie 3.x zijn er nogal wat haperingen in de muziek te merken. Ik heb er ook een tijd last van gehad. Opmerkelijk is dat het plots zonder reden verdwenen is. Volgens Sonos kan het helemaal niet te maken hebben met de update naar 3.x. Maar de gebruikers met deze problemen zijn iets te groot. Wel mag hier opgemerkt worden dat de helpdesk van Sonos als één van de beste is! Geen enkel probleem gaan ze uit de weg en je hebt vrijwel dezelfde dag antwoord. Tot meerdere keren als het echt moet. Dit is wel top!

  Een ander probleem voor Belgen/Nederlanders zijn de diensten. Momenteel kunnen we enkel en alleen goed gebruik maken van Deezer. Een schitterend dienst. Maar spijtig genoeg zijn andere buitenlanders in het voordeel. Sonos is wel afhankelijk hiervan van andere aanbieders. Maar ze zouden toch wel een tandje bij kunnen steken (exclusief voor hen ofzo?)

  De software werkt prima alleen wordt er wat geklaagd over de ‘eye-candy’. Alles ziet er netjes uit maar na een tijdje behoorlijk saai. Dit geldt vooral voor de Sonos Desktop. Ook de iPhone versie mag wat extra’s verkrijgen. Als je bv. naar toekomstige radioprogramma’s wilt kijken dan komt er de tekst op ‘ Volgende beschikbaar over 2…” Over wat 2? Dagen, weken uren?

  Al bij al ben ik behoorlijk tevreden over de Sonos. Maar de integratie met iTunes is behoorlijk slecht! Het feit dat je steeds de Sonos bibliotheek moet bijwerken is vervelend. Zeker als je een hevige gebruiker bent met iTunes en snel even je muziek door de Sonos installatie wilt horen dan zal je behoorlijk wat geduld moeten hebben.

 • Profielfoto
  Rene Bouwmeester

  @NielsH: het huidige iTunes Plus formaat (AAC 256kbit) wordt ondersteund. Het ‘oude’ formaat (AAC 128kbit met Fairplay DRM) niet.

 • Profielfoto
  johnbijl

  Mooi artikel. et als de rest van de serie.

  Maarrrr…. De conclusie doet de Airport tekort. Ze lijkt alleen geschreven voor hen die compleet nieuwe aanschaf van een systeem overwegen.

  Ik hád al een iMac, ik hád al een iPhone en ik hád al een high-end versterker met een niet misverstane D/A-converter. Dan ben je met de optische uitgang van de Airport voor onder de €100 klaar op je oude systeem. Met een geluidskwaliteit die gelijk is aan wat je met je cd’s al had.

 • Profielfoto
  basbrouwers

  Ik ben het met johnbijl eens… Na alles duidelijk gelezen te hebben (en de nuance van neovo te lezen) denk ik dat qua integratie voor een trouwe macgebruiker die een Mac en evt ipodtouch of iPhone heeft, een airport express met evt. een optische aansluiting helemaal niet verkeerd is. Je hebt geen enkel (of amper) kwaliteitsverlies, en je moet wel echt een enorm apparaat hebben staan wil je dit verschil horen. Het is overigens een optische aansluiting.
  En voor iedereen die niet aan iTunes vast wilt hangenis er nog altijd AirFoil om te gebruiken met je AirportExpress. In prijs/kwaliteit verhouding denk ik dat dit (laten we eerlijk zijn) toch een goed systeem is. Natuurlijk wel alleen als je al een iPhone/iPodTouch hebt denk ik.

 • Profielfoto
  vgonx

  Ik gebruik de laatste twee jaar een Apple TV in plaats van de Airport Express. De Apple TV synchroniseert de iTunes op mijn Mac Pro, die niet altijd aanstaat. De Apple TV is digitaal aangesloten op mijn pre/dac versterker (een Cyrus 8XP met Qx DAC). Afstandbediening is mijn iPod Touch, werkt vrij ideeal. Gebruik in de slaapkamer een Logitech Squeezebox Radio om incidenteel muziek van iTunes te spelen. Het enige dat ik erg mis een meer webradio via Apple TV/iTunes/iPod, zouden ze meer aan moeten doen.

 • Profielfoto
  Godsmack

  Sonos heeft een geweldig systeem en heb er ook mijn hele huis mee uitgerust, jammer alleen dat het niet echt optimaal werkt met iTunes. voor de rest prima geluid en systeem werkt vrijwel flawless!

 • Profielfoto
  dvdooren

  INteressante artikelen. Ben hier dan ook vol mee bezig.
  zat redelijk op het aanschaffen van een Mac Mini of een x aantal extra Airport Expressen.

  Waar ik nu mee zit:
  – Ik wil in 2 ruimtes goed geluid. Daarvoor heb ik 2 sets goede boxen maar ik mis nog 1 versterker. Heb wel een NAS.
  – Ik wil niet afhankelijk zijn van mijn laptop om muziek af te kunnen spelen (waardoor je wel naar een mac mini moet kijken)
  – Ik heb een iphone maar mijn vriendin niet. Dan kan zij de mac mini niet bedienen(die zonder scherm ergens dat zou staan te zoemen). En dus ook iTunes niet.

  Opties in dit geval:
  1. Sonos: dit levert je overal muziek. En als je de ZP120 en ZP 90 neemt, sluit je de eerste aan als versterker op extra set boxen en de ZP 90 op DAC/Versterker. Totaal €999.
  2. Mac Mini (€549) + extra ipod touch (€179) zodat 2 personen het kunnen bedienen (ik heb al een iphone) via Remote. Dan ook nog steeds een versterker (€400) voor extra set boxen + 1 Extra Aiport Expres voor aan extra versterker (€79). Totaal €1210
  3. zoals in 2 maar dan geen mac mini. Laptop moet altijd aan staan. Totaal €660.

  Conclusie: als je in meer dan 1 ruimte volwaardig versterkt geluid wilt hebben en je hebt die 2e versterker nog niet, ben je beter af met Sonos lijkt me. Optie 3 is €300 goedkoper, maar levert wat beperkingen op omdat (in mijn geval) die ene laptop altijd in huis moet zijn en moet aanstaan.

  Anderen nog aanvullingen / correcties op mijn redenatie?

  @ Neovo: wat nu als je je Itunes map op je NAS hebt staan? Dus niks op je laptop, maar in je Itunes op je laptop verwijs alles naar je NAS (met als nadeel dat als je niet aan je NAS zit je geen muziek hebt). Is het dan nog zo complex om iTunes met Sonos te laten werken?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Inmiddels heb ik nog wat andere informatiebronnen afgestruind en ik moet eerlijk zeggen dat dan de mogelijkheden van zowel het Sonos als het Squeezebox systeem tegenvallen in verhouding tot het geld wat je ervoor betaalt.

  Bijna alles wat je met de systemen kunt, kan ik ook met een iMac en een paar Airport Expressen doen eigenlijk. Mijn iPhone kan ik als afstandsbediening gebruiken en elke kamer kan een eigen AE hebben. Het voordeel is dat iTunes de muziek enigszins normaliseert (middels iVolume), terwijl Sonos dit eigenlijk totaal niet doet. Mijn conclusie is dan ook dat Sonos niet gebruiksvriendelijk is voor mensen die graag hun iTunes bib willen gebruiken. Hetzelfde geldt overigens voor de Squeezebox, waarmee ik zelf wel ervaring heb.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ Cenobyte Als je met iVolume in de weer gaat zou ik inderdaad niet naar Sonos kijken…

 • Profielfoto
  Neovo

  @dvdooren: Als je je muziekbibliotheek op je NAS gebruikt (en dus ook via iTunes) dan kan Sonos dit ook benaderen. Maar Sonos ziet altijd alles als een gedeelde map. In feite is je iTunes bibliotheek eender waar je deze bewaart een gedeelde map. Dus Sonos moet weeral zelf de bibliotheek gaan opbouwen. Hij doorzoekt gans jouw gedeelde mappen en zoekt de informatie via de metatags van de muziekbestanden om dan zelf zijn database op te stellen. Net dit is het probleem! Dit neemt toch een aanzienlijke tijd in beslag. Het iTunes xml bestand gebruikt hij voor je afspeellijsten. Deze gaan meteen zonder problemen werken omdat de verwijzing naar die bestanden correct gaan zijn voor iTunes en Sonos aangezien deze op dezelfde NAS-station staan.

  Maar in dit geval stuit je telkens op dit probleem. Stel je voegt snel een CD toe, koopt een liedje of download een podcast via iTunes. Deze staan dan al meteen op de correcte plaats voor Sonos. Maar je moet eerst zijn eigen bibliotheek updaten. Even snel dat liedje beluisteren op je Sonos installatie gaat dus niet. De tijdspanne van deze bewerking hangt volledig af van de hoeveelheid bestanden Sonos moet onderzoeken. Let ook wel even op de beperking van maximum 65000 tracks die Sonos heeft.

  Je mist bijna alle functies in iTunes. Sonos ondersteunt geen Genius. Je kan je tracks niet beoordelen. Er zit geen synchronisatie tussen je iTunes bibliotheek (aantal keren beluisterd,…) Dus wie veel met iTunes werkt die gaat hier zeker niet tevreden over zijn! Ook kwestie van mix-cd’s daar weet Sonos geen raad mee. Dit is volgens het prijskaartje wel erg als je het mij vraagt. Hoe moeilijk kan het zijn om geen kleine haperingen tussen twee muziekbestandjes de dag van vandaag te maken?

  Sonos moet voor de Mac naar mijn mening echt nog wel een stapje bijzetten. Zowel hun software als technologie biedt voor ons gewoon teveel beperkingen (SMB, aantal karakters,…) Je komt dit pas te weten wanneer je een Sonos hebt en echt ten volle gaat gebruiken. Sonos moet maar eens eindelijk een echte integratie met iTunes willen doorvoeren. Het kan toch niet dat ze het meest gebruikte muziekprogramma stiefmoederlijk behandelen. Google eens naar een screenshot van de Sonos Desktop applicatie. Beeld je in dat we geen iTunes hebben en dat we gewoon met die Sonos applicatie ‘Sonos afspeellijsten’ moeten maken?! Trust me…dat is een ramp! Die software ziet er niet uit. Maar doet wel wat het moet doen. Alleen kan het véél beter!

  @Cenobyte: klopt Sonos normaliseert het geluid niet.

  Maar Sonos is wel gebruiksvriendelijk. Voor mensen die gewoon een NAS-station (kunnen) opzetten of gewoon mensen die een gedeelte map willen gebruiken. Maar voor de echte liefhebbers die hun iTunes bibliotheek met plezier gebruiken. Daar is Sonos tot nu toe niet echt de ideale partner voor.

  Ikzelf hoop elke dag dat er eindelijk iemand bij Sonos dit gaat inzien. Maar ik vrees ervoor.

 • Profielfoto
  JH90

  Mijn hemel.. die reactie is nog langer dan het artikel:lol:

 • Profielfoto
  syltheboy

  Haha ja, dat was me ook al opgevallen!:grin: Zo’n systeem van Sonos lijkt me ook wel wat, om eerlijk te zijn.:wink: