Gurney
Gurney Nieuws 2 januari 2010

Open source alternatief voor VMware en Parallels

De diehard Macgebruiker moet er niet aan denken, maar er zijn mensen die afentoe gebruik moeten of willen maken van een alternatief besturingssysteem zoals Windows, een Linux variant of het onlangs door Google geintroduceerde Chrome OS bijvoorbeeld.

Naast Bootcamp (Apple’s oplossing voor het opstarten van je Mac in een ander besturingssysteem) zijn VMware Fusion en Parallels Desktop de twee bekendste oplossingen op dit gebied. Beide pakketten gebruiken hiervoor de zogenoemde “Virtualisatie” techniek, waarmee binnen OS X nog een extra (gast)besturingssysteem gestart kan worden. Op die manier kan heel eenvoudig geswitched worden tussen besturingssystemen.

De verschillen tussen VMWare Fusion en Parallels Desktop zijn rijkelijk gedocumenteerd maar bieden vergelijkbare oplossingen. De prijs is eveneens gelijk, allebei rond de € 80,-. Voor de wat minder veeleisende gebruiker, die maar afentoe in een ander besturingssysteem hoeft te zijn, is het wellicht interessant om eens te kijken naar VirtualBox van Sun.

VirtualBox bestaat al enige tijd maar is niet heel bekend. Het is open source en nog in ontwikkeling, maar kan zich al op veel punten meten met VMWare en Parallels. Grootste voordeel is echter dat het gratis te gebruiken is.

VirtualBox ziet er goed uit en is eenvoudig te configureren, ook voor minder geavanceerde gebruikers. Mocht je er toch niet uitkomen dan zijn er legio tutorials te vinden op youtube en op de site van Virtualbox om je door alle instellingen en installaties heen te loodsen.

Download hier de Mac versie van VirtualBox (alleen intel Macs)

Korte howto over het installeren van Windows 7 met VirtualBox

Reageer op artikel:
Open source alternatief voor VMware en Parallels
Sluiten