Google China stopt met censureren zoekresultaten

Door: Maarten ter Horst - 15 reacties

Google gaat de zoekresultaten van haar Chinese site google.cn niet langer filteren. Deze verassende stap maakte de internetgigant dinsdag bekend in een bericht op haar officiële weblog. De beslissing is genomen na een stevige cyber aanval op de Chinese servers van Google in december. Volgens eigen onderzoek werd deze aanval gedaan met als doel het achterhalen van persoonsgegevens van mensenrechtenactivisten in China. Google wil deze beslissing nu bespreken met de lokale autoriteiten en is bereid google.cn af te sluiten indien nodig.

Google China is gestart in 2006 en heeft daar door lokale concurrenten zoals Baidu veel meer moeite marktaandeel te veroveren dan in de rest van de wereld.

Twee weken geleden haalde Apple het nieuws toen bekend werd dat de Chinese App Store is ontdaan van applicaties over de Dalai Lama.

Bron: Googleblog, via Gizmodo.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Yggdrasil

  En maar goed ook.
  Je eigen fouten gaan censureren voor het grote publiek..
  Wat een onzin zeg. :sealed:

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik kan een land met dergelijk censuur niet uitstaan, laat staan serieus nemen..

  “We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.”

  Dit is toch gewoon te triest voor woorden. Maar stel dat Google goedkeuring zou krijgen, dan nog zijn de gegeven links gecensureerd omdat de (in hun ogen) foute sites toch al geblokkeerd zijn. Gaan ze in China dus voortaan op de Google cache surfen.

  En wij ons maar afvragen waarom dat land zo gedisciplineerd en groeiend is, alsof het aan de Chinese mens ligt. Niemand kan tegen de stroom in omdat alles achter wordt gehouden voor het volk. Tunnelvisie, dictatuur, propaganda & één politieke richting. Joepie.

  Maar ze zijn wel goed in het assembleren van iPhones, MacBook’s & iMac’s. Dat moet ik ze dan wel weer meegeven;)

 • Profielfoto
  Toinef

  Dit werd tijd ook, het was schandalig dat deze informatie China ontnomen werd.
  Maar zeer waarschijnlijk is Google nu ook binnen de kortste keren offline, daarbij is niet Google maar Baidu marktleider in China.

 • Profielfoto
  Kobes

  @Toinef
  Wie beweert dan dat Google marktleider is in China?

 • Profielfoto
  Anoniem

  Als je zijn bericht goed leest…. hij geeft aan dat Google NIET de marktleider is maar Baidu wel.

 • Profielfoto
  michiel112

  Dit geeft maar weer eens aan dat de Chinese overheid achter een hoop aanvallen op internet schuil gaat om gegevens te verzamelen. En dat google wel degelijk rekening houdt met privacy. Ik ben blij dat Google geen Chinees bedrijf is…:D

 • Profielfoto
  Rano

  Mooi dat die censuur weg is. Check dit screenshotje over het tiananmen protest:

  Links Chinese censuur, rechts de resultaten op een US server van Google:

  http://www.bwass.org/bucket/google_china_censorship_tiananmen.png

 • Profielfoto
  casperrrrrrr

  Maikelw als jij nou maar zou kunnen lezen. Hij insinueert dat OMT zegt dat Google daar marktleider is, namelijk “daarbij is niet Google maar…”, een tegenstelling. Koetjesreep vraagt wie dan ook gezegd heeft dat Google daar marktleider is.

 • Profielfoto
  maconly

  Nou daar zullen ze wakker van liggen in China, kunnen ze Nederland ook niet boycotten.

 • Profielfoto
  klonic

  Heel netjes van Google! Nu nog hopen dat ook Apple en Microsoft het licht zien.

  Maconly, waar slaat die reactie op? Denk je dat Google het idee heeft dat het veel uitmaakt? Waarom moet Nederland geboycot worden? Het gaat om de statement die google uit: “wij accepteren niet dat wij worden gebruikt om de mensenrechten te schaden”, althans zo vat ik het op.

 • Profielfoto
  63743 Master

  Zolang het niet in Nederland gebeurd, vind ik het goed :D

 • Profielfoto
  Undaunted

  @klonic
  Dat zou wel eens een hele goede conclusie kunnen zijn.

  @)(#^&Master
  Zolang wát niet in Nederland gebeurt?

 • Profielfoto
  KR1275

  Vaag bericht. Ik vraag me af of het klopt, want het volgende staat op diverse nieuwssites:

  ‘Google dreigt met terugtrekking uit China
  Uitgegeven: 13 januari 2010 06:19
  Laatst gewijzigd: 13 januari 2010 11:32
  SAN FRANCISCO – Het Amerikaanse internetbedrijf Google dreigt zich terug te trekken uit het communistische China. Google is niet meer bereid censuur toe te passen op de resultaten van zijn zoekmachine.

  Bekijk video

  Google maakte dat dinsdag bekend na de ontdekking van ”uiterst geavanceerde” computeraanvallen op mailprogramma’s van Chinese activisten voor de mensenrechten.

  Zeker twintig andere grote westerse bedrijven zouden medio december eveneens het doelwit van hackers zijn geweest.

  Google overweegt zijn website google.cn en zijn kantoren in China te sluiten. Het bedrijf wil de komende weken overleg voeren met de Chinese autoriteiten. Google had voor de bekendmaking contact met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Vrije meningsuiting

  “We hebben de ongebruikelijke stap genomen om informatie over de aanvallen te publiceren, niet alleen vanwege veiligheidsredenen en de mensenrechten, maar omdat dit voorval de kern raakt van een veel groter, wereldwijd, debat over vrijheid van meningsuiting,” aldus een verklaring van Google.

  Moeilijk

  Het bedrijf zegt in 2006 schoorvoetend akkoord te zijn gegaan met het censureren van zijn zoekresultaten om de Chinese bevolking van informatie te kunnen voorzien, maar nu is de maat vol. “De beslissing om de aanwezigheid in China te heroverwegen was een ongelooflijk moeilijke”, aldus Google, “en we weten dat dit mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben.”
  © ANP/NUzakelijk.nl

 • Profielfoto
  ctxppc

  Google heeft voldoende geld verloren in China… ik zeg shut down!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nu moet Apple ook maar ’s de GUTS hebben om te weigeren de App Store te censureren van apps die het communistisch bewind van China niet op de iPhone wil hebben. Als je diep in het stof moet buigen voor de wensen van een dictatuur – die de mensenrechten vertrapt en miljoenen doden op zijn geweten heeft – om je spulletjes te verkopen is dat erg treurig. Dus: kom op Apple!! De Dalai Lama heeft niet voor niets de Nobelprijs voor de vrede gewonnen in de jaren negentig. Dat is het gevolg van tientallen jaren vreedzaam protest tegen de bezetting van Tibet door China en het vervolgen van honderdduizenden mensen in dat land, het verbieden van taal en cultuur enzovoort. En hetzelfde gebeurt tegen allerlei etnische groepen in China zelf. Dus: terugzetten die apps over de Dalai Lama