Siebren Verhoef
Siebren Verhoef Nieuws 27 januari 2010

Apple introduceert de iPad

Apple heeft vanavond zoals verwacht een tablet geïntroduceerd. Het apparaat zal door het leven gaan onder de naam iPad, en is gemaakt om op het internet te surfen, eBooks te downloaden en te lezen, video’s en e-mail te bekijken en met de multi-touch versie van iWork te werken. De wifi-versie van de iPad zal wereldwijd over ongeveer twee maanden beschikbaar zijn, de versie met 3G laat nog een maand langer op zich wachten.

De processor voor de iPad wordt door Apple zelf gebouwd. Het is een 1GHz Apple A4 chip, die veel kracht levert bij een laag energieverbruik. Overige hardwarecomponenten kennen we uit de iPhone: accelorometer, kompas, lichtsensor,

De prijs van de iPad is relatief laag. De goedkoopste 16GB versie van de iPad, met alleen Wi-Fi zal te koop zijn voor $499. Op de duurste versie van de iPad kun je 64GB aan foto’s, video’s en boeken kwijt, en kun je dankzij de 3G-chip overal internetten. Dit top-of-the-line model gaat $829 kosten. In totaal zijn er zes versies van de iPad.

De iPad draait op een uitgebreide versie van het iPhone OS, en bestaande apps uit de App Store zullen dan ook moeiteloos draaien op de iPad. Binnenkort kunnen ontwikkelaars specifiek gaan ontwikkelen voor het grotere 9,7 inch scherm van de iPad.

De iPad lijkt door z’n verhoudingen en de relatief grote zwarte rand rondom het scherm op het eerste gezicht het meest op een digitaal fotolijstje. Het kleinnood meet 24,3 bij 19 bij 1,3 centimeter en weegt slechts 680 gram.

De WiFi+3G versie van de iPad wordt in de Verenigde Staten geleverd met een databundel van AT&T. De komende maanden gaat Apple gebruiken om ook buiten Amerika aantrekkelijke data-contracten af te sluiten met mobiele aanbieders. In tegenstelling tot de iPhonecontracten is de data-bundel van de iPad elke maand op te zeggen. De iPad heeft geen hardwarematige sim-lock, maar vereist wel speciale sim-kaarten.

In iPad’s iTunes- en App-Store voor boeken, ofwel de iBook Store gaat Apple eBooktitels (iBooks) aanbieden. Het lezen van boeken zal op het rechtopstaande 1024×768 pixels scherm prima gaan, maar door het actieve kleurenscherm haalt de iPad niet de energiezuinigheid van de Amazon Kindle. Na ± 10 uur moet de iPad aan het infuus tegen 7 dagen voor de Kindle. Daartegenover staat wel de multimediale functionaliteit die we kennen van de iPhone en MacBook. De meeste mensen zullen toch wel een stopcontact tegenkomen binnen 10 uur?

Met de iPad vult Apple het gat dat bestond tussen de iPhone en de MacBook. Ook gaat Apple met de iPad bewust of onbewust de concurrentie aan met alle netbooks en eBookreaders die momenteel te koop zijn. Er komen verschillende accessoires voor de iPad beschikbaar, waaronder een dock met een toetsenbord en een speciale hoes. Ook is de iPad via een apart verkrijgbare kabel aan te sluiten op een beamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple introduceert de iPad
Sluiten