Strijdtoneel Nokia en Apple breidt zich uit

9 reacties

De Finse mobiele telefoonreus Nokia heeft bij de U.S. International Trade Commission (ITC) geklaagd over Apple, omdat door Nokia gepatenteerde technologie zou zijn toegepast in iPhones, iPods en Macs.

De 7 patenten hebben betrekking op zogenaamde ‘key features’ als de camera, antenne, het power management en de gebruikersinterface. Deze technieken zijn voor Nokia van groot belang, omdat deze het naar eigen zeggen mogelijk maken om betere producten te bouwen tegen lagere kosten. Apple lift gratis mee op jarenlang pionierswerk en miljarden aan investeringen in R&D, aldus Nokia.

Apple en Nokia ruziƫn al enige maanden over het gebruik van elkaars technologie. In oktober klaagde Nokia Apple aan, omdat de iPhone gebruik zou maken van essentiƫle technologie voor GSM en draadloos LAN die in het bezit is van Nokia. Andere fabrikanten zouden netjes een vergoeding betalen.

Deze maand opende Apple de tegenaanval door Nokia te beschuldigen van 13 patentschendingen. Ook zou Nokia meer geld willen zien van Apple dan van andere telefoonmakers voor het gebruik van de gepatenteerde technologie.

Hoewel Nokia nog altijd een grote speler is op de markt voor mobiele toestellen, heeft het veel marktaandeel verloren nadat Apple’s iPhone het speelveld drastisch veranderde en Nokia daar niet snel genoeg op reageerde.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Patenten in de telefoonbusiness gaan vaak meer over geld dan over alleenrecht.

  Wanneer operator A iets nieuws ontwikkeld hebben ze er belang bij dat hun klanten dit ook kunnen gebruiken wanneer ze met klanten van operator B bellen. Ze willen dus graag dat operator B dit ook gaat gebruiken, maar willen er wel geld voor zien.

  In de IT werkt dit vaak anders, daar wordt een patent vaak gebruikt om te voorkomen dat de concurrent dit idee ook gaat gebruiken. (Soms is geld wel een drijfveer overigens)

 • Profielfoto
  strigoi

  Inderdaad en laat het nou ook de laatste tijd, op smartphone gebied, niet echt goed gaan met Nokia.

 • Profielfoto
  BigAL

  Volgens mij komt het er gewoon op neer dat Nokia en Apple gaan schikken, waarbij de inzet van Nokia is dat zij als wisselgeld gebruik mogen gaan maken van de multitouch technologie van Apple.
  En dan waarde iPhone adepten, wordt de N900 echt zwaar interessant.

 • Profielfoto
  ctxppc

  @BigAL: Schikking is de enige manier om te voorkomen dat ze beiden zichzelf vernietigen. Maybe zelfs een Apple+Nokia? ???

 • Profielfoto
  spacefreek

  @ctxppc, dat zou Apple nooooit doen..

 • Profielfoto
  ronaldoo

  nood breekt wetten En apple gaat het zeker niet riskeren om te moeten betalen voor het patent gebruik dat nokia heeft.
  Moeten ze gaan betalen wil dit dus zeggen voor apple een flinke stap terug en moeten ze op zoek naar iets anders.
  Dus er zal wel een schikking van komen En kwa cash is apple nog steeds niet opgewassen tegen nokia.Want men vergeet steeds dat apple al bijna failliet is geweest enkele jaren geleden ook al hebben ze nu een leuke reserve opgebouwd dit is natuurlijk altijd nog een kleine som vergeleken met wat nokia heeft

 • Profielfoto
  Swets

  “En kwa cash is apple nog steeds niet opgewassen tegen nokia.Want men vergeet steeds dat apple al bijna failliet is geweest enkele jaren geleden ook al hebben ze nu een leuke reserve opgebouwd dit is natuurlijk altijd nog een kleine som vergeleken met wat nokia heeft”

  :D

  ‘Enkele jaren geleden’ is halverwege jaren 90, dus 15 jaar geleden. Sinds de terugkeer van Steve Jobs in 1997 is jaar naar jaar een recordwinst behaald.

  Kijken we alleen even naar de cijfers van Q1:

  “Apple boekte in het afgelopen kwartaal een recordomzet van 10,17 miljard dollar. Dat is een stijging van bijna 6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De netto winst kwam uit op 1,61 miljard dollar.”

  “Nokia heeft zijn cijfers van het eerste kwartaal bekend gemaakt. De winst bedraagt 122 miljoen euro. Niet slecht in deze tijd zou je denken, maar een jaar geleden bedroeg de kwartaalwinst nog 1,22 miljard. Een daling van maar liefst 90 procent.”

  Ik denk dat apple meer dan opgewassen is tegen Nokia.

 • Profielfoto
  araminta

  Apple is het technologiebedrijf met de hoogste netto cashpositie in de markt. Daar komt Nokia niet in de buurt. Een juridisch gevecht kost meer dan een schikking en is derhalve in beider belang. De tegenclaims van beide partijen zijn primair bedoeld om te tonen dat er van beide kanten water bij de wijn moet. Of dat in de vorm van cash of tech zal zijn horen we vast nog wel een keertje..

 • Profielfoto
  63743 Master

  Wat een kinderen!