Statenweg
Statenweg Nieuws 30 december 2009

Strijdtoneel Nokia en Apple breidt zich uit

De Finse mobiele telefoonreus Nokia heeft bij de U.S. International Trade Commission (ITC) geklaagd over Apple, omdat door Nokia gepatenteerde technologie zou zijn toegepast in iPhones, iPods en Macs.

De 7 patenten hebben betrekking op zogenaamde ‘key features’ als de camera, antenne, het power management en de gebruikersinterface. Deze technieken zijn voor Nokia van groot belang, omdat deze het naar eigen zeggen mogelijk maken om betere producten te bouwen tegen lagere kosten. Apple lift gratis mee op jarenlang pionierswerk en miljarden aan investeringen in R&D, aldus Nokia.

Apple en Nokia ruziën al enige maanden over het gebruik van elkaars technologie. In oktober klaagde Nokia Apple aan, omdat de iPhone gebruik zou maken van essentiële technologie voor GSM en draadloos LAN die in het bezit is van Nokia. Andere fabrikanten zouden netjes een vergoeding betalen.

Deze maand opende Apple de tegenaanval door Nokia te beschuldigen van 13 patentschendingen. Ook zou Nokia meer geld willen zien van Apple dan van andere telefoonmakers voor het gebruik van de gepatenteerde technologie.

Hoewel Nokia nog altijd een grote speler is op de markt voor mobiele toestellen, heeft het veel marktaandeel verloren nadat Apple’s iPhone het speelveld drastisch veranderde en Nokia daar niet snel genoeg op reageerde.

Reageer op artikel:
Strijdtoneel Nokia en Apple breidt zich uit
Sluiten