Streaming Music: Airport Express (Muziek uit je Mac #6)

29 reacties

En zo kwam het dat er in slagorde een drietal dozen in het OMT-lab stond opgesteld, in schijnbare rust paraat om door een stel jeukende vingers te worden geopend.

De kenmerkende ‘less is more’ verpakking van de Airport Express komt onmiskenbaar uit Cupertino (hoewel we ons afvragen of Steve Jobs dat harde blauw zelf gekozen zou hebben). Logitech presenteert de Squeezebox in een glimmende doos in de huiskleuren, die in het retailschap niet misstaat. Sonos kiest een andere invalshoek: de ZP90 gaat gehuld in een doosje van bruin recyclekarton, waarop in diep donderblauw de outline van het apparaat en het bedrijfslogo vallen te ontwaren.

Vooruit met de geit dan maar: als eerste spelen we een thuiswedstrijd en openen we de Airport Express.


Apple’s Airport Express is – net als het zelfverklaarde hobbyproject Apple TV – een beestje dat bij introductie voor audioliefhebbers niet zo heel veel om het lijf leek te hebben, maar in de loop van de tijd gezellig meeliftend met de ontwikkeling van andere technologieën een aantal nieuwe trucjes heeft geleerd die het apparaat een stuk aantrekkelijker maken. (De Apple TV is een aardig ding dat met enige fantasie best als muziekserver kan worden ingezet – zij het met een moeizame iTunes-synchronisatie en een beperkte opslagcapaciteit – maar omdat zijn ‘streaming music’ capaciteiten niet veel aan de mogelijkheden van de Airport Express toevoegen (of je moet wel heel erg dol zijn op je TV), laten we hem hier verder buiten beschouwing).

Op zich herbergt de kleine witte Airport Express een indrukwekkende hoeveelheid techniek: een volwaardige Internetrouter, een draadloze netwerkbridge, een USB-printserver en – jawel – een audiouitgang die kan worden ingezet voor het draadloos doorsturen van muziek – een techniek die Apple ‘AirTunes’ heeft gedoopt. Ongeacht of het apparaat nu als netwerkrouter fungeert of wordt toegevoegd aan een bestaand draadloos netwerk – het verschijnt in het iTunes-scherm van iedere Mac of PC die op het netwerk aanwezig is keurig rechtsonderin als afspeelbron. Muziek die in iTunes wordt afspeeld wordt na het selecteren van de Airport Express zonder noemenswaarsig tijdsverschil doorgestuurd.

De audiouitgang op het witte kleinood heeft een dubbelfunctie: op het eerste gezicht oogt het als een standaard minijack-uitgang met een analoog signaal. En zo functioneert het ook: met een eenvoudige minijack RCA kabel lus je de Airport Express door naar de AUX-ingang van je stereoset, waarna direct vrolijke klanken door de kamer schallen. Bij nadere beschouwing blijkt deze uitgang echter te doubleren als optisch/digitale Toslink aansluiting – zij het dat voor een normale kabel een 3,5mm opzetstukje benodigd is – of er een optische kabel met 3,5mm Toslink plug moet worden aangeschaft.

En dat is bepaald geen overbodige luxe: de analoge uitgang van de Airport Express klinkt vlak en emotieloos. De digitale uitgang heeft gelukkig meer te bieden: doordat Apple via AirTunes het muzieksignaal in Apple Lossless formaat doorstuurt vanaf de iTunes-computer, is de Airport Express in staat om in een ‘bit-perfect’ signaal te voorzien, waarmee een goede DAC wel raad weet. Wie zijn muziekbestanden in iTunes opslaat op CD-kwaliteit (bijvoorbeeld in Apple Lossless of in WAV-formaat), zal merken dat deze zonder verlies de Airport Express weer verlaten. Meer informatie en uitgebreide technische metingen daaromtrent vind je bij Stereophile.

De concrete toepassing van het apparaat leek vooralsnog echter beperkt: lang niet iedereen heeft immers een Mac in de woonkamer staan, en een laptop als afstandsbediening is ook niet echt een stijlvolle oplossing. De komst van de iPhone en iPod Touch – en met name van de een jaar later geïntroduceerde App Store bracht daar echter verandering in. Apple was er als de kippen bij om als één van de eerste beschikbare apps ‘Remote‘ te introduceren: een gratis programmaatje dat zich door het invoeren van een cijfercombinatie laat koppelen aan één of meer op het netwerk aanwezige iTunes-bibliotheken.

De applicatie fungeert als ‘iTunes in de borstzak’: uiterlijk als twee druppels lijkend op de iPod-app, laat het je bij het opstarten kiezen welke iTunes-bibiliotheek je wilt gebruiken en stelt het vervolgens alle muziekbestanden en afspeellijsten uit die verzameling in de bekende interface ter beschikking. Als afspeelbronnen kan worden gekozen uit de computer waarop de gekozen iTunes-bibliotheek aanwezig is – en uit alle aanwezige Airport Expressen (en Apple TV’s, die inmiddels hebben geleerd om zich als AirTunes client te gedragen) op het netwerk. (Een aardige videotutorial over hoe je een AirTunes netwerk opzet met een Airport Express en iPhone/iPod Touch vind je in de ‘Find Out How’ sectie op de website van Apple).

Op deze manier beschikten iPhone/iPod Touch bezitters ineens over de mogelijkheid om voor een appel en een ei in verschillende ruimten muziek te laten weerklinken – een slimme zet van de immer innoverende breinen in Cupertino. Er blijven echter wel beperkingen. Zo kan de muziek worden uitgestuurd naar verschillende bronnen tegelijk, die je zelf kun selecteren. Wie in het laatste geval echter het volume wil wijzigen, stuit echter op het ‘all for one and one for all’ principe: het niet mogelijk om het volume per gekozen bron te regelen – het iTunes bronsignaal wordt voor alle locaties tegelijkertijd aangepast, waardoor je met regelmaat het volume in de verschillende ruimten ter plekke zal moeten aanpassen.

Daarnaast duurt het even voor de gekozen bibliotheek op de iPhone beschikbaar is en loopt het navigeren en selecteren van de gewenste nummers en afspeelbronnen niet altijd even soepel. Afspelen is bovendien net zo ‘click and play’ als op een iPod – of de je moet de ‘iTunes DJ’ functie willen gebruiken, waarmee via enkele omwegen een wachtlijst is samen te stellen. Deze is er echter vooral op gericht om tijdens feestjes andere iPhone-gebruikers nieuwe nummers te laten ‘aanvragen’ en is niet te vergelijken met de elegante wachrij-oplossing van Logitech en Sonos.

Omdat iTunes de bron vormt waar alle muziek vandaan komt, zal er zodra je muziek wilt luisteren tenminste één computer aan moeten staan met een geopende iTunes-applicatie. Voor de iMac, Mac Pro of Mac mini op de studeerkamer zal dit – de energierekening daargelaten – wellicht niet zo’n probleem vormen, maar voor fervente laptopgebruikers een niet echt aantrekkelijke optie. AirTunes maakt bovendien gebruik van het bestaande draadloze netwerk, waardoor bij het koppelen van meerdere Airport Expressen al snel een flinke belasting ontstaat, die in combinatatie met andere netwerkactiviteit (als bijvoorbeeld het gelijktijdig downloaden van grote bestanden) nog wel eens voor haperingen wil zorgen.

Kijken we naar de testopstelling in het OMT-lab, dan staat daar in de gangkast een Mac mini lustig te spinnen. Op zich een prima oplossing, maar dit houdt wel in dat alle muziek in deze iTunes bibliotheek geordend moet zijn – inclusief eventuele afspeellijsten. Met Remote Desktop is de mini weliswaar makkelijk te beheren, maar bereid je voor op veelvuldig slepen van bestanden naar de mini en de iTunes-biliotheek. iTunes 9 brengt daarin wat verlichting met de nieuwe ‘Thuisdeling’ functionaliteit: je kunt iTunes daarmee zo instellen dat muziek die aan één of meerdere andere iTunes-bibliotheken wordt toegevoegd automatisch ook in de hoofdbibliotheek wordt bijgewerkt.

Kort en goed: met de Airport Express en een iPhone/iPod Touch is betrekkelijk eenvoudig voor een kleine investering (een Airport Express kost €89,00 incl. BTW) een draadloos muzieksysteem te realiseren in meerdere ruimten – zij het met bovengenoemde beperkingen. Aardig is bovendien dat de mogelijkheden van het systeem met iedere nieuwe iTunes-versie weer iets verder worden uitgebreid. Wie met de beperkingen kan leven en de analoge uitgang van de Airport Express laat voor wat hij is, heeft ‘voor weinig’ een systeem waar op de geluidskwaliteit niet veel af te dingen valt en dat prima aansluit bij het bestaande iTunes-ecosysteem.

Blind kopen dan maar? Even wachten nog. Er leiden meerdere wegen naar Rome, met heel andere voor- en nadelen. Maar meer daarover later deze week, als we ons oor te luister leggen bij de Squeezebox van Logitech.

[Dit artikel is een deel uit de serie ‘Muziek uit je Mac’. Kijk hier voor een overzicht van de overige delen.]

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  koenvdvoort

  Heb zelf een Airport Express, maar merk soms wel dat de muziek als het ware wel eens overslaat. Dan hoor je even niks, en gaat ie later weer verder. Verder werkt het wel ideaal met de remote app op mn iPhone. Met Airfoil kan je al je geluid van je Mac naar je Express sturen.

 • Profielfoto
  tjetta

  @koenvdvoort: hier heb ik ook last van Ik gebruik mijn Airport Express al jaaaaaren, maar pas sinds 10.6 treedt dit probleem op…

 • Profielfoto
  Ed Mokum

  Goed om te horen dat ik niet de enigste ben met deze hick-ups de laatste tijd! Zojuist was er een software update, misschien lost deze het probleem op?

 • Profielfoto
  staaf

  “Tunes 9 brengt daarin wat verlichting met de nieuwe ‘Thuisdeling’ functionaliteit: je kunt iTunes daarmee zo instellen dat muziek die aan één of meerdere andere iTunes-bibliotheken wordt toegevoegd automatisch ook in de hoofdbibliotheek wordt bijgewerkt.”

  Dat heb ik gemist; waar staat die functie?

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ koenvdvoort
  Door die hick-ups ben ik overgestapt op Sonos.
  Nadere beschrijving volgt later in deze serie van René.

 • Profielfoto
  sanders1515

  Cool artikel. Ik zou zelf graag muziek spelen vanaf mn iphone direct naar mn airport express zonder tussenkomst van een computer!

 • Profielfoto
  Demon Hunter

  Geen problemen hier met de Express, gebruik hem vooral icm met Airfoil en Plex en stream het filmgeluid via de Express naar mijn homecinema. Eerst gedaan uit nood, omdat ik geen extra toslink kabel had met mini jack aansluiting. Maar de opstelling met de Express bevalt prima, dus laat het zo;)

 • Profielfoto
  spacefreek

  @ staaf, gewoon naar een gedeelde bibliotheek gaan nadat je thuisdeling ingeschakeld hebt onder het menu store.. Beide computers moeten jouw machtiging hebben, dan veranderd de bibliotheek in een huis-icoontje, je kunt nu alles naar jouw bibliotheek overslepen..

  Leuk artikel, fijn taalgebruik ook.. Kan de sectie nieuws nog wat van leren :angry:

 • Profielfoto
  iphonerox

  10.6 heeft voor meer problemen dan oplossing gezorgd. Spijtig.

  De mac mini is nog steeds slecht in het afspelen van hd content, dat was veel beter in leopard.

  Ik ben aan het uitkijken voor een Airport express, zowel voor thuis als mijn ouders/schoonouders. Ze hebben allemaal een mac en iphone. Ik vraag me af of sonos en logitech meer gaan beiden. Afwachten:)

 • Profielfoto
  Napsju

  Het hele probleem met de Express is het draadloze gedeelte en het gebrek aan voldoende CPU kracht. WDS en dat soort technieken zijn leuk, maar niet voor de Express die ook nog een muziek stream moet weergeven. Oplossing / advies: Laat de Express met rust en sluit ‘m gewoon bekabeld aan op een switch of router en zet WiFi uit. Muziek die overslaat heb ik nog nóóit last van gehad!

 • Profielfoto
  iDuck

  En voor diegenen die geen computer met iTunes continue aan willen hebben is er de Apple TV. Heb AX’en en een Apple TV en de Apple TV rocks. Via je iPhone te bedienen via Apple Remote en geen computer en TV nodig.

 • Profielfoto
  Angelos

  Ik heb hem ook en Mijn muziek klinkt perfect in de keuken.. Wel bij vermelden dat mijn hoofdrouter een extreme is..Wellicht dat het dan beter samenwerkt waardoor er geen haperingen ontstaan.
  Zou dat kunnen?

 • Profielfoto
  Mich

  Kan je met thuisdeling ook muziek delen die niet in de iTunes store aangeschaft is?

 • Profielfoto
  spacefreek

  @alpaca; uit ervaring: ja :D alles, tot app’s aan toe (zelfs gekraakte), alles wordt gedeeld

 • Profielfoto
  Toinef

  Ik heb hier ook last van die haperingen, maar alleen via mijn mac mini.
  Mijn macbook had nergens last van, nou heb ik onlangs ook de router eindelijk naar 7.42 geupdate.
  Dat heb ik alweer ongedaan gemaakt, misschien dat dat het was, maar ik weet het niet zeker. (Zit nu op firmware 7.3.2)

 • Profielfoto
  Lustigson

  Da’s nog eens een openbaring: koenvdvoort en tjetta hebben hetzelfde probleem als ik. Haperingen in de verbinding. Eerder had ik dit probleem ook, maar kon ik het ondervangen door onder meer een ander kanaal voor m’n WiFi te kiezen, maar sinds OS X 10.6 is het bar en boos, en valt de connectie soms zelfs voor langere tijd weg. Frustrerend!

 • Profielfoto
  binaries4me

  Heb al een jaar de aireportexpress met macbook (witte) en iphone als remote. Ik kan me laptop overal neerzetten waar ik wil en heb toch altijd muziek over me goeie geluidset. de iphone als remote werkt voor mij echt super. ik heb de aireportexpress via wifi verbonden met het netwerk en heb nog nooit last gehad van storing of hick-ups. Ik download ook nog volop films enz. maar dat stoort hem niet.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Er rolt hier net een update binnen: Airport Client Update 2009-002
  Misschien lost die de vermelde problemen op?

  • Inability to turn AirPort on or off in some cases after upgrading from Mac OS X Leopard
  • An occasional loss of network connection when using Wake on Demand
  • Inability to create a computer-to-computer network, or share the Internet connection on some MacBook, MacBook Pro, and Mac mini computers

 • Profielfoto
  Michaeldw

  Zelf gebruik ik ook de combinatie van airport en iphone.
  Bij mij werkt het perfect!

  Geen haperingen in het signaal en ook van het hierboven omschreven ‘loopt het navigeren en selecteren van de gewenste nummers en afspeelbronnen niet altijd even soepel’ heb ik geen last.

  Misschien de instellingen van jullie netwerk niet helemaal optimaal?

  Misschien een ander wifi kanaal kiezen, zoals Lustingon hierboven al vertelde…

 • Profielfoto
  Kobes

  @Napsju, was dat maar een wet van meden en perzen. Exact die opstelling bij mij, maar regelmatig haperingen.

  Voor iedereen die nu pas voor het eerst leest over hickups: check de Apple fora. Het staat ramvol met klachten over haperingen. Mensen hebben 100 verschillende opstellingen geprobeerd, niets helpt definitief, behalve het installeren van iTunes 7. Misschien zend die de gegevens in mp3 formaat door, waardoor de bandbreedte wat minder wordt belast?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Dat van het geluid via de analoge uitgang viel mij ook heel erg op. Balen.

  Onze versterker heeft een optische digitale ingang, maar die is al bezet door de dvd-speler. Er is ook een andere digitale ingang (lijkt een beetje op een coax-ding, maar is het niet helemaal geloof ik…), en volgens mij kan de versterker automatisch schakelen tussen die 2. Nu is mijn vraag: Kan ik de express ook daarop aansluiten, en zo ja, met welk kabeltje dan?

  (zoiezo om in de gaten te houden…zorg dat je een versterker hebt waar je je dvd speler, digitale tv, en airport express op kunt aansluiten. Voor je t weet heb je ingangen te kort…)

 • Profielfoto
  oegemeister

  @prullenbak…. Waarvoor gebruik je op dit moment je optisch digitale ingang?

  Als het voor een dvd-speler is… Deze hebben vaak ook een coaxiaal digitale uitgang. Deze is over het algemeen oranje (de aansluiting). Dan is de makkelijkste oplossing om de dvd-speler via de coaxiale ingang aan te sluiten en de Airport Express via de optische ingang. Mocht dit niet kunnen dan zul je toch met converters aan de slag moeten.

  Overigens is 1 optische ingang op een versterker wel karig. Wat voor receiver heb je staan?

 • Profielfoto
  prullenbak

  Het is een receiver (versterker, geef het beestje een naam:P ) van Sony. Volgens mij een jaar of 3 oud. Type weet ik zo uit mijn hoofd niet. Hij heeft 1 optische ingang, en 1 coax. en dan 2 analoge.

  Het gekke is, dat bij allebei de digitale ingangen “dvd/dvr digital” staat. Met een vakje eromheen. Ik vraag me dus af of je ze wel allebei tegelijk kan gebruiken…Dat moet ik even opzoeken in de gebruiksaanwijzing. Als dat kan is een coax kabel naar de dvd speler inderdaad de oplossing.

  En de express, sluit je die dan aan met zo’n verloopje?:
  http://www.allekabels.nl/Optische-Kabels/5/1519/Verloopstekker.html

 • Profielfoto
  oegemeister

  Dat is inderdaad het verloopje wat je nodig hebt. Gezien het aantal aansluitingen van je versterker vermoed ik niet dat het een erg high-end apparaat is. Ik weet natuurlijk niet wat voor speakers je er aan hebt hangen, maar je kan je nog afvragen waarom je dan per se een optische aansluiting wilt. Is je apparatuur niet echt high-end dan ga je waarschijnlijk het verschil niet eens horen en dan hoef je alles ook niet overhoop te halen….

 • Profielfoto
  prullenbak

  Hmm…nou het was anders best een dure versterker…en wel degelijk een goed apparaat. Geen “High-end” nee…beetje in t midden, denk ik. Toen de tijd wel een van de duurdere-maar-nog-betaalbare-apparaten. We zijn niet van die audiofielen, die duizenden euro’s uitgeven aan aparatuur. Speakers zijn trouwens ook van Sony. Meteen toen erbij gekocht.

  Het geluid is normaal gesproken ook echt heel goed. Maar t geluid van de aiport express viel wel tegen, als je dat vergelijkt met het draaien van een cd’tje. Dus ik ga wel even kijken of ik de dvd speler op de coax aansluiting kan zetten. (lever je daar trouwens nog wat op in, qua kwaliteit/mogelijkheden?)

  En overhoop halen…ach, we gaan toch verhuizen:P

 • Profielfoto
  GeO

  Voor degene die problemen hebben met hickups, bij mij is het verholpen door het kanaal te wijzigen van de airport (deze staat standaard op automatisch).
  Dit kun je wijzigen in “Airport-configuratieprogramma” op de Mac, uiteraard.

  Mijn Airport Xpress stond vlak naast m’n draadloze huistelefoon en audio/video apparatuur en had daar waarschijnlijk moeite mee.

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik verwacht niet dat sonos gezien de prijs van het appara(ten)at boven de iTunes formule zal uit steken. Tenzij sonos totaal geen haperingen kent, maar dat lijk mij zeer onwaarschijnlijk.

  Gewoon op een regenachtige Zondagmiddag alles gaan cat5e bedraden en alle haperingen zijn verleden tijd!

  Draadloos blijft kwetsbaar voor invloeden van buiten en gaat ten koste van de algehele draadloze netwerkprestaties.

 • Profielfoto
  Mland

  Ik gebruik ook een Airport Express en ben daar na toevoegen van een externe DAC best tevreden mee eigenlijk.
  Ik heb er sinds een maand of twee een Beresford TC-7520 DAC tussen zitten, wereld van verschil!
  Van de AP Express een optische Toslink kabel naar de DAC en van daar een goeie RCA interlink naar de Onkyo versterker.
  Diepere bassen, breder geluidsspectrum en minder mat als wat er standaard uit de AP Express komt.
  (maar dat was in een eerder deel van deze reeks artikelen al naar voren gekomen)

  Ik heb overigens geen last van haperingen of andere problemen.
  Ik gebruik een Aiport Extreme dus wellicht dat dit bijdraagt aan een stabiel signaal…

  Martijn

 • Profielfoto
  larsvanzanten

  Waar blijven deel 7 en 8? Can’t wait!