Square: on-the-spot betaalsysteem voor de iPhone en iPod touch

16 reacties

Sinds mei van dit jaar is medeoprichter van Twitter, Jack Dorsey, bezig met een nieuw project dat het afhandelen van creditcard-betalingen moet vereenvoudigen: Square.

Steeds meer betalingen geschieden middels ‘plastic’. Dit is gemakkelijk en veiliger dan cashgeld en breidt zich meer en meer uit naar kleine bedragen. Veelal maken het aanhouden van conventionele betaaloplossingen en bijbehorende maandelijkse kosten de creditcard als betaalmethode onrendabel voor kleine winkeliers die bovendien vaak kleine bedragen afrekenen.

Square wil een transparant en laag drempelig alternatief bieden zonder contracten en maandelijkse servicekosten. De benodigde apparatuur is vaak al in huis. Voorlopig werkt het systeem op de iPhone en iPod touch, maar kan ook gebruikt worden op bijvoorbeeld notebooks. Hierdoor wordt het betalen ‘mobiel’, waardoor Square uitermate geschikt is voor on-the-spot betalingen van bijvoorbeeld marktkooplui, straatventers of tijdens evenementen.

Hoe werkt het?
Voor het lezen van credit cards moet je in het bezit zijn van een dongle die je steekt in de hoofdtelefoonaansluiting van bijvoorbeeld de iPhone. De klant zet vervolgens zijn handtekening op het scherm en wordt de mogelijkheid geboden om een fooi in te stellen.

Middels een foto of tekstbericht naar een mobiele telefoon kan de klant ter plaatse geverifieerd worden. Hiervoor moet de klant wel van tevoren een account aangemaakt hebben met zijn of haar gegevens. Dit is gelijk een nadeel van het systeem: mensen die onbekend zijn met Square lopen nog tegen beperkingen aan.

Het systeem kent diverse internetcomponenten om het betalingsproces af te handelen. Zo worden bonnetjes via e-mail verzonden, zodat het afdrukken ervan overbodig wordt. Ook kunnen klantgegevens bijgehouden worden, waardoor het tevens werkt als een soort ‘klantenkaart’. Vaste klanten kunnen zo bijvoorbeeld beloond worden met een korting.

Square belooft van elke transactie een cent te doneren aan een goed doel, die de kaarthouder zelf kan uitkiezen. Het systeem wordt momenteel op kleine schaal uitgetest. Naar verwachting zal het in de loop van 2010 verder worden uitgerold.

Hoewel de creditcard in Nederland geen gemeengoed is, zou een goedkoop en mobiel betaalsysteem eveneens uitkomst kunnen bieden voor betaling via debetkaarten als PIN, waarbij (kleine) winkeliers eveneens op moeten boksen tegen de hoge kosten.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  snipper

  Ik zie het voordeel qua lagere kosten niet, het gaat toch nog steeds via credit card maatschappijen? Die blijven dan toch hun relatief hoge commissies vragen?

 • Profielfoto
  iJoost

  Doe mij maar contant geld.
  Er gaat al wel genoeg informatie over mij de databases in…

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik doe niet aan contant geld, en dit lijkt me ideaal. Nu nog een Paypal / PIN ondersteuning en ik ben blij.

 • Profielfoto
  Lau24

  Quote: ”Square belooft van elke transactie een cent te doneren aan een goed doel, die de kaarthouder zelf kan uitkiezen”

  Wow 1 hele cent maar liefst?!!! Jonges als we zo doorgaan dan zijn er straks helemaal geen goede doelen meer nodig :O ;)

 • Profielfoto
  63743 Master

  Ga Zo Door!!!

  Leuk dat dit kan:D

 • Profielfoto
  griesmeel

  ziet er interessant uit. Ik denk dat het wel toekomst heeft, als het Ć©cht goed opgezet word.

 • Profielfoto
  Scjeir

  – snipper op woensdag 2 december 2009 17:50
  Ik zie het voordeel qua lagere kosten niet, het gaat toch nog steeds via credit card maatschappijen? Die blijven dan toch hun relatief hoge commissies vragen?

  misschien wordt de rekening op het einde van de maand als 1 bedrag naar VISA gestuurd, ipv van bij elke betaling een aparte rekening te sturen
  zullen nog wel andere mogelijkheden zijn ook

 • Profielfoto
  michielrutjes

  Wat zou dit handig zijn op een tablet…

 • Profielfoto
  floor

  @Lau hoeveel pinbetalingen doe je per maand? En wat geef je uit maandelijks uit aan goede doelen? Ben benieuwd…

 • Profielfoto
  muuz2

  Idee is leuk, alleen moet over 2 jaar de magneetstrip vervangen worden door de EMV-chip. Ook bij Visa en Mastercard.
  http://tweakers.net/nieuws/63943/pinpas-met-magneetstrip-verdwijnt-twee-jaar-eerder.html

 • Profielfoto
  Lau24

  @ floor

  Ik heb het afgelopen halfjaar mischien 2x gepint en ik geef nix uit per maand aan goede doelen, maar das altijd nog beter dan de ronduit >beledigende< 1 cent waar hier over wordt gesproken;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Lau24: met duizenden transacties per DAG is die 1 cent toch nog een aardige zak geld aan het einde van het jaar ;)

 • Profielfoto
  snipper

  Scjeir
  Inderdaad, dat kan, zoals PayPal dat al jaren doet, maar ook die vraagt een stevige ‘fee’.

 • Profielfoto
  Kobes

  Met 2 miljard transacties pintransacties in alleen nederland, zou die 20 miljoen aan donaties bij conversie naar dit systeem toch niet misselijk zijn…
  (Bron: http://www.elsevierretail.nl/1078170/Algemeen/Algemeen-nieuwsbericht/AantalPintransactiesNaarRecord.htm )

 • Profielfoto
  Lau24

  @ Cenobyte

  Ik denk dat je de hoogte van de transacties verward met de hoeveelheid transacties. De hoogte van het bedrag doet er namelijk niet toe het gaat om de hoeveeeeelheid transacties;)

 • Profielfoto
  J.R.D

  @Lau24,

  Wees er trots op man! je geeft niks uit aan goede doelen en denkt alleen maar aan je eigenbelang. Prima allemaal maar ga dan geen kritiek leveren op een goed initiatief van een commercieel bedrijf. En per PIN transactie is 1 cent niet beledigend zoals Kobes al zegt.

  Update: Ik had even niet door dat ik op een oud artikel reageerde.