Statenweg
Statenweg Nieuws 20 december 2009
Leestijd: 1 minuut

Rdio, de zoveelste streaming muziekdienst?

Rdio is een nieuwe dienst die streaming muziek aanbiedt, opgericht door Janus Friis en Niklas Zennstrom (bekend van Kazaa en Skype). Hoewel Rdio naar verwachting begin 2010 live gaat, is afgelopen week al de bijbehorende iPhone app verschenen.

Wat Rdio precies gaat bieden is nog niet duidelijk. De beschrijving in de App Store belooft onbeperkte toegang tot een enorme hoeveelheid muziek. Je kiest het nummer, album of artiest die je wilt horen en kunt direct beginnen met luisteren op de iPhone of iPod touch. Natuurlijk alleen als je verbonden bent met internet.

In ruil daarvoor zal Rdio waarschijnlijk een maandelijkse vergoeding gaan vragen. Daardoor zal de dienst vrij zijn van advertenties en kwaliteit bieden. Naast het ‘on-demand’ luisteren, kun je ook vooraf afspeellijsten samenstellen en deze ‘on the go’ beluisteren.

De vraag hoe deze dienst zich onderscheidt van bijvoorbeeld Spotify is nu nog moeilijk te beantwoorden. Het verschijnen van de iPhone app in onder meer de Nederlandse App Store suggereert dat de dienst al direct in een groot aantal landen beschikbaar komt. Andere streaming muziekdiensten is dat vooralsnog niet gelukt. Heeft Rdio hiermee een voorsprong?

De applicatie is gratis te downloaden, maar daarna sta je voor een gesloten deur. Om de app te gebruiken is een account nodig en de service zelf is nog niet beschikbaar voor de massa. Slechts een beperkt aantal testers hebben toegang. Hoewel dit de nodige ‘buzz’ tot gevolg heeft, slaagt Rdio er niet in de huidige publiciteit te verzilveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.