Patentkaper eist $21,5 miljoen van Apple

35 reacties

Het bedrijf St. Clair Intellectual Consultants, Inc. heeft Apple aangeklaagd wegens het schenden van hun patenten. De patenten zouden door Apple worden geschonden door de techniek die achter de camera van de iPhone schuil gaat. In totaal eist het bedrijf $21,5 miljoen van Apple.

In Amerika worden patenten vaak goedgekeurd door mensen die niet genoeg verstand hebben van de techniek die achter een bepaald patent schuilt. Zo ook bij meerdere patenten van het bedrijf St. Clair Intellectual Consultants, Inc. (SCIPC). SCIPC is een ‘bedrijf’ dat zo veel mogelijk patenten laat vastleggen, en daarna afwacht tot een ander bedrijf onbewust één van deze patenten schendt. Deze patenten zijn vaak zo breed mogelijk, zodat de kans zo groot mogelijk is dat de patenten op een dag zullen worden geschonden.

Wanneer een willekeurig bedrijf één van de patenten van SCIPC schendt, slaan ze toe door hoge schadevergoedingen te eisen. Dit is de enige manier waarop de twee advocaten en de zes overige werknemers van het bedrijf hun brood verdienen. In het verleden troggelde het bedrijf op deze manier al $3 miljoen af van Fujifilm, $25 miljoen van Sony en bijna $35 miljoen van Canon. In totaal verdiende het bedrijf al $120 miljoen dankzij deze schadevergoedingen.

Een voorbeeld van een patent dat eigendom is van SCIPC, is de mogelijkheid om foto’s op te slaan in meerdere bestandsformaten met digitale camera’s. Het mag duidelijk zijn dat dit soort patenten snel geschonden worden door andere bedrijven. Hoewel Apple het bedrag van $21,5 miljoen makkelijk kan ophoesten, is het te hopen dat patenten van bedrijven als SCIPC voortaan wat beter worden onderzocht.

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  BigAL

  slim bedrijf

 • Profielfoto
  1234

  idd, leuk bussiness model…

 • Profielfoto
  johvdbroek

  wiite boorden?

 • Profielfoto
  ihans

  Ik wil wel het patent en copyright op een witte pixel

 • Profielfoto
  WaZoo

  Is een deal, als ik de zwarte mag! :p

 • Profielfoto
  WaZoo

  Maar ronduit triest dit soort malpraktijken, hopelijk gaan ze eens een keer goed aan de schandpaal. Daar zouden de gedupeerde bedrijven eigenlijk hun geld in moeten steken…

 • Profielfoto
  apple_fan

  Ik ga een patent aan vragen op de letter E.

 • Profielfoto
  Lexis

  En watvoor een boterham verdienen ze!

 • Profielfoto
  thommthomm

  Typisch Amerika. Maar je mag toch geen patenten voor lange tijd houden als er niks mee gedaan word?

 • Profielfoto
  Ian83

  Stelletje boeven! Ze ‘verdienen’ niets.

 • Profielfoto
  JelleT

  Slim wel ja, maar eigenlijk zouden dat soort patenten per direct ongeldig verklaart moeten worden. Zeker als blijkt dat de goedkeuring gedaan is door iemand die weinig tot geen verstand heeft van de techniek waar het aangevraagde patent op rust..
  Maar ja, dat zal wel weer ingewikkelder liggen dan dit :S

  Uiteindelijk betalen wij deze patentkapers namelijk, doordat de fabrikanten uiteindelijk die claims zullen verwerken in de prijs van hun producten.

  Ik zou wel een patent willen hebben de techniek om data van de ene naar de andere plaats te transporteren. Bijvoorbeeld, maar niet beperkt tot, het internet. xD

 • Profielfoto
  midas

  Je zou alleen patent mogen aanvragen als je het ook zelf gebruikt, dan is alles opgelost.

 • Profielfoto
  JH90

  Wat een prachtig idee! Zou zoiets ook in NL kunnen? ;)

 • Profielfoto
  snipper

  @JelleT Inderdaad, uiteindelijk betalen de eindgebruikers voor die onzinnige patenten.

  @midas Dat is niet zo handig. Om bij het voorbeeld van het artikel te blijven: Dan zou Apple dan zelf dat patent met betrekking tot zo’n camera kunnen hebben. Maar ze maken zelf geen iPhones, dat laten ze doen aan de andere kant van de planeet, door een ander bedrijf. Dat misschien de camera’s wel weer aan een derde uitbesteed..

  Interessant in dit kader is dat er gewerkt wordt aan een Europees bureau voor octrooien.. http://www.bnr.nl/artikel/13742104/europees-octrooirecht-stap-dichterbij

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Ik weet niet hoe het in Amerika geregeld is, maar in Europa kan een patent onderuit worden gehaald als je ergens over de gepatenteerde techniek een publicatie vind van voor de registratie van het patent. Hiermee kan je aantonen dat het patent helemaal niet nieuw was en dus onterecht is verleend. Dus een nadeel van zo breed mogelijke patenten is dat deze makkelijker onderuitgehaald kunnen worden. Ten minste in Europa. Daarnaast moet je in Europa ook aantonen dat je de techniek in het patent ook concreet werkend hebt. Dus een setje advocaten zou in Europa niet genoeg zijn.

  Ik heb gehoord dat bedrijven wel eens uit strategische overwegingen een artikel plaatsen in één of ander obscuuur tijdschrift als ze iets niet een patent waard vinden, maar wel willen voorkomen dat de concurentie met het patent aan de haal gaat. Mocht een concurent dan een patent vestigen en een claim leggen bij het bedrijf, dan wordt het obscure tijdschrift te voorschijn getoverd en het patent onderuit gehaald. Het risico van deze strategie is natuurlijk dat je de concurentie op het spoor kan brengen van een bepaalde techniek. Vandaar dat het tijdschrift obscuur moet zijn.

  Voor degenen die een wit of zwart pixel willen patenteren. Jullie verkeren in gezelschap van mensen die nog elk jaar proberen om het wiel te patenteren. Zij denken daar heeft vast nog niemand aan gedacht. Helaas voor hen gaat die vlieger niet op. Je zou het misschien niet denken, maar er zijn wielen te vinden van voor de aanvraag van dergelijke patenten. Zo zie ik op mijn scherm nu witte en zwarte pixels, dus helaas, jullie zijn te laat. :D

 • Profielfoto
  macha

  Hyenas……..

 • Profielfoto
  ultem

  Intellectual Property (IP) is vaak helaas een ondergeschoven kindje bij veel bedrijven. Het is zaak om je patenten portfolio te onderhouden. Vaak zie je dat dit soort bedrijven ook azen op wannneer een patent verlooopt om het daarna over te nemen en terug te verkopen.

  Triest, maar helaas de werkelijkheid

 • Profielfoto
  Angelos

  Apple en de rest van de bedrijven doen PRECIES hetzelfde. Ik geloof De applefans komen weer los hoor! Er zijn regels en daar moet je je aan houden als bedrijf, geld voor Apple ook hoor.Of wou je zeggen dat Apple nooooit een claim gehaald heeft over patent die zonder toestemming gebruikt is?? Wees even reëel Fanboys..
  Denk je niet dat Apple wist dat er een patent hier opzat?? Hoeveel onzinnige patenten heeft Apple wel niet gemeld de laatste tijd waar niks mee gebeurt? En wat gaat Apple doen denk je als HTC bijvoorbeeld gebruik maken van hun patent die nog niet gebruikt is?
  Niks tegen Apple hoor, integendeel, ik heb hier alleen maar apples staan.. Maar de Fanboy gehalte zonder onderbouwing is wel soms storend.

 • Profielfoto
  Jocham

  @Angelos
  Dat heeft te maken met de structuur van het patentensysteem, voornamelijk voor software. Het is heel gemakkelijk om ergens een patent op aan te vragen zonder deze daadwerkelijk te gebruiken. Om daarom je eigen ontwikkelingen te beschermen, en niet door dit soort belachelijke bedrijven aangeklaagd te worden is de beste strategie om ALLES te patenteren. Gevolg is dat er veel overlap is van patenten en wat men gebruikt tussen verschillende bedrijven. Uiteindelijk resultaat dat veel bedrijven daarom een soort “klaag mij niet aan, dan klaag ik jou ook niet aan” strategie hanteren. Een soort koude oorlog, deze werkt echter alleen maar als je zelf ook over wapens (patenten) beschikt.
  Er is een non-profit organisatie die het patentsysteem probeert te verbeteren, check hier de googletechtalk:
  http://www.youtube.com/watch?v=d0chez_Jf5A

  @Peterfoliant
  Ik dacht dat dit ook in de US was, maar weet dit niet zeker. Maar misschien dat ereen soort optimum tussen legal costs en aanklacht is waardoor het makkelijker wordt om toch te betalen?

 • Profielfoto
  michelvdb

  Witte boorden criminaliteit? Levend villen en inpekelen…

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Tja, als je als mensheid je aan allerlei regeltjes wilt vastklampen omdat anders mensen zich niet kunnen gedragen, dan is dit nog niet zo’n domme werkwijze…:D

  Toch vervelend dat het nu Apple treft.

 • Profielfoto
  chatsmit

  wat een wereld, 21,5 miljoen dollar, dat had een mooie staatsloterij kunnen zijn, schande!

 • Profielfoto
  JTD

  Geweldig! mensen die gebruik maken van de regeltjes en daar hun geld mee verdienen.

  Is beter dan illegaal films of muziek downen…

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Aan de reacties hierboven te merken is het ook niet helemaal duidelijk wie de rechtmatige eigenaar is van het patent op dt-fouten. ;)

 • Profielfoto
  LeonB

  @Angelos
  Waar haal je al die onzin vandaan!? Als een ander bedrijf zou worden aangeklaagd zou ieder normaaldenkend mens nét zo reageren! Het feit dat het bedrijf al miljoenen bij camerabedrijven heeft afgetroggeld is ronduit bezopen, gezien het bedrijf niets meer doet dan triviale dingen bedenkt, dat in een patent giet en er vervolgens helemaal niks mee doet totdat een ander bedrijf het patent schendt. Apple patenteert ook, en daar is helemaal niks mis mee! Het grote verschil tussen dit geteisem en Apple, of welk ander technologiebedrijf dan ook, is dat dát bedrijf er ook daadwerkelijk iets mee wil gaan doen. Sterker nog, Apple heeft in het verleden al eens bepaalde technieken gepatenteerd om te voorkomen dat een onwelwillende partij het uit gaat buiten.

 • Profielfoto
  Obi

  quote:
  Apple en de rest van de bedrijven doen PRECIES hetzelfde
  quote

  Dus NIET. Apple is een bedrijf wat zelf ‘uitvindingen’ doet en dat patenteert. Dit soort bedrijven hebben parasiet achtige kwaliteiten, of ze kopen vage patenten op of ze stellen vage patenten samen waarmee ze grote bedrijven (zoals Apple) hopen te betrappen op het gebruiken/overtreden van ‘hun’ patent. Let op: dit soort bedrijven doet bijna NOOIT een eigen uitvinding of ontwikkeling, dit soort bedrijven bestaat vaak uit gespecialiseerde ratten euh advocaten…

  Er zijn uitzonderingen, maar dat zijn vaak ‘echte’ technologie bedrijven die een geschiedenis hebben en zelf wel ontwikkelingen en uitvindingen hebben gedaan.

 • Profielfoto
  The_J

  Losers. Kan me geen reet schelen of het ‘mag’, ik vind het waardeloos.

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik ben akkoord dat bedrijven betalen voor bijvoorbeeld een techniek van een camera, maar enkel aan de echte uitvinder.:( :angry: Ook is Apple al rijk…

 • Profielfoto
  Ezra

  Wat een onzin…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb gisteren patent aangevraagd op winden laten en ik ga jullie allemaal aanklagen :p

 • Profielfoto
  nl-x

  Ik vind het HI-LA-RISCH dat uitgerekend deze Apple-site zo tekeer gaat tegen patentkapers. Ik haat ze ook. Maar Apple is zelf een grote patentkaper met tig patenten waar het niets mee doet.

 • Profielfoto
  63743 Master

  Onzin!

 • Profielfoto
  rdesign

  *licht helemaal plat van het lachen om de reactie van Apple_fan.

  :D :D :D

 • Profielfoto
  Rod

  Ik kan me nog herinneren dat T-Mobile de kleur Magenta vast wou laten leggen. Echt te belachelijk dat soort praktijken gewoon. Maar goed dat ik dit lees want ik heb patent op het aanvragen van patenten….dus ik krijg nog een hooooopppp geld van dat bedrijf:)

 • Profielfoto
  Lau24

  Ik ga een patent aanvragen op n**ken, moet je kijken hoe het geld binnenstroomt:p

  Hmm ik denk dat ik dan als eerste achter de porno-business aanga:D