Geen Dalai Lama in Chinese App Store

Door: Statenweg - 16 reacties

Uit een snel onderzoekje blijkt dat iPhone apps die op een of andere manier te maken hebben met de Dalai Lama verwijderd zijn uit de Chinese App Store. In veel andere landen zijn de applicaties gewoon verkrijgbaar.

Het gaat onder meer om apps met uitspraken van de uit Tibet verdreven geestelijk leider en een app die aangeeft waar de Dalai Lama optreedt om te spreken. Door de apps te verwijderen geeft Apple gehoor aan censuur door de Chinese overheid.

De iPhone is sinds twee maanden officieel verkrijgbaar in China via telecomprovider China Unicom, die ondanks een moeizame start inmiddels naar verluidt meer dan 300.000 toestellen heeft verkocht.

Sinds de iPhone verkocht wordt in China, is Apple genoodzaakt zich naar de lokale wetgeving te gedragen. “We continue to comply with local laws. Not all apps are available in every country,” aldus woordvoerder van Apple Trudy Muller in een reactie.

Niet alleen Apple, maar ook technologiebedrijven als Google en Yahoo passen hun producten aan aan lokale wetgeving door bepaalde zoekresultaten te censureren.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haha jah een commercieel bedrijf kiest altijd voor winst i.p.v. dingen niet te verkopen omdat een klein onderdeeltje niet mag in dat land.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Dat is toch geen nieuws.

  1) Apple houdt zich aan lokale wetten, da’s logisch. Het zou toch vreemd zijn wanneer Apple zich in Nederland niet aan de Nederlandse wet houdt. In België doen ze dat ook, daar is geen koppelverkoop toegestaan. Dus waarom zouden ze zich niet aan de Chinese wetten houden in China.

  2) Dat de Dalai Lama en de Chinese overheid zich niet goed verhouden is ook geen nieuws.

  Het zou pas nieuws zijn als de Apple de Dalai Lama uitingen wel liet staan.

 • Profielfoto
  Marius1976

  Haha sinds wanneer trekt apple zich iets aan van lokale wetten dan? Ik zou hier zomaar de garantie-discussie nieuw leven in kunnen blazen… Iets met ‘slechts 1 jaar garantie’ borrelt in me op….

 • Profielfoto
  Petrus

  wetten na leven oke maar als er sprake is van onderdrukking
  wordt het politiek. Lijkt me

 • Profielfoto
  sybian

  door de ontzegging van vrijheid van meningsuiting van het chinese regime te accepteren, help je het wel te laten bestaan.
  als apple hier een ander standpunt over in zou nemen, en applicaties zoals over de Dalai Lama zou goedkeuren in de Chinese apple store, zouden ze enorm veel goodwill krijgen van het merendeel van het ‘westen’. En daarmee klanten…
  (niet dat ik dat van apple verwachtte)

 • Profielfoto
  BigAL

  China is china.

 • Profielfoto
  AmsterdamBoomer

  :sealed: Dat de Dalai Lama en heel Tibet de mond gesnoerd is :sealed: , er 1,2 miljoen mensen gesneuveld zijn :sealed: , kunst geroofd :sealed: , levensovertuiging / geloof ontkend :sealed: en vernietigd word is op zich al verschrikkelijk :sealed: . Nog verschrikkelijker is het dat mensen zich wel aan de regels van deze dictators houden voor eigen gewin ( overheden en commerciële instellingen ) en het daarmee impliciet goedkeuren. Het blijft een uitdaging om het goede in je medemensen te vinden – Chinese beleidsmakers, sympathisanten en commerciële bedrijven die het verschil kunnen maken én een keus hebben zoals Yahoo en Apple inclusief . . .

 • Profielfoto
  Rnowed

  eehhh… Think different!?

 • Profielfoto
  Jeffry

  Slappe hap van Apple. Zelfde geldt natuurlijk ook voor Google en Yahoo… maar juist van een pretentieus moralistisch merk als Apple zou je meer verwachten.

 • Profielfoto
  nicksuy1

  @Marc Enschede: sinds recent is koppelverkoop wel toegestaan onder bepaalde voorwaarden in België.Hoe het juist in elkaar steekt wet ik niet juist, maar internetprovider/kabelmaatschappij/telefoniebedrijf Telenet makt hiervan gebruik door in combinatie met een gsm-abbonnement een gsm aan te bieden.

 • Profielfoto
  Elger

  Een slechte zaak dat westerse bedrijven zich zo aanpassen, alhoewel de redenen duidelijk zijn.

 • Profielfoto
  Have a cigar

  Apple een pretentieus moralistisch merk? Ja, pretentieus met koeieletters… met dominee Al Gore in de raad. Maar met ‘groen geleuter’ is geld te verdienen, met opkomen voor mensenrechten niet. Jobs heeft veel bereikt maar hij is niet heilig.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is schandalig dat Apple net als de rest van de wereld de vrijheid van meningsuiting ondergeschikt maakt aan puur commercieel gewin. En zich schikt in de censuur van het Chinese communistische schrikbewind, dat honderdduizenden mensen gevangen houdt, per jaar duizenden mensen executeert voor relatief kleine vergrijpen en landen zoals Tibet bezet houdt en de cultuur, taal, godsdienst en mening van het Tibetaanse volk systematisch wil vernietigen. Met een enorm aantal slachtoffers, gevangenen en menselijk leed tot gevolg.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ Marc Enschede: het gaat helemaal niet om lokale wetten of regels. China is een dictatuur, die je moet vergelijken met de Sovjetunie (50 miljoen doden) en Hitler Duitsland (6 miljoen joden vermoord; oorlog gevoerd met totaal 25 miljoen doden).
  Dan gaat het niet om je houden aan plaatselijke regeltjes. Het gaat erom of je een dictatuur op deze manier wilt steunen en aan de staatspropaganda wilt meewerken. Een zichzelf respecterend bedrijf zou dat niet moeten doen. Een zichzelf respecterende regering ook niet. Want onze regering is net zo schijnheilig. En dan wel de mond vol over de nazi’s. De vervolging in China is minstens net zo erg. Al 80 jaar.

 • Profielfoto
  Dennis002

  Tja, onze eigen minister president scheet appeltjes toen de Dalai Lama hier kwam en heeft zich gedurende het bezoek verstopt, dus eerst maar eens binnenslands mopperen wellicht…

  En voor hen die dat niet genoeg vinden, stuur je mac onklaar gemaakt naar Bunnik en koop alleen nog China-vrije dingetjes en natuurlijk Ruslandvrije dingetjes en Iranvrije dingetjes en UK-vrije dingetjes (gifgas voor Samdam) en Berlusconi-vrije dingetjes etc.

 • Profielfoto
  63743 Master

  h!h!