Forward delete op kleiner Apple toetsenbord

24 reacties

Of je nou een 13-inch MacBook hebt, of een 17-inch MacBook Pro, het toetsenbord op deze notebooks is vrijwel hetzelfde. Ook de kleinere variant van de losse toetsenborden van Apple zien er ongeveer hetzelfde uit.

Het voordeel van deze kleinere toetsenborden is dat deze er voor zorgen dat je Mac een strak en minimalistisch uiterlijk krijgt. Het nadeel ervan is dat je af en toe een bepaalde toets mist. Zo bevind zich op de kleinere Apple toetsenborden wel een gewone delete-knop (backspace), maar waar zit eigenlijk de forward-delete?

Hoe
Je kunt tekst wissen van links naar rechts (forward delete dus) door behalve de ‘delete’/’backspace’-toets, tegelijkertijd ook de ‘fn’-toets in te drukken.

Heb jij nog een OMT 101? Stuur ‘m naar [email protected]!

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  joke_name

  Super tip weer. Dat wat ik al een hele tijd zocht maar geen zin had om uit te zoeken.

 • Profielfoto
  iPrincess

  Ik dacht dat de gewone gewoon backspace heette en de andere delete :O

 • Profielfoto
  PvdO

  Ik neem aan dat de ‘delete’ toets dan de backspace is…

 • Profielfoto
  Stripe

  Aha! Een antwoord op een vraag die ik al vanaf het begin zo ongeveer heb.
  ‘Waarom zit er geen facking delete zoals bij Windows op’.

 • Profielfoto
  314ter

  @iPrincess

  Inderdaad als iemand het over delete heeft neem ik aan dat het gaat om vooruit wissen. De achteruit wis knop heet bij mijn weten backspace en zit op alle toetsenborden.

 • Profielfoto
  Vtenvoorde

  Niet op mijn Macbook toetsenbord……
  Daar doet backspace en fn+backspace precies hetzelfde.
  Iemand een idee…..

 • Profielfoto
  thereal

  het blijft een omweg; waardeloos dat de echte delete knop eraf is gehaald (zat wel op de oude toetsenborden)

 • Profielfoto
  Bram

  @Vtenvoorde: verkeerde toetsenbordindeling? Ga naar Systeemvoorkeuren, Taal & Tekst, Invoer en selecteer Nederlands. Kies voor Toon Invoermenu in menubalk en kies hier voor Nederlands.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Voor mij al een bekende tip. Misschien ook handig om erbij te vermelden dat je met fn en de pijltjestoetsen de Home (links), End (rechts), PageUp (boven) en PageDown (onder) hebt?

  Verder voor de discussie over backspace/delete: op Amerikaanse Apple-toetsenborden heet de backspace toets inderdaad “delete”…

 • Profielfoto
  MB12

  Erg handig:)

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Deleten van een file kan wel gewoon zoals op een Windows toetsenbord. Shift + Backspace delete een document. Deze wist ik niet!

 • Profielfoto
  maxim22

  fn delete is (dacht ik) enkel voor tekst delete. De andere delete-commands die je niet kan doen met gewoon backspace kan je wel doen met command backspace

 • Profielfoto
  palahala

  Voor de mensen die het hierboven over backspace hebben: Mac OS heeft eigenlijk geen backspace. Wat in Windows backspace heet, heet op je Mac delete. En wat op Windows delete genoemd wordt, heet op je Mac forward delete.

  Overigens vind ik het vaak gemakkelijker om Shift ingedrukt te houden en dan de tekst die ik wil wissen te selecteren met de cursortoetsen (die alle kanten op kunnen). Daarna ZONDER Fn gewoon op delete drukken. Kan met één hand in plaats van twee.

  (En dan nog even een stokpaardje: je Mac gebruikt ook geen Alt, maar Option. Er staat weliswaar ook Alt op die toets, maar dat is alleen voor het geval je je Mac gebruikt om bijvoorbeeld Windows of Linux te bedienen — zoals via Bootcamp, Parallels, SSH of VNC. Maar Mac OS kent eigenlijk geen Alt.)

 • Profielfoto
  314ter

  Hoezo windows? Ik heb nog nooit van mijn leven een windows PC gehad.

  Dus dat is niet hoe ik aan de naam kom. Die toets heette al backspace op de typemachine. Als je mensen vraagt de delete toets aan te wijzen gaan de meesten toch echt niet naar de backspace wijzen. Ik was overigens maar wat blij toen ik voor het eerst een delete toets op mijn Mac had. De plus en performa’s die ik had hadden alleen een backspace (o nee alleen een delete). ;)

  Weer wat geleerd vandaag…

 • Profielfoto
  Warudin

  Prachtig!

  Een van de weinige dingen die ik heb gemist toen ik deze zomervakantie van Windows overstapte naar een MacBook met OS X..

 • Profielfoto
  palahala

  @314ter, op je typemachine haalde de backspace niks weg als je achteruit ging…;-)

  (En zie ook de afbeelding op http://img.skitch.com/20090913-mk1mcugrrnbmky9ghngbgbj69y.png )

 • Profielfoto
  63743 Master

  Die kende ik al! En gebruik hem heeeeel vaak! :D

 • Profielfoto
  ctxppc

  Apple heeft eigenlijk wanneer ze de reden geven voor het weinig belang gegeven aan de forward delete. Je bent minder zeker wat je verwijdert, we zijn zo gewend aan selecteren en verwijderen, en dat is veiliger ook (meer controle). Ik gebruik de “fwd del”-functie dan ook (zeer) weinig.

  Handige tip, maar helaas wist ik deze sinds de 2de dag na mijn switch. Toen had ik “elke” toetsencombinatie getest. ;)

  Ik heb net ontdekt dat je met de back-gesture (Multitouch in trackpads en Magic Mouse) in Safari en CMD een nieuwe pagina maakt van de vorige. Net zoals je CMD ingedrukt houdt bij het klikken van de navigatiepijltjes.:)

 • Profielfoto
  kx22

  het viel me in windows op dat ik geen delete had.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nooit geweten dat er een forward delete bestond:):p Ik heb al ruim 16 jaar (bijna) altijd alleen op een Mac gewerkt en onthou geen enkele toetsencombinatie. Ik klik en druk alleen wat ik zie.

 • Profielfoto
  deenel1987

  Ook cmd + backspace (delete) is best wel handig als je bestanden wilt verplaatsen naar de prullenmand.

 • Profielfoto
  pike

  @ctxpcc das nou handig. Weer een beetje magic in mijn mouse. Ook alle nieuwe iMacs zitten met zo’n toestenboordje misschien kunnen wij ook in het lijstje;)

 • Profielfoto
  gepeterd

  Nou, als dit een OMT 101 is, dan heb ik er nog wel een paar:
  CMD + pijl naar rechts is END
  CMD + pijl naar links is HOME

  // in textbox:
  CMD + pijl naar beneden/boven is naar de top of bottom van het veld

  // in een een-regel-textfield:
  Pijl naar boven is HOME
  Pijl naar beneden is END

  // in safari:
  CMD + L is focussen op de url balk
  CMD + R is refreshen

  moet ik doorgaan?

 • Profielfoto
  palahala

  @gepeterd, dingen als Cmd-L zijn sneltoetsen voor toepassingen, en dat heeft toch eigenlijk niks met dit artikel te maken?

  (Of, als het je om volledigheid gaat: leg dan ook even uit dat de L in Cmd-L naar “Location” verwijst, en dat dit in veel browsers werkt, en dat je bijvoorbeeld in veel browsers in Windows en Linux Ctrl-L kunt drukken.)