“Firefox Mobile zorgt voor einde app-stores”

26 reacties

Volgens Mozilla-hoofd Jay Sullivan zal de lancering van de browser Firefox Mobile het einde gaan betekenen voor mobiele softwarewinkels als Apple’s App Store. Omdat de mobiele variant van Firefox voor een groot deel overeenkomt met de desktop-versie van de browser, denkt Sullivan dat ontwikkelaars in de toekomst eerder zullen kiezen voor het maken van web-apps in plaats van verschillende applicaties per besturingssysteem.

Sullivan denkt dat web-apps uiteindelijk de overhand zullen nemen, ook omdat deze niet per mobiel platform te hoeven verschillen van elkaar, en omdat het web het tot nu toe altijd heeft gewonnen. De web-apps zullen veel voordeel hebben bij de snelle Javascript-engine van Firefox Mobile. Verder kan iedereen die een beetje kennis heeft van HTML en Javascript volgens Sullivan web-apps schrijven.

Bij het uitkomen van de iPhone waren er een tijd lang alleen maar web-apps beschikbaar. Toch zorgde de App Store uiteindelijk voor het enorme aanbod aan applicaties voor de iPhone. Verder is het nog maar de vraag of een browser als Firefox Mobile ooit door Apple zal worden toegelaten tot de App Store. Firefox Mobile zal voor het eerst gelanceerd worden voor de Nokia N900. In de loop van volgend jaar zullen daar ook versies voor Windows Mobile en Android bij komen.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  ikke93

  Zever, grafische apps zoals racespelletjes en dergelijke kunnen toch niet als web app verwezenlijkt worden. En hoe kun je op die manier nog betalen voor een app?

 • Profielfoto
  Anoniem

  Grote onzin inderdaad, een Browser kan geen concurrentie bieden aan de Appstore. Toen de iPhone alleen nog webapps had was dat ook niet zo’n heel groot succes.

 • Profielfoto
  Thijs van Tol

  Kritieken:
  1) Alsof je altijd internet tot je beschikking hebt…
  2) Net alsof grote games (zoals grote namen als Fifa 2010, Medal of Honour), nu ook al alleen via internet worden opgehaald, geïnstalleerd en gespeeld worden.

  Daarnaast zijn die ‘App stores’ uitstekende ‘channel’ marketing (distributie kanaal), iets wat uiteindelijk erg belangrijk is voor de communicatie (en het uiteindelijke verkoop) met je doelgroepen.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Zelfs als het als web-app gepresenteerd gaat worden zul je toch echt meer uit de software halen als het op de hardware geschreven wordt.

  Dat zie je ook heel goed aan de Xbox ports op de PS3, is gewoon nooit zo goed als dat het direct voor de PS3 is ontwikkeld.

 • Profielfoto
  Statenweg

  Einde App Store? En hoe krijg je Firefox Mobile dan zo gemakkelijk op je iPhone?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Erg arrogante en onzinnige uitspraak als je het mij vraagt. Je hebt het echt over appels en peren hier…

 • Profielfoto
  wimbo

  Roep ‘men’ niet al sinds 2000 dat de ‘legacy’ desktop apps gaan verdwijnen en dat webapps het helemaal gaan worden?
  Vooralsnog probeert Google het een beetje, maar is vooralsnog ook geen succes, omdat men gewendt is om sommige zaken lokaal te hebben ipv ‘in-the-cloud’.

 • Profielfoto
  herko

  Peter Paul Koch (javascript én mobile web guru) heeft een aantal erg goede artikelen geschreven over dit onderwerp:

  http://www.quirksmode.org/blog/archives/2009/11/apple_is_not_ev.html

  http://www.quirksmode.org/blog/archives/2009/11/native_iphone_a.html

  http://www.quirksmode.org/blog/archives/2009/11/iphone_thoughts.html

  Waar komt het op neer: web-apps hebben de toekomst, de browsermakers/standardista’s en de hardware producenten moeten nog wel de standaarden voor het aanspreken van de hardware (accelerator, camera, gps, etc.) afmaken. Ook is betalen e.d. prima mogelijk, maar moet nog wel gestandaardiseerd worden.

  Dus: web-apps zijn geen zever of onzin, voor minstens 80% van de apps is het een prima oplossing!

 • Profielfoto
  Rano

  Men moet bij Firefox wel heel erg naïef zijn als zij dit daadwerkelijk geloven.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Met flash in de pocket gaan ze zeker een voorsprong nemen op Apple. Het is ze gegund wat mij betreft!

 • Profielfoto
  sally

  Veel partijen willen natuurlijk onder het Apple-juk uit.
  Gaat ook wel een keer lukken.

 • Profielfoto
  The Gimp

  bwa… ik denk dat dit artikel enorm overdreven is. de meeste iphone users hebben véél liever een applicatie op hun iphone dan een web-app…

  maarja, wie kan er exact vertellen wat de toekomst brengt… ?

 • Profielfoto
  maconly

  apple is nog steeds niet in staat om hun eigen browser Safari goed te laten draaien, ik heb vaak genoeg firefox nodig.

  Mocht de strijd op het speelveld van webapps losbarsten dan looptr Apple ver achter op firefox, het voordeel wat Apple heeft is dat zij de iphone hebben.

  ga er maar vanuit dat de concurrenten van Apple graag mee doen met Firefox.

  Er zal een moment komen dat Apple zijn hardware los zal laten.

 • Profielfoto
  rdesign

  Beetje naïef van Firefox, als ze daarin geloven.
  Het enige wat je kan met die web-apps op de iPhone is je menstruatiecyclus berekenen. Nou, hoezee!

 • Profielfoto
  martijnsch

  Vergeet allemaal maar voor het gemak even dat er ook nog zoiets bestaat als Gears ( http://gears.google.com/ ) en dat HTML5 ook ondersteuning bied om gegevens lokaal op te slaan.

  Ik denk ook niet dat het gaat werken met zware toepassingen als 3d games, maar ik had daar ook al iets voor gezien ( http://www.onlive.com/ ).

  Dus ik denk dat het wel degelijk potentie heeft.

 • Profielfoto
  RedRudy


  Firefox Mobile zal voor het eerst gelanceerd worden voor de Nokia N900. In de loop van volgend jaar zullen daar ook versies voor Windows Mobile en Android bij komen.

  Mis ik iets, of denkt Firefox echt vanaf andere platforms de iPhone/iPod Touch specifieke AppStore overbodig te gaan maken… ik zie OS X iPhone niet als platform vermeld, dus voorlopig zitten we nog aan de Apple AppStore vast.

  Web-apps: eerst nog standaardiseren, dan moeten er nog web-apps gemaakt worden of geschikt gemaakt worden voor mobiel gebruik. Bovendien steekt de goed doordachte interface van OS X iPhone platform met kop en schouders uit boven de rest van de mobiele platforms voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Dat kan natuurlijk altijd nog beter, maar die verbetering zie ik met web-apps dan weer niet gebeuren…

 • Profielfoto
  Patrock

  Apple staat toch ook geen applicaties toe met dezelfde functionaliteit als de standaard functies? Firefox heeft dezelfde functionaliteit als Safari, dus komt sowieso niet voor de iPhone.

 • Profielfoto
  herko

  @martijnsch fijn om te zien dat jij het met me eens bent:-)
  Google is met Gears gestopt, ten faveure van HTML 5. Maar die specis nog lang niet klaar, en maar een paar stukjes worden geïmplementeerd door de browsermakers -al gaat het wel de goede kant op.

  Zoals gezegd, voor 80% van de programma’s in de App store is het prima mogelijk om een web-app te maken. Met de HTML5 offline storage ondersteuning in Mobile Webkit (Safari op de iPhone gebruikt dat) is het daarmee mogelijk om de web-apps ook zonder internet verbinding te gebruiken. De user experience is ook prima ‘na te bootsen’, daar heeft Apple zelfs zelf een JS library voor vrijgegeven.

  Het was oorspronkelijk ook de bedoeling dat er alleen web-apps geschreven zouden worden voor de iPhone. En daarmee niet alleen voor de iPhone, maar voor alle platforms die webstandaarden respecteren.

 • Profielfoto
  zero200

  Ik heb hier een N900 liggen maar die browser is traag, mooi niet dat we een spelletjes en andere apps gaan zien hier in.

 • Profielfoto
  R-Flow

  Als Apple geen toestemming geeft voor Firefox Mobile op de iPhone houdt het hele verhaal op he…

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ Patrock: de browser iCab Mobile is ook in de App store verkrijgbaar, dus het KAN wel.

  @R-Flow: Da’s nu precies waarom die hele Appstoreconstructie zo stinkt.

 • Profielfoto
  tinux

  Sorry hoor maar welk zinning mens gaat FIFA of MOH spelen op een iPhone?! Dat is pure sm… FlashGames zouden niet mistaan, maar oh wacht….. flash en iPhone:D

 • Profielfoto
  ctxppc

  Sullivan’s dreaming…

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Gaap,

  “video killed the radio star?” en hoe ging het ook weer? Was radio niet het einde der bioskopen?

 • Profielfoto
  63743 Master

  Droom lkkr verder, Mozilla!