Siebren Verhoef
Siebren Verhoef Nieuws 21 december 2009
Leestijd: 1 minuut

“Firefox Mobile zorgt voor einde app-stores”

Volgens Mozilla-hoofd Jay Sullivan zal de lancering van de browser Firefox Mobile het einde gaan betekenen voor mobiele softwarewinkels als Apple’s App Store. Omdat de mobiele variant van Firefox voor een groot deel overeenkomt met de desktop-versie van de browser, denkt Sullivan dat ontwikkelaars in de toekomst eerder zullen kiezen voor het maken van web-apps in plaats van verschillende applicaties per besturingssysteem.

Sullivan denkt dat web-apps uiteindelijk de overhand zullen nemen, ook omdat deze niet per mobiel platform te hoeven verschillen van elkaar, en omdat het web het tot nu toe altijd heeft gewonnen. De web-apps zullen veel voordeel hebben bij de snelle Javascript-engine van Firefox Mobile. Verder kan iedereen die een beetje kennis heeft van HTML en Javascript volgens Sullivan web-apps schrijven.

Bij het uitkomen van de iPhone waren er een tijd lang alleen maar web-apps beschikbaar. Toch zorgde de App Store uiteindelijk voor het enorme aanbod aan applicaties voor de iPhone. Verder is het nog maar de vraag of een browser als Firefox Mobile ooit door Apple zal worden toegelaten tot de App Store. Firefox Mobile zal voor het eerst gelanceerd worden voor de Nokia N900. In de loop van volgend jaar zullen daar ook versies voor Windows Mobile en Android bij komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.