Er hangt iets in de lucht (Muziek uit je Mac #5)

21 reacties

Het is alweer enige tijd geleden dat we beschreven hoe je met een paar eenvoudige handgrepen je digitale muziekcollectie op een hoger kwaliteitsniveau uit je Mac kan laten vloeien. We hebben daarbij onder meer gekeken naar de hardware (de aansluitingen op de Mac en het gebruik van een DAC voor de omzetting van digitale naar analoog) en de software (het instellen van iTunes en de bestandsformaten van je digitale muziekcollectie). Tot nu toe hebben we echter maar één bron besproken: je teerbeminde Mac.

Dat is natuurlijk prima wanneer je je in dezelfde ruimte bevindt als je computer – maar niet iedereen zit in bijvoorbeeld de huiskamer te wachten op een iMac of Mac mini naast de stereoset. En wat te doen met de andere ruimten in huis? Muziek terwijl je kookt, werkt, doucht of slaapt? De afgelopen maanden is het in het OMT-lab bepaald niet stil geweest: een (gelukkig meestal) onafgebroken stroom muziek trok voorbij terwijl we drie systemen voor het draadloos doorsturen van je digitale muziekcollectie aan de tand voelden: Apple’s eigen Airport Express, de Squeezebox-familie van Logitech en het ‘Multi-Room Music System‘ van Sonos.


Ontmoet enkele deelnemers: de Airport Express van Apple, de Squeezebox Classic van Logitech en de ZP90 Zone Player van Sonos (vlnr)

Streaming audio is ‘hot’. De drie systemen hierboven zijn al enige jaren op de markt, maar inmiddels hebben ook fabrikanten van traditionele HiFi het marktsegment ontdekt. Aan de overzijde van het kanaal ontwikkelt Chord draadloze DACs, maakt Naim twee digitale muziekservers (de HDX en de Unity) en heeft Linn inmiddels een viertal ‘networked music streamers’ in haar collectie. Laatstgenoemde verklaarde bovendien onlangs in het geheel geen CD-spelers meer te zullen ontwikkelen, maar zich volledig op ‘networked music players’ te gaan storten.

Dergelijke apparaten vallen echter buiten het bereik van deze serie: niet alleen qua prijsstelling (die van de prijs van een middenmodel iMac al snel oploopt tot vele duizenden euro’s), maar ook wat betreft de toepassing (dergelijke apparaten lenen zich bij uitstek voor het afspelen van muziek op hoger oplossend vermogen dan de standaard standaard CD-kwaliteit van 44.1 kHz / 16-bit). Bovendien is op het gebied van gebruiksgemak vooralsnog het nodige aan te merken.

Hoe werkt ‘streaming music’?
De basis van een (draadloos) netwerk-muzieksysteem is eenvoudig: je digitale muziekcollectie woont op een apparaat dat op je huisnetwerk is aangesloten. Dat kan een Mac zijn, maar bijvoorbeeld ook een NAS (simpel gesteld: een externe harde schijf die direct via het netwerk bereikbaar is, zoals bijvoorbeeld een Time Capsule).

Je muziek wordt afgespeeld door een muziekspeler (zoals een Airport Express, Squeezebox of Sonos Zone Player) die je met een optische of analoge verbinding aan je stereoset koppelt. Door meedere apparaten in te zetten, kun je bovendien – draadloos – door je hele huis muziek laten weerklinken – in iedere kamer die je wenst.

Om de audiobestanden naar de muziekspeler te sturen (het zogenoemde ‘streaming’) is soms de tussenkomst van (gratis) software vereist (Apple zet hiervoor vanzelfsprekend iTunes in, terwijl Logitech de Squeezebox Server software ter beschikking stelt). Het Sonos-systeem heeft genoeg aan een toegankelijke netwerkmap.

Tenslotte de bediening: alle drie de systemen kunnen vanzelfsprekend vanaf een computer worden bediend – maar die wilden we nu juist de kamer uit hebben. Gelukkig is voor alle systemen in de iTunes App Store een app beschikbaar voor de iPhone/iPod Touch (Remote van Apple, voor de Squeezebox twee onafhankelijk ontwikkelde controllers: iPeng en SqueeMote en de Sonos Controller for iPhone).

De testomgeving
Omdat we onze muzikale avonturen niet willen laten verstoren door de bijgeluiden van druistig draaiende harde schijven, worden deze richting gangkast gedelegeerd. Zo kwamen we in het OMT-lab tot de volgende opstelling:

In de gangkast:
Een Mac mini met iTunes, Squeezebox Server en een gedeelde muziekmap voor het Sonos-systeem, met daaraan een externe harde schijf met een digitale muziekcollectie van plm. 15.000 bestanden in MP3, AAC en Apple Lossless formaat

In de woonkamer, digitaal via een optische Toslink-verbinding aangesloten op de stereoset:
– Een Airport Express
– Een Squeezebox Classic
– Een Sonos ZP90 Zone Player

In de werkkamer:
– Een Airport Express (aangesloten aan de set A2 actieve luidsprekers van Audioengine)
– Een Squeezebox Boom (een Squeezebox met ingebouwde versterking en luidsprekers)
– Een Sonos S5 Zone Player (een Zone Player met ingebouwde versterking en luidsprekers)

In de hand:
– Een iPhone 3GS met daarop Apple Remote, iPeng, Squeemote en Sonos Controller

De gemeenschappelijke delers: alle drie de systemen maken het mogelijk om je volledige muziekcollectie te bedienen vanaf de iPhone en weer te geven in elke ruimte waar een muziekspeler staat, zonder dat daar een computer aanwezig hoeft te zijn. Naast deze overeenkomsten zijn er natuurlijk de nodige verschillen, in bijvoorbeeld gebruik, onderhoud en weergave.

De komende week doen we in Muziek uit je Mac verslag van hoe het ons de afgelopen maanden met de verschillende systemen is vergaan en staan we uitgebreid stil bij de voor- en nadelen van ieder. Tenslotte leidde onze zoektocht naar het ideale netwerk-muzieksysteem ook tot een bijzondere ontdekking op het gebied van de weergave van je nijver opgebouwde muziekcollectie.

Maar daarover, zoals gebruikelijk, later meer.

[Dit artikel is een deel uit de serie ‘Muziek uit je Mac’. Kijk hier voor een overzicht van de overige delen.]

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Ezra

  @ René kun je de verwanten artikelen van ‘Muziek uit je Mac’ er bij zetten?

 • Profielfoto
  Rene Bouwmeester

  @Ezra: op uw wenken…;-)

 • Profielfoto
  iDuck

  Altijd interessante stukjes. Ik heb trouwens voor dit doeleinde een Apple TV gekocht, bevalt prima.

 • Profielfoto
  henkvanderstelt

  Interessant Artikel. Ben al benieuwd naar de volgende.

 • Profielfoto
  chatsmit

  OOOOhw jammer, ik hoopte op alvast wat meer conlusies toen ik op de ‘lees verder’ knop drukte. Nog even wachten dus, spannend zo (net na Sinterklaas?!). Ga zo door!

 • Profielfoto
  iphonerox

  Ik denk dat de apple remote app samen met de airport het beste gaat werken. Ookal ken ik de andere stukjes software niet. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

 • Profielfoto
  snipper

  Bring it on!:)

 • Profielfoto
  Gezellig

  Dus eigenlijk is dit een aankondiging van zo’n negenhonderd woorden?
  Jammer.

 • Profielfoto
  Uxmal

  Het eerste apparaat dat ik wil hebben is de Slingbox Pro-HD

  http://www.youtube.com/watch?v=PpGewxI0Z_4

 • Profielfoto

  Ik gebruik nu al een tijdje de Airport Express in combinatie met de Iphone en ik moet zeggen dat me dat perfect bevalt. Altijd je complete Itunes libery tot je beschikking in de huiskamer en dat voor minder dan 100 euro (wanneer je de telefoon al tot je beschikking hebt).

 • Profielfoto
  Airswing

  @ iphonerox het werkt idd super met de airport express. Vooral remote app voor iPhone is super. Hitlijstje on demand. Je maakt terplekke een favoriete lijst, die je al afspeel tijdens het samenstellen. Er is een nadeel van de airport. Als er ijzeren voorweppen tussen de mac en de airport staat kan deze slechter afspelen. Dat hoor je af en toe een seconde niets. Bij mij was de strijkplank (!!!) de boosdoener. Na verwijdering weer perfect ontvangst.

  Zeker voor de kosten is de airport een super oplossing. De andere apparaten zijn niet goedkoop.

 • Profielfoto
  MacMeijers

  IK heb al jaren een squeezebox, muziek op externe harde schijf en alles aangestuurd door iTunes op m’n Mac. De verschillende Squeezeboxen die ik in huis heb staan bedien ik met Squeemote op m’n iPhone, werkt perfect en alles is zeer betaalbaar!

 • Profielfoto
  MacSjon

  ook hier draait al jaren een AirportExpress mijn muziekjes af. In het begin was dit echt nog een drama maar met iedere update (met een enkele uitzondering waardoor je helemaal niets aan muziek meer kon streamen) gaat het steeds beter. Sinds een tijdje zit deze aangesloten via de Toslink en ik ben echt verbaast wat een verschil dit maakt. Dan heb ik het niet alleen over de geluidskwaliteit maar ook over de verbinding die veel stabieler is geworden.

  De Remote App van Apple is hier een geweldige aanvulling op.

 • Profielfoto
  staaf

  Enkel een aankondiging.. Ik had me ernstig verheugd op een test.

 • Profielfoto
  Airswing

  @ macmeijers hoeveel ben je totaal kwijt? Een Airport incl kabels is onder de 100 euro. Goedkoper kan bijna niet denk ik…

 • Profielfoto
  Airswing

  @ Macsjon wat is een Toslink? Het klink goed als het geluid beter wordt…

 • Profielfoto
  iphonerox

  Toslink is digitale audio, ipv minijack wat dan weer analoog is. Dat gaat via hetzelfde kabeltje maar ik denk dat de toslink een extra connectie op de jackplug nodig heeft ?

 • Profielfoto
  MacRay

  Leuke aankondiging.
  Aangezien ik als B&O installateur veel te maken heb met AV-systemen ben ik erg benieuwd naar het resultaat.

 • Profielfoto
  MichMich

  Beste combi (zonder overigens het artikel gelezen te hebben: ik ben lui):

  Apple TV + Een paar airport expresses verspreid door het huis + iPhone & Remote app.
  :D

 • Profielfoto
  Garoeliput

  Goed artikel. Toch heb ik ondanks de handige tips een probleem met de airport express. Ik woon in een nieuwbouwhuis. De voorgespannen betonvloeren zijn ca. 25 cm dik. Het signaal komt niet van de begane grond naar de eerste verdieping. Zo kan ik dus geen printer en ook geen muziek afspelen in de andere ruimte.
  Heb de airports nu noodgedwongen in de buurt van het raam staan maar de verbinding is nog steeds instabiel.
  Wie kan mij helpen?

 • Profielfoto
  staaf

  Overigens; ben eigenlijk benieuwd wie dit nu interesseert; niet om lelijk te doen hoor, maar ik heb al een keer of 3 wat vragen op dit forum gesteld over een squeezebox, en nog nooit een antwoord gekregen. Blijkbaar leeft dit hier niet erg..