De toekomst van iTunes is met wolken bedekt

27 reacties

Vorige week vrijdag nam Apple de muzieksite Lala over. Daarmee was naar verluidt een bedrag van $85 miljoen gemoeid. Wat zijn Apple’s plannen met de overname?

Volgens de Wall Street Journal gaat het roer drastisch om. Apple zou iTunes willen herzien om in te haken op de toenemende populariteit van diensten waarbij muziek via het web te streamen is naar elk apparaat met een internetverbinding. Medewerkers van Lala zouden hoge posities hebben gekregen binnen Apple om leiding te geven aan deze verandering.

Apple’s iTunes is momenteel de grootste online muziekwinkel, maar berust op een model waarbij muziek na aankoop gedownload en lokaal beheerd wordt. Dit heeft een aantal nadelen. Niet alleen is je muziekcollectie kwetsbaar, de muziek is ook niet gemakkelijk toegankelijk vanaf andere apparaten.

Muziek op Lala.com wordt ‘in the cloud’ beheerd en is na aankoop via het web toegankelijk op elk apparaat met internettoegang. Voor een meerprijs is de muziek ook te downloaden. Apple zou een soortgelijke mogelijkheid willen inbouwen in iTunes. Platenmaatschappijen zijn enthousiast, maar vrezen dat Apple’s macht als muziekverkoper nog meer toeneemt.

In het verleden liet Apple weten niet te geloven in muziekdiensten die onbeperkt toegang bieden tot muziek voor een vast bedrag per maand, omdat gebruikers hun muziek willen bezitten. Anders dan deze diensten, sluit Lala beter aan op Apple’s model, dat denkt in betalen per nummer in plaats van per maand.

Hoe zie jij die toekomst van iTunes?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem

  ik hoop niet via streamen, ik wil altijd en overal bij mijn muziek kunnen zonder internet bij de hand.
  dus als dit komt dan ga ik hier geen gebruik van maken.

 • Profielfoto
  MB12

  Ik heb dat lala geprobeerd, en het was best handig. 25 nummers gratis :D.

 • Profielfoto
  Afroman

  Hoe wil jij dan overal ter wereld bij je muziek komen ZONDER internet?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  @ Ken Frieser: Hoe heb je dat dan geflikt? ö
  Bij mij komt er op dat je enkel kan aanmelden indien je in de VS woont..

 • Profielfoto
  MB12

  @ Niiiiiickk
  Hotspot shield installeren, dan krijg een Amerikaans IP adres ;).

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Ja, ’t is gelukt.:D
  Nu kan ik eindelijk muziek van Te Vaka ‘kopen’, blijkt nou dat ze net die cd niet in huis hebben :angry:

 • Profielfoto
  sanders1515

  @Afroman Met een lange draad?

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Alleen jammer dat die credits niet gelden als ‘betaalmiddel’..
  Dan vind ik toch dat je meer bent met de free-samples in de US-store van iTunes:D

 • Profielfoto
  Hans de Bijl

  Luister maar eens naar de laatste podcast van iphonealley.com dan kom je meer te weten en ook op andere gedachten. Die lui zijn erg goed

 • Profielfoto
  Delars

  Ik denk dat ze het eerst naast het bestaande systeem gaan uitrollen. Ga er zeker gebruik van maken!

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  Lousy!
  Als ik een stukje ga fietsreizen, wil ik gewoon lekker ’s avonds muziek kunnen luisteren. Als ze dit als enige manier gaan aanbieden, wordt het dus geen iTMS meer. Ze dwingen je dan gewoon naar downloaden, want fatsoenlijke alternatieven zijn er niet echt.

 • Profielfoto
  iSneaker

  Ik wil niet streamen.. Het nadeel is namelijk dat je niet overal internet hebt. En mocht er iets gebeuren waardoor ik geen internet heb wil ik wel bij mijn bestanden/muziek kunnen.

 • Profielfoto
  BigAL

  waarom streamen via Apple? er zijn zoveel gratis heel erg goede streammogelijkheden (grooveshark en mixmenow bijvoorbeeld). En je kunt ook nog kiezen wat je wil luisteren.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik denk dat de titel van dit nieuwsitem overtrokken is, om maar met dezelfde metafoor te spreken. Misschien zal streaming audio voor sommigen aantrekkelijk blijven, maar anderen zullen altijd hun muziek “bij de hand” willen hebben. Ik in ieder geval wel. Apple zal daarom nooit de stekker uit iTunes trekken, hooguit de dienst aanvullen om nog meer mensen tevreden te kunnen stellen. Wellicht komt er een combinatie, waarbij je je eigen muziekbibliotheek online kunt zetten. Als backup, maar ook om bereikbaar te zijn via streaming audio. Heb je straks een iPod met onbeperkte capaciteit ;)

 • Profielfoto
  Brims

  Ik denk dat de goedkope Macmini servers ook te maken hebben met zo’n nieuwe strategie!

 • Profielfoto
  Angelos

  Hoe ik de toekomst zie? afhankelijk van mijn internet verbinding zijn.. kortom, geen internet, geen geluid :sealed:

  Wellicht gaan ze over op liedjes huren..

 • Profielfoto
  JelleT

  Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, maar er gaan geluiden dat Apple de techniek achter Lala zou willen gaan gebruiken als aanvulling op hun bestaande diensten.
  Dus dat je een nummer dat je via de iTMS gekocht hebt, ook kan streamen vanaf een andere locatie waar je iTunes beschikbaar hebt. Op die manier kunnen ze zowel de klanten bedienen die hun muziek op hun computer willen hebben, als ook de mensen die overal via streaming bij ‘hun’ muziek willen kunnen.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hou ’t alsjeblieft lekker zo.. Zit op 500 albums, netjes lokaal geordend.. Maar Apple kennende zal het er wel naast aan toegevoegd worden (kan ook niet anders), dus laat maar komen..

 • Profielfoto
  snipper

  Ik las elders dat Lala ‘maar’ een paar miljoen dollar gekost heeft omdat het aankoopbedrag veel lager was en ze bovendien een leuk bedrag in cash op de bank hadden staan.

  Daarnaast: ‘Men’ wil muziek nou eenmaal downloaden, zie reacties hierboven. Niet alleen kan je niet overal internetten, wat doe je als de platenmaatschappij of Apple failliet gaat? Op dit moment lijkt het een absurde aanname maar dat kan over een paar jaar heel anders zijn en zou toch lastig zijn als je dan meteen je muziek kwijt bent.. Daarom alleen al is het alleen interessant als ‘extra’.

 • Profielfoto
  d.denkers

  Jaja.. ‘In the cloud beheren’. Dat betekent in gewoon Nederlands dat het op een server van Apple staat en Apple bepaalt wat je er wel of niet mee doet. Zo willen ze de ‘concurrentie’ van andere apparaten uitschakelen. Kortom de consument wordt aan de leiband gelegd van de Commerciële bedrijven (lees: platenmaatschappijen). U wilt dat nummertje ook op een mp3 speler van een ander merk afspelen? Wilt u effe nog een keer betalen….

  Als dat ooit in de plaats komt van Itunes zoals we dat nu hebben, stop ik subiet met het kopen van muziek via Apple. Ze ‘clouden’ maar wat aan….

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  We are the cloud, resistance is futile.

  Ik vind het maar niks. Net als dat google OS dat in de cloud zou zweven…

 • Profielfoto
  Melle

  Mensen zouden het soms vergeten,
  maar een heel goedkope en leuke manier van muziek vergaren is cd’s kopen.

  Gericht. Efficient. Alle kwaliteit. Alle leuke extra’s. Direct fysieke back-up.
  En ze zijn zo mooi, meneer.

  Cd’s.

  cd’s duur?
  cdwow.nl

  bestel en ze sturen het op.
  Gratis, het opsturen toch.

 • Profielfoto
  BigAL

  cdwow is inderdaad pretty wow.

 • Profielfoto
  JIK

  @ Melle

  Tnks voor die site!! Ze hebben echt serieus veel cd’s!

  En ik ben het helemaal met je eens, gewoon ouderwets de Compact Disc aanschaffen is toch echt veel leuker dan zo’n nietszeggende digitale download. En het leuke is, dat je er altijd toegang tot hebt, zelfs wanneer je internet uitgevallen is;)

 • Profielfoto
  BigAL

  Inderdaad, het opgeven van volkomenheden uit het verleden voor onvolkomenheden van het heden, getuigt niet van heel veel inzicht.

 • Profielfoto
  petrakev

  Hoi allemaal,
  Ik heb even gekeken op lala.com/help. Je kan gewoon een DRMFree MP3 downloaden weliswaar tegen een kleine extra vergoeding tegenover de webversie. Mooi hiervan is wel dat je altijd online je purchase weer kan downloaden. (Bij iTunes moet je weer betalen)

  Ofwel.. je hebt nog steeds een MP3tje als je dat wil.
  -gelukkig-

 • Profielfoto
  63743 Master

  Lala is echt supper vet!! :D