Statenweg
Statenweg Nieuws 10 december 2009

De toekomst van iTunes is met wolken bedekt

Vorige week vrijdag nam Apple de muzieksite Lala over. Daarmee was naar verluidt een bedrag van $85 miljoen gemoeid. Wat zijn Apple’s plannen met de overname?

Volgens de Wall Street Journal gaat het roer drastisch om. Apple zou iTunes willen herzien om in te haken op de toenemende populariteit van diensten waarbij muziek via het web te streamen is naar elk apparaat met een internetverbinding. Medewerkers van Lala zouden hoge posities hebben gekregen binnen Apple om leiding te geven aan deze verandering.

Apple’s iTunes is momenteel de grootste online muziekwinkel, maar berust op een model waarbij muziek na aankoop gedownload en lokaal beheerd wordt. Dit heeft een aantal nadelen. Niet alleen is je muziekcollectie kwetsbaar, de muziek is ook niet gemakkelijk toegankelijk vanaf andere apparaten.

Muziek op Lala.com wordt ‘in the cloud’ beheerd en is na aankoop via het web toegankelijk op elk apparaat met internettoegang. Voor een meerprijs is de muziek ook te downloaden. Apple zou een soortgelijke mogelijkheid willen inbouwen in iTunes. Platenmaatschappijen zijn enthousiast, maar vrezen dat Apple’s macht als muziekverkoper nog meer toeneemt.

In het verleden liet Apple weten niet te geloven in muziekdiensten die onbeperkt toegang bieden tot muziek voor een vast bedrag per maand, omdat gebruikers hun muziek willen bezitten. Anders dan deze diensten, sluit Lala beter aan op Apple’s model, dat denkt in betalen per nummer in plaats van per maand.

Hoe zie jij die toekomst van iTunes?

Reageer op artikel:
De toekomst van iTunes is met wolken bedekt
Sluiten