Statenweg
Statenweg Nieuws 5 december 2009

Apple neemt streaming muzieksite Lala over

Streaming music site Lala staat op het punt om overgenomen te worden door Apple. Volgens twee bronnen dicht bij de zaak zouden de onderhandelingen in een vergevorderd stadium verkeren. Update: Het ziet er naar uit dat de deal rond is. Lees verder voor meer details.

Apple is met iTunes momenteel de grootste muziekverkoper in de wereld – offline verkoop meegerekend – en is groot geworden met het downloadmodel. Hierbij kun je voor prijzen variërend van 69 cent tot €1,29 muzieknummers downloaden naar je computer.

Lala hanteert een hybride model. Niet alleen kun je mp3’s downloaden naar je computer voor 79 cent per stuk, de site biedt ook de mogelijkheid om muziek te streamen. Hierbij blijft de muziek op de servers van Lala met de mogelijkheid deze te beluisteren via het web op elk apparaat met internettoegang. Alle nummers uit de catalogus van meer dan 8 miljoen songs zijn gratis eenmalig af te spelen. Voor 10 cent per nummer kun je onbeperkt ervan genieten.

Lala heeft eveneens mogelijkheden om je favoriete muziek met vrienden te delen via sociale netwerksites als Facebook.

Wat Apple’s plannen zijn met Lala is nog niet duidelijk. Een overname zou Apple’s antwoord kunnen zijn op de toenemende populariteit van streaming muziekdiensten. Naast een intergratie van streaming muziek in iTunes – hele nummers in plaats van de samples van 30 seconden – is het ook mogelijk dat Apple op zoek is naar een betere manier om muziek te beheren.

Het downloaden van muzieknummers om ze vervolgens lokaal te bewaren op je harde schijf heeft een aantal nadelen. Niet alleen is je muziekcollectie kwetsbaar, de muziek is ook niet toegankelijk vanaf andere apparaten. Lala maakt het mogelijk om je eigen muziekcollectie ‘in the cloud’ te plaatsen en vervolgens te streamen naar al je computers, mobiele telefoons en andere apparaten.

Er gaan ook geruchten dat Apple interesse heeft in de mensen van het bedrijf.

Update:
Zowel de New York Times als de Wall Street Journal melden dat de deal rond is.

De eigenaren van Lala zouden zelf naar Eddy Cue (iTunes VP) van Apple zijn gestapt in plaats van andersom, omdat de dienst moeite had zichzelf financieel overeind te houden. Apple zou interesse in Lala hebben vanwege de ervaring van de engineers op het gebied van cloud-based music services.

Volgens New York Times zijn de licenties die Lala heeft voor het afspelen en downloaden van muziek niet overdraagbaar naar Apple en zou na een eventuele integratie in iTunes dus opnieuw onderhandeld moeten worden met de muziekindustrie.

Het meest waarschijnlijke is dat Apple plannen heeft voor een systeem waarbij je aangekochte songs niet langer hoeft te downloaden, maar kunt beheren in ‘de cloud’ om ze vervolgens te streamen naar elk apparaat met internet, zoals je computer of iPhone.

Ook zou een techniek van Lala voor het afhandelen van betalingen Apple jaarlijks miljoenen kunnen schelen aan creditcard-kosten.

Steve Downling, woordvoerder van Apple, zei tegen de Wall Street Journal dat Apple regelmatig kleine technologiebedrijven overneemt, maar liet verder geen details los.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple neemt streaming muzieksite Lala over
Sluiten