PfBee
PfBee Nieuws 13 december 2009

Apple gaat in tegenaanval tegen Nokia

Onder het motto ‘de aanval is beste verdediging’ heeft Apple inmiddels Nokia aangeklaagd voor dertien patentbreuken. Enkele weken geleden diende de Finse mobieltjesfabrikant nog een aanklacht in tegen Apple omdat zij inbreuk zouden maken op enkele van hun patenten. De laatste aanklacht van Apple lijkt dan ook vooral een strategie te zijn om tot een schikking te komen in de zaak die Nokia tegen hun heeft aangespannen.

De patenten waar de iPhone inbreuk op zou maken zouden betrekking hebben op essentiële GSM-technologie en iedere andere fabrikant heeft hier dan ook netjes een licentie op genomen. De patenten waar Apple naar verwijst kunnen daarentegen wel wat trivialer worden genoemd. Zo zou Nokia inbreuk maken op een patent dat het zogenaamde ‘bounce effect’ beschrijft. Dit is de manier waarop de iPhone, wanneer de gebruiker naar het einde van een lijstje scrollt, een grijs vlak laat zien om vervolgens het lijstje weer vol in beeld te laten stuiteren.

Dat er grote vraagtekens gezet kunnen worden bij de mate waarin de aanklachten, die de beide bedrijven hebben ingediend, verschillen weerhoudt de heren bij Apple er niet van om sterke taal te gebruiken. “Andere bedrijven moeten met ons concurreren door hun eigen technologie te ontwikkelen, niet door die van ons te stelen”, was het commentaar op deze situatie van Bruce Sewell, hoofd van de juridische afdeling van het bedrijf uit Cupertino. Oftewel, waarschijnlijk zal er de komende tijd nog wat modder worden gegooid over en weer gevolgd door de mededeling dat er een schikking is getroffen waarbij Apple in de buidel zal moeten tasten.

Reageer op artikel:
Apple gaat in tegenaanval tegen Nokia
Sluiten