Windows 7 snoept nog niet van marktaandeel OS X

Door: Siebren Verhoef - 25 reacties

Windows 7 heeft nog niet gezorgd voor een vermindering van het marktaandeel van Mac OS X. Sterker nog, uit de laatste cijfers van Net Applications blijkt dat het marktaandeel van Mac OS X weer iets verder door stijgt, terwijl het marktaandeel van Windows nog steeds zakt.

De cijfers laten de marktaandelen van besturingssystemen in de maand oktober zien. In deze maand had Mac OS X een marktaandeel van 5.27% (was 5.12% in september). Het marktaandeel van Windows was nog steeds erg hoog, namelijk 92.52% (was 92.77% in september).

Hoewel Windows 7 nog maar net te koop was in oktober, blijft het wel interessant om te zien of het marktaandeel van Windows door de komst van Windows 7 de volgende maand niet zakt, of dat de ontwikkelingen zich op dezelfde manier blijven voortzetten. Wat denk jij?

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  Thijs van Tol

  ik denk niets.
  Laten we maar eerst eens afwachten…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Laat maar lekker verder zakken:D

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Vind het een beetje vroeg om er iets over te kunnen zeggen. Ik denk dat het marktaandeel van de Mac iets minder sterk zal stijgen, omdat veel mensen toch positieve verhalen horen over Windows 7. Op zich niet geheel onterecht.

 • Profielfoto
  aardbeiensiroop

  Ik denk dat vrijwel elke Windows 7 gebruiker van XP of Vista zal komen, ik bedoel hoeveel mensen stappen er jou over vanuit Mac OSX of Linux naar Windows?

 • Profielfoto
  Nihilist

  W7 gebruik is nog niet zo heel hoog natuurlijk: het gros van de updaters zit vast bij 63% install, omdat W7 daarna oneindig blijft loopen.

  http://social.answers.microsoft.com/Forums/en-US/w7install/thread/0275d4ac-a6ca-4992-b6e5-dc128cc5f86c

 • Profielfoto
  Jeordy

  Het marktaandeel Apple zal afnemen als mensen Windows 7 interessanter en/of beter vinden dan OS X. Echter, de meeste mensen die ik ken en die zijn overgestapt naar OS X verruilen dat nooit meer voor Windows. Sterker nog, de toekomst zal waarschijnlijk meer en meer Unix en varianten worden. De Windows kernel is eigenlijk ten dode opgeschreven, MS moet het alleen willen accepteren. Microsoft zal in de toekomst ook moeten of gaan kiezen voor een Unix/Linux kernel. Qua beveiliging en mogelijkheden superieur aan MS-DOS met een grafisch schilletje.

  Backwards compatibility oplossen met virtualisatie (voor mensen die gaan roepen: “Hoe met oude programma’s….?”

 • Profielfoto
  BartVM

  @Jeordy,

  ten dode opgeschreven met in de 90% marktaandeel???

 • Profielfoto
  wouwout

  dat systeem is net een week uit, dus je kunt geen conclusies trekken, nee ook niet over de cijfers van oktober: lancering was op 28 oktober! Laten we over een half jaar weer eens naar de cijfers kijken. OMT ik waardeer jullie ontzettend maar graag iets langer nadenken voor het schrijven van zo’n artikel.

 • Profielfoto
  chatsmit

  Ligt eraan hoe ze het ‘meten’. Er zijn veel bootcamp gebruikers die een legale of illegale windows 7 wel eens starten en het net op gaan. Worden die geteld als een windows 7 gebruiker, een windows 7 en OSX gebruiker, of alleen een OSX gebruiker?

 • Profielfoto
  queenfan

  Zolang er nog steeds mensen zijn die als een kudde naar b.v. de Mediamarkt gaan en daar een pc kopen en niet weten dat er meer is zal het marktaandeel Windows groot zijn.

  Men is nog steeds van mening, en die discussie is ook eens gevoerd op het forum van computeridee, dat een goede pc goedkoop moet zijn en je moet er mee kunnen gamen.

  Maar laat ze maar lekker door klooien met hun Windowspc lekker door ouwehoeren met virussen, de vastlopers, traag worden enz. kan ik lekker zonder problemen genieten van de Mac.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Backwards compatibility….daar noem je wat.
  SPSS 16 en 17 kan je al niet meer draaien met Snow Leopard (voor 17 is wel een truukje, maar jan das een omweg)

 • Profielfoto
  Undaunted

  @queenfan
  Mediamarkt is ook een Mac promotor hoor:)

 • Profielfoto
  Ief

  Daar zou wel eens verandering kunnen in komen queenfan.
  Ik ben afgelopen weekend eens naar de Mediamarkt bij mij in de buurt (België, Oost-Akker, bij Gent) geweest en mijn verbazing was groot tot ik zag dat ze daar nu een echte Apple shop hebben. Zomaar geen Apple producten op een rekje, neen een echte stijlvolle plek, apart van alle andere spullen. Je kunt er echt niet naast zien.
  Zelfs bij het binnenkomen wordt je uitgenodigd om naar de Apple shop te gaan kijken.
  De nieuwste iMacs stonden er, plus alle laptops van Apple.
  Enig minpuntje. Er staat eigenlijk niks op geïnstalleerd op iPhoto en zo na.
  Voor te testen is dat wat minnetjes.
  Er was zelfs een kerel aanwezig van Apple zelf die je uitleg gaf. Dus niet het personeel van Mediamarkt. Hoewel de dame van Mediamarkt die er rondhangt ook wel degelijk iets van kent.

  Er is dus wel degelijk verandering alleen gaat het nog lang duren vooraleer meer Windows gebruikers naar Mac overstappen.

  Je moet daar eens een tijdje rondhangen, dan hoor je nogal wat van mensen die echt met Windows getrouwd zijn en ooglappen op hebben.
  Ik begin echt wel medelijden te krijgen met die mensen. Aan de andere kant heb ik dan binnenpret als zijnde Mac gebruiker. Laat ze maar lekker verder Windows gebruiken, en ze vinden het nog normaal ook. (ik bedoel dan de virussen, nieuw besturingssysteem = nieuwe computer, compatibiliteitsproblemen, enz

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik denk dat de trend zich doorzet: het is makkelijker om van Vista of XP over te stappen op Mac OS X, dan op Windows 7.
  Wel denk ik dat Apple of franchisers zich nog meer moeten verspreiden in fysieke winkels: Sinds Delft sinds kort (!) een iCentre heeft zijn er opeens meer mensen in m’n omgeving die een Mac hebben of willen. Ze lopen de winkel binnen en zijn onder de indruk; iets dat je kennelijk met een online store niet bereikt…

  Kortom: in elk dorp een Apple zaak! Dat helpt…

 • Profielfoto
  Ief

  Dat denk ik ook.
  Vroeger stonden de Apple producten gewoon in een rek bij Mediamarkt zoals de Windowsbakken maar nu dat ze apart in een stijlvolle omgeving staan vallen ze op.

  In het shopping center Waasland in Sint-Niklaas heb je ook een Switch Apple shop en dat heeft daar erg goed te doen. Iedereen komt daar over de vloer in zo’n shopping center. Ze zien daar die prachtige Macs staan in een trendy kader en ze lopen even binnen.

 • Profielfoto
  bedhead

  lef, je hebt gelijk. Ik vind de switch daar ook netjes passen en zoals je zegt er passeren veel mensen en laat de mens nu net nieuwsgierig zijn…. de beste reclame is diegenen die je zelf niet maakt, maar die jouw product voor jou doet.

 • Profielfoto
  Jeordy

  ten dode opgeschreven met in de 90% marktaandeel
  @ BartVM op maandag 2 november 2009 13:18

  Het marktaandeel zegt niets over een OS. Het daalt namelijk al voor het derde achtereenvolgende jaar. Vista is massaal overgeslagen en nu met Windows 7 zijn de voorspellingen niet veel rooskleuriger.

  http://webwereld.nl/nieuws/51741/mac-os-x-knabbelt-aan-marktaandeel-windows.html

  Een daling hoeft niet per definitie een vrije val te zijn. En ten dode opgeschreven betekent niet per definitie dat Windows het marktaandeel kwijt raakt. Ik denk dat Windows in zijn huidige vorm ten dode is opgeschreven, waarbij Microsoft toch echt moet kijken naar het schrijven van een volledig nieuw OS, zoals Apple dat ook heeft gedaan.

  Interpretatie vrind….

 • Profielfoto
  ozzie X

  Windows 7 zal inderdaad geen verandering gaan brengen in de trend. Hooguit weet MS met Windows 7 de gebruikers wat beter vast te houden, maar switchers blijven er zijn en daarmee een groeiend aandeel OSX.

  Het wordt nog interessanter als straks ook Chrome op de markt gaat komen. Dan kon de afkalving van Windows nog wel eens een tandje sneller gaan. Er is eigenlijk maar één verliezer en dat is Microsoft. Ze hebben hun piek gehad en kunnen alleen nog maar dalen (en dat gaat ook gebeuren).

 • Profielfoto
  brandrob

  Oh god, ik dacht even te lezen “Windows 7 loopt soepeler dan OS X”. Ik dacht al, dat kan niet – Dat krijg je nou eenmaal, als je te snel de website overkijkt :p

  Och, en ik hoor toch van iedereen dat het vastloopt!

 • Profielfoto
  d.denkers

  @ Jeordy: De link die je stelling moet onderbouwen is een artikel van meer dan 1 jaar oud. Ten tweede zegt dit artikel niets maar dan ook niets over windows 7. Ten derde is de kop van het artikel zeer suggestief. WIe goed leest ziet dat het ‘weglekkende’ marktaandeel naar Linux en Mac Os X gaat.

  Een beetje ongelukkig gekozen dus….

 • Profielfoto
  63743 Master

  Nu ik dit lees, merk ik ook dat steeds meer mensen in mijn omgeving een Mac aanschaffen ??? ;)

 • Profielfoto
  Jeordy

  @d.denkers

  Laat ik het dan anders doen: http://www.google.nl/search?hl=nl&source=hp&q=marktaandeel+windows+daalt&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=

  Zo beter? Of zal ik alle links hier afzonderlijk plaatsen, zodat je het misschien beter begrijpt?

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Het marktaandeel Windows wordt maar in beperkte mate gestuurd door bewuste aankopen door gebruikers. Een groot gedeelte komt van de OEMs die Windows per definitie installeren op je nieuwe Dell, Acer of HP. Microsoft rekent alle aan die fabrikante verstrekte licenties alvast onder het ‘marktaandeel Windows 7’.

 • Profielfoto
  ctxppc

  … en zal nooit zakken. :p Wie zich tot Apple “bekeert”, gaat niet terug.:D Behalve als Apple verkocht wordt aan M$.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Met de prijzen van Windows 7 zie ik het beeld ook niet zo snel veranderen… Sjees, wat een afzetters…