Steve Jobs: zeur niet zo!

Door: Siebren Verhoef - 47 reacties

Stel, je bent ontwikkelaar bij een klein softwarebedrijfje. Op een dag krijg je een brief namens Apple, omdat ze niet tevreden zijn over het feit dat je gebruik maakt van het woord ‘iPod’ in de naam van een van je applicaties. Bovendien wil Apple ook nog eens voorkomen dat je gebruik maakt van een icoon met daarop een iPod in een van je andere applicaties. Wat doe je dan?

Het overkwam The Little App Factory, de makers van het programma iPodRip. Toen dit bedrijfje namens Apple een brief ontving met deze twee verzoeken, schoot dit bij hen even in het verkeerde keelgat. Een van de ontwikkelaars aarzelde dan ook geen moment, en stuurde Steve Jobs een e-mail met argumenten waarom iPodRip zo’n geweldig programma is. Verrassend genoeg kreeg de ontwikkelaar een e-mail terug van Steve, waarin stond;

Change your apps name. Not that big of a deal.

Steve

Sent from my iPhone

Met andere woorden; zeur niet zo. En kennelijk hebben de ontwikkelaars van iPodRip zich er na deze persoonlijke e-mail van Steve Jobs maar bij neergelegd. De applicatie gaat nu namelijk door het leven als iRip. De volledige e-mail die de ontwikkelaars van iPodRip stuurde aan Steve Jobs is hieronder te lezen.

Dear Mr. Jobs,

My name is John Devor and I’m the co-owner of a small Mac shareware company named The Little App Factory and a long-term Apple customer and shareholder. I doubt you’re aware but we recently received a letter from a law firm working on Apple’s behalf instructing us that we had violated several of Apple’s trademarks in our application iPodRip and asking us to cease using the name and Apple trademarks in our icons.

We have been distributing iPodRip since 2003 with the aim of providing a method to recover music, movies and photos from iPods and iPhones in the event of a serious hardware failure on their Mac which leads to data loss. Our goal has been to provide the highest quality product coupled with the highest quality service in a bid to resolve some of the angst that is generated by such an ordeal; service befitting of an Apple product. In this department we think we have succeeded as we have approximately 6 million customers, many Apple employees, music artists and other notable people in society. In fact I’d argue that our customer service is the best of all competing applications in our niche as many of them are scams and frauds that leave Apple customers with a terrible taste in their collective mouths. We fear very much that tens of thousands of Apple customers looking to recover their own music and having heard of our product via word-of-mouth or otherwise, will instead find a product produced by one of our competitors, and will wind up the victim of a scam (one closely-named competitor charges a hidden monthly fee, for instance).

It is quite obvious that we mean Apple no harm with the use of the name iPodRip, or of the inclusion of trademarked items in our icons, and in fact I believe that we have been providing an excellent secondary service to Apple customers that has potentially caused you many repeat clients. In fact, we are quite aware that Apple support and store staff have recommended our software on numerous occasions as far back as 2004 so we have felt that we were doing something right!

With this in mind, we are in desperate need of some assistance and we beseech you to help us to protect our product and our shareware company, both of which we have put thousands upon thousands of hours of work into. Our company goal is to create Mac software of the highest quality with the best user experience possible. I myself dropped out of school recently to pursue a path in the Mac software industry, and you yourself have been a consistent inspiration for me.

If there is anything at all you can do with regards to this matter, we would be most grateful.

Best,

John Devor

Reacties

47 reacties
 • Profielfoto
  Maurits Lagerberg

  Ja inderdaad zeur niet zo!

 • Profielfoto
  Marius1976

  ’t Moet niet gekker worden bij Apple.

 • Profielfoto
  arjandemeijer

  Gelijk heeft Jobs, al had hij het beter anders kunnen formuleren!

 • Profielfoto
  strigoi

  Mixed feelings. Vrij botte reactie van Steve op zo’n nette mail. Maar is dat wel de echte reactie van Steve? Wordt in dit bericht wellicht het daadwerkelijke doel van de app niet recht gepraat? iPodrip of iRip is ook goed te gebruiken om je muziekbibliotheek te rippen en deze op andere computer te zetten. ???

 • Profielfoto
  iPod Jimmy

  Zeiksnorren!

 • Profielfoto
  iDuck

  Gewoon een hoop (of-topic) geslijm in een net jasje van John Devor. Daar maakt Steve geen woorden extra aan vuil. Goedzo.

 • Profielfoto
  maarten_m4

  beetje arrogant…

 • Profielfoto
  aardbeiensiroop

  Hahahaha, geweldig.

 • Profielfoto
  ultem

  Kort en karchtig, hou ik wel van…

  (is in ieder geval wel duidelijk!);-)

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Al zou Jobs mij voor rotte vis uitmaken in een kort berichtje.. IK zou me vereerd voelen :)

 • Profielfoto
  Nelis Infra

  iDuck: you’re right.

  What a load of bollocks. Copyright is copyright. Auteursrecht is auteursrecht. Kun je wel met een hele hoop niet ter zake doende argumenten komen (you’ve been an inspiration, we work hard, we love Apple), maar dat doet níets af aan het recht in het algemeen. Zet je vraagtekens er maar bij, maar that’s the way it is. Ik weet (uit eigen ervaring) dat een jurist letterlijk dagelijks dit soort berichten krijgt (ik weet dat het zo werkt, maar mijn situatie is écht anders). Als je je geluk niet wilt beproeven bij een rechter, moet je gewoon stoppen met het inbreuk maken op trademarkt, copyrights en andere gedeponeerde eigendomsrechten. Not that big of a deal.

 • Profielfoto
  Thijs van Tol

  Er is er volgens mij maar 1 die hier zeurt om iets voor elkaar te krijgen en dat is Steve Jobs. Lekker boeiend of iemand de naam iPod gebruikt. Dat krijg je nu eenmaal als je marktleider bent…

 • Profielfoto
  JH90

  Haha geweldig, die steef is me toch een partij arrogant :D

 • Profielfoto
  computer space

  @ Nelis, heeft niet zozeer met copyright te maken, maar met merkenrecht. Denk dat je in Europa nog best wegkomt met een van iPod afgeleide naam. Maar goed, neemt niet weg dat de naam zelf toch al heel fout is. iPodRIP klinkt vooral als een app om de ipod te vernielen. Als ie nou Podrepair heet, dan had het prima gekund.

 • Profielfoto
  pinkie

  Ik geloof er niets van. Ik geloof absoluut niet dat hij heeft gezegd: “……Not that big of a deal”. Hij zou gezegd kunnen hebben: “….Not that big a deal”, maar dat weet ik natuurlijk niet.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Hmmm als de reactie echt van steve komt…dan:

  – zou je het kunnen zien als een botte reactie…

  -zou het het ook kunnen zien als een reactie van de ceo van een van de grootste computer/softwarebedrijven van dit moment, die zegt: “we hebben er geen problemen mee, als je je naam iets aanpast, dat kan nooit een groot probleem zijn.”

  een van de twee. De reactie is iig te kort (dus toch bot?) om er grote conclusies aan te hangen…maar ik neig naar oplossing 2.

  Om met de wijze woorden van steve te spreken: “not that big of a deal”

  :P

 • Profielfoto
  IT2Be

  Als Apple dit 1 keer officieel toestaat dan is het volgens mij moeilijk/onmogelijk om het een volgende keer te weigeren.
  Het is dus alles of niets en in dat geval zou ik dezelfde reaktie geven als Steve (alleen iets netter misschien maar het kan zijn dat hij een slechte dag had).

 • Profielfoto
  Jeordy

  Wat ik dan wel erg goed vind, is dat Steve zoiets persoonlijk regelt en niet meteen naar de eerste de beste advocaat rent om daar al jankend iemand aan te willen klagen. Dan verdien je toch wel wat respect.

 • Profielfoto
  JanJansen

  En wederom blijkt dat Apple nog arroganter is dan Microsoft.

  @jeordy: de 1e brief kwam al gelijk van de advocaat van Apple. Dus niks respect voor Jobs. Integendeel, toonbeeld van hufterigheid.

 • Profielfoto
  Visserr

  Een aanhef had best gemogen, maar ik zie de reactie van Steve als strikt zakelijk en to the point.

  Meneer Jobs heeft denk ik iets meer mail te beantwoorden dan wij allemaal bijelkaar en dan houd je het lekker kort. Moet je eens nagaan wat een tijd het kost om dit soort epistels door te nemen en dat dan op dezelfde manier te benatwoorden.

  Ik vind dit mailtje van Steve (als het van hem is) al heel wat. Voor dit soort zaken heb je gewoon een juridische afdeling.

 • Profielfoto
  Shyos

  Een duidelijke “hoe kom ik makkelijk in het nieuws” bericht

  Ik geloof geen hol van het onzinnige verhaal… lekker gratis reclame over de rug van een ander.

 • Profielfoto
  bartje

  why the hell zou Steve zo’n mails sturen..? En ‘Send from my iPhone’.. dat is toch het eerste wat hij zelf zou uitschakelen:-P

  ik geloof er niets van.

 • Profielfoto
  Neptunus

  Shyos (en bartje) zijn mij echt net voor. Volgens mij wilde iPodRip even wat leuke reclame en Steve Jobs is daar een makkelijke prooi voor, want hij reageert toch nauwelijks in het nieuws. Alsof meneer Jobs persoonlijk alle handelsmerkzaken gaat behandelen. Dan had hij zelf ook wel de brief geschreven die nu door een juridische instantie is geschreven.

  Dit is gewoon een bedrijfje dat zichzelf nog even in de kijker wil spelen met een leuk opgezette conversatie tussen hen en Steve Jobs en de media tuint erin.

  edit: Dat mensen nog trots zijn op zo’n antwoord ook. Zo’n botte e-mail heb ik nog nooit gelezen. De reacties doen een beetje denken aan echte verering waar het niet meer uitmaakt wat iemand doet.

 • Profielfoto
  Lau24

  Ik zou een bericht terugsturen naar Steve: Why don’t you go f*ck yourself you arrogant prick :p

  Sent from my Nokia

 • Profielfoto
  1984
 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Wat is er bot aan die reactie?

  Die slijmelarij in die brief was helemaal niet nodig.
  Juridische feiten zijn harde feiten – business is business. Ga daar nou niet over lopen kwelen, losers.

  De oplossing is simpel. Verander je app naam.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Wij zijn hier in Nederland meer uitgebreide antwoorden gewend, in de VS is dit normaal. Weet je wat arrogant is? Onze Nederlandse beleefdheidsnormen als ‘dé norm’ proberen op te leggen aan een Amerikaanse conversatie. Who the fuck do we think we are!

 • Profielfoto
  Petje

  Daar hou ik ook zo van..
  Korte en krachtige antwoorden.
  De kunst dus van het overbodige weglaten (zoals deze laatste zin alweer teveel is).

 • Profielfoto
  Kobes

  “Change your name. Not that big of a deal.”

  Ik wil hem dat graag horen herhalen in het licht van een “mighty mouse” meningsverschilletje van een jaar lang procederen…
  Vanuit branding oogpunt is een naamsverandering soms iets spannender dan ff een nieuw labeltje erop plakken.
  Neemt niet weg dat de maker van het programma even beter had moeten overwegen of het niet van Apple het recht wilde kopen op het iPod naampje. Anderen, die hoesjes maken enzo, betalen immers ook fors om “works with iPod” erop te mogen zetten. Dan kun je van Apple niet verwachten dat ze dit zomaar toestaan.

 • Profielfoto
  vogel

  Komt meneer Jobs wel een beetje laat mee he? iPodRip bestaat nog maar zes jaar.

 • Profielfoto
  Appletosh

  Ik vindt het antwoord dat Steve geeft geweldig.
  Het toont zijn kracht. Think Different!!!
  (als het niet van een andere steve is die toevalig ook bij apple werkt?)

  Hij krijgt een netjes verzoek zonder kosten om de naam and icon te veranderen en de zeik snor hangt meteen zijn levens verhaal op. hij wil puur aandacht en complimentjes van deze steve. wat een blah blah blah dat moet steve ook gedacht hebben :p

 • Profielfoto
  Stadsman

  Hoezo een botte reactie van Jobs. Op mijn werk krijg ik dagelijks rond de honderd emails per dag, vele worden door mij op dezelfde korte manier beantwoord. De inbox van Jobs zal vele malen voller zijn dan die van mij. Ze mogen blij zijn überhaupt een antwoord te ontvangen.

 • Profielfoto
  dago

  jammer dat Cisco niet schreef:

  iPhone?
  Change your device name. Not that big of a deal.

  John T. Chambers

 • Profielfoto
  macmartijn

  Jemig en crunchgear zegt ook nog “The Little App Factory seems to have a big problem on their hands.”… :/:? wtf, big problem? Zo, opgelost, versie 1.4: nieuwe naam, nieuw icoontje, wat een probleem.

 • Profielfoto
  dago

  MacMartijn, ben ik het niet met je eens.

  WTF is jouw probleem als je morgen Sander heet?

  Je market een product, die zet je op de markt, en als het zo 123 makkelijk was waarom noemt Apple dan de iPod morgen niet 3Music?

 • Profielfoto
  R-Flow

  Reageerde Steve Jobs ook maar zo laconiek toen ze Rendezvous naar Bonjour moesten veranderen. Volgens mij ging daar ook een pittig rechtszaakje aan vooraf.

  Arrogante eikel.

 • Profielfoto
  j.appleseed

  Ben het met Steve eens. Niet zeiken. Gewoon naam veranderen…

 • Profielfoto
  Lau24

  Wat natuurlijk wel een beetje triest is van ome Steve is de zin: ”sent from my iPhone”, ik bedoel who the fuck interesseert het vanaf welk apparaat hij dat bericht verzonden heeft. Hij probeerde zeker interessant te doen ofzo, ik zou zeggen ga dan twitteren ofzo als je jezelf zo belangrijk en interessant vind :angry:

 • Profielfoto
  LHJ

  Stel … je bent al jaren en jaren een essentieel kernpersoon in 1 van de meest ‘stabiele’ WERELD systemen. Je krijgt iedere dag 1000e en 1000e mails over allerlei gezeik waar niemand op zit te wachten. Wat doe je als je vervolgens deze mail krijgt? Juist…..

 • Profielfoto
  ctxppc

  Ik denk niet dat dat antwoord van Jobs is… Iedereen kan een vals e-mailadres en valse naam geven: ik doe het regelmatig. Zeker wanneer je bij Apple werkt en je de e-mail hebt ontvangen.

 • Profielfoto
  R1039

  @Lau24: Nou dat heeft zo’n beetje iedere iPhone user aanstaan, maar ook BB-gebruikers vaak, dat verklaart vaak waarom het antwoord wat korter is en spelfouten kan bevatten.

 • Profielfoto
  macthing

  The Little App Factory zal wel een “verschil van mening” met Apple hebben gehad, anders gaat Apple na zoveel jaar niet moeilijk doen. Ik spreek uit eigen ervaring…

 • Profielfoto
  Shyos

  Mijn god, wat een reacties hier… Je kunt toch duidelijk zien dat veel forum leden dan wel naar Mac geswitched zijn maar nog altijd het “MS – IQ/EQ” hebben.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Nelis Infra (20.11.09 11:36):
  Bollocks? Misschien niet… door dat Apple op vele terreinen marktleider is, zijn (merk)namen zoals iPod, iPhone, Mac, Apple, iTunes etc wijt verspreid tot “Popular Culture¹” en “cultureel icoon²” geworden. Dus, een mp3-speller is immers niet langer meer een mp3-speler: iedereen noemt het nu een iPod, ook al is het van een ander merk. Dit zelfde geldt voor fastfood-ketens, dan heeft iedereen het gelijk over McDonnald’s, Burger King of KFC. Of als je het over straat- en gevel verlichting hebt, zeg je al gauw neon. Of neem Google, een van de meeste bekende voorbeelden. Wél een merknaam, maar is toch ‘pop culture’ geworden. ‘T is immers niet meer “Ik zoek dat wel even op voor jouw” maar: “Ik googel het wel ff”. (met google is het zelfs zo erg dat er werkwoordsvormen ervan zijn opgenomen in de woordenboeken³ van de meeste talen!! NL: googelen, gegoogeld, [ik] googelde (vl. tijd) etc.

  @Ruud Ravenhorst (20.11.09 13:32):
  Ook (helaas) ERG TRUE! ik heb zelf een kleine twee jaar in de US gewerkt, en wij moesten op email-correspondentie (uiterst) kort, strak een krachtig zijn…. Uitsluitend volmondig reageren mocht enkel als men een schriftelijk antwoord eiste. (post cq ouderwetse brief)

  @Shyos (21.11.09 15:44):
  inderdaad, wel naar de mac overstappen maar hun iq/eq op MS-Dos laten hangen

  Referenties bij deze reacties:
  ¹ http://en.wikipedia.org/wiki/Popular_Culture
  ² http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_icon
  ³ http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=googelen

 • Profielfoto
  63743 Master

  Onzin !

 • Profielfoto
  NTG

  iRip bekt wel eens stukke beter

 • Profielfoto
  Denus

  @ R-Flow:

  + 1