Rene Bouwmeester
Rene Bouwmeester Nieuws 3 november 2009

Sonos draait de rollen om

“Heb jij een iPhone of iPod Touch en een digitale muziekcollectie? Dan ben je toe aan Sonos!” Dat was ongeveer de strekking van de boodschap die de vriendelijke mensen van Sonos ons deze week onder het genot van een drankje en een hapje aan het Westerdok in hartje Amsterdam wilden mededelen.

Niet zonder reden overigens: de directe aanleiding was de marktintroductie van de nieuwe Zone Player S5. Een boomboxachtige verschijning die uiteraard naadloos in een bestaande Sonos-omgeving kan worden opgenomen, maar die ook voor nog Sonosloze iPhone-bezitters de drempel aanzienlijk verlaagt.

Natuurlijk is de combinatie van iPod en boombox niet echt een zelfzaamheid: al jaren geleden definieerde Bose als één van de eersten het segment met de SoundDock, waarna een talrijk legioen aan apparaten de markt overspoelde. Sonos bekijkt het echter liever van de andere kant.

Want het grote nadeel van het plaatsen van je iPhone in een systeem-met-dock is natuurlijk dat je je alles-in-één toestel kwijt bent zodra het muziek staat te spelen. Wat doe je als je gebeld wordt? Of tijdens het luisteren even mail wilt checken of het web wilt besurfen? Twitteren of Facebooken? Of gewoon een oud-Hollands potje sjoelen? Juistem.

Al sinds 2004 maakt Sonos apparatuur voor het draadloos distribueren van muziek, die zonder overbodige franje gewoonweg werkt. De stelling van Sonos: wie een iPod/iPhone heeft, heeft ook een digitale muziekcollectie (op een Mac of op een Time Capsule). En deze kan uitstekend via Sonosnet op de nieuwe S5 boombox worden afgespeeld – en met je iPhone worden bediend via de Sonos Controller app.

Een dure grap? Dat valt nogal mee. De S5 kost €399,00 – en afhankelijk van je netwerkindeling komt daar nog een ZoneBridge à €99,00 bij (het eerste Sonos-apparaat moet met een netwerkkabeltje aan je router verbonden worden). De controller applicatie voor je iPhone of iPod Touch is helemaal gratis, zodat je voor nog geen 500 euro je eerste Sonos systeem hebt staan.

En waar er één is, volgen er niet zelden meer. In de keuken bijvoorbeeld, in de werkkamer, in de garage, in de tuin, in de slaapkamer, in de badkamer… Om je hele huis optimaal van muziek te voorzien, heeft Sonos naast de nieuwe S5 ook een versterkte ZonePlayer (de ZP120 waar je direct een een set luidsprekers aan kunt hangen) en een onversterkte variant (de ZP90 om aan je bestaande HiFi-set te knopen) in de aanbieding.

De afgelopen maanden hebben we op de OMT-redactie drie veelgebruikte systemen voor het draadloos ‘streamen’ van muziek naast elkaar gebruikt: Apple’s Airport Express en Apple TV, de Squeezebox van Logitech en de spulletjes van Sonos. Binnenkort lees je op One More Thing een uitgebreid vergelijk, maar we kunnen alvast melden dat het Sonos-systeem op een aantal cruciale punten de concurrentie met kop en schouders overstijgt.

En hoe hij klonk? Ach… Met drie luid spelende exemplaren in een ruimte vol enthousiaste dames en heren is het natuurlijk lastig om daar vergaande conclusies over te trekken. Maar op het eerste oor was het ongeveer zoals met de voortduring langsvliegende hapjes: delicaat en overvloedig . Dik in orde dus, tenzij huisgemaakte steak tartare en carpaccio van octopus je absoluut niet kunnen bekoren…

De Sonos Zone Player S5 is verkrijgbaar vanaf 10 november voor €399,00 incl. BTW.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sonos draait de rollen om
Sluiten