Sonos draait de rollen om

Door: Rene Bouwmeester - 15 reacties

“Heb jij een iPhone of iPod Touch en een digitale muziekcollectie? Dan ben je toe aan Sonos!” Dat was ongeveer de strekking van de boodschap die de vriendelijke mensen van Sonos ons deze week onder het genot van een drankje en een hapje aan het Westerdok in hartje Amsterdam wilden mededelen.

Niet zonder reden overigens: de directe aanleiding was de marktintroductie van de nieuwe Zone Player S5. Een boomboxachtige verschijning die uiteraard naadloos in een bestaande Sonos-omgeving kan worden opgenomen, maar die ook voor nog Sonosloze iPhone-bezitters de drempel aanzienlijk verlaagt.

Natuurlijk is de combinatie van iPod en boombox niet echt een zelfzaamheid: al jaren geleden definieerde Bose als één van de eersten het segment met de SoundDock, waarna een talrijk legioen aan apparaten de markt overspoelde. Sonos bekijkt het echter liever van de andere kant.

Want het grote nadeel van het plaatsen van je iPhone in een systeem-met-dock is natuurlijk dat je je alles-in-één toestel kwijt bent zodra het muziek staat te spelen. Wat doe je als je gebeld wordt? Of tijdens het luisteren even mail wilt checken of het web wilt besurfen? Twitteren of Facebooken? Of gewoon een oud-Hollands potje sjoelen? Juistem.

Al sinds 2004 maakt Sonos apparatuur voor het draadloos distribueren van muziek, die zonder overbodige franje gewoonweg werkt. De stelling van Sonos: wie een iPod/iPhone heeft, heeft ook een digitale muziekcollectie (op een Mac of op een Time Capsule). En deze kan uitstekend via Sonosnet op de nieuwe S5 boombox worden afgespeeld – en met je iPhone worden bediend via de Sonos Controller app.

Een dure grap? Dat valt nogal mee. De S5 kost €399,00 – en afhankelijk van je netwerkindeling komt daar nog een ZoneBridge à €99,00 bij (het eerste Sonos-apparaat moet met een netwerkkabeltje aan je router verbonden worden). De controller applicatie voor je iPhone of iPod Touch is helemaal gratis, zodat je voor nog geen 500 euro je eerste Sonos systeem hebt staan.

En waar er één is, volgen er niet zelden meer. In de keuken bijvoorbeeld, in de werkkamer, in de garage, in de tuin, in de slaapkamer, in de badkamer… Om je hele huis optimaal van muziek te voorzien, heeft Sonos naast de nieuwe S5 ook een versterkte ZonePlayer (de ZP120 waar je direct een een set luidsprekers aan kunt hangen) en een onversterkte variant (de ZP90 om aan je bestaande HiFi-set te knopen) in de aanbieding.

De afgelopen maanden hebben we op de OMT-redactie drie veelgebruikte systemen voor het draadloos ‘streamen’ van muziek naast elkaar gebruikt: Apple’s Airport Express en Apple TV, de Squeezebox van Logitech en de spulletjes van Sonos. Binnenkort lees je op One More Thing een uitgebreid vergelijk, maar we kunnen alvast melden dat het Sonos-systeem op een aantal cruciale punten de concurrentie met kop en schouders overstijgt.

En hoe hij klonk? Ach… Met drie luid spelende exemplaren in een ruimte vol enthousiaste dames en heren is het natuurlijk lastig om daar vergaande conclusies over te trekken. Maar op het eerste oor was het ongeveer zoals met de voortduring langsvliegende hapjes: delicaat en overvloedig . Dik in orde dus, tenzij huisgemaakte steak tartare en carpaccio van octopus je absoluut niet kunnen bekoren…

De Sonos Zone Player S5 is verkrijgbaar vanaf 10 november voor €399,00 incl. BTW.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Maverick9898

  Huh dit is toch gewoon AirTunes? Alleen dan betaal je nog ’s voor een extra set boxen. Een beetje zinloos naar mijn idee:P.

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ja dat dacht ik ook, het is gewoon een alternatief voor een computer met iTunes, boxen aangesloten op een AirTunes en de Remote-app op je iPhone.

  Maar ze nou AirTunes hadden ingebouwd (dus als ik gewoon iTunes en Remote-app had kunnen gebruiken) zou ik enorm twijfelen om hem te kopen.

 • Profielfoto
  Berriep

  ik dacht het toch van niet, want volgens mij speelt sonos de muziek af die op je iphone/ipod staat. Je kunt hem wel uitbreiden met muziek van je mac/pc

 • Profielfoto
  proDJuser

  Als je goed leest zie je dat de muziek dus niet vanaf de iPhone wordt gestreamd maar vanaf een Mac of netwerkschijf (Time Capsule o.i.d.). De S5 is meer een uitbereiding in de serie van bestaande Sonos-producten, dit is het enige product met ingebouwde speakers en dus het eerste alles-in-een systeem!

  In principe kun je Sonos vergelijken met een stel Airport Expressen en een iPhone maar daarmee zul je altijd dezelfde muziek naar alle kamers streamen. Met Sonos kun je in elke kamer andere muziek spelen en de volumes apart bepalen, met een Airport Express niet! Sonos als geheel is een heel mooi systeem als je hem met verschillende typen zone-players gebruikt én er is ook een wifi afstandsbediening verkrijgbaar van Sonos waarmee je het hele gebeuren kunt bedienen als je géén iPhone of iPod touch hebt! Deze remote heeft een aantal fysieke knoppen, zoals voor volume regeling, die erg handig zijn en de iPhone niet heeft.

  Ander punt als voordeel van Sonos is dat je gebruik kunt maken van webapplicaties zoals Deezer en Last fm.

 • Profielfoto
  ctxppc

  ZoneBridge? Wat is dat ding? Een soort router voor je Sonos? ???
  Zo duur… :angry:

 • Profielfoto
  pch

  nee, deze Sonos S5 is zeker niet te vergelijken met een Airport Expess, daar zitten immers toch geen speakers in?
  Dan zou je beter de Sonos Zp-90 kunnen vergelijken met de Airport Express. Bij beiden moet je hier dus (aktieve!!!) speakers aansluiten.
  Ik snap op zich de marketing van Sonos voor deze S5 wel, maar ik denk dat vooral de vele mensen (waaronder ik!) die al Sonos gebruiker zijn heel erg blij zijn: het is idd het 1e all-in-one systeem van Sonos en nu dus heel geschikt voor in de keuken, badkamer etc. ! kast, 1 snoer en voorzien van 5 (!) interne speakers.
  Met alle respect voor Apple Airport met remote-app. (ik ben zelf fervent Apple gebruiker) maar niets komt in de buurt van het bedieningsgemak en de mogelijkheden van het Sonos-systeem hoor….
  Verdiep ke er maar eens in of speel er maar eens mee bij vrienden en je zult merken dat Sonos eenzaam aan de top staat.

  Gr. Paul.

 • Profielfoto
  Petje

  waardeloos. om maar niet te spreken van de vertraging via de sonos server.
  Magic word: Atv of airtunes

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  LOL, volgens mij heb jij nog nooit een Sonos geprobeerd Petje. Ik begreep ’t systeem ook nooit. Leek mij teveel op de Apple oplossing, maar dan ingewikkelder.

  Na een demonstratie bij vrienden ben ik echter bijgetrokken; doodsimpel en zóveel beter dan Airtunes (of enig andere oplossing). Alles wat Airtunes doet, doet Sonos beter en ’t kan dingen die Airtunes nooit gekund heeft.

  Ik vrees dat m’n portemonnee niet veilig is zodra die S5 uitkomt al blijft gelden: eerst horen, dan geloven (en kopen).

 • Profielfoto
  pch

  @Petje: vertraging via de Sonos server? Waar heb jij het in hemelsnaam over?
  Duidelijk dat jij het Sonos systeem niet kent.
  Zoals ik al zei: er is momenteel niets op de markt wat in de buurt komt van de Sonos in het gebruiksgemak en de mogelijkheden. Punt.

 • Profielfoto
  Elger

  Das aardig, en zeker omdat het van NL bodem is(?); is sonos niet een bedrijf wat het mogelijk maakt om hetzelfde geluid in meerdere kamers tegelijk te horen?

  Ik begrijp dat er binnenkort een sonos onder het omt publiek verloot wordt?:)

  Anyway; tis een mooi ding; en dat het wireless is, maakt het wel uniek. Zou het monitor speakers in het goedkopere segment overtreffen?

 • Profielfoto
  Pieterr

  @Elger:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sonos

  Sonos is a consumer electronics company based in Santa Barbara, CA founded by John MacFarlane, who previously founded Software.com. The company’s main product is the Sonos Multi-Room Music System.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Het bedrijf is bij mijn weten Pure American maar het design van de kastjes komt van een Nederlandse.

 • Profielfoto
  Mrwhoopie

  Ik ben benieuwd naar het verdict,ik heb hier 3 expressen met actieve speakers aan en ook geen prul speakers,B&W op marantz,ik vind de remote app ook wel goed,dus de sonos moet wel heel goed zijn om er voor te zorgen da ik helemaal naar sonos overstap….ik ben benieuwd.

 • Profielfoto
  pch

  @Mrwhoopie, kun jij op die 3 expressen verschillende muziek spelen? Dus in ruimte 1 de radio, ruimte 2 popmuziek en in ruimte 3 klassiek allemaal op hetzelfde moment?
  Staan de computers verder uit?
  En werkt alles ook nog perfekt als je met nieuwsgroepen op je max zit te downloaden?
  Als je alles met “ja” hebt beantwoord kom je in de buurt van het Sonos-systeem…

  Gr. Paul.

 • Profielfoto
  pch

  @Mrwhoopie: en dan ben ik nog vergeten te melden dat even de muziek harder/zachter of uit zetten bij een iPhone/iPod Touch controller veel omslachtiger en langzamer is dan de CR-200 (of CR-100) controller van Sonos zelf….Daar is het 1 klik en klaar!

  Gr. Paul.