Samsung Bada moet concurreren met iPhone OS en Android

Door: Siebren Verhoef - 14 reacties

Samsung gaat de strijd aan met het iPhone OS, Android en Windows Mobile, en komt met een eigen besturingssysteem voor smartphones. Het besturingssysteem krijgt de naam Bada, wat ‘zee’ in het Koreaans betekent. Naar verwachting wordt het mobiele besturingssysteem gebaseerd op Linux. De eerste smartphones die draaien op Bada moeten al begin volgend jaar op de markt komen.

Op dit moment draaien de smartphones van Samsung vooral op Windows Mobile. Een kleiner deel hiervan draait op Nokia’s Symbian. Samsung lijkt opzoek te zijn naar het ideale mobiele besturingssysteem voor de smartphones die het bedrijf uitbrengt. Zo stapte ze voor een vernieuwd model van de Omnia al over van Windows Mobile naar Symbian, en kondigde het bedrijf aan dat hun smartphones in de toekomst zullen gaan worden met Android. Uiteindelijk is Samsung nu dus ook nog begonnen met het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem.

Uiteraard moet het nieuwe besturingsysteem van Samsung gaan concurreren met het iPhone OS en Android, maar tegelijkertijd is Samsung van plan om toestellen uit te brengen die draaien op verschillende platformen. De nadruk zal hierbij vooral komen te liggen op toestellen met Bada en toestellen met Android. Bada krijgt een open SDK, dat in de komende maanden zal worden uitgebracht.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  MacHanker.

  Ben benieuwd! Hoe meer, hoe beter. Uiteindelijk blijven de beste over.

 • Profielfoto
  binaries4me

  Niet dat ik vertrouwen heb in de software afdeling van samsung want dat is gewoon bagger van tv’s tot mobieltjes noem maar op. Maar indd hoe meer concurentie hoe beter. Overigens is samsung echt het merk voor domme zogenaamde hippe mensen die eigenlijk niks van techniek snappen maar er wel mee willen lopen.
  Sorry maar samsung is echt bagger.

  Zo dat moest er ff uit :sealed:

 • Profielfoto
  prullenbak

  noouu binaries4me…das wel erg kort door de bocht. Als je naar de Usability en interface van samsung-telefoons kijkt (de niet-touchscreen modellen) Dan is daar heel erg goed mee te leven. Stukken beter dan bijvoorbeeld Nokia.
  De smartphone werken op windows mobile of Symbian, dus heel veel vrijheid hebben ze niet.
  Ik heb in een OS van samsung zelf daarom best wel vertrouwen, tot het tegendeel bewezen is:)

 • Profielfoto
  Aussie

  Nou als ik elders lees dan wordt Bada meer de vervanger van Symbian. Dit zal dus voor de volume markt zijn.

  De iPhone heeft een andere doelgroep lijkt me.

  @binaries4me: misschien zijn de Samsung kopers wel mensen die niets van techniek willen snappen en gewoon een leuke werkende telefoon willen hebben. Mogelijk snappen die mensen het beter dan de iPhone fanboys die zich door Steve laten ketenen.

 • Profielfoto
  binaries4me

  @aussie
  Ze willen het mischien niet snappen en daar is niks ergs aan maar het is gewoon echt ongeinspireerde bagger.
  De interface van samsung vindt ik persoonlijk erg slecht het is overigens een merk wat jonge tieners alleen overhaalt met megapixels terwijl hun doelgroep niet eens weet wat het is.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ok. Ik geef ook vaak zat ergens commentaar op, maar als ik mezelf dingen afvraag, of niet zeker weet, of geen verstand van heb…zet ik het er altijd netjes bij. Dat moet jij ook maar eens gaan proberen:)

  Mee eens dat de touchscreen/”smartphones” van samsung zwaar onder de (tegenwoordige) maat zijn…maar de normale telefoons zijn gewoon goed.

 • Profielfoto
  St. Mobbs

  Siebren, gefeliciteerd met je 200ste artikel voor OMT.

 • Profielfoto
  vishaakje

  @binaries4me
  Mee eens dat de telefoon interface en functionaliteit van Samsung te wensen over laat. Echter zijn het wel echte innovators. Zo waren ze de eerste die een video-out hadden op een mobiel waarmee je een powerpoint presentatie rechtstreeks van je mobiel af kon spelen op een beamer. Een functionaliteit die ik heel erg graag in de iPhone had gezien met Keynote (eat your heart out powerpointers:P )

  Maar buiten telefoons om is Samsung wel groot hoor! Van tv’s tot koelkasten. Om nou te zeggen dat ze alleen producten maken voor debielen… beetje kort door de bocht idd:)

 • Profielfoto
  63743 Master

  Samsung Smartphones Sucks!

  Bada zal nooit zo’n succes worden als het iPhone OS!

 • Profielfoto
  i93Jeffrey

  gooi het maar direct terug in de Bada zou ik zeggen.
  Samsung moet geen Smartphones maken, hoort niet bij ze en de smartphones die ze hebben (heb zelf 1 & 5wel eens getest) zijn niet bepaalt ‘ smart’ te noemen.
  Dus laten ze maar meer Samsung Star dingetjes enz. maken, verkoopt veel beter.

 • Profielfoto
  Ramsi

  Samsung Mobile is gewoon een topmerk. Samsung doet het de laatste jaren zeer goed. Alleen in de smarthphone wereld is men te afhankelijk van andermans software waardoor hun eigen toestellen ook onderleden.
  Mensen die een toestel van Samsung kopen met Touchwizz en achteraf gaan zeiken dat het geen smartphone is enz. Is simpelweg niet de fout van Samsung van de fout van de consument.

  En ik sluit me aan bij Vishaakje dat Samsung echte innovators zijn. Niet alleen op het gebied van functionaliteit maar ook vooral op het gebied van design. Zoals slide toestellen en touch sensitive toetsen.

  Daarnaast is het een groot voordeel dat Samsung zelf processors maakt en flashgeheugen. En deze dingen zie je ook terug in de iPhone omdat het gewoon kwaliteit is!!

  Maar Samsung heeft het nog niet bewezen kwa OS’en maar wie wel trouwens (van de grote makers). Samsung Touchwizz en de voorlopers hiervan hebben het wel goed gedaan. Alleen dit zal niet gaan werken in de smartphone wereld. Ben benieuwd wat zij gaan doen met LiMo en hoe de UI van Bada eruit ziet.

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik wil jullie eens wijzen op de speciale Samsung Phone die voor Vodafone is gemaakt en niet beschikbaar is voor de andere providers. Hij heet de Vodafone360 Samsung en hij heeft alle gemakken (en meer) van de iPhone en voelt precies zo aan.

 • Profielfoto
  ApolloNL

  yo brada! heb jij al bada?
  rustuug

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik ben niet zo’n fan van Samsung. Ik wacht met smart op de Sony Ericsson Xperia X10. Volgend jaar in november loopt mijn T-Mobile abonnement af. Dan kan ik mooi (iPhone) weer vervangen door kwaliteit (sony). Ben mijn iPhone spuugzat.