Roken? Niet waar je Mac bij is!

Door: Statenweg - 69 reacties

Roken is niet alleen slecht voor je eigen gezondheid en die van meerokers, ook je Mac lijdt eronder. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat de garantie komt te vervallen.

Twee Amerikanen die hun Mac ter reparatie aanboden, werden hiermee geconfronteerd. AppleCare dekt de reparatie niet, omdat in de buurt van de Mac flink gerookt was. Bovendien weigerde Apple de reparatie uit te voeren, omdat de hardware de technicus zou blootstellen aan gezondheidsrisico’s.

De twee lieten het er niet bij zitten en stuurden een e-mail naar CEO Steve Jobs. Tevergeefs. Zij konden op weinig begrip rekenen van deze gezondheidsfreak.

Wat denk jij? Brengt roken zodanige schade toe aan je Mac dat dit je garantietermijn redelijkerwijs in as legt? En zijn de voorwaarden van AppleCare hier duidelijk genoeg over?

Reacties

69 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Van roken zal mijn mac geen last hebben. Wel andere luchtjes. :D

  Maar so far, so good.

 • Profielfoto
  Qorne

  Het zal waarschijnlijk het loopwerk betreffen van een superdrive, de laser zal wel aangetast zijn. Althans dat soort mankementen zie ik wel eens bij de TD voorbij komen, veel gerookt = laser vies, dus kan de disc niet goed gelezen worden.

 • Profielfoto
  Afroman

  WTF gek.

 • Profielfoto
  sypie

  Haal de EULA en de Apple Care Protection Plan boeken maar op dan, dan gaan we die eens doorspitten op deze puntjes.

  Wat een walgelijke houding van Apple. Alsof ze daar de hele dag aan de sla zitten…

 • Profielfoto
  spacefreek

  Hmm lees dat er allemaal teer in die dingen (voornamelijk fans, duh) was terecht gekomen.. Dus niet de lasers o.i.d.
  Dat kan ik me wel voorstellen, maar om ’t dan biohazard te noemen.. Tja:P

 • Profielfoto
  iAlwin

  Geef dan gewoon een nieuwe Mac…

 • Profielfoto
  stel maar

  je zou eigenlijk een test moeten doen. iemand die veel rookt met een mac en iemand die niet rookt met een mac. kijken welke mac als eerste defecten vertoont. enig nadeel van deze test is dat het erg lang kan duren.

  maar ik heb laatst een tweedehandsmac gekocht waarvan de eerste eigenaar rookte. Ik maakte hem open en het stonk wel erg, duurde een paar weken voordat het weg was.

 • Profielfoto
  oudgeleerd

  Bezopen! Staat dat in de garantiebepalingen of de gebruik(er)svoorwaarden dan? Of was het ongemerkt soms toch al 1 april?
  Helemaal eens met Sypie.
  of deze:
  “Jáá-aa, je mag een Apple ook niet in houten huizen gebruiken, en sowieso niet als het minder dan twee dagen geleden nog geregend heeft, wist je dat niet dan?”

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Zelf rook ik niet, maar er wordt wel in huis gerookt.
  24″iMac van 5 maanden oud had dus bovenin het scherm een aantal smerige ‘vegen’

  Afgelopen maandag iMac bij MacMe groningen ingeleverd.
  dinsdag telefoon dat het inderdaad nicotineaanslag betrof.
  Vrijdag telefoon dat er een nieuw paneel ingezet was en ik de iMac weer kon ophalen (gewoon garantie)

  Roken is dus vanaf nu verboden bij mij:)
  Moet wel zeggen dat het eigenlijk gewoon niet mag voorkomen, heb meerdere LCD schermen en monitoren in huis en bij geen 1 krijg je dit soort smerige dingen te zien op het scherm zodanig dat het vervangen moet worden.

  Roken is slecht voor je, weten we allemaal ,lijkt me alleen geen punt voor Apple om daar conclusies aan te verbinden en machines voor garantie uit te sluiten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Extra reden om te stoppen met roken!;)

 • Profielfoto
  Johnyw

  zo belachelijk als het groot is !! Straks mag je zelfs niet meer met een verkoudheid voor je mac zitten , wat een gezeik van die apple techniekers.

 • Profielfoto
  nan03

  Dat roken ook erg slecht is voor je computer kan ik bevestigen.

  Ik kreeg deze computer ‘ter reparatie’ aangeboden:

  Let op het plaatje links onder aan…

  http://members.multiweb.nl/nan1/img/dirty/

  Ik wist niet wat ik zag. Moet je na gaan wat er dan in je mooie mac gebeurt.

  Dat ze weigeren smerige doorgerookte computers te fixen onder garantie lijkt me niet meer dan redelijk.

 • Profielfoto
  Gadget

  Als PC reparatie technicus kan ik me nog wel voorstellen dat het niet onder garantie valt en als “user abuse” kan worden aangeduid als je ziet dat alle ventilatoren vastgekoekt zitten met een plakkerige bruine laag nicotine en stof.
  Hierdoor kan flinke oververhitting hebben plaatsgevonden met beschadiging aan componenten als videogeheugen en of processor. (strepen en spikkels door beeld, en instabiliteit).
  Om nou zelfs te weigeren de reparatie überhaupt uit te voeren (tegen kosten) gaat wel erg ver. (desnoods mondkapje en handschoenen als je echt smetvrees hebt)

 • Profielfoto
  Rikk

  K-k-k-k-kansloos

 • Profielfoto
  Rup.

  Ik zie gebeuren dat we binnenkort onze computer alleen mogen gebruiken in een steriele omgeving, bij een constante kamertemperatuur en met een vaste luchtvochtigheid willen we nog aanspraak kunnen maken op garantie.

  Wat is het toch een verschrikkelijk betuttelend bedrijf, dat Apple.

 • Profielfoto
  aardbeiensiroop

  Opzich wel te begrijpen? Apple kan er niks aan doen dat dat ding kapot gaat door jou gerook.

 • Profielfoto
  Yoeri

  Als mijn Mac niet gerepareerd word omdat hij rookschade heeft heb ik hem op het juiste moment weggebracht. Ik rook niet.

 • Profielfoto
  iJoost

  Roken… Maakt meer kapot dan je lief is. ;-P

 • Profielfoto
  dorxy

  ik heb wel ’s een 2dehands gekocht, van een sterke roker, nou de gele stukken van de powermac G3 zijn nooit meer wit geworden, dus ’t doet zeker wat!

 • Profielfoto
  b@dk

  Sorry hoor, maar dat is wel heel erg arrogant van Apple… Wat is het volgende? Je mag hem alleen aanraken na je handen 3x met steriele zeep te hebben gewassen? Repareer dat ding dan desnoods tegen kosten, maar weigeren gaat wel erg ver…

 • Profielfoto
  mauricevanderzwaan

  Ik denk dat het probleem vooral zit in de vettige (elektrisch geleidende !) aanslag op moederbord, cpu, geheugen, etcetera, die veroorzaakt wordt door sigarettenrook. Kijk maar eens naar de ramen van een auto waarin gerookt wordt. Tijdens mijn werk voor een Apple Reseller heb ik het een aantal keer duidelijk mogen waarnemen. In tegenstelling tot de gebruikelijke huis-stof is deze aanslag bijna niet weg te krijgen en kan het zelfs kortsluiting veroorzaken.

 • Profielfoto
  Ewout

  Als ex-roker moet ik hierom lachen, echter: als hardware direct stukgaat door de invloed van nicotine of eender welke andere stof, dan is dat natuurlijk geen garantie. Fabrieksgarantie dekt fouten die als gevolg van problemen met productie of eventueel slecht ontwerp onstaan. Nicotine, cola of andere van buiten komende onheil dus niet.

  Die techneut moet gewoon niet z**ken, laat hem een ander vak zoeken.

  Ewout

 • Profielfoto
  Sumar

  Een paar jaar geleden was er een probleem met een server op mij werk. Rookvrije maar niet stofvrije ruimte geef dit soort ellende: http://www.xs4all.nl/~eisea/showpics/IMG_0775.JPG

 • Profielfoto
  Grave

  Ze hebben wel een punt, ook al is het een klein puntje;)

  Daarbij is roken een smerige gewoonte. Prima dat sommige mensen willen roken, maar om anderen op te laten draaien voor een smerige gewoonte, dat gaat te ver. Als iets kapot gaat door de nicotine aanslag, betalen ze het maar mooi zelf, daar heeft apple toch niks mee te maken? Of moeten ze macs nicotine werend maken?

  ???

 • Profielfoto
  sedikit

  Die fundamentalistische, stekeblinde, onverdraagzame Religie Tegen Het Roken begint meer en meer absurde trekken te vertonen. Het wordt zelfs lachwekkend.

 • Profielfoto
  1984

  Een Mac is wel heel erg kwetsbaar, ….daar gaan we weer
  Waarschuwing: Alu Imac kan intern doorbranden door stof
  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=158487&postdays=0&postorder=asc&start=0

 • Profielfoto
  Xander34

  Als je zonodig wilt roken (zoals ik) kan je een ‘rook’ pauze inlassen, weg van de Mac:)
  Dit word voor mij vaste prik na het lezen van dit artikel.

 • Profielfoto
  Dennis002

  What’s next? Geen stroopwafels meer in de dvd-drive?

 • Profielfoto
  majorB

  Wat een onzinnig gelul bij Apple, wat krijgen we straks? Een macbook met fijnstof omdat hij gebruikt is door iemand die vlak bij een grote weg woont, een mac waar iemand met vette vingers van zijn big mac aan heeft gezeten?

  Gezondheidsfreaks zoals Grave zijn langzaam bezig om de samenleving onleefbaar te maken.

 • Profielfoto
  1984

  Apple probeert op allerlei manieren onder de garantie uit te komen, maar dat is bekend. roken achter de Mac kan geen kwaad, echter als de Mac begint te roken….dan zal het volgens Apple er wel aanliggen dat je de Mac hebt laten meeroken.en dat dit .http://www.youtube.com/watch?v=Oy9p1G9yXuM dan het gevolg is

 • Profielfoto
  sjonnie

  Kan me hier wel wat bij voorstellen.
  Pak maar eens een wit velletje keukenpapier en blaas daar de geïnhaleerde sigarettenrook doorheen.
  Als je een gewone desktop hebt, staat de computer zelf op de grond.
  In het geval van een imac staat hij op de tafel, waar de sigaret en rook uitblazende gebruiker zich ook bevinden.
  Vervolgens moet die Mac ook nog eens grote hoeveelheden lucht (rook) aanzuigen om te koelen. Lijkt me vrij logisch dat dat niet goed gaat.
  Je kunt toch niet met droge ogen zeggen dat dat de schuld van Apple is en dus maar onder de garantie moet vallen!
  ???

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  Moeten ze ook nog uitgerekend bij Mr. Healthy Steve Jobs gaan klagen. Krijgen ze toch te horen “Stop Smoking, no big deal” :D

 • Profielfoto
  dr.cody

  Rook kan wel degelijk de mac over tijd slopen. Ik heb er genoeg in de TD voorbij zien komen waarbij je je vinger over een ventilator kon halen en er letterlijk bruine plakkerige smurrie op je vingers aan overhield.

  Dat je de klep van een Mac Pro openmaakte en je verwelkomt werd door een asbak vol aanslag om maar over de geur nog te zwijgen.

  Oververhitting was dan ook schering en inslag.

 • Profielfoto
  thommthomm

  Roken doe je zelf, als jou hele scherm vaag word door iets doet, dat is hetzelfde als een natte mac. WAT MAG IK NIET MEER DOUCHEN ONDER DE SPRENKELAARS IN MN WOONKAMER!

 • Profielfoto
  Grave

  majorB
  Liever gezond leven dan op je 45 ste met longkanker rond lopen. Of wou je dat dan ook aan iemand anders toeschrijven?

  Tis heel simpel, zit je mac vol met plakkende nicotine door er jaar in jaar uit naast te roken en hij gaat daardoor kapot, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Beetje flauw om hierover een discussie te maken als je er niet bent bij geweest.

  Wat ik wel weet, is als deze mac(s) in een ruimte hebben gestaan waar inderdaad flink is gerookt, het scherm bruin kleurt.

 • Profielfoto
  1984

  Speciaal voor de rokers is er nu het Smoke screen ,Het scherm maakt nuttig gebruik van van uw uitgeblazen sigaretten rook, Zo heeft u naast het genoot van u sigaret nu ook plezier met het Smoke toutch screen.
  http://www.youtube.com/watch?v=xmncIi2eI_o

 • Profielfoto
  JoepieNL

  Hallo allemaal;

  ik heb net mijn 2009 MacBook ingeleverd bij de lokale Appleboer omdat de TV geen signaal kreeg terwijl een externe monitor probleemloos werkt (leuk! 2 verschillende bureaubladafbeeldingen); aansluiting is dus in orde; wat er mankeert is mij (en ook de Apple Genius) een raadsel…

  De Appleboer begon ook meteen van “heeft ie AppleCare?”. Dus ik zei dat ie minder dan een jaar oud is. ‘Hmm…..’ Ik vond die reactie niet echt geruststellend. Sympathiek zijn ze wel maar dat geldt ook voor Mediamarkt en Dynabyte…..

  Ik tik dit dus op een oud beestje (G3 B/W 350mHz Powermac) en die staat al 10 jaar in een rokershok (waarvan jaren op tafel; recht in de wind zeg maar) maar gelukkig is ie nog relatief schoon. Dat ie nog steeds werkt verdient een eerbetoon aan oude Apple hardware; dat wel ! Mijn oude iMac G3 (Bondi Blue) heeft ook jarenlang perfect gewerkt; nada problema; super apparatuur. Terwijl die toch constant de rokerige wind van voren kreeg en constant hard zwoegde op zoek naar tekenen van buitenaardse intelligentie (SETI) ! Idem voor een G4 Alu Powerbook 12″ laptop.

  Als die dealer tegen mij begint te zeuren als iets kapot gaat na een jaar en ze durven te beweren dat er geen garantie op zit; hetzij omdat ie ouder dan een jaar is hetzij omdat er gerookt is dan *(^$!#$$#^ ga ik gegarandeerd lichtelijk door het lint. Als roken achter een computer verboden is dan zetten ze dat maar in de garantievoorwaarden.

  En als een computer (waar je toch aardig voor betaalt; hardwarematig betaalde ik ongeveer 300 méér voor de Apple Experience; een ander merk kreeg ik voor ongeveer 600 met vergelijkbare specs) slechts 1 jaar garantie heeft volgens de dealer dan liegen ze; Europese wetgeving heeft dat geregeld; Apple en de dealers schikken zich hopelijk naar de wet. Ze maken het hier sowieso al een beetje bont met te beweren dat je je geld niet terugkrijgt als je bv een adapter terugbrengt omdat ie niet werkt. Wettelijk staan ze in hun recht maar ik vind het gewoon niet fatsoenlijk. Wederom beroep ik mij op de meerprijs die ik betaal voor de Apple Experience. Dus kom niet colporteren met Applecare en cadeaubonnen.

  Mocht me zo’n scenario overkomen (geen garantie na een jaar/roken achter je laptop/geen geld terug na retourneren product) dan stap ik direct naar de Consumentenbond, mail naar Kassa en raad iedereen af een Mac te kopen (en na dík 10 jaar ICT- gerelateerd werk op Mac en PC beginnen mensen mijn advies op te volgen; onder mijn huidige dikke 750 collega’s zitten ook enkele potentiele Switchers).

  Ik was altijd een erg trouwe Mac gebruiker maar mijn geloof begint te wankelen na jaren van lezen van slechte ervaringen met Apple en de dealers (die ook met handen en voeten gebonden worden door Apple o.a. door belachelijk lage marges (Chipmunks is gestopt met Mac computer verkoop om die reden geloof ik) ; dat begrijp ik dan ook wel weer).

  Maar goed; totnutoe geen aanvaringen gehad met dealers/Apple. Het spul werkt heeerlijk en elke dag als ik thuis kom na een dag Windozen op het werk geniet ik van mijn Mac; zelfs van een G3 B/W ! Maar de verhalen baren mij zorgen.

  En (nu ga ik vloeken in de kerk) eerlijk gezegd wordt het verschil met Windows computers steeds kleiner. Nog steeds vind ik Mac OS X super en lekkerder dan Windows maar het prijsverschil en de eikelige opstelling van Apple en dealers voor wat betref garantie en de aanzienlijke verbeteringen in Windows doen mij misschien op termijn ook wel Switchen. Ik heb noodgedwongen een jaar of zo gewerkt op een PC thuis en eerlijk gezegd denk ik dat het verschil voor een aardig doorgewinterde ICT-er erg klein wordt. Ik zit nog steeds liever achter een Mac maar met Hackintosh die aan de weg timmert weet ik niet zeker of ik nog lang Apple computers blijf kopen…. MacOS X trekt mij voorlopig over de streep maar dat is deels gewenning en een beetje Macgekte. Zodra ik een PC kan kopen met OS X erop dat goed loopt kan Apple het schudden; wat betreft hardware en support staan ze niet echt bovenaan.

  Goed weekend en rook/blow ze !

  Jos

 • Profielfoto
  Night

  Niet alleen in Amerika hoor, ook in Nederland. Ik heb één keer een nieuwe LCD gekregen omdat er vlekken op mn iMac scherm verschenen (tussen de glasplaat en de LCD, terwijl dat volgens Apple luchtdicht zou moeten zijn). Dat bleek nicotine aanslag te zijn (terwijl ik ècht niet veel rook). Er werd gewaarschuwd dat dit in de toekomst vanuit Apple niet meer vergoed werd.

 • Profielfoto
  majorB

  @ Grave: van nicotine aanslag krijg je geen longkanker!

  …een tevreden roker kankert niet….:D

 • Profielfoto
  snipper

  @JoepieNL Volgens Jack Nouws (columnist MacFan) krijg je bij MyCom twee jaar garantie op al je aankopen, zonder gezeur, dus ook op je Apple bestellingen. (ik zou het nog even checken voor ik wat kocht maar misschien een idee?)

 • Profielfoto
  63743 Master

  Leuk plaatje!:D

 • Profielfoto
  trabant

  Heb vroeger zelf wel eens computers voor mensen in elkaar gezet. Zo iemand kwam na een half jaar weer langs met het ding voor routineonderhoud (softwarematig), maar ik heb me toch een partij kunnen schrobben. Normaal veeg je met een zacht kwastje alle stof zo weg, maar hier zat alles, maar vooral de luchtsleuven en fans vol nicotineplak waar vervolgens grote stofvlokken aan bleven plakken en zo de koelwerking flink reduceerden. En als je zelf niet rookt is het een vreselijke graflucht, dus daar trok ik een grens. Die stinkkasten boenen ze maar zelf schoon.

 • Profielfoto
  abacab

  Inderdaad, roken brengt een computer schade toe. Op het werk gebruiken wij verschillende macs. Ik heb een toestel van een roker zien open staan op de Helpdesk. Ik ben er zelf ook van geschrokken maar deze computer zag werkelijk zwart van binnen. Als je zoiets ziet als roker ga je toch even nadenken…

 • Profielfoto
  kj.web

  Zou een scheet wel mogen:D

 • Profielfoto
  maconly

  wat een hersenloos gedoe, die amerikanen worden met de dag gekker.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Nieuwste garantiebepaling wordt dat je je mac niet meer mag hebben aangeraakt vanwege gevaar van bacteriën:p
  Ook uit de doos halen wordt al tricky :)

 • Profielfoto
  Jeordy

  Daarbij is roken een smerige gewoonte. Prima dat sommige mensen willen roken, maar om anderen op te laten draaien voor een smerige gewoonte, dat gaat te ver.

  @Grave

  Een smerige gewoonte vind ik bijvoorbeeld ook neuspeuteren, zakkrabben, neus ophalen, gebrek aan persoonlijke hygiëne, dikke vatsige mensen en nog veel meer. Het feit dat ik dat vind, betekent niet dat ik de rechten van mensen (garantie) mag ontnemen. Garantie is namelijk een door de overheid bepaald recht. Dat betekent dat bij een gebrekkig product ik mag eisen dat deze gerepareerd wordt. Als blijkt dat roken de oorzaak is van het gebrek, mits duidelijk aantoonbaar, dan kan je als producent de schuld bij de consument neerleggen en de reparatie weigeren. Maar ik moet de eerste computer nog tegenkomen die door roken defect is geraakt.

  Ik weet trouwens niet wat een groter risico is, het moeten aanraken van een met nicotine beslagen computer of de kraan in een openbaar toilet waar iedere man na het plassen direct met zijn pielevingers aan zit. Wat gaat een loodgieter straks zeggen, “Ik repareer die kraan niet, want daar zitten bacillen aan”???

  Welterusten.

 • Profielfoto
  Grave

  @ Jeordy

  Zijn idd allemaal smerige gewoontes. Vond die nieuwe reclame op tv wel leuk, met al die neuspeuterende mensen, waarom roken dan wel geaccepteerd wordt. Nogmaals mensen moeten doen wat ze zelf willen, zolang andere mensen er geen last van hebben.

  Vindt het wel verbazingwekkend dat sommige mensen/rokers echt vinden dat Apple hun computer maar moet repareren als die kapot gaat is door hun eigen rookgedrag. Moeten ze dan voortaan een rook filter in alle macs inbouwen voor de rokers?;)

 • Profielfoto
  bartje

  Wat een stomme vergelijkingen hierboven over loodgieters en wc kranen etc. Een kraan raakt niet defect als mensen zonder hun handen te wassen deze gebruikt. Een computer wel als je die vol nicotine en teer blaast.

  Werken aan een volgerookte computer kan je wel ergens vergelijken met de loodgieter en de vieze kraan. Al denk ik dat werken aan die computer het smerigst is.

  Die foto’s van open pc/mac kasten moeten toch voor zich spreken?

 • Profielfoto
  d.denkers

  Het is een bekend gegeven dat elektronica en roken zeer slecht samengaan. Teer en nicotine vormen een kleverige substantie op de printplaten en zorgen ervoor dat componenten hun warmte niet meer kwijt kunnen. Gevolg: het apparaat doet het niet meer.

  Applecare geldt voor als er een falen ontstaat ten gevolge van hardware dat de geest begeeft omdat het van iets minder kwaliteit is dan je mag verwachten. Ook bepaalde vormen van ‘eigen stommiteiten’ vallen hieronder. Een computer laten vallen doe je tenslotte – hoop ik – niet expres.

  Roken kan je simpelweg vermijden. Niet roken in de buurt van elektronica verlengt de levensduur. Als je toch besluit om te roken achter je computer, weet je dat dit de consequentie is.Rokers moeten tenslotte ook vaker hun woning opnieuw behangen en sausen, vanwege de nicotine en teer-aanslag.

  Apple heeft wat mij betreft volkomen gelijk.

 • Profielfoto
  Mista FraggadeliX

  Ik heb genoeg computers (Mac’s en PC’s) opengeschroefd om te weten dat computers van rokers stinken en vol vettige aanslag zitten. Feit was wel dat al deze computers gewoon werkten (iig als ik er mee klaar was ;) )
  Bijna alle gevoelige electronica zit ingsloten in hars en heeft helemaal geen last van teeraanslag.

  Wat het probleem van de twee Amerikanen met hun Mac was, ik weet bijna zeker dat het niet door roken is veroorzaakt, dus Apple moet niet proberen onder een duur betaalde Applecare vandaan te wurmen.

  En wat het ‘gevaar’ voor de reparateur betreft: als hij echt zo bang is om longkanker te krijgen van een stinkende computer. dan doet hij fijn een mondkapje voor en handschoentjes aan… of hij schuift ‘m door naar een rokende collega.

  Oh, en nee… ik rook niet…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ik ben zelf een roker, en mijn G5 ziet er na een jaar of 5 een beetje geel uit. Nou zit er natuurlijk allang geen garantie meer op, maar zelfs met een nieuwe zou ik accepteren dat schade aan de machine als gevolg van roken mijn eigen verantwoordelijkheid is.
  Ik heb ’t regelmatig meegemaakt dat mensen iMacs inleveren met nicotineaanslag op het scherm. Soms is dat nog wel weg te poetsen, maar vaak zit het ‘ingebrand’ in het glas. Officieel valt dat niet onder garantie, aangezien je niet kan spreken van een productiefout. Lijkt me logisch… Toch hebben sommige mensen het onder garantie vervangen gekregen. Zal wel zijn omdat de reparateur de ‘defecte’ glaspanel niet naar Apple hoeft te sturen…. :O
  Veel mensen met deze klachten argumenteren dat hun oude beeldscherm hier nooit last van had. Bij een iMac is (helaas) de glasplaat de ingang tot de computer, dus deze zal nooit luchtdicht kunnen zijn. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat Apple voor dit ontwerp gekozen heeft, omdat schoonmaken van je computer zo erg lastig is. Ik had liever een wat dikkere iMac gehad die van de achterkant opengaat…
  Tip voor de rokende mens: lekker buiten doen. Rook je meestal ook veel minder….

  PS: De vergelijking tussen bacillen op een waterkraan en een stof als teer is wel erg krom….

 • Profielfoto
  Cycle Maniac

  @JoepieNL: Helemaal met je eens.

  Toen ik de link naar dit artikel las, dacht ik dat het een grap was… Maar het is echt!

  Ik rook zelf niet. Schrik wel van de bovenstaande foto’s. Tsjah, zo zien rokerslongen er dus uit. Maar verder lift Apple natuurlijk ook handig mee op de anti-rook campagne trein. 15 jaar geleden was de situatie heel anders, en zou Apple geen poot hebben gehad om op te staan.

  En wat wel typerend is voor Apple, en zo en zo elke (in nood verkerende) multinational: Ten tijde van Apple’s dreigende fallissement vroeg Apple z’n afnemers toch vooral mac’s te blijven kopen. Die tijden liggen nu ver achter Apple (en ons). Had Apple bij Steve’s heraantreden nog een reet met schuld; In 2006 stond er intussen 1,8 miljard op de rekening, en inmiddels is dat 34 miljard. Bron: http://www.macfreak.org/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=16&topic=7707
  Genoemde smeekbede’s zul je nu niet meer van Apple horen. Maar ja, anders had je ook niet van een multinational kunnen verwachten.
  En natuurlijk begrijp ik ook wel dat een multinational bestaat, zolang het geld verdient, maar iets meer service mag je toch wel van Apple verwachten.

  Maar Apple stelt mij meer en meer teleur. Voor OSX 10.4 Tiger (wat hier nog prima voldoet) worden geen beveiligings-update’s meer uitgebracht. En nu dus dit soort gaten in de service.
  Het is dat ik photoshop gebruik. Maar ik sluit niet uit, als er hier volgend jaar een nieuwe pc moet komen, dat ik ga switchen. Misschien voor internet-gebruik naar unbuntu.

  Het moet eigenlijk weer wat slechter gaan met Apple: Misschien dat ze dan weer iets meer service gericht naar hun melkkoe (de mac-afnemer) worden.

 • Profielfoto
  lEl

  @Cycle Maniac
  de service van Apple is meer dan goed genoeg voor mij, beter dan die van Dell, HP, …

  En wat Tiger betreft, het is een systeem van 2005, nogal logisch dat ze de support na een kleine 5 jaar laten vallen. Nee?

 • Profielfoto
  Cycle Maniac

  Nee, ik vind van niet. Je zou ze de kost moeten geven, die (behalve ik) nog Tiger gebruiken. Zo geeft MS ook nog steeds ondersteuning voor Windows XP. Ook Tiger ondersteunen is meer werk voor Apple. Maar dat hoort bij de klus.

 • Profielfoto
  puccini

  Als de Mac er niet tegen kan (dat roken), dat is het gewoon troep wat Apple verkoopt,
  Hou nou toch op, Apple krijgt steeds meer kapsones, het wordt echt tijd dat ze eens een flinke veeg uit de pan krijgen.

 • Profielfoto
  Denus

  Er is ook recentelijk een verhaal geweest omtrent een stof issue, waardoor de fans waren vastgelopen, en het mainboard was doorgefikt op een MBP van een jaar oud.

  De gebruiker had zijn notebook altijd op zijn bureau staan, en liet daarbij weten dat er weinig manieren zijn om het stof zelf weg te halen, gezien de MBP potdicht zit. (Je zal weinig uithalen met een stofzuiger, tenzij je de bodem loshaalt, en daarbij dan ook risico’s neemt i.v.m. statische ladingen enz).

  Ook hier was de reparatie onder garantie geweigerd door Apple.

  Ik heb zelf een firmware upgrade ongeluk gehad op mijn Sony Vaio AW11Z: helemaal mijn fout.
  Sony heeft netjes het mainboard vervangen, en daarbij ook mijn trackpad en keyboard.
  Ik kreeg mijn systeem terug, z.g.a.n. met een nette brief plus een poetsdoekje voor mijn scherm. Alles kosteloos!

  Zo kan het ook….

 • Profielfoto
  defores

  @sypie

  “Wat een walgelijke houding van Apple. ”

  Wat is er walgelijk aan? het is algemeen bekend dat roken bij de computer slecht is.

  @1984
  “Apple probeert op allerlei manieren onder de garantie uit te komen, maar dat is bekend. roken achter de Mac kan geen kwaad”

  Dat is dikke onzin zowel bij de gewone pc als bij de Macs richt roken wel degelijk schade aan. Wel eens een iMac geopend of een Macbook waarbij flink gerookt is?

  Er komt rook aanslag op de display wat helemaal in het scherm gaat zitten en niet verwijderbaar meer is het nestels zich er letterlijk in.

  Macbook waar je soms pakjes shag kan uitkloppen.
  En iMacs waarvan de voeding vol rookstof zit waardoor de machine overhit raakt.

  Apple heeft hier degelijk wel een redelijk punt want het is niet alleen slecht voor je lichaam en geest maar ook voor elektronische apparaten degene die dit ontkennen snappen echt geen bal van hoe het werkelijk eraan toe gaat.

  @puccini, dan is de Apple hardware helemaal geen troep, maar roken is troep.
  Je verdraait de werelden. Er is geen 1 computer daar tegen bestemt.

  Dan moet je maar niet roken bij de computer, gewoon netjes naar buiten gaan zodat je het kan uitsluiten en niemand er last van heeft.

  Ik geef Apple zeker gelijk en voor de klant helaas pindakaas alleen maar een extra reden om te stoppen met roken!!

  Overigens voor de onwetenden: rookschade is heel goed aan te tonen daar kom je als consument niet onderuit.

 • Profielfoto
  puccini

  @defores

  Zeker aandelen van Apple?
  Je argumentatie slaat letterlijk nergens maar dan ook nergens op!
  Volgens mij heb je iets tegen rokers, maar dan zit je op de verkeerde site |
  een rookvrije puccini!:D

 • Profielfoto
  defores

  @puccini

  Helemaal niet hoor, aangezien zelf ook een tijd gerookt heb.
  En toen eens mijn Macbook destijds opende en dan zie je het gevolg snel.
  Het tast wel degelijk het systeem aan.

  Net als bij gewone computers daarvan zie je het snel terug in de voeding.
  Maar goed als jij het wil ontkennen dan ontken jij het probleem en blijf je klachten behouden i.p.v. dat jij daadwerkelijk een oplossing bedenkt.

  Je moet wel een blad voor je hoofd houden om te denken dat het onzin is.
  En het is heel goed aan te tonen. Het is je eigen verantwoording, maar ga niet jammeren op anderen terwijl jezelf de schade aanricht.

  Het is een vergelijkbare scenario als jij je computer in een vochtige ruimte zet.

  En ik heb genoeg computers met eigen ogen gezien waar van je zo kan zien en heel goed kan ruiken (want het stinkt gewoon gigantisch) dat er bij gerookt wordt.
  Ontkennen ervan is gewoon totaal zinloos.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @ Puccini:
  Er zit weinig onzin bij. Teer+nicotine+stof is een mooie warmte isolator, waardoor de computer minder effectief zijn hitte kwijt kan. Dit kan op termijn leiden tot het doorbranden van verschillende onderdelen.

 • Profielfoto
  Mens

  dat ze kapsones hebben bij Apple wisten we al, maar dat het zo’n aanstellers zijn… man, man… nie normall

 • Profielfoto
  Robbie H. te L.

  Goeie actie van Apple als de machines vies waren, sommige machines wil je gewoon niet repareren.

  http://i47.tinypic.com/29kvqt5.jpg
  http://i49.tinypic.com/x6mqgn.jpg

  Hier moesten wij onder garantie(scheurtjes) een topcase vervangen, dat moet je toch mogen weigeren vind ik…

 • Profielfoto
  defores

  @Mens,

  Het heeft absoluut niks met aanstellen te maken.
  Dat soort beweringen is verschuiven van verantwoordelijkheid.

  Bekijk die foto’s van Robbie maar eens.

  En dan nog vragen om garantie?

  Stukje eigen verantwoording als zuinig met je spullen omgaan of gewoon niet zeuren moet het zijn.

  Slordig met je spullen omgaan betekent gewoon eerder stuk.

 • Profielfoto
  vc

  “Bekijk die foto’s van Robbie maar eens.”

  Doe toch is normaal en ga niet lopen beweren dat zoiets van roken komt stokertje.

  Ik rook daarnaast me dagelijkse dosis sigaretten en mijn hele studio is altijd op en top geweest zonder problemen van rookschade.

  Wordt me een partij kotsmisselijk van deze wereld en hoe schoon alles moet zijn blablabla.
  Zit op een pakje sigaretten al niet 4,50 belasting van de 4,60;) dus zeur nie zo want ook jij hebt wat aan mensen met hun smerige gewoontes.

 • Profielfoto
  Piep

  Mijn iBook rookt al ruim zes jaar keihard met mij mee en vertoont nog geen mankementen.

  Ik had voor een permanent open raampje in mijn woning (gelegen in een dichtbevolkt deel van de Randstad) een hor opgehangen. Na een week was het gaas dichtgeslibd met een grauwe, poederachtige substantie. Aan de buitenkant. Sja, ik zal niet zeggen dat roken geen kwaad kan voor mens of Mac. Maar ik denk wel dat het gezonder zou zijn om de hippe anti-rook fixatie eens te verleggen naar zaken, die echt van grote invloed zijn op de luchtkwaliteit. En dan heb ik het dus niet over CO2.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Dat roken zeer slecht is voor de lens van de laser van een optische schijfeenheid is mij al jaren bekend, ik kreeg vroeger regelmatig CD-spelers aangeboden van rokers die het niet meer deden. Even de lens schoonmaken (nicotinedrap eraf halen) en ze deden het weer voor een korte tijd. Dus ja, schadelijk! Maar dat was al bekend!

 • URL

  … [Trackback]

  […] Find More Informations here: onemorething.nl/2009/11/roken-niet-waar-je-mac-bij-is/ […]