‘Robots’ controleren iPhone apps op toepassing API’s

Door: Statenweg - 8 reacties

Enkele ontwikkelaars voor de iPhone hebben gemerkt dat applicaties nu op geautomatiseerde wijze worden geweigerd of toegelaten tot de App Store. Het gaat daarbij om de controle op het gebruik van zogenaamde private API’s.

Met API’s kunnen ontwikkelaars functies van de iPhone toepassen in hun applicaties, zoals de versnellingsmeter. Naast public API’s, gedocumenteerde functies die ontwikkelaars zijn toegestaan om te gebruiken, bestaat eveneens een groot aantal private API’s. Deze houdt Apple vooralsnog geheim.

Apple staat het gebruik van private API’s niet toe, maar heeft tot nu toe niet hard opgetreden, al is het maar omdat ze moeilijk te vinden zijn door de toch al drukke medewerkers die de apps beoordelen. Om deze applicaties er nu toch uit te vissen, maakt Apple gebruik van Static Analysis Tools, een softwarematige filter die de apps ‘doorlicht’ op zoek naar private API’s.

Hoewel de richtlijnen voor applicaties niet gewijzigd zijn en deze controle alleen een betere naleving ervan nastreeft, is het wederom een schop tegen het zere been van ontwikkelaars die zich ergeren aan de strenge en vaak inconsistente toelatingsprocedure. Deze ergernis neemt zulke vormen aan, dat vooraanstaande ontwikkelaars besluiten niet langer voor de iPhone te schrijven. Door de verbeterde controle kan het gebeuren dat applicaties die voorheen nog toegelaten werden tot de App Store nu alsnog worden afgewezen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  rdesign

  Das balen als je net een leuke app geschreven hebt met zo’n API.
  Kan iemand mij een voorbeeld noemen van een Private API?

 • Profielfoto
  cvdd

  @rdesign
  Bijvoorbeeld de sensor die kijkt of de iPhone tegen het oor wordt gehouden.

 • Profielfoto
  Rttgfde

  @rdesign
  niet balen, naïef als je dat doet als ontwikkelaar – het automatiseren van dit proces (van voorselectie) is slim van Apple en zou kortere controle-perioden op moeten kunnen leveren.

 • Profielfoto
  ctxppc

  G*******t! Ik wilde de batterijstatussensor gebruiken. :angry: Ik wilde mijn app zichzelf laten optimaliseren. :angry:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik vind het ook ongehoord dat ik al jarenlang kleding kan jatten bij die winkel op de hoek maar dat ze nu detectiepoortjes hebben geïnstalleerd. Je zou het maar niet in de gaten hebben als je net aan het jatten bent… :p

 • Profielfoto
  topaj

  Hier was ik een paar dagen geleden zelf ook achter gekomen doordat apple mijn app afkeurde, nu gaan ze het nóg erger maken.

 • Profielfoto
  Bor

  “een schop tegen het zere been van ontwikkelaars die zich ergeren aan de strenge en vaak inconsistente toelatingsprocedure”

  Volgens mij wordt het er juist consistenter van; er is nu toch minder mogelijkheid om de regels te overtreden… Vind dit niet meer dan redelijk.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Ik had verwacht dat ze dat automatisch zouden controleren door aan de app een symbol list toe te voegen en die te bekijken. Maar blijkbaar laten ze er een monkey test op los en checken ze welke functies worden aangeroepen. Nu kun je dus de private API’s toch nog als easter egg in je app verstoppen.