Prey: vind je gestolen Mac terug

Door: Siebren Verhoef - 33 reacties

De laatste tijd doen steeds vaker succesverhalen de ronde van tevreden gebruikers die dankzij bijvoorbeeld MobileMe of Undercover hun gestolen iPhone of Mac weer terugvinden. Het nadeel aan de genoemde voorbeelden is echter dat je ervoor moet betalen. Dit is niet het geval bij Prey. Dit programma helpt je gratis bij het opsporen van je gestolen Mac door bijvoorbeeld het toezenden van screenshots en foto’s via de ingebouwde webcam van je computer.

Om Prey te gebruiken begin je met het downloaden en installeren van een lichtgewicht programma dat altijd op de achtergrond zal blijven draaien. Nadat je je hebt geregistreerd op de website vul je de ‘API Key’ en je ‘Device Key’ in in het programma. Je kunt tot 3 apparaten toevoegen. Je hebt tijdens de installatie twee opties. De eerste optie is ‘Prey + Control Panel’, waarbij je via de website kunt instellen of je apparaat gestolen is om vervolgens de ‘reports’ te bekijken. De tweede optie is lastiger, bij ‘Prey Standalone’ gaat alles direct naar je inbox en moet je Prey activeren via een URL. Wij kiezen voor de eerste optie.

Stel dat je Mac op een dag gestolen is (of dat je Prey eens wilt uitproberen) dan hoef je alleen de switch om te zetten. Vervolgens is het wachten op de zogenaamde ‘reports’. Je kunt zelf instellen welke tijdsinterval je wilt instellen voor de reports. Wel is het zo dat de website maar 10 reports kan bewaren. Natuurlijk kun je onderdelen van een report, zoals een screenshot van je computer of een webcamfoto van de dief, altijd zelf opslaan. Reports kunnen behalve screenshots en webcamfoto’s ook nog bestaan uit gedetailleerde netwerkinformatie. Ook kun je de dief een bericht sturen, en de bureaubladachtergrond veranderen.

Prey verstuurt de gegevens van je gestolen Mac via internet. Mocht de dief geen gebruik maken van internet, dan zal Prey de gegevens proberen te verzenden via een openbaar wi-fi netwerk in de buurt. Volgens de makers van Prey hoef je je geen zorgen te maken om je privacy. De ‘reports’ zijn alleen te bekijken door de gebruiker zelf. Mocht je dit toch niet vertrouwen, dan kun je de openbare broncode van Prey bekijken.

Behalve voor Mac OS X is Prey ook beschikbaar voor Linux en Windows. Prey is gratis te downloaden.


De configuratie van je apparaat via de Prey website.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Lexis

  en ik heb net undercover?

  Ik ga het even installeren.

 • Profielfoto
  PvdO

  Staat erop, werkt goed:)
  Ik heb ook echt een criminelenkop vandaag dus het lijkt al helemaal echt :D

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik wilde ooit nog Undercover aanschaffen, maar dit ga ik eerst even proberen. Undecover doet nog meer dan Prey doet, maar met Prey kan je ook al heel veel. Ik hoop dat ie nooit gejat wordt, maar je kan beter voorbereidt zijn.
  Nu heb iAlertU, maar daar schiet je natuurlijk weinig mee op.

 • Profielfoto
  joepkoek

  @PvdO: gaat het lichtje van je cam aan als er een snapshot gemaakt wordt?

 • Profielfoto
  Dennis_Ajax

  Wat nou als hij moet inloggen? Dan doet hij helemaal niks? Of als hij een reinstall doet, wat dan?

 • Profielfoto
  Geeaar

  Blijft Prey erop staan als je macosx opnieuw installleerd? Waarschijnlijk niet.
  Dan heb je er toch niets aan? Zeker als je wachtwoordbeveiliging (bij opstarten) aan hebt staan.
  Ervan uitgaand dat een dief je mac jat en het hem er vooral om de hardware gaat.
  Volgens mij heb je daar alleen iets aan als je geen wachtwoodbeveiliging hebt. Toch?

 • Profielfoto
  Thoomas

  @Dennis_Ajax: Je moet als beveiliging een firmwarewachtwoord instellen, zodat hij niet vanaf de installatie-DVD kan opstarten, en je moet de gastaccount aanzetten als “lokkertje” voor de dief, zodat hij toch gaat inloggen.

 • Profielfoto
  hokkie

  Inderdaad, een herinstallatie is toch het eerste wat iemand doet? Dus, leuk concept, maar helaas….

  Betere optie is je apparatuur te chippen (wel duur, maar ach..), in dat geval altijd traceerbaar via GPS.

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik heb nu 2 meldingen binnen, maar alleen met een IP adres. Verder geen screenshot of iSight beeld. ???

 • Profielfoto
  brandrob

  Eens installeren als ik dadelijk thuis ben van school!

 • Profielfoto
  JBStudio

  Voor alle zeikerds die het als nutteloos zien: dit is een bericht van de website:

  ‘You may be thinking “but what’s the point of this program if the guy will probably just format the thing right away?” and you’re completely right. However, experience shows that thieves tend to look in stolen computers for valuable information, so there’s actually a chance you can catch the guy (and there’s even some successful cases!).

  Besides, if by using Prey you can keep alive a tiny bit of hope that you’ll recover your computer, isn’t it already worth it?’

  Ze geven zelf ook al aan dat het wellicht weinig nut heeft, maar je zal maar precies de domme dief hebben die niet formatteert… het is het proberen waard toch?

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Ik snap er werkelijk niks van. Hij verstuurt meldingen, maar daar staat vervolgend niets in. Geen netwerkinfo, geen screenshot en geen webcam beelden. Enkel een melding met IP adres en een code. Hoe werkt dit verder?

  En het programma draait op de achtergrond, maar waar is het gebleven? Nergens vind je het terug. Dat is wel zo veilig, maar wel vreemd.

 • Profielfoto
  julesp

  Doet het hier niet, nog niks ontvangen..:(

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @Julesp: je maakt misschien dezelfde vergissing als ikzelf, nl. Little Snitch of een andere uitgaand verkeer block programma.

  Ik heb mijn geregistreerde devices even als ‘missing’ gezet en vervolgens de betreffende goedkeuring aan Little Snitch gegeven > voila, rapporten stromen binnen.

  @Thoomas: goede tip! Gelijk gedaan…

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  @Lauwrence: En krijg jij info in die meldingen? Ik krijg enkel een code. Voor de rest een lege melding. Daar heb je natuurlijk weinig aan als je het echt wilt gebruiken.

 • Profielfoto
  julesp

  @lauwrence Ik heb net ff little snitch uit gezet, volgens mij blokkeert het schoolnetwerk de poort.

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @Mac Daddy: ik krijg rapporten met een IP adres, screenshot en iSight shot.

  @Julesp: dat zou kunnen inderdaad, ik weet niet hoe streng jullie netwerkbeheerder is:-) Heb je de update aangepast naar enkele minuten? Default staat deze op 20 min., dan kan het even duren eer je een update krijgt.

 • Profielfoto
  apanken

  @Thoomas “Je moet als beveiliging een firmwarewachtwoord instellen……” Hoe doe je dat dan? :O Ik neem aan dat dit niet hetzelfde als je gewone wachtwoord.

 • Profielfoto
  MrPinda95

  hoe stel ik dan in dat hij bij little snitch het progamma niet blokkeerd? ik zie hem ook niet bij mijn progamma’s staan

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @MrPinda95: ref mijn 1e bericht: zet je geregistreerde device even op ‘missing’ ON op de Prey website, zet de update laag (2 min. oid).

  Prey zal binnen de kortste keren data trachten te versturen > LS popup > allow > klaar.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Het werkt goed programmatje.

 • Profielfoto
  Maccersstaaktuwwildgeraas

  Voor hetzelfde geld is dit een dubieus progamma, dat alles registreert, dat je doet.
  En je kunt het niet meer verwijderen, want onzichtbaar….

  Verder heb ik nog niets gemaakt, behalve dat Litte Snitch vroeg, of een of ander Ping (en nog iets) er door mocht…

 • Profielfoto
  PvdO

  @joepkoek: Nee, het lampje gaat niet branden dus hij fotografeert je ongemerkt.
  Ik kon gewoon klikken op het IP-adres en dan zie je de foto’s…

 • Profielfoto
  Lauwrence

  @PvdO: even beter kijken ; het lampje gaat zeker wel branden! Volgens mij is deze ook hardwired aan de iSight.

 • Profielfoto
  Thoomas

  @apanken: Zie deze link voor instructies hoe je een firmware wachtwoord in moet stellen: http://support.apple.com/kb/HT1352?viewlocale=nl_NL

 • Profielfoto
  detlefpeel

  Hoe installeer ik dit op mijn iphone??

 • Profielfoto
  Dr

  Ik heb het net even getest, op mijn windows-pc en mac en beide loopt het goed. Vanaf ik de instellingen wijzig naar “missing” kan krijg ik het ip adres en snapshots van het bureaublad te zien. Maar nu zou ik het programma graag verwijderen. via windows geen probleem gewoon bij je programma’s uninstall klikken, maar hoe verwijder je dit in mac? Ik zie het programma nergens staan dus ook geen mogelijkheid het te verwijderen… Wie helpt me even?

  Tnx

 • Profielfoto
  paas-haas

  @detlefpeel: programma is niet voor de Iphone

 • Profielfoto
  63743 Master

  Precies wat ik zocht!! Heb al een tijdje gedacht over Undercover en wilde het bijna bestellen. Maar ik keek toevallig even op OMT, en wat ik daar zag staan…:D

 • Profielfoto
  apanken

  @Thoomas: Bedankt!! :D
  Nooit geweten dat dit bestond :O

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Na een herinstallatie van Prey werkt ie wel. Alleen in het stukje en op de site wordt geschreven dat je ook je wallpaper kan veranderen. Maar hoe doe je dat dan? Of is dit enkel met de Windows versie mogelijk?

 • Tweets die vermelden Prey: vind je gestolen Mac terug | One More Thing -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Tom Roos. Tom Roos heeft gezegd: Prey: vind je gestolen Mac terug – http://omt.gs/ft #tipvandedag #gratis #software #Windows #Linux #Mac #Prey […]

 • Profielfoto
  MatMac

  Zijn er over 2010 nog nieuwe feiten te melden wat is de praktijkervaring met de laatste OS en hardware versie? Er is zo weinig over te vinden en het ijkt me zo’n goede beveiliging en nog gratis ook bijna te mooi om waar te zijn.