Parallels 5 is sneller en slimmer

Door: Siebren Verhoef - 16 reacties

Nadat VMware Fusion pas een update heeft gekregen naar versie 3, is nu concurrent Parallels aan de beurt. Parallels Desktop 5 is vooral een stuk sneller dan zijn voorganger, en ook dit virtualisatieprogramma is met de nieuwe versie beter compatibel met Snow Leopard en Windows 7.

Versie 5 van Parallels zou maar liefst 300 % sneller zijn dan de vorige versie van het programma, en ook grafisch biedt het programma betere ondersteuning. Zo ondersteunt Parallels nu net als VMware Fusion 3 grafische effecten als Aero, Flip 3D, en OpenGL 2.1, en de ondersteuning voor DirectX 9.0c is verbeterd. Ook is het vanaf nu mogelijk om Multi-Touch-bewegingen en horizontaal scrollen onder Windows te gebruiken.

Verder kan Parallels 5 nu beter overweg met je USB-apparaten, en biedt het programma betere ondersteuning voor het draaien van Mac OS X en Windows op meerdere beeldschermen. Heb je Parallels 4 na 1 oktober aangeschaft, dan kun je gratis overstappen naar Parallels 5. Anders kost Parallels 5 je €69,99 of €39,99 voor een upgrade van een eerdere versie van Parallels. Grappig detail is dat deze upgrade prijs ook geldt voor gebruikers van VMware Fusion 2.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  MetalG

  geen directx ondersteuning?

  ik ga ze zeker beide testen op mn nieuwe i7 iMac voor aion te testen (a)

 • Profielfoto
  The JM

  Misschien is het leuk om een wedstrijd te doen tussen Parallels 5 en VMware Fusion 3?

 • Profielfoto
  heldopslippers

  huh slimmer?
  sinds wanneer is software “slim”.

  Sorry jongens maar deze software heeft gewoon meer if, else etc. statements zodat het beter met bepaalde situaties om kan gaan.
  ;) (ja i know, mierenneukerij maar toch).

 • Profielfoto
  checky

  Ik heb nog een installatie met XP en Parallels 4, zinnig om te upgraden?

 • Profielfoto
  Elger

  Parallels 5 is sneller en slimmer en hopelijk niet zo crap als Parallels 4

 • Profielfoto
  vanadium

  Parallels 4 was idd een trage bende. ik heb nu VMF 3 draaien en dat is stukken sneller en prettiger maar ik zal zeker P5 uitproberen

 • Profielfoto
  MetalG

  heldopslippers, ik denk eerder dat ze select cases zullen handteren aangezien je daar sneller doorloopt..

  achja mierenneukerij ; )?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Vanadium: ik heb juist een tegenovergestelde ervaring en vind met name die Coherence-mode (voor de niet Parallels-gebruikers: dan draai je Wondows-programma’s in hun eigen venstertje op je Mac, de rest van Windows is keurig weggestopt) in Parallels perfect. VM-ware draait nu op de iMac van mijn zoon. Hij blij en ik nog blijer. Met Parallels. Heb 5 vanmorgen aangeschaft, maar er nog geen gebruikerservaringen mee.

 • Profielfoto
  7George

  Weet iemand welke windows 7 versie ik nodig heb voor een clean install met Parallels?

 • Profielfoto
  Paul

  shhhhhh…. augustus al geupgrade; kunnen we weer….

 • Profielfoto
  Paul

  Correctie op het artikel… lees dit… Yippeee!!!!

  Purchased in September 2009

  For customers who purchased Parallels Desktop 4.0 for Mac between Aug 25 and September 30, we value your business and want to provide a special offer to upgrade to Parallels Desktop 5 for Mac. Although you are not eligible for our Grace Period free upgrade program, we’d like to offer you a very special upgrade price. This program will be made available for you very soon. If you qualify and would like to receive this offer, please email 2upgrade@parallels.com, and we will send you the information shortly.:D

 • Profielfoto
  Macteach

  Draait hier, en de Cinebench 10 testen zijn (veel) hoger onder Parallels 5 dan VM3, zowel ‘CPU use’ (daar is het verschil dramatisch bij evenveel cpu kernen toegekend onder PAR5 als VM3) als de OpenGL.
  Uitgevoerde tests met XP en Vista, nog niet met WIN7.
  Maar vooralsnog lijkt PAR5 de winnaar wbt snelheid…

 • Profielfoto
  jorgos

  Hoezo Parallels 4 traag?! Draait hier lekker smooth en ik heb niet de allerlaatste SotA Mac (Macbook, 1e editie)!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Sneller…de eerste keer opstarten bleek mijn systeem (MBP 2.16Ghz eerste intel 2006, 2GB RAM) tot een piepende halt te brengen met halve minuten vertraging na willekeurige muisactie.

  Uiteindelijk de VM (Win2k3 Server) met bijgewerkte Parallels Tools in suspend gezet en vervolgens opnieuw geopend. Verder geen veranderingen. Nu gedraagt hij zich prima.

  Er is een goedbedoeld mapje met de Windows-programma’s bijgekomen naast mijn prullenbak, terwijl alle vertrouwde methoden zich in de linkerhoek afspelen via de startknop. Rare toevoeging. Verder zijn er meer typen bezels met informatie voor de beginnende gebruiker, maar als gebruiker vanaf versie 1.0 storen mij die enorm. “Do not show again” is beste optie op al die vensters.

  Visio 2007 start redelijk spiffy, lijkt sneller dan voorheen, maar Visual Basic koppeling naar Access is evenzo traag. Outlook 2007 geen merkbaar verschil. Java applicaties lijken iets sneller te zijn.

  De voorkeuren van een VM zijn ook onderhanden genomen. Het lijkt overzichtelijker, maar eerlijk gezegd had ik voorheen ook al geen klachten in 4.0.

  Voor mij is het vooral verschil in de marge is mijn eerste voorzichtige conclusie. Uiteraard hangt het van je gebruikspatroon af hoeveel je er zelf van merkt.

 • Profielfoto
  GrandMaster

  Heb deze geinstalleerd en moet zeggen deze versie is prettig om mee te werken en inderdaad is deze sneller dan voorgaande versies en zeker stabieler zonder echte vertragingen op te leveren.

  Dit te samen met Windows 7 Ultimate werkt deze versie voor mij als een speer.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik snap dat een bedrijf een paar centen aan zijn producten wil verdienen, maar persoonlijk vind ik wel dat Parallels wel erg vaak met updates komt die voor een groot deel van het clienteel moeten worden gekocht. Zeker als je bedenkt dat er een prima gratis alternatief is in Virtual Box – minder gestroomlijnd, toegegeven, maar in sommige opzichten zelfs beter.