OS X Server 10.6 – Grenzeloos samenwerken

Door: astra - 12 reacties

Na de introductie van Snow Leopard is de update inmiddels massaal geïnstalleerd op de recente intel Macs. Maar naast de ‘Desktop’ versie van OS X is ook de server-variant een puntje opgehoogd. Apple heeft niet onder stoelen of banken geschoven dat ‘Snow’ vooral onder de motorkap sterk verbeterd is. Er zijn zo min mogelijk nieuwe features toegevoegd, maar alle systeem aplicaties zijn 64bit, er is ‘Grand central’ technologie voor het beter gebruik maken van meerdere processoren, OpenCL voor het toegankelijk maken van de rekenkracht in de grafische processoren en Quicktime X, de herschreven mediaspeler.

Wat zit er in Snow Leopard Server en waarvoor zet je het in?

Niet alleen systeem-updates

Bij Snow Leopard Server is er echter heel wat meer gebeurd dan alleen de systeem-updates. Natuurlijk zijn er dezelfde verbeteringen zoals net beschreven voor 10.6, dat hebben kleine en grote broer gemeen, maar de kracht van OS X 10.6 zit in veel bijgevoegde applicaties voor delen en samenwerken én het tunen van het besturingssysteem voor server-toepassingen.

En in de server-toepassingen die meegeleverd worden is er het nodige gebeurd. Er is onder andere een nieuwe Address Book-server waar iedereen in het netwerk zijn lokale adresboek kan opslaan en delen, De Wiki Server (was nieuw in Leopard 10.5) is flink uitgebreid, de al wat verouderde mailserver-component heeft een nieuw hart gekregen en de ook in 10.5 geïntroduceerde Podcast Producer is met versie 2 een volwassen rich media distributiesysteem geworden.

Voor de koppeling van iPhone’s met het eigen netwerk is er de Mobile Access Server waarmee je over een versleutelde verbinding toegang krijgt tot de interne websites, e-mail en kalenders zonder dat er technisch lastiger in te richten VPN services nodig zijn. Die VPN server is trouwens ook nog steeds meegeleverd, Mobile Access is er geen vervanging voor.

Verder zijn er tal van kleinere verbeteringen en verfijningen. Een bij Leopard 10.5 al toegevoegde feature was de nieuwe installatieprocedure. Als je van de DVD opstart kan je bij de setup kiezen voor de snelle of geavanceerde modus. In de snelle setup komen er zo min mogelijk vragen (zowel in aantal als technische inhoud). Snow Leopard Server herkent bij de installatie nu een aangesloten Airport Extreme Basestation en voegt na het opgeven van het beheerderswachtwoord zelf de benodigde instellingen door zodat alle server diensten ook vanaf internet beschikbaar zijn. Geen moeilijk gedoe met port forwarding en andere technische configuratie.

Snel, sneller, snelst

Apple heeft een aantal benchmarks gepubliceerd waaruit moet blijken dat de fileserver performance van Snow Leopard Server tot 2.3 maal zo hoog is als die onder Leopard. Ook andere services zoals de mailserver en benchmarks voor java application servers laten verbeteringen van 1.7 en 1.3 maal de performance zien. Daar zit wel een zowel positief als negatief uit te leggen addertje onder het digitale gras: het besturingssysteem is zwaar geoptimaliseerd voor de laatste generatie hardware en Intel processoren. Die verbeterde performance ga je dus alleen echt halen met de meest recente Xserve of MacPro. Maar dat vindt Cupertino helemaal niet erg.

Dat is misschien minder goed nieuws als je server nog niet aan vervanging toe is. Maar grotere organisaties met veel clients (mac of pc) die verbinding maken met servers kunnen met de combinatie van nieuw hardware en Snow Leopard veel geld besparen. Het is namelijk niet alleen de snelheid die je server op nieuwe hardware laat brullen. Ook het maximaal aantal connecties en programma’s dat tegelijktijdig op de server kan draaien schaalt met het beschikbare geheugen, onder andere door de 64-bit ondersteuning. Dus kan je met minder servers meer doen.

Onbeperkt voor de helft van de prijs.

Ook vernieuwd is het kostenplaatje van OS X Server. Tot en met 10.5 was er een ‘workgroup’-versie waar tot 10 gebruikers tegelijkertijd tegelijkertijd verbinding konden maken met de fileserver. Daarnaast was er een ‘unlimited’ versie voor de dubbele prijs. Dat was toch nog wel wat rekenwerk en daarom is het portfolio vereenvoudigd. Er is nu nog maar 1 ‘unlimited’ versie voor 499 euro, de oude prijs van de workgroup-editie.

Jammer dat Steve Jobs niet de moeite heeft genomen voor presentatie van de nieuwste OS X server, want waar in een oudere Keynote al eens de draak werd gestoken met de vele versies van Windows Vista ten opzicht van de eenvoud van één versie van Mac OS X, zijn de licentiestructuren voor server software bij de concurrentie al jaren niet meer om te lachen. Je hebt minstens een hogere graad wiskunde nodig om enigszins wegwijs te worden in de kostprijs van alle verschilende edities, versies en add-ons van de systeemsoftware en alle diensten die op de server draaien. En last but not least zijn er de zogenaamde Client Access Licenses (CAL’s): voor elke client die verbinding maakt met bijvoorbeeld de mail/kalender-service of de document sharing server is er ook nog een licentie af te sluiten. Per werkstation in het netwerk kunnen die extra kosten voor CAL’s makkelijk tot 200-300 Euro oplopen. Dat komt nog bovenop de licentie voor het besturingssysteem.

Bij Snow Leopard Server betaal je één keer per machine en daarmee ben je klaar. Alle diensten zoals filesharing, kalenders, messaging, Wikiserver en emailserver zijn na installatie beschikbaar en zonder meerkosten in te schakelen. En bij de server-edities zoals de XServe en de nieuwe Mac mini Server zit de OS X Server licentie al in de prijs inbegrepen. De beheerder kiest dus zelf hoeveel diensten er per server draaien: minder diensten per server is meer capaciteit per dienst. Dus bij grotere organisaties komen er dan bijvoorbeeld aparte machines voor mail, file sharing en de kalender. Eenvoud siert.

Je eigen mail, web, messaging, kalender, adresboek, chat, print, vpn, wiki, timemachine backup en file server.

Het grote voordeel voor fanatieke thuisgebruikers of kleinere bedrijven zonder tientallen of honderden medewerkers: met één server ben je klaar! Met een beetje recente hardware en vooral voldoende geheugen kan je alle gangbare diensten activeren. Het gaat vooral om de functionaliteit en eenvoud van bediening van OS X Server. Dat je soms wat langer moet wachten omdat de server meer te doen heeft is op de koop toe te nemen als je je ziet wat je er voor terugkrijgt zonder extra licenties of hardware-investeringen.

Het gebruikersgemak van Snow Leopard houdt niet op na de installatie. Als er een OS X 10.6 server in het netwerk beschikbaar komt, dan laten Snow Leopard clients automatisch een bericht zien met de vraag of de gebruiker zich voortaan bij de server aan wil melden. Met de juiste accountgegevens stelt de client zich dan helemaal goed in voor alle diensten op de server: bestandsdeling, mailtoegang, kalenders, enzovoort. Hetzelfde geld voor de Mobile Acces Server en iPhones: op de homepage van Snow Leopard Server staat na het inloggen een profiel beschikbaar dat je met de iPhone kan downloaden en vervolgens alle toegangsgegevens goed zet voor gebruik met de server.

Voor recht-toe-recht-aan serverbeheer is er het ‘Server Preferences’ programma. Dit is het server-broertje van de systeemvoorkeuren en toont de meest gebruikte instellingen op een overzichtelijke manier. Je kan hier lang niet alles instellen, maar de meest gebruikte diensten zijn in en uit te schakelen, gedeelde mappen zijn aan te wijzen, de gevoeligheid van het spamfilter en de verschillende webdiensten zoals de web, wiki, blog en webmail toegang. Basisstatieken die aangeven hoe zwaar de server belast zijn ook in Server Preferences af te lezen.

Toegang voor iedereen

Al samenwerking blijft niet beperkt tot Mac OS X gebruikers. Windows clients hebben toegang tot bestanden, de Wiki’s, blogs, printers en Snow Leopard server doet netjes mee als onderdeel van een Windows netwerk of is zelf hoofdserver.

De iCal kalender-applicatie draait alleen op OS X. Met iCal Server 2 is er een volledig webgebaseerde kalenderapplicatie die zo goed als gelijkwaardig is met iCal en waarop Windows gebruikers ook al hun kalenderzaken kunnen beheren. Ook verbeterd in de nieuwe iCal server is het uitnodigen van derden en het reserveren van ruimtes of aparatuur voor afspraken. Je kan derden uitnodigen voor een kalender-afspraak en ze krijgen dan een e-mail met een unieke link naar een plek in de web interface waar ze hun deelname kunnen bevestigen.

Met Podcast Producer 2 is er behalve de OS X client ook een web client waarmee iedereen een Podcast kan produceren. De server component archiveert de opgestuurde postcast, monteert volgens zelf in te stellen workflows op de server automatisch intro’s, aftiteling en disclaimers, converteert de eindmontage naar verschillende formaten en plaatst ze zowel op de Wiki Server, een RSS feed of op een gedeelde map. Met Podcast Composer definieer je nieuwe workflows.

Wiki Server 2 biedt een webgebaseerd samenwerkingplatform waar groepen niet alleen hun eigen webpagina’s kunnen beheren, maar ook documenten en bestanden kunnen plaatsen. Geplaatste documenten hebben een op Quicklook lijkende voorvertoning die in alle web browsers werkt en bij het plaatsen op de server wordt berekend. Bijvoorbeeld Word, Excel en Pages documenten zijn zo ook vooraf te bekijken door gebruikers die de applicaties zelf niet lokaal hebben geïnstalleerd. Elke pagina in de wiki kan gemarkeerd worden als favoriet en voorzien worden van sleutelwoorden die in een ‘tag cloud’ snel te navigeren is. E-mail mailinglijsten voor groepen worden ook toegevoegd binnen een groepswiki, zo blijft is alle informatie op één plek verzameld.

Server voor thuisgebruik?

Snow Leopard Server is los te koop voor € 499,- Het is standaard bijgeleverd bij Xserve’s en je kan ook een MacPro kopen met bijgeleverde Snow Leopard Server. In oktober heeft Apple bij een upgrade van de hardware van de Mac mini’s ook een speciale server-editie van de Mac Mini uitgebracht met twee harddisks (ten koste van de interne DVD writer) waar Snow Leopard Server is bijgeleverd. Is dit interessant voor thuisgebruikers?

Voor het delen van media hoef je het in ieder geval niet te doen. De kracht van de server software zit in het zakelijk en creatief samenwerken: bestanden, mail, agenda’s, podcasts, adresboeken, gedeelde wiki’s. In de ‘gewone’ snow leopard zitten in iTunes en iPhoto al legio mogelijkheden om alleen je media te delen. En met de nieuwe media sharing in iTunes 9 staat alle muziek gesynchroniseerd op je Mac’s. Snow Leopard Server is gebouwd voor het ondersteunen van grafisch, creatief, zakelijke werkgroepen met hoofdzakelijk Mac’s. Van kleine bedrijfjes tot grote universiteiten.

Door de eenvoud van de licentiestructuur (welke structuur, er is één ‘versie) en de verschillende machines waar het op draait (van Mac mini tot X Serve) lijkt de server variant van Mac OS X wat moeilijk te plaatsen. One Server OS to rule them all? Door het flexibel zelf in te schakelen van de diensten die je wilt draaien en de schaalbaarheid maakt Apple het de werkzame Macgebruiker een stuk eenvoudiger. Meer geheugen en cpu-kracht is meer ondersteunde gebruikers en diensten. En met de installatie-wizards kan ook de handige eindgebruiker al een standaard server opzetten voor een klein netwerkje.

Alle wensen vervuld?

Natuurlijk blijft er nog genoeg over om te verbeteren in 10.7. Zo werkt de nieuwe push-functionaliteit voor de kalenders en mail nog maar één kant op. Voor de nieuwe Addres Book Server is er nog helemaal geen web-interface. En het belangrijkste voor eenvoudig gebruik door de niet technisch onderlegde OS X server gebruikers in Nederland en België: er is bij Snow Leopard Server nog steeds geen Nederlandse vertaling.

Maar al met al maakt Snow Leopard aan de serverkant weer een flinke sprong vooruit, meer dan wat van de ‘Snow’ toevoeging aan Leopard in de benaming op het eerste gezicht te verwachten valt.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Chantal C.

  Push werkt wel op Macs. Op de iPhone nog niet. Dit ligt volgens Apple aan de firmware van de iPhone. Zal in een toekomstige firmware aangepast worden.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Fred, bedankt voor dit mooie artikel. Ik krijg vandaag de nieuwe Mac Mini server binnen. Dit verhaal heeft me nog een keer super enthausiast gemaakt. Er stonden dingen in die ik nog niet wist!

  Is een mooie aanwinst voor ons bedrijf nu ik dit zo heb gelezen! Top! :D

 • Profielfoto
  Xenophon

  Zeer interessant artikel, dank daarvoor!

 • Profielfoto
  Jeordy

  Heb deze week een Mac Mini met OS X Snow Leopard Server ingericht en moet eerlijk bekennen dat er flinke verbeteringen zijn aangebracht:

  DNS
  Vorige versies van OS X Server moest de DNS handmatig worden ingesteld. Dit luisterde uitermate nauw. Een klein foutje of iets vergeten had tot gevolg dat er een volledige herinstallatie uitgevoerd diende te worden. Met Snow Leopard wordt de DNS automatisch en op juiste wijze ingevuld. Iets waar je je geen zorgen meer over hoeft te maken.

  Scherm deling
  Een uitermate handige functie om de server te beheren, zonder er scherm, toetsenbord en muis op te hoeven aansluiten.

  Webserver / MySQL
  Geweldige uitgebreide webserver welke het mogelijk maakt meerdere sites te hosten (handig als je webontwikkelaar bent). En het moet gezegd worden, een verschrikkelijk snelle webserver.

  iCal en Adresboek
  Het delen van deze beide was nog nooit zo makkelijk. De Push technologie pusht binnen luttele seconden een nieuw contact of agendaitem naar alle geabonneerde computers. Nu nog voor de iPhone en het is nagenoeg perfect.

  Verder nog niet veel kunnen testen, maar t.o.v. de vorige versie vind ik het persoonlijk veel beter, makkelijker en sneller geworden. Een aanrader.

 • Profielfoto
  incorrect

  Bedankt voor het interessante artikel. Toch een klein puntje van kritiek… Er staan een paar hele slordige taalfouten in. Als iemand de moeite had genomen de tekst één keer door te lezen, dan hadden ze er niet in gezeten.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Mijn dank voor dit artikel! Ik beheer op mijn bedrijf een netwerk met (nu nog) een Windows2000 server en 10 gemengde clients (iMac’s & Windows pc’s) en wil in het komende voorjaar overstappen op een PowerMac als nieuwe server. Dit verduidelijkt me een aantal zaken en het klinkt allemaal erg aantrekkelijk!

  @Jeordy: begrijp ik uit jouw reactie dat MySQL wordt bijgeleverd? Dat zou wel handig zijn want onze administratie software draait op een MySQL database.

  Overigens heb ik al een aantal offertes aangevraagd voor een nieuwe server, zowel van een Windows machine als van een PowerMac met Leopard erop. Beide machines kosten me compleet rond de 3500 Euro, maar wat me opvalt is de kostenverdeling: Bij Snow Leopard betaal ik 75% voor hardware en 25% voor software. Bij de Windows machine betaal ik 40% voor hardware en 60% voor software!!

 • Profielfoto
  Tjakkahhh

  ik zoek eigenlijk iemand die de server kan optimaliseren … heb m nu een tijdje draaien en wil er echt gebruik van gaan maken en niet een veredelde file server van maken…iemand een tip…btw zit omgeving BxL?!

 • Profielfoto
  Chantal C.

  @Cenobyte ja MySQL zit er standaard bij. Alleen niet geactiveerd. Zie mijn blogpost daarover: http://www.ict4smb.nl/blog/snow-leopard-server-mysql-en-phpmyadmin-installeren/

 • Profielfoto
  JohnH

  Kijk ook even naar een kritische noot van forumlid MacFanGuy bij de buren
  http://www.macfreak.nl/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=16&topic=7650&start=14

 • Profielfoto
  Jeordy

  @Cenobyte

  MySQL is standaard meegeleverd. Deze hoef je alleen maar te activeren met Server Admin.

  Ik heb op Chantal’s blog gekeken over het installeren van phpmyadmin, waarvoor mijn dank! Het is eigenlijk kinderlijk eenvoudig.

 • Profielfoto
  Lacebag

  Ik heb laatst 7 weken lang, 6 uur per dag met SL Server lopen kloten en inderdaad het is verbeterd ja.
  Maar het haalt toch echt nog niet het niveau van Windows 2008 R2 Server.
  Er mist gewoon nog teveel functionaliteit en vooral innovatie!
  Leuk dat hij minder nauw luisterd als Leopard server (maar nog steeds erg nauw) maar DirectAccess en Branchcaching zijn veeeel intressanter.
  Het is in mijn mening gewoon nog geen volwaardig server product behalve voor thuisgebruikers en een aantal mkb bedrijven.

 • Profielfoto
  AppleMac

  @Tjakkahhh

  Weet niet waar je woont maar wij hebben goede ervaringen met Apple-lab.
  Zij kunnen je server wel optimaliseren naar je wensen, zou ze een mailtje sturen via hun site:

  http://www.applelab.nl