Mini DisplayPort vanaf vandaag officiële standaard

Door: Siebren Verhoef - 29 reacties

De VESA (Video Electronics Standards Association) heeft de Mini DisplayPort vandaag uitgeroepen tot officiële standaard. Andere fabrikanten die de Mini DisplayPort gebruiken in hun producten kunnen er vanaf nu zeker van zijn dat de Mini DisplayPort voldoet aan alle DisplayPort 1.1a specificaties.

De Mini DisplayPort is door Apple ontwikkeld, en wordt gebruikt om beeldschermen met je Mac te verbinden. Naar verwachting zal de Mini DisplayPort vanaf nu ook door andere fabrikanten gebruikt worden, bijvoorbeeld op notebooks. Ook zullen uitgebreidere videokaarten de Mini DisplayPort vermoedelijk gaan ondersteunen. In de toekomst zal de Mini DisplayPort ook gaan voldoen aan de DisplayPort 1.2 standaard.

In april van dit jaar werden de eerste monitoren met een Mini DisplayPort uitgebracht die niet van Apple afkomstig zijn. De CinemaView-monitoren moeten een goedkoop alternatief vormen voor Apple’s CinemaDisplay’s.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  reven

  Nice!

 • Profielfoto
  JTD

  Good

 • Profielfoto
  andrevdvries

  mooi!

 • Profielfoto
  KR1275

  Nou nou… om welke reden zouden andere fabrikanten de mdp gaan toepassen?? Laat Apple zich maar aan bestaande goedwerkende standaarden houden. DVI en HDMI zijn de norm. Ik geloof er geen barst van dat een andere monitorfabrikant de poort gaat toepassen. Waren we eindelijk blij dat vreemde spullen zonder gezeur op Apples konden worden aangesloten, krijgen we dit..! Straks zeker ook een eigen toetsenbordaansluiting..

 • Profielfoto
  Delars

  @Richard Kruizinga dat zal altijd wel zo blijven. Dus blijven we werken met verschillend standaarden..

 • Profielfoto
  Hanhart

  En nu een DVI naar MDP kabel, please! :angry:

 • Profielfoto
  joepmac

  “En nu een DVI naar MDP kabel, please! ”
  Hoeveel wou je er hebben?:)
  Ze bestaan nu en ik kan ze leveren….

 • Profielfoto
  R-Flow
 • Profielfoto
  RuudBerg
 • Profielfoto
  JelleT

  @Richard Kruizinga “DVI en HDMI zijn de norm. Ik geloof er geen barst van dat een andere monitorfabrikant de poort gaat toepassen.”

  Tot op zekere hoogte heb je gelijk, maar toch staat er voor DVI al een opvolger klaar (niet alleen HDMI), namelijk de DisplayPort (zonder mini-toevoeging). Apple heeft daarvoor inderdaad een eigen versie ontwikkeld, maar ik verwacht dat die gebaseerd is op de specs van de normale DisplayPort.
  Verder: als Apple de mdp voor zichzelf had willen houden, weet ik niet eens of er ooit wel een traject gestart zou zijn om de mdp tot officiële standaard te maken.

  En wat betreft de andere fabrikanten: ik denk dat die wel zullen gaan komen. Er is er al 1, zie de link in de laatste alinea van het artikel.

 • Profielfoto
  lakie1982

  Nu het geluid nog van MDP naar HDMI. Een grote fout van de huidige Imac om die er niet aan toe te voegen.

 • Profielfoto
  Erwal

  ik zou het wel heel prettig vinden. Vandaag een presentatie gehouden voor klanten en mijn collega met Toshiba laptop plugde zo de kabel van de beamer er in. Hij vroeg zich af waarom ik zo’n verloopstukje nodig had. Blijft een lullig gezicht, zo’n koppelstukje. Maar een gapend gat in de laptop voor de VGA- of DVI-stekker van de beamer is ook niet fraai te noemen. Dus alleen al voor de esthetiek: kom maar op met die standaard!
  Enne… wat gaan die monitoren van CinemaView eigenlijk kosten?

 • Profielfoto
  MrPinda95

  Lightpeak zou toch de nieuwe, nieuwe standaard worden:?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mooi, weg met die Huge ass vga en dvi poorten!

 • Profielfoto
  sypie

  @Erwal : Prijzen van die schermen staan op de website. Even zoeken.

  Ik afgelopen dagen al wel de Display Port voorbij zien komen in het wild, maar dat is dus nog niet de mini versie die Apple hanteert. Op zich wel een aardig idee dat men nu weer een nieuwe manier van connecten heeft. Uiteindelijk is het één groot marketing circus. VGA, DVI, DisplayPort, MiniDisplayPort, HDMI, mini DVI, DVI-D… Laat die gasten nou werkelijk 1 formaat bedenken waarmee alle schermen aangesloten kunnen worden. Zo kan iedereen echt alle schermen op z’n hardware kwijt, nu moet er weer gegoocheld worden met verloopjes en stekkers zonder dat het nodig zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  EclipX

  en vanaf MiniDisplay op alle pc’s en laptop standaard zit incl. imac’s & macbooks, zullen ze weer iets nieuws uitbrengen, en de poorten van de minidisplay eruithalen… net zoals firewire

 • Profielfoto
  joerideleebeeck

  Wat is de toevoeging van (mini) displayport eigenlijk aan hdmi en/of dvi?

 • Profielfoto
  xdc

  Prima. Dit betekent meer monitoren (in een lagere prijsklassen) met minidisplay port.

  Dit is nodig voor de Eyeinfinity technologie van Ati.
  3 beeldschermen naast elkaar voor tijdens het “gamen”.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Richard Kruizinga

  Dell NEC en Samsung hebben al sinds enige DisplayPort monitoren in het programma.

 • Profielfoto
  la1974

  Dell heeft op zijn Latitude laptops (bijv. de E6500) een DisplayPort.

  Zij hebben ook een kabel Displayport –> DVI. Alleen zijn de verzendkosten bijna net zo duur als de kabel zelf. Ik heb alleen de kabel nodig omdat de laptop van mijn werk is.

 • Profielfoto
  spieters

  Hopelijk is dit een reden voor M$ om ondersteuning voor MDP standaard in win7 te bouwen. Moet soms in win7 booten helaas, en een beamer aansluiten resulteert nu nog in 640×480 only :(

 • Profielfoto
  elice82

  Ik wil jullie er even op wijze dat de producent van CinemaView displays een bekende is.
  Het is Collins America die weer onderdeel is van Collins Machine & Tool Co. Het bedrijf is van een Micheal Collins maar vermoedelijk is dit Jack Campbell. Een oplichter. Zie hier http://www.macintouch.com/readerreports/consumerissues/topic4449.html en http://gadgetwise.blogs.nytimes.com/2009/04/20/mac-displays-are-real-owner/#more-4463

 • Profielfoto
  Lau24

  @ hierboven

  Dat zou wel echt jammer zijn want die monitor op hun site is wel mooi, maar ja eerst maar eens afwachten totdat iemand een reviewsample krijgt toegestuurd.

 • Profielfoto
  Botsche

  Is er verschil (in kwaliteit en mogelijkheden) tussen HDMI en de (Mini-)DisplayPort?

 • Profielfoto
  computer space

  Scheisse! Ich will HDMI auf meinem MAC!

 • Profielfoto
  computer space

  @ Botsche: HDMI is wat uitgebreider in de mogelijkheden. HDMI ondersteunt bijvoorbeeld een andere kleurruimtes als YCbCr. Qua audio ondersteunt DP alleen 8 kanaals PCM, terwijl HDMI al deze formaten ondersteunt: LPCM, Dolby Digital, DTS, DVD-Audio, Super Audio CD, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, MPCM.
  De nieuwste HDMI ondersteunt zelfs IP over HDMI en 4K resoluties. DP is dus vooral de cheap-ass oplossing (geen licentiekosten i.p.v. 4ct per aansluiting).

 • Profielfoto
  Erwal

  HDMI is nog subtieler als DP, mag voor mij ook. Hoe kleiner de contactdoos hoe liever.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @computer space

  1) LPCM is hetzelfde als PCM

  2) DisplayPort ondersteund (zover ik weet) geen bitstream audio formaten, dat houdt dus is dat formaten zoals DD,DTS, TrueHD etc bij de bron gedecodeerd moeten worden naar LPCM. Moderne BD spelers kunnen dat standaard!

  3) DisplayPort ondersteunt wel degelijk YCbCr!

  4) Je verhaal over HDMI licentie kosten is niet correct:

  Een fabrikant betaald $10000 per jaar plus $0.04 – $0.15 per apparaat (niet per aansluiting)
  HDMI kabels vallen ook onder die regeling!

  DisplayPort heeft naast geen licentiekosten ook nog andere voordelen tov HDMI.

  1) Hogere framerates (120Hz)

  2) Connector kan net zoals USB en FireWire stroom leveren aan een randapparaat.

  3) Standaard ondersteuning voor grotere (>10bpp) kleurdiepte

  4) Toleranter kwa kabellengte (15m)

  5) Standaard ondersteuning voor tweerichtings verkeer.

  6) Eenvoudig uitbreidbaar dankzij het packet protocol

  7) Veel eenvoudiger (en goedkoper) te extenden via glasvezel.

  8) Geschikt voor rechtstreekse aansturing van LCD panel drivers wat het zeer interessant maakt voor apparaten met een geïntegreerd display.