Microsoft: ‘hoeveelheid apps niet belangrijk voor succes’

Door: Statenweg - 26 reacties

Het succes van de iPhone is voor een groot deel toe te schrijven aan de App Store. Deze ‘winkel’ waar mobiele applicaties verkocht worden is zó succesvol, dat een geheel nieuwe bedrijfstak ontstond en andere fabrikanten het concept kopieerden.

De iPhone heeft een goed gevulde App Store met meer dan 100.000 applicaties. Google’s Android Market en Windows Mobile Marketplace zijn weliswaar later gestart, maar hebben nog een lange weg te gaan om de achterstand op de App Store in te halen.

Microsoft’s chief software architect Ray Ozzie is echter van mening dat mobiele applicaties helemaal niet zo’n belangrijke bijdrage leveren aan het succes van een platform. De mogelijkheden die een toestel en het OS standaard bieden zijn volgens hem veel belangrijker.

Een groot deel van de iPhone applicaties voegt weinig toe en killer apps zullen uiteindelijk toch op elk platform beschikbaar komen, aldus Ozzie. Dit komt doordat de mobiele applicaties klein van omvang en daardoor makkelijk te herschrijven zijn.

Veel ontwikkelaars uiten kritiek op de App Store van Apple, omdat de strenge toelatingsprocedure te veel beperkingen oplegt. Google is met Android Market een stuk soepeler. Windows Mobile heeft te kampen met een dalend marktaandeel nu veel telefoonbouwers het platform links laten liggen.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Maced.2

  en maar klagen…haha die MS:D :D

 • Profielfoto
  maxim22

  hij heeft op zich wel gelijk vind ik, maar hoe definieer je een killer-app?

 • Profielfoto
  soulutions

  Wanneer houden die losers nou ’s op elkaar te lopen afkraken. Stelletje kinderen! Het is geen wie-plast-het-verst-wedstrijd! Gun eenieder zijn of haar succes en als je iets beters weet te maken, doe en bewijs dat dan in plaats van dit gekissebis… Nonsens nieuws elke keer. Ik ben dit geneuzel echt zo zat, elke keer weer blijft een zogenaamde ‘iPod- of iPhone-killer’ uit… Kappen!

 • Profielfoto
  MB12

  Het aantal Apps is wel belangrijk ;).
  En dan nog, de functies en de stabiliteit die de iPhone biedt, zijn veel beter en geavanceerder dan die van Windows Mobile.

 • Profielfoto
  macmike

  Ik begrijp niet wat dit nieuwsartikel op deze Macsite doet.

 • Profielfoto
  sypie

  @Macmike: het woord iPhone staat er in…

 • Profielfoto
  R-Flow

  Ondertussen hebben ze het er wel over gehad dat Windows zo’n geweldig platform is t.o.v. Mac OS X omdat er zoveel programma’s en opties beschikbaar zijn. Maar andersom werkt het natuurlijk niet zo.;)

 • Profielfoto
  Wallinator

  Ik zou zeggen, droom lekker verder.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Blijkbaar is ms wel degelijk bang voor Apple, in alle opzichten:)

  De laatste tijd branden ze ze vaak af met argumenten die nergens op slaan, betekend dat Apple ze zeerzeker wel bezig houdt:)

 • Profielfoto
  Yip

  @ Ken Frieser: enige argumentatie voor jouw eerste uitspraak is wel gepast denk ik.

  @Macmike: Er is nou eenmaal veel concurrentie, daarom komen ook andere bedrijven zoals Microsoft in het nieuws.
  Wat verwacht je dan? Een Applesite waar alleen maar dingen worden geschreven over Apple en alleen maar nieuwsartikelen over Apple-dit-Apple-dat-en-de-rest-boeit-ons-niet-zo?

 • Profielfoto
  gepeterd

  goed zo microsoft, lekker liggen bitchen, ga maar een killer app maken, dan lachen we daarna wel. Weet je wat, maak google maps maar na, sukkels.

  Zodra microsoft een goed en degelijk mobiel os maakt, krijgen ze hun marktaandeel dik en breed terug. android en iphone zijn heus niet enkel groot geworden vanwege hun ‘app-store’, nee ze zijn groot geworden vanwege hun stabiliteit en gebruikersgemak.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @macmike

  Ik begrijp niet dat je dat niet begrijpt. Eerlijk niet.

 • Profielfoto
  Rolf

  hele merkwaardige reactie van MS. Ik had een vroege US iPhone, en vooral gekocht als ‘uber-gadget’. Daarna via mijn KPN abbo een Nokia E71 gekregen. Destijds een superphone met alles erop en eraan. Toen ben ik gaan merken dat die iPhone eigenlijk helemaal niet slecht is, en de NOkia ligt ongebruikt in de la. Onder andere vanwege alle apps, waarvan een groot deel zakelijk en betaald, ben ik een gezworen iPhone gebruiker, en komt er ook ZEKER een nieuwe iPhone voor terug, ook voor zakelijk gebruik. Mede door de apps (maar ook door het mooie, slimme, gebruiksvriendelijke verpakkinkje van een gewoon GOEDE phone). Dus wat zeurt MS nou ? Ik zal echt NOOIT een windows phone nemen (mijn vrouw heeft een HTC, en die vloekt elke dag :) )

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik veronderstel dat het aantal applicaties voor Android in no-time op het niveau van de iPhone zit en het aantal zelfs kort daarna zal overtreffen. Vooralsnog verwacht ik dat Google’s Android een grote speler in de markt gaat worden en aan de gebruikers ervan zelfs meer te verdienen is dan aan de iPhone-gebruikers. In de loop van 2009 komt er een aantal interessante telefoons op de markt, die veel meer te bieden hebben dan de iPhone…

 • Profielfoto
  WietseV

  ”De mogelijkheden die een toestel en het OS standaard bieden zijn volgens hem veel belangrijker.”

  Lees ik dit goed? Waarom hebben ze dit dan nooit toegepast op OS Windows? Al zolang als ik overgestapt ben op OS X, blijf ik me maar verbazen over de mogelijkheden en (goed werkende, feature-rijke, maar nooit bombastische) programma’s die met het OS worden meegeleverd. Programma’s zoals iPhoto, iVideo, Mail, iCal zijn duidelijk aanwezige programma’s, maar ook dingen zoals het kleine, maar uiterst handige Grapher, DVD-speler (wat een schok toen ik merkte dat ik meteen DVD’s kon kijken zonder eerst een 3d-party-app of codec te hoeven installeren), Schermafbeelding (gebruik ik dagelijks), of Schijfhulpprogamma (wederom sloeg ik achterover wat er mogelijk was zonder 3rd-party-app). Al deze programma’s zitten standaard op de Mac, zijn goed en gebruiksvriendelijk, doen wat ze doen moeten, en maken het (digitale) leven toch een stuk gemakkelijker!

  Zo, dat was mijn stukje reclame voor Mac OS X. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat er aan native apps op de iPhone zit, en in hoeverre dat handig of (dagelijks) bruikbaar is, maar Apple heeft een reputatie, dus ik geef ze het voordeel van de twijfel.

 • Profielfoto
  bassbug

  Gewoon jaloers…

  Windows Mobile is gewoon een lachertje kwa gebruiksgemak vergeleken bij de iPhone. Tel daarbij op de nieuwe mogelijkheden van toepassingen en je hebt toch wat Apple heeft bereikt met de iPhone.

  Werkelijk waar. Waarom dan ook een WM Marketplace als je het anders ziet?… ???

 • Profielfoto
  Maverick9898

  @WietseV: De standaardapplicaties op de iPhone zijn soort van gelijk aan de standaardapplicaties op je Mac alleen dan, uiteraard, wat simpeler. Gewoon Mail, photo-app dat soort zaken;).

  Ontopic: Ik vind het wel raar dat de een zegt dat er te veel apps zijn en de ander zegt weer dat het toelatingsbeleid te streng is (kortom er komen niet genoeg apps). Mijn conclusie is dat het er wsl tussenin ligt:P.

 • Profielfoto
  Nihilist

  En als je Windows-adepten hoort zeiken over Apple, is het grotendeels over het feit dat er minder software voor de Mac beschikbaar is.

  Tja….Microsoft is een stervende dinosaurus. Gelukkig maar.

 • Profielfoto
  KR1275

  Microsoft stervende?? Daar geloof ik niets van. Zeker in het bedrijfsleven zal Windows het huidige marktaandeel behouden.

 • Profielfoto
  iRJ

  @ Richard Kruizinga: En is dat niet jammer? :(

  Ontopic: “Een groot deel van de iPhone applicaties voegt weinig toe en killer apps zullen uiteindelijk toch op elk platform beschikbaar komen, aldus Ozzie.”

  Blijkbaar is het met technologische ontwikkelingen niet belangrijk om de eerste te zijn… geen wonder dat het marktaandeel van MS krimpt. Zij komen met iets wanneer alle gebruikers er al om hebben gevraagd, iPhone (en de developers) komen ermee voordat we door hebben dat we het willen.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Richard Kruizinga: “In de loop van 2009 komt er een aantal interessante telefoons op de markt” Huh? Wat weet jij wat ik niet weet? We hebben nog maar een paar weken te gaan. Spannende weken begrijp ik van je!

 • Profielfoto
  Whymme

  Ik weet dat veel mac-gebruikers vroeger ook argumenteerden dat het aantal programma’s niet belangrijk was, omdat voor elke toepassing die je wilde hebben, er toch wel minstens een programma voor de Mac te krijgen was. Dit in antwoord op Windows-gebruikers die opmerkten dat er voor Windows meer programma’s te krijgen waren dan voor Mac. Volgens mij heeft dat argument nog steeds validiteit, ook al wordt het nu tegen Apple gebruikt.

  Gelukkig is het aantal programma’s niet de reden dat ik een iPhone heb gekocht.

 • Profielfoto
  strigoi

  In zowel telefonie als besturingssysteem markt lig ik niet bepaald wakker van MS. Apple denk ik ook niet. MS heeft al zo vaak een ‘Apple-killer’ uitgebracht zonder succes. MS loopt altijd een stap achter op Apple, hun ‘innovatie’ komt veelal uit oudere versies van Mac OS X. Echter heb ik wel hoge verwachtingen van Google, zowel OS als telefonie. Google heeft veel kennis en macht op het gebied van internet, browsers en desbetreffende apps. Navigatie software, goede (web)mail, maps, etc en dit ook nog eens GRATIS! Google is in controle/eigenaar en weet dingen ook goed te verpakken en te ‘verkopen’. In zekere zin zijn we, althans ik, al behoorlijk afhankelijk van Google. Ze niet voor niets uitgegroeid tot deze dominante speler.

  Google gaat ook volgens mij een gevaarlijke concurrent worden voor Apple, en dat is alleen maar goed voor ons. Zo wordt Apple eindelijk eens gepushed haar producten iPhone, OS nog beter te maken. Apple kan nu in zekere zin beetje achterover leunen (zie iPhone 3GS), deze gaf ons een kleine interne hardware update en nieuwe software, maar niet iets baanbrekends. Hetzelfde geldt voor Snow Leopard. En dat hoeft momenteel ook niet aangezien de iPhone goed blijft verkopen en de rest van de Touchphones gewoon niet zo’n goed OS, gebruiks- en bedieningsgemak, vele handige apps hebben als de iPhone.

 • Profielfoto
  Rub3n

  Ik denk dat hij wel gelijk heeft. Als je ziet wat voor doolhof de app store is.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Mmm. Hetzelfde geldt dus voor het Windowsp-platform. De hoeveel apps voor Windows is geen garantie voor succes.

 • Profielfoto
  63743 Master

  iPhone is gwoon goed omdat:

  – het een goed werkend TouchScreen heeft
  – gebruiksvriendelijk is (zowel met als zonder apps)
  – en het stabiel en snel is

  – en natuurlijk door de vele apps;)