Mac mini is het groenst

Door: Siebren Verhoef - 14 reacties

Volgens Sust-it, een website die opsommingen maakt van het energiegebruik van verschillende elektronische apparaten, is de Mac mini de meest energiezuinige computer. Opvallend detail hierbij is dat het gaat om een ouder model van de Mac mini, en niet om het huidige model dat nog energiezuiniger is.

De 2.0 GHz Intel Core 2 Duo Mac mini is met een stroomverbruik van 0,94W wanneer het apparaat uit staat volgens Sust-it het meest energiezuinig. In de sluimerstand verbruikt de computer 1,71W, en wanneer de Mac mini gewoon aan staat zonder verdere taken uit te voeren is het stroomverbruik 12,6W. Apple claimt dat het nieuwe model Mac mini, met een stroomverbruik van 0,80W wanneer de computer uit staat, nog energiezuiniger is.

In de categorie ‘notebooks’ deed Apple het ook goed. De MacBook Air stond op een tweede plek op de ‘notebook’-lijst, net na de HP Pavilion DM3. De iMac deed het iets minder goed in de categorie ‘all-in-ones’, en kwam op een zesde plek terecht. Ook hier ging het echter om een verouderd model. De nieuwe iMac is weer een stuk energiezuiniger, en zou dus beter scoren op deze lijst.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  MrPinda95

  Onze windows computer gebruikt 13W als hij in de sluimerstand staat :O

 • Profielfoto
  BigAL

  0.8 W als hij uitstaat? Het geeft een idee wat uitstaan heden ten dage nog betekent.

 • Profielfoto
  iSponge

  Tijd om zo’n stekkerblok met een uit knop d’r op te kopen.

 • Profielfoto
  macstremist

  Wow dit was onverwachts!

 • Profielfoto
  Lau24

  Jammer dat er op die website geen Airport Extreme’s (routers) staan vermeldt, want ik zou graag willen weten wat m’n AEBS verbruikt aan stroom ???

 • Profielfoto
  computer space

  Nog net een watje minder dan de EEE box. Netjes. Maar hoe is het vol gas? Idle heb ik mijn computer sowieso niet echt vaak.

 • Profielfoto
  Лукас

  Zou inderdaad wel willen weten wat bijv. mijn MacBook verbruikt zo met een tiental programma’s aan, de fan zacht draaiend, en met wifi en bluetooth antennes aan.

 • Profielfoto
  fuen

  Wat moet zo’n mini met stroom als ‘ie uitstaat? ???

 • Profielfoto
  Satch

  @ Fuen:
  De Mac Mini heeft natuurlijk wat stroom nodig om de interne klok lopende te houden. En ook bijvoorbeeld wanneer je je mac wilt laten opstarten op een vast tijdstip. Dat gaat niet als de stroom er voor 100% vanaf is.

 • Profielfoto
  sypie

  Voor de klok is het de CMOS batterij, ook Apple heeft die.

 • Profielfoto
  Satch

  Die batterij wordt natuurlijk weer op spanning gehouden door de voeding terwijl de Mac Mini aan het lichtnet hangt. Dat bedoelde ik te zeggen.:)

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Vreemde onderzoekjes allemaal.
  Mijn 3 jaar oude A9home gebruikt full load ongeveer 2 Watt – en dat is ook gewoon een min of meer complete computer – zelfs nog de helft kleiner dan de Mac Mini.

  En wat is groen ? een MacMini aan een oude 21″CRT monitor ?
  Die 12,6 Watt van een mini is dus alleen maar te meten, want zonder beeldscherm heb je er weinig aan:)

  Zinloze onderzoekjes….

 • Profielfoto
  prullenbak

  0,8W is ook wel echt heel weinig hoor mensen…Dat betekent dat je in 1250 uur een keer 1 kWh hebt verstookt…succes:P

  “De kosten voor opwekking van 1 kWh aan elektriciteit zijn in Nederland ongeveer 4 eurocent voor een elektriciteitscentrale die wordt gestookt op aardgas of steenkool, en 5-8 eurocent, afhankelijk van de standplaats van de molen, voor windenergie (2003). De verbruikersprijs ligt echter aanzienlijk hoger vanwege de kosten van bijvoorbeeld service en stroomtransport.

  Aardgas

  De vermelding van het verbruik van aardgas in m3 komt nog voor. Bij benadering geldt dat een kubieke meter laagcalorisch aardgas 8,2 kWh aan energie oplevert bij verbranding en 12,2 kWh voor hoogcalorisch aardgas[1]. Bij de “groothandel” en grootverbruik van aardgas wordt de samenstelling en dus ook de calorische waarde continu bepaald met gaschromatografen, de verrekening vindt hier wel in kWh plaats.”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kilowattuur

  Dus eh…voor 1 m3 aardgas kun je je mac-mini iets van 1250×8,2=10250 uur uit laten staan, aan de stroom.

 • Profielfoto
  martijn888

  macmini uit 11
  macmini sleep 14
  macmini aan 30
  macmini scherm sleep 28

  Genant, heb vorig jaar ditzelfde model doorgemeten, wat hier wordt gepresenteerd is gewoon echt niet waar. De externe voeding van de mini trekt continue 11 watt. ik denk dat dit onderzoek heeft gemeten wat het verbruik achter de externe voeding is. Dat klinkt leuk, maar je blijft gebonden aan de voeding, en die trekt toch echt 11 watt als de mini uit staat….
  Performance van de electronica is ok, als Apple daar nou een geschakelde voeding bij gaat leveren, conform bij GSMs, dan pas zijn ze echt goed bezig!

  (ps mijn 5 jaar oude ibook presteert al beter!)