Kunst met een kleine i

Door: Koen van Tongeren - 14 reacties

Wie denkt dat kunstschilders zich nog steeds beperken tot tubes verf en canvas moet toch echt eens kennismaken met het werk van Gisela Heising. Deze van origine Duitse kunstenares heeft een nieuw medium gevonden om haar artistieke ingevingen op kwijt te kunnen: de iPhone.

Met de gratis App iDoodleIt tovert Gisela een scala aan originele mini-schilderijtjes op het aanraakgevoelige schermpje. De resultaten zijn op haar website te bekijken. Wil je thuis iPhone kunst aan de muur dan kan je ansichtkaarten bestellen en voor die genen zonder digitale agenda is er zelfs een weekkalender.

Aan de filosofische queeste of het kunst is durft OMT zich niet te wagen, maar ongetwijfeld zal onze Minister van Kunst dit werk weten te waarderen. Wellicht dat Gisela aan een stipendium geholpen kan worden voor de aanstaande Mac Tablet?

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  midas

  daar zitten toch aardige dingen tussen!

 • Profielfoto
  bartje

  Autodesk heeft ook een mooie app voor de iPhone!

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Hmm voordat ik klikte dacht ik even dat het een beetje kansloos zou zijn. Nu ik de rest heb gezien vind ik het toch wel geslaagd:)

 • Profielfoto
  kobekes

  sjiek

 • Profielfoto
  PfBee

  Ziet er grappig uit, is niet helemaal mijn smaak maar knap dat je het kan op een iPhone.

  Als je dit mooi vindt is het ook de moeite waard om even op de site van de New Yorker te kijken. Jorge Colombo post daar iedere week een nieuw kunstwerk gemaakt met Brushes op de iPhone. Inmiddels zijn er daar zo ver als ik weet al twee van gebruikt als cover voor het tijdschrift. Er staan ook filmpjes waar je kan zien hoe hij het doet.

 • Profielfoto
  sedikit

  Digitale schilder- en tekenkunst, hoe knap ook, ontberen één belangrijke factor: de menselijke hand. Een kunstwerk bestaat bij de gratie van de bruikbare menselijke “fout”, zoals de uitgeschoten penseelstreek, de net “er naast zittende” kleur, enz. enz. Sommige digitale teken/schilderprogramma’s hebben wel(als filter en/of plugin) de menselijke “fout” in zich geprogrammeerd, maar ook die volgen weer een geprogrammeerde logica.Kortom: digitale “schilderijen” kunnen er ontzettend knap uitzien, maar zijn verder zo dood als een pier. Een digitaal naakt is niet hetzelfde als een echt naakt!

 • Profielfoto
  MadDonna

  Ja, ziet er goed uit, heb ook de app ff gedownload en dat is ook leuk.

 • Profielfoto
  sally

  Zeg uh, sedikit, digitaal schilderen doe je wel degelijk met de hand, zeg maar gerust, een menselijke hand. En met een pen die op elke beweging reageert.
  Ik doe het zowel digitaal als gewoon met de conventionele kwast. En qua menselijkheid maakt het zeker niets uit.
  Wat niet wegneemt dat het allebei zijn plussen heeft en dat het zeker niet hetzelfde is.
  David Hockney heeft (of had) de gewoonte elke ochtend een klein schilderijtje op zijn iPhone te maken, als vingeroefening.
  Een kunstenaar maakt kunst met ieder gereedschap. (ik dan wel niet, maar dat terzijde)

 • Profielfoto
  thundermuppet

  Precies Sally!
  Een kwast mag dan wel anders zijn dan een vinger op een iPhone. Maar menselijk blijft het non the less! Met de zelfde “ongelukjes” en “gelukjes” van dien.

  In plaats van de structuur van verf krijg je ook iets voor terug: je tekent met licht! Met alle voordelen daarvan… Zoals werken met transparantie…

  Gaat allen kijken zou ik zeggen! Ik vind het heerlijk werk, maar het is dan ook mijn moeder!

  Gegroet

 • Profielfoto
  sedikit

  @sally,
  Ooit in b.v Photoshop een willekeurig lekkende kwast of pen gehad? Een verse onderliggende verflaag per ongeluk bruikbaar, “beschadigd”? Verf die per ongeluk bruikbaar, gaat druipen? Een kleur die bruikbaar verschiet? Met je nagels in de verf gewerkt? Een gebleken bruikbare afdruk met iets op je afbeelding gemaakt, toevallig of niet? Enz. In de digitale kunst verloopt alles, het woord zegt het al, digitaal, het is het één of het ander. Een tussenweg bestaat niet. Het is een wiskundige logica.Zelfs in de geprogrammeerde fouten.Inderdaad: je werkt dan zogenaamd wel met je hand in de digitale beeldbewerking, maar die hand voelt helemáál geen kwast, pen of verf, geen weerstand van het doek of papier, om van de verfgeur en de smerige handen nog maar te zwijgen. Die hand voelt alleen maar die steriele muis of een digitale pen! Dat zal voor bepaalde vormen van beeldende kunst best heel goed werken, in fotografie, comics e.d. Ik zeg niet dat digitale kunst niets is, het is alleen iets totaal anders dan schilderkunst En het heeft geen greintje, helemaal niets te maken met de fysieke, tastbare schilderkunst, hooguit als kopie, alleen zichtbaar op een dood glazen/plastic scherm(pje) Als de digitale “schilderkunst” schilderkunst probeert te zijn is dat fake. Zo simpel is het.

 • Profielfoto
  thundermuppet

  @ sedikit:
  Sally zegt toch niet dat digitale schilderkunst het zelfde is als schilderen met verf en kwasten (ik ook niet btw). Integendeel! Is landart minder omdat je met modder ipv verf op een muur schilderd?
  Niemand probeerd iets na te doen. Bijna alle kunstenaars die digitaal werken, proberen het meest uit dat medium te halen en niet de analoge kunst te reproduceren.
  Toen acrylverf was uitgevonden, werd het ook als not done gezien om daar mee te werken als kunstenaar. Olieverf zou veel beter zijn etc. Inmiddels heb ik zelfs op de kunstacademi bijna alleen maar met acryl gewerkt (qua verf dan).
  Wat ik wil zeggen is dat met wat voor een technieken/ tools/media je dan ook kunst maakt totaal irrelevant is bij de vraag of iets “levendig” of ” zo dood is als een pier” is.
  Digitale kunst is geen traditionele schilderkunst en dat probeert het ook niet te zijn. Het is anders. Maar jou uitspraak “digitale schilderijen zijn zo dood als een pier” vind ik vreemd. Nieuwe media brengen nieuwe technieken en een nieuw soort kunst.

  Goed. Wat een grappige discussie eigenlijk voor een Apple fan site…

 • Profielfoto
  diggi

  @sedikit

  ik denk dat kunstzinnige mensen geen limiet hebben en nieuwsgierig zijn.
  ik beeldhouw in steen , schilder op doek , op kleitabletten en schalen,
  maak mozaïek , teken op handgeschept papier of pakpapier en alles wat zich aanbiedt.
  ik werk ook met mijn blote vinger op het beeldscherm van de iphone
  en heb er plezier.
  over kunst denk ik niet na ……ik doe ….probeer het toch ook eens!;)

 • Profielfoto
  sedikit

  @thundermuppet!
  Het gaat mij alleen om die gevallen waarbij, laten we zeggen, het conventionele medium, wordt gesuggereerd(accent!), wordt nageaapt, met “droge” digitale verneuktools, filters en plugins, kortom de hele “artistieke”(staat er letterlijk!) rimram, zoals die te vinden zijn in b.v. Photoshop: kwaststreek, verfdikte, enz.enz. Aldus gebruikt, om een schilderij te suggereren, vind ik als “schilderij”, sterker nog, als kunst zo dood als een pier, en eerlijk gezegd een miskenning van de eigen waarde van de digitale mogelijkheden. Het digitale “schilderen”, het kwasi-schilderen, is mij te braaf, te risicoloos.Het beantwoord helemaal aan de (voor) oordelen van hoe een schilderij er uit moet zien(= overigens de-redelijk sluitende- definitie van “kitsch”, van de schrijver Milan Kundera). Mijn bezwaren impliceren in geen geval een eenkennigheid voor alleen de schilderkunst, integendeel. Iedere discipline kan fantastisch zijn!
  (Overigens: het is voor een fan site helemaal niet zo’n gekke discussie hoor. Want bij de nobele en erudiete karaktertrekken die de Apple gebruikers zichzelf(!) maar al te graag plegen toe te dichten hoort ook “creatief’ en “kunstzinnig”-het is me wat…..)

 • Profielfoto
  thundermuppet

  haha! inderdaad het is me wat…

  Volgens mij zijn we het eigenlijk best met elkaar eens. Ieder medium kàn geweldig zijn, of het nu een iphone tekening, een stenen beeld of een schilderij is. Het is maar hoe je het gebruikt. Gelukkig zie ik weinig na-aperij. En degene die dat doen zijn hopelijk verwikkeld in een prachtig leerproces van kopiëren, leren, innoveren!

  tot zover de kunstredactie van deze OMT-special…. ;)