Het uitkleden van Psystar kan beginnen

Door: Statenweg - 15 reacties

Apple heeft de rechter verzocht kloonbouwer Psystar te verbieden nog langer pc’s met Mac OS X aan boord te verkopen en software in bezit te hebben of aan te bieden dat het draaien van het OS op een pc mogelijk maakt.

Apple is sinds juli 2008 in een juridische strijd verwikkeld met het bedrijfje uit Florida, dat pc’s verkoopt met Mac OS X erop ge├»nstalleerd. Eerder deze maand won Apple een belangrijke slag toen de rechter bepaalde dat Psystar copyrightwetgeving en softwarelicenties heeft geschonden.

Om het verbod kracht bij te zetten eist Apple een schadevergoeding van Psystar van enkele tonnen tot enkele miljoenen voor geleden schade en advocaatkosten. Uit eerdere documenten bleek echter dat de bezittingen van Psystar op $50.000 geschat werden.

Apple wil dat de rechter het verbod laat gelden voor alle versies van Mac OS X. Psystar is van mening dat de uitspraak van de rechter in deze zaak alleen betrekking heeft op Mac OSX 10.5 (Leopard) en heeft zijn activiteiten nu geconcentreerd op 10.6 (Snow Leopard). Een nieuwe zaak starten voor elke nieuwe versie van het OS zou volgens Phil Schiller, Apple’s VP of Worldwide Product Marketing, ‘kostbaar en verspillend’ zijn.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  basiel

  “OS zou volgend Phil Schiller” moet “OS zou volgenS Phil Schiller” zijn.

  Groeten
  Basiel

 • Profielfoto
  Maikelw

  Jammer,

  Had gehoopt dat Psystar toch nog een kans maakte.

 • Profielfoto
  kj.web

  Blijkt toch ok dat de bootloader source deels chameleon 2 was?
  P.S. Doe mij maar geen psystar, mijn Acer Hack werkt het best!

 • Profielfoto
  computer space

  Volgens mij zit er nog iets achter dat Psystar. Zou me niks verbazen als een of andere Rus of Bill die 2 miljoen gewoon stort en lekker door gaat verkopen.

  OSX voor iedereen! Viva la Psystar!

 • Profielfoto
  garenor

  Osx voor Macintosh. PUNT.

 • Profielfoto
  andrevdvries

  @ garenor

  +1

 • Profielfoto
  Nicholas

  Begrijpelijk dat Apple z’n besturingssysteem wil beschermen, maar ik hoop echt dat Psystar wint! Concurrentie is sowieso beter voor de consument.

 • Profielfoto
  kj.web

  @Nicholas

  Eindelijk goedkopere macs… :D

 • Profielfoto
  vanquish

  Laat Apple nu maar iets marge op zijn computers hebben.
  Zolang er genoeg geld binnenkomt kan er ook veel naar ontwikkeling gaan.

  De rede dat wij allemaal zo gek zijn op de (hard/software) van Apple ligt voor een h├ę├ęl groot gedeelte aan deze geldstroom !!!

  Psystar en consorten rommelen aan deze marge.
  Minder geld = minder ontwikkelingsbudget => minder goed product voor de eindgebruiker

  Ik betaal liever wat extra…
  De winst die ik heb van een betrouwbare machine & goede software is dat geld in veelvoud waard.

 • Profielfoto
  Cycle Maniac

  “Volgens mij zit er nog iets achter dat Psystar. Zou me niks verbazen als een of andere Rus of Bill die 2 miljoen gewoon stort en lekker door gaat verkopen.”

  @computer space: Dat zou wel heel erg naïef van Bill zijn. Want zoiets zou natuurlijk geheid vroeg of laat uitkomen.

  Maar Windows 7 schijnt niet tegen te vallen. Fijn als er uit die hoek wat meer concurrentie mag worden verwacht.

 • Profielfoto
  hahaha... wat slecht

  @Nicholas & kj.web

  ik ben bang voor jullie dat wanneer er echt een situatie was waarin apple concurrentie had van computer bedrijven die ook OSX mochten voeren het wel zou mee vallen. dat zal net als in de auto industrie eindigen.

  er zijn een paar merken die gaan op prijs concurreren
  en een paar merken op kwaliteit en innovatie.

 • Profielfoto
  BigAL

  Pearc.de zeg ik je… Kroes is met ons!

 • Profielfoto
  Thmas

  @ Nicholas
  Concurrentie is beter voor de consument, mee eens, dit resulteerd natuurlijk in lagere prijzen. Echter, op het moment dat je een systeem a la Windows krijgt (verschillende hardwaremerken, 1 OS), valt de kwaliteit van de diverse merken niet meer te garanderen. Dit zou kunnen (!) resulteren in een slecht imago van het OS (voor nog-niet-mac-gebruikers) terwijl het juist komt door producenten van hardware van een twijfelachtige kwaliteit, bovendien wordt het dan moeilijker om alle software (dat nu geintegreerd wordt binnen het bedrijf) te blijven afstemmen op verschillende hardware-soorten (wederom: a la Windows). Daarom ben ik het hartstikke eens met garenor, OS X hoort op Macintosh hardware, ik zou het risico niet willen nemen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Thmas e.a.: jullie lijken wel erg weinig vertrouwen te hebben in OS X. Wat mij betrefft wordt het mogelijk dat je het draait op een Commodore 64; een wereld met meer OS X-machines is altijd beter dan eentje met minder.

 • Profielfoto
  Thmas

  @ilja.nieuwland
  Ik snap dat ik op dat punt een beetje in gebreke ben gebleven. Wat ik bedoelde te zeggen is dat OS X niet onderhevig moet worden aan problemen van Windows, en daardoor het imago van Windows ‘overneemt’. Zoals het aanpassen voor gebruik op meerdere hardware-producten door VERSCHILLENDE producenten gemaakt, dat is de kracht van Apple, een ge├»ntegreerd besturingssysteem met alles erop en eraan.