Apple wint belangrijke slag in strijd tegen Psystar

Door: Statenweg - 29 reacties

Apple heeft een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen kloonbouwer Psystar. Een rechter in de VS heeft bepaald dat Psystar copyrightwetgeving heeft geschonden door pc’s te verkopen met daarop een aangepaste versie van Mac OS X ge├»nstalleerd.

Ook bepaalde de rechter dat Psystar inbreuk maakt op de gebruikerslicentie van Mac OS X. Deze staat niet toe dat het OS op andere systemen ge├»nstalleerd wordt dan een Mac. Psystar’s claim dat Apple het copyright misbruikt om zo het monopolie op Mac OS X te houden, werd door de rechter van tafel geveegd.

Overigens is deze soap nog niet afgelopen. Er staan nog diverse aanklachten open. Ook is nog geen uitspraak gedaan over een eventuele schadevergoeding en een verbod op de verkoop van Mac-kloons. Wel kan de uitspraak een belangrijk precedent scheppen voor soortgelijke gevallen.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Hiervan krijg ik een glimlach op het gezicht! Mijn ‘wens werd ingewilligd’:P

 • Profielfoto
  janbergstra

  Jammer, maar wel terecht, ben ik bang. Ik hou wel van concurrentie en ik vind de marges van Apple wel erg hoog. Het spaarpotje van Apple zit onderhand ook wel vol. Of kan er nog meer bij?

  Nou ja, toch maar doorsparen dan voor die nieuwe MacPro die ik in januari ga kopen.

 • Profielfoto
  Clemenza

  Jammer ik vind apple spullen fantastisch maar een beetje concurrentie is niet verkeerd toch??

 • Profielfoto
  aadreinds

  Concurrentie vind ik zeker goed, maar ik zou graag wat meer concurrentie in kwaliteit willen. Van mij hoeft die prijs helemaal niet pers├ę omlaag, ik heb liever dat het kwalitatief steeds beter wordt!

 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Ze hebben toch al genoeg concurrentie van Microsoft?

  Bij een mooi OS hoort mooie hardware. En die komt niet van Psystar maar van Apple.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Maar kennelijk is er toch ook vraag voor een mooi OS met minder mooie hardware (als in vormgeving).

 • Profielfoto
  iVOO

  @Jeffry Die mensen kunnen nu toch Windows 7 op hun minder mooie hardware zetten;) is merendeel jatwerk van OSX, dus als je voor minder op de eerste rang wilt zitten moet je het goed doen en van Apple afblijven!:D

 • Profielfoto
  iGerbert

  Concurrentie mag wel, maar dan wel eerlijk.
  Een mooi OS met minder mooie hardware kan ook met iets anders dan OSX…
  Als Psystar iets anders wil dan Windows, dan kunnen ze ook hun hardware leveren met bijv. Ubuntu Linux. Met een mooi template laten ze dat ook gewoon lijken op OSX.

 • Profielfoto
  danjoehow

  Mensen doen alsof OS X een markt is waar gezonde concurrentie tussen meerdere spelers nodig is, maar OS X is volgens mij gewoon een product en merknaam van Apple waar zij alleenrecht op hebben.

  Sorry, maar volgens mij is deze uitspraak echt niet meer dan logisch

 • Profielfoto
  2k

  Toch best jammer, maar anderzijds ook begrijpelijk. En tja, uitspraken in Amerika kunnen sowieso alle kanten op gaan. Denk dat zo een zaak in de EU een hele andere wending had kunnen krijgen.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Jammer, ik hoop dat ze het niet opgeven.

 • Profielfoto
  b@dk

  Terecht en logisch, m.i.

 • Profielfoto
  7836

  Fanboys vinden dit natuurlijk geweldig nieuws. Maar als consument is dit erg jammer. Lees maar de al genoemde artikelen. Het is niet voor niets dat de Electronic Frontier Foundation Psystar steunt.

  De beperkingen in licentie-overeenkomsten opheffen is per definitie goed voor de consument.

  En reken maar dat Apple HW goedkoper zou worden als OSX ook op een Dell of HP geleverd mag worden… lijkt me toch een goed idee? Dat heet concurrentie. Waarom dat volgens fanboys toch voor Apple geen goed idee zou zijn begrijp ik niet.

  Die enorme hoeveelheid geld waar Apple op zit wordt dus bijvoorbeeld gestoken in schitterende winkelpanden op toplocaties. Wellicht zou het een goed idee als ze de prijzen wat zouden verlagen en gewoon winkels openen naast Walmart…

 • Profielfoto
  Marius1976

  @voor een appel en een ei

  Ik herhaal het nog maar een keer. De hardware van apple is mooi om te zien, maar het is werkelijk te slecht om over naar huis te schrijven w.b. kwaliteit. Ik heb echt heel slechte ervaringen met die apple meuk. Ik bouw liever m’n eigen pc, met echte A kwaliteit hardware. Ik ben soms duurder uit dan bij apple, maar dan heb ik tenminste wel een apparaat wat me niet zo snel in de steek laat.

  Nee … het werd hierboven ook al gezegd, en ik roep het zelf ook steeds: het hoeft van mij niet goedkoper, maar het moet wel stukken beter. Echt.

 • Profielfoto
  Delars

  Een moeilijke discussie is het, ik denk dat Apple een perfecte combinatie van software en hardware aanbied zoals niemand anders dat doet. Dat mag gewoon zo blijven als Apple dat wil.

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik vind dit gewoon helemaal terecht.

  Ik vind ook niet dat je mag zeggen dat Mac OS een monopoliepositie heeft aangezien Windows nog steeds 88% van de markt domineert.

  Apple heeft heel hard gewerkt aan het Mac OS zoals dat nu is en heeft altijd vernieuwingen en verbeteringen gebracht en verdiend de laatste jaren dan eindelijk het succes waar het zo hard voor gewerkt heeft. Ik vind het nogal onbeschoft als een ander bedrijf denkt mee te liften op het succes van Apple, door Max OS X mee te leveren op computers die niet eens door Apple gemaakt worden.

  Men kan wel zeggen dat een beetje concurrentie goed is voor de consument als er hierdoor prijsverlagingen ontstaan. Maar bedenk ook dat marktverzieking de kwaliteit onderuit kan halen, zoals dat met Windows momenteel het geval is.

 • Profielfoto
  defores

  @Ernst J. Oud

  Wat heeft het met fanboy’s te maken?

  Psystar zit geld over de rug van Apple te verdienen. De software van Psystar werkt ook nog niet eens … Ze beloven veel bij Psystar maar ze bakken er niks van.

  En ik denk niet dat wij op zulke goedkope hardware/design als HP machines en dergelijke zitten te wachten?

  Als je goedkoop uit wil zijn dan moet je ook consequent zijn en gewoon ook over stappen op Linux/Open BeOS/FreeBSD en niet op Apple gaan zeuren.

 • Profielfoto
  7836

  @defores,

  Dat wat jij zegt is precies wat ik bedoel; het oeverloos blijven volhouden dat Appple hardware beter is dan ‘HP en dergelijke’. Dat is namelijk niet per definitie zo.

  Kijk maar eens naar de vele mensen die op dit forum klagen over de kwaliteit van Apple hardware en dan met name de Macbooks de laatste tijd.

  We hebben hier in ons huishouden twee iBooks. Ik werk nu al vier jaar ook op een aantal HP notebooks en nooit ook maar enig probleem. Met XP en Vista ja. Tot volle tevredenheid. Ook nooit een blauw scherm gezien.

  Van die twee iBooks die we hebben is nu al twee keer het moederbord vervangen, de harddisk van 1 exemplaar en gisteren ging een batterij stuk.

  Het is gewoon allemaal hetzelfde spul uit dezelfde grote chinese fabrieken. Dezelfde chips, dezelfde componenten, dezelfde problemen.

  En dat design? Inderdaad prachtig. Maar luister dan ook eens naar al die mensen net zoals wij met iBooks met barsten. Of deuken in dat fraaie aluminium. Mensen met iMacs met stof achter het scherm. Mensen met iPhones waarvan de batterij snel leeg raakt en die dus niet end-user vervangbaar is. Kortom; dat mooie design heeft ook zijn prijs. Soms teveel form over function dus.

  Anyways; er blijven dus mensen geloven in de goodness van Apple. Nou ik niet. Het is gewoon een hardware boer met achterlijke support (1 jaar garantie; hoe verzinnen ze het!) soms en met sterk beperkende licentievoorwaarden. En hier en daar monopolies die Neelie van mij wel eens mag aanpakken.

  Ik ben betrokken geweest bij onderhandelingen met muziekuitgevers en je wilt niet weten hoe Apple daar acteert om ze uit te knijpen. 80% van de business; een absoluut monopolie en dat weten ze dus dicteren ze gewoon de prijs. En niemand in Brussel doet er wat aan… en Apple verdient goud geld aan die EUR 0,99 per liedje.

 • Profielfoto
  Festinger

  Interessant om te zien dat de meningen sterk verdeeld zijn.

  Wantrouw slogans op voorhand, en dat zie je ook nu weer. Het “Think different” van jaren geleden, blijkt “Think the same” te betekenen. Want Apple blijkt op sommige vlakken eenzelfde manier van handelen te hanteren, als de “grote broers” waar het zich in commercials _zogenaamd_ tegen afzette.

  Psystar, hoe je ze ook ziet… Het is een kleine partij die het tegen een grote opneemt, het durft wel wat.

  Consumenten die op deelaspecten terecht teleurgesteld raakten in Apple, lijken in dit soort threads hun hart te willen luchten.

  Dat je moet jailbreaken of hackintoshen om de beste band te kunnen hebben met deze Big Brother… dat is eigenlijk wel raar (en echt wel te wijten aan Apple Inc. )

 • Profielfoto
  7836

  @Festinger,

  Verdeelde meningen is natuurlijk prima. Dat schept wrijving en daar komt de wereld verder mee.

  Maar dan moet dat ook zo zijn. En als verstokt Apple gebruiker (sinds de Powerbook 165) verbaast het mij steeds meer dat er zoveel mensen zijn die als Apple iets doet het altijd maar geweldig vinden. Hoge prijzen, shitty producten en consumentenrechten beperkende licentievoorwaarden; het mag allemaal. Mensen die juichen als Apple weer eens een rechtszaak wint zoals tegen Psystar zonder te beseffen dat Apple hier dingen doet waar Microsoft al tien jaar geleden niet mee weg kwam. Licentievoorwaarden die ingaan tegen consumentenrechten dus!

  Dat hoge ‘wij zijn beter dan de rest’ gehalte dat ik hier op het forum zoveel proef begrijp ik dus niet. Voortdurend afgeven op een HP, een DELL of Microsoft terwijl het allemaal een pot nat is. Allemaal doen ze het voor het geld. En soms over de rug van de consument. Maar om de een of andere reden vinden Apple consumenten dat soms lekker. Een soort masochisme.

 • Profielfoto
  BigAL
 • Profielfoto
  1984

  Apple heeft kennelijk nog altijd het idee dat zij de regels van het spel naar eigen hand kan zetten en dat lukt, geholpen door een monopoliepositie (Mac OS uitsluitend in combinatie met eigen apparatuur) en een schare fanatieke aanhangers, tot nu toe alleraardigst……….
  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=158487&postdays=0&postorder=asc&start=45

 • Profielfoto
  defores

  ” Inderdaad prachtig. Maar luister dan ook eens naar al die mensen net zoals wij met iBooks met barsten. Of deuken in dat fraaie aluminium. Mensen met iMacs met stof achter het scherm. Mensen met iPhones waarvan de batterij snel leeg raakt en die dus niet end-user vervangbaar is. Kortom; dat mooie design heeft ook zijn prijs. Soms teveel form over function dus.”

  Grappig:
  Hoe komen er barsten in? de gebruiker zelf.
  Hoe komen er deuken in? de gebruiker zelf.
  Hoe komt er stof in? tijd om eens je omgeving schoon te maken en niet te roken.
  iPhone batterij kan ik mij nog wat bij indenken maar wat is snel? Want als je ziet wat sommige gebruikers er allemaal erop doen …

  Zou je niet eens je iBook vervangen? Hardware slijt eenmaal dat klopt.
  Beetje onterecht zit je te klagen …

  Vreemd dat jij het woordje fanboy durft te gebruiken.
  En ja ik vind de Macbook (Alu/Pro) veel beter dan die van de concurrenten.
  Het heeft niks met fanboy te maken … gewoon mijn mening

 • Profielfoto
  MacSjon

  Leuk die discussie hier.

  Volgens mij heeft het voor en nadelen als Apple dit verliest. Het grootste voordeel lijkt mij dat ze weer meer aandacht gaan besteden aan de kwaliteit van hun hardware.

  Mocht OS X straks op iedere computer mogen draaien ben ik wel bang dat we niet meer 29 euro betalen voor ons besturingssysteem (vrees voor Windows prijzen).

  Persoonlijk laat ik me graag naaien door Apple want wat een geweldige combinatie van vorm, gebruiksgemak en uitstraling is het toch.

 • Profielfoto
  Alwin

  Wij hebben hier een aantal Macs in huis. Vari├źrend van oude iMac 2002, 2 op grond gevallen werkende laptop’s (Powerbook en Macbook Pro), Mac Mini en Mac Pro. De meesten staan dag en nacht aan en op sommigen spelen kleine kinderen spelletjes. Nooit wat stuk.

  Hoezo is de kwaliteit van de hardware slecht?

 • Profielfoto
  Hessel89

  Goedzo!! eindelijk! als psystar zonodig wil concureren schrijf dan gewoon je eigen fucking OS.

  nu nog wat doen aan die netbooks..

 • Profielfoto
  dre brettel

  Jammer, corporate america wint weer…

 • Profielfoto
  63743 Master

  Blij om te lezen! :D