Apple staat VoIP over 3G op de iPhone niet toe

Door: Siebren Verhoef - 28 reacties

Een maand geleden kondigde AT&T met veel trots aan dat het VoIP via 3G op mobiele toestellen voortaan officieel toestaat. Dit tot groot genoegen van waakhond FCC, die de blokkering van VoIP over 3G maar niks vond. Hierdoor werd het door AT&T officieel goedgekeurd om met iPhone-apps als Skype overal waar 3G dekking is gratis bellen. Toch is er in de App Store nog geen enkele app te vinden die ‘VoIPen’ met een 3G-verbinding mogelijk maakt.

Vandaag blijkt waarom dit het geval is. Het is niet AT&T, maar Apple die VoIP via 3G-apps niet toestaat in de App Store. Volgens een woordvoerder van IM-programma Nimbuzz werd hun iPhone-app waarmee VoIP over 3G mogelijk is niet toegelaten tot de App Store. Aangezien ook de makers van Skype direct enthousiast waren over VoIP via 3G op de iPhone, en er verder geen enkele app in de App Store te vinden is die deze functie wel heeft, laat het zich raden dat de makers van Nimbuzz niet de enigen zijn geweest die een afwijzing hebben gekregen voor hun VoIP via 3G-app.

De verwachting was dat T-Mobile Nederland ook geen problemen zou hebben met VoIP gesprekken via 3G, en dat dit bedrijf snel het voorbeeld van AT&T zou volgen. Hierdoor zouden ook wij Nederlanders snel via 3G kunnen ‘VoIPen’ op de iPhone. Zolang Apple hier echter een stokje voor steekt, zal het bij geen enkele provider mogelijk zijn om VoIP via 3G op de iPhone te gebruiken… Waar blijft de FCC?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Goh! Is het Apple die het niet toelaat? Verrassend! :D

 • Profielfoto
  MB12

  Ik snap echt niet waarom. Misschien is het omdat niet alle providers dit nog toestaan, en daarom Apple het nog niet wil?

 • Profielfoto
  formulefan

  je kunt het toch gewoon localizen. Waar het niet toegestaan wordt door de provider mag het niet, waar wel toegestaan werkt het gewoon. Kan volgens mij niet zo moeilijk zijn. Dan zet je in de store. Deze applicatie werkt alleen als uw provider voip over 3g toestaat. Vraag dit na bij uw provider voordat u dit product koopt.
  Dan is het helemaal over.
  Maar ja. apple soms. :sealed:

 • Profielfoto
  janhh

  Argh, hate this!

 • Profielfoto
  Martink

  Ze moeten gewoon het zelfde doen als Tethering, gewoon providers die het toelaten het laten accepteren en de andere providers niet.

  Al vind ik dat deze 2 functies gewoon altijd moet toegelaten worden. maar dan fair use gebruik.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Mijn eerste reactie: Jammer dat ik al een iPhone heb, anders had ik er absoluut geen meer gekocht. Boycot Apple! Als het marktaandeel plotseling niet meer blijft stijgen, zal je zien wat er plotseling allemaal w├ęl mag!

  Ze moeten wel heel gauw met een valide verklaring komen waarom ze dit verbieden…

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Bla, het is wel vermoeiend dat elke keer als er iets wat beperkt is in de iPhone wordt ontdekt dat men meteen weer roept “Boycot iPhone/Apple”.

  Ik vind dit soort nieuws artikelen heel prettig, want het is goed om het vooraf goed te weten waar je mee inlaat. Ik zou nadat ik me geïnformeerd heb nog steeds een iPhone kopen want de voordelen wegens zeer op tegen de nadelen. Eventueel kan je met een jailbreak nog de VOIP over 3G aanzetten.

  Maar als het je allemaal niet bevalt, ga dan lekker een alternatief kopen. Dan zal je (vermoed ik) behoorlijk moeten inleveren op andere punten (zoals gebruiksgemak)

 • Profielfoto
  puccini

  @Ruud Ravenhorst

  Helemaal mee eens, Apple wordt gewoon net zo’n bedrijf als Microsoft en echt geen haar beter!
  Jammer, en de volgende telefoon wordt vooralsnog echt geen iPhone meer!

  @Beakerflo
  Het is toch waanzin dat je de boel eerst moet jailbreaken om voor elkaar te krijgen wat Apple gewoon blokkeerd :(

 • Profielfoto
  prullenbak

  Beakerflo heeft hier ZO gelijk.

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple gooit zijn eigen glazen nog in met deze houding. De concurrentie komt er aan en dan is het over met het succes van de iPhone. Dat Google Andoid wordt een krachtige speler in de markt, durf ik te voorspellen.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @ Beakerflo:

  als je zorgvuldig leest, zie je dat ik verklaring zou willen voor dit gedrag. Ik vind het vrij arrogant om zonder gedegen reden zoiets te verbieden. Dat riekt naar Microsoftisme. Gebruikersgemak is leuk natuurlijk (daarom ben ik ook Apple-fan), maar je kunt niet alles maar onder de “mantel van het fandom” wegschuiven. Van kritische consumenten is nog niemand slechter geworden!

 • Profielfoto
  MacSjon

  Maar Skype werkt toch gewoon op de iPhone?

  Ik snap al die drukte niet om iets dat gewoon werkt. Wees blij dat ze nu eens maar een app toelaten die kan wat je wilt en je niet honderden dezelfde apps hebt om uit te kiezen. Meestal zie ik door de bomen het bos niet meer als ik een app zoek…

 • Profielfoto
  janhh

  @MacSjon

  Het werkt alleen over wifi, en niet over 3G..

 • Profielfoto
  MacSjon

  is dat zo? O daar was ik me niet van bewust. Maar dan kun je toch gewoon bellen met de telefoonfuctie van de iPhone?

 • Profielfoto
  Rub3n

  @martink Je kunt niet met “Onbeperkt dataverkeer” adverteren en vervolgens bepaalde functies fair use limiteren.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Zou het misschien zo kunnen zijn dat Apple zelf met zo’n app wil komen of in ieder geval deze mogelijk zelf wil bieden?

 • Profielfoto
  wouwout

  mooi. ik zat te twijfelen over een nieuwe macbook pro, maar die koop ik voorlopig niet. wat een vreselijke arrogante houding van apple.

 • Profielfoto
  vogel

  *start Skype op zijn HTC Magic op.* :p

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik vermoed dat Apple bang is dat de iPhone een imago-deuk oploopt als het VoIP toelaat. Want laten we eerlijk zijn, veel bellen (leuteren) is toch iets voor verveelde huisvrouwen onderling. En daar wil Apple niet mee geassocieerd worden.

 • Profielfoto
  snipper

  Opvallend dat er niet genoemd wordt dat het wel zou kunnen zijn, dat Apple zijn kick-back fee van de providers in gevaar ziet komen. Denk na mensen, het gaat, net als altijd, gewoon om geld.

 • Profielfoto
  thommthomm

  Inderdaad, Apple moet eens wat klappen met de zweep van FCC krijgen.

 • Profielfoto
  63743 Master

  Soms vind ik Apple echt zooo kinderachtig…

 • Profielfoto
  bedhead

  Belachelijk, niet?

 • Profielfoto
  josephusjg

  en daarom heb ik een jailbreak!

 • Profielfoto
  nl-x

  Zolang ik het wel kan met mijn Windows Mobile toestel, hoor je mij niet klagen:P

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Apple zal wel meer verdienen aan belminuten….De portemonnee van Steve moet ook gevuld worden!
  (Ik mis de iphone nog steeds niet)

 • Profielfoto
  Cea

  Als je het lijstje opmaakt met apps die Apple al geweigerd heeft, dan ziet het er niet fraai uit.
  Ben nog steeds happy dat ik geen iPhone heb aangeschaft.
  Gebruik m’n HTC Hero zoals ik dat wil en tot volle tevredenheid.
  Apple komt hier natuurlijk mooi weg met deze arogantie omdat eens een Apple fan altijd een Apple fan, zonder de fouten te zien.

 • Profielfoto
  maconly

  @ Cea

  Ik als Apple fan ben kritisch zat, dat jij happy bent met je htc vind ik leuk voor je, maar wat het te maken heeft met het onderwerp zie ik niet.

  ook effe off topic , wat een lelijke oostblok telefoons maken ze bij htc.

  dat Apple skype via 3g niet toelaat zal wel met contracten te maken hebben, wifi is op veel plaatsen beschikbaar en werkt prima.