Adobe verwijt Apple het ontbreken voor Flash op de iPhone

Door: Siebren Verhoef - 46 reacties

Al langer was duidelijk dat Adobe niet heel veel steun krijgt van Apple bij het ontwikkelen van Flash voor de iPhone. Zo is Apple volgens Adobe niet genoeg bereid om mee te werken aan Flash voor de iPhone, en heeft Adobe pogingen om zelf Flash voor de iPhone te ontwikkelen gestaakt.

Dat Adobe Flash voor de iPhone liever vandaag dan morgen zou uitbrengen, blijkt wel uit de tekst die je te zien krijgt als je met de iPhone naar de Flash-website gaat. Daar is namelijk sinds kort te lezen:

Apple restricts use of technologies required by products like Flash Player. Until Apple eliminates these restrictions, Adobe cannot provide Flash Player for the iPhone or iPod touch.

Wanneer je voorheen met je iPhone de website van de Flash plug-in bezocht, kreeg je een algemene melding te zien waarin stond dat Flash nog niet voor jouw systeem was uitgebracht. Zou Apple nu wel willen meewerken om Flash naar de iPhone te brengen? Of zijn de kansen van Adobe door deze actie definitief verkeken…

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Rubendekuip

  Ff OT: Dat percentage energie, rechts in die hoek, hoe krijg je dat te zien? :p

 • Profielfoto
  JBStudio

  @ rubendekuip: instellingen-algemeen-gebruik-schuifje aanzetten

 • Profielfoto
  Electr0n

  Ik heb geen schuifje?
  Mis ik een update dan?
  (Versie 3.1.2)

 • Profielfoto
  JBStudio

  @ Electr0n: instellingen-algemeen-gebruik-schuifje aanzetten

 • Profielfoto
  JBStudio

  schuifje aanzetten = bewegen over balkje zodat ie blauw word….

 • Profielfoto
  baziel

  dat percentage werkt alleen maar bij de 3gs..
  Vind het maar dom dat de 3g en de 1gen het niet kunnen :s

 • Profielfoto
  Sciron

  @Rubendekuip

  Daar moet je hem naar mijn weten voor jailbreaken.

 • Profielfoto
  NI3LS

  On Topic:

  Ik vind het maar naar dat Apple zo moeilijk doet wat betreft Flash-gebruik. Het is het enige wat nog echt mist in de iPhone. Ik moet zeggen dat ik het niet dagelijks mis, maar sommige websites hebben nu eenmaal flash en echt lekker surfen is het dan niet.

  Een 3GS kan het prima aan en in zekere zin de 3G ook wel.

 • Profielfoto
  bedhead

  Terecht die verwijten!

 • Profielfoto
  Anoniem

  Ik vind ’t een beetje kinderachtig dat Adobe zo’n melding maakt op een niet-ondersteunde flash site.

  Ze roepen nu om het hardst dat het Apple’s schuld is dat er geen Flash-plugin voor de iPhone is, maar ze vergeten even dat hun Flash plugin voor de OSX-architectuur ontzettend bagger is geschreven. Iedereen klaagt al jaren steen en been dat Adobe hun plugin voor de Mac eens moet herschrijven. Het lijkt wel alsof Flash op OSX 3x zo zwaar loopt als op een PC met Windows.

  Dat, en de reden dat Flash op een dergelijk trage processor niet echt een vloeiende ervaring is, lijken me reden genoeg voor een ontwikkelaar (Apple, HTC e.d.) om Flash nog niet op je mobieltjes te willen. Ik heb voor de grap eens op een 800Mhz iMacje een Flash site bekeken… dat stottert en kraakt aan alle kanten. Liever geen Flash dan zo’n brakke ervaring.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Mooi dat Apple het niet wil.
  Iedereen weet hoe het is met een mac en flash. De fans gaan draaien en dergelijke het is gewoon troep. Ik denk dat de iphone hier ook erg warm van zal worden. Flash blijft rotzooi en het zou op internet bij professionele sites en dergelijke verboden moeten worden.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Haha ze hebben iPod touch verkeerd geschreven:P. Tis iPod touch en niet iPod Touch:). Ok mierenneukerig maar vond het wel droog:P.

 • Profielfoto
  iAlwin

  Kom nou Adobe. Maak jullie Flash plugins nou eerst maar eens geschikt voor het x64 platform. Ik wordt schijtziek van die trage flash troep.

 • Profielfoto
  Bumba86

  We moeten dit niet zo slecht zien, volgens mij kreeg Adobe gewoon veel mailtjes hierover van gebruikers die niet zo ‘Appleminded’ zijn met de vraag waarom Flash ontbreekt op de iPhone.

 • Profielfoto
  kobekes

  we hadden het er net nog over in dit topic:

  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?p=2251808&#2251808

  Historisch had Flash vele voordelen die nu niet meer spelen.

 • Profielfoto
  Trat

  En lekker houden zo. Op al mijn Macs staat die Adobe meuk uit.

 • Profielfoto
  Jeordy

  De huidige Flash Player verbruikt teveel resources op je Mac. Als zoiets op je iPhone zou moeten draaien, wordt je toch al niet al te lange batterijtijd nog minder lang. Laat ze eerst maar eens een degelijke player schrijven alvorens te roepen dat Apple niet meewerkt.

  Als Apple al tegenwerkt, dan is dat niet zonder reden.

 • Profielfoto
  kobekes

  inderdaad, voor de fans die op hun Mac òòk geen Flash willen:
  http://rentzsch.github.com/clicktoflash/
  ;)

 • Profielfoto
  Pepijn Koning

  Dit is echt heel erg verstandig van Apple, Flash trekt sowieso al veel van een normale computer/Mac, laat staan wat het van een mobiele device trekt. En laat Adobe eerst maar een verbeterde versie voor de Mac zelf maken ;).

 • Profielfoto
  Maced.2

  @kobekes

  werkt dat goed die clicktoflash ?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Dat Apple zelf nergens met flash op de apple.com site werkt zegt voor mij genoeg. Dit is gewoon een politiek spelletje waarbij de eindgebruiker de grote verliezer is. Je gaat mij niet wijsmaken dat, nu er al meer dan 19 (!!!) telefoontoestellen zijn die Flash ondersteunen, het o zo geweldige iPhone toestel Flash niet aan kan. Neen. Apple wil zelf de touwtjes in handen houden en is als de dood voor concurrentie in de app store. Wanneer ik een SMS wil typen gaat het ook niet bijster snel. Is dat een reden om SMS weg te laten op een GSM? Ik dacht het niet.

  Een smartphone browser zonder flash mag je nooit een volledige browser noemen.

  Ik ben absoluut een Apple liefhebber maar net zo goed een Adobe (Flash) liefhebber. Dat Apple in dit verhaal een arrogante opstelling aanneemt is voor mij helemaal duidelijk. Nu is het wachten op de keynote waarbij Jobs onder luid applaus gaat aankondigen dat Flash wel kan, er een speech volgt van iemand van Adobe en het allemaal weer halleluja en geweldig is. Niet omdat het dan wel kan, maar omdat er kruiwagens met geld op en neer zijn gegaan. Schijnvertoningen zijn het. En de fanboys papegaaien allemaal Jobs na omdat dat natuurlijk het veiligst is. Mensen, ben eens kritisch en doe die oogkleppen af!

 • Profielfoto
  boerke

  Niets houdt Adobe toch tegen om een eigen web-browser met flash uit te brengen?

 • Profielfoto
  Anoniem

  @Dr. Maddox;
  Dat het op andere telefoons wel geïnstalleerd is wil niet zeggen dat het ook goed/vloeiend werkt natuurlijk:)

  Daarnaast is het OS op de iPhone een port van OSX, en is de Flash-plugin van Adobe gewoon heel slecht geschreven. Het heeft er dus niet zozeer mee te maken of het kán draaien op de iPhone, maar meer dat Adobe een slechte plugin voor OSX heeft gemaakt, en het er niet echt naar uit ziet dat ze dit ooit verbeteren voor OSX.

  We zitten hier niet Jobs na te praten, maar het zijn gewoon persoonlijke ervaringen én tests op diverse sites die aangeven dat Flash plugins op OSX altijd slecht zijn geweest.

 • Profielfoto
  gepeterd

  in tegenstelling tot de rest van dit topic (blijkbaar) vind ik het kinderachtig van apple. Ga is gewoon rond de tafel zitten, en rond dat flashgezeik gewoon is af. Oke, flash is zwaar, maar ik weet zeker dat een bedrijf als apple samen met adobe daar een super oplossing voor kan bedenken.
  Kinderachtig om iets waar zoveel mensen om smeken zo’n kleine ruimte geven om zich te ontwikkelen. Met zoveel beperkingen kan flash nooit goed geincludeerd worden en zal het bagger blijven.
  Apple, laat die riem wat losser en laat adobe is een super pro versie van flash maken voor de iphone, knal daarna wat benchmarks op je website over hoeveel beter flash draait op een iphone ivm blackberry, htc, etc etc etc. En je hebt weer een opschepfeitje erbij.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  Ben het met joram eens, wie ben jij dan dr maddox om ons te zien als mensen met oogkleppen.

 • Profielfoto
  Anoniem

  Wat Gepeterd zegt;
  ik ben het er wel mee eens dat Adobe best een goede plugin kán schrijven, maar laat ze dat dan eerst doen voor de Mac voordat ze beginnen te bléren dat Apple geen Flash plugin op de iPhone wil. Als ze dat nou eerst eens doen, dan is de stap voor een goede plugin voor de iPhone ook wat makkelijker te nemen (en toe te staan door Apple).

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Koetjesreep
  Voor mij heeft 80% van de OMT gebruikers oogkleppen op bij alles dat betrekking heeft op Apple. Ik voel me niet beter dan de rest maar wel objectiever.

 • Profielfoto
  Smon

  Ik vind het onzin dat sommige nu geen flahs willen ofzo. Er komt heus wel een aan/uit optie als het ooit komt hoor, net zoals voor JavaScript.

  Daarnaast moet flash op de iPhone anders worden geïntegreerd dan op de Mac zelf. Adobe heeft zelf aangegeven hieraan te willen meewerken, maar dat Apple het niet wilt.

  Genoeg telefoons kunnen tegenwoordig al op flash draaien (niet Flash Lite, maar de volledige Flash versie), en de iPhone moet dit makkelijk aankunnen als er goed wordt samengewerkt tussen Apple en Adobe. Adobe heeft aangegeven dat te willen doen.

  En ja, ik vind het dus ook kinderachtig van Apple. Maar goed, ik weet zeker dat Apple veel meer kopers kan aantrekken met flash-support.

 • Profielfoto
  puccini

  @Dr. Maddox

  Inderdaad, dat valt me ook zo op (van sommige mensen) de laatste tijd, maar als je bij de buren gaat kijken/lezen is het daar nog een graatje erger!

 • Profielfoto
  ctxppc

  Kan je ook simuleren door de gebruikersagent in Safari te wijzigen.

  1. Voorkeuren > Geavanceerd > Toon Ontwikkel-menu in menubalk
  2. Ontwikkel > Gebruikersagent > Mobile Safari

  ;)

  Geeft hetzelfde resultaat onder een iPhone Simulator en onder een echt apparaat.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Als ik mij ergens aan irriteer is het wel dat k*t beleid wat Apple voert m.b.t. de iPhone.

  Een prachtig product, maar die arrogante houding….

  Laat flash toe, laat meer applicaties toe. ze houden echt belachelijk veel tegen.

  Maarja… machtspositie he…

 • Profielfoto
  63743 Master

  Flash had er standaard in moeten zitten!

 • Profielfoto
  faestro

  Apple kiest ervoor om zoveel mogelijk Open Source standaarden te implementeren in haar producten. Voor OS 3.0 wordt dan HTLM 5.0 gepropageerd.
  Flash Player is geen Open Source, maar eigendom van Adobe.
  Daarnaast stelt Apple dat het gebruik van ActionScript (3.0) de beveiliging van OS 3.0 kan ondermijnen. Flash Player zonder ActionScript is als … en dus zinloos.

  Ik vind het goed dat Apple geen Flash Player toelaat en ik vind slechts sporadisch jammer/vervelend dat ik een bepaalde site niet kan bekijken.

 • Profielfoto
  mac748

  Blij dat flash niet op m’n iPhone kan, dat scheelt een hoop advertenties, blijkbaar het enige wat je kunt doen met flash. Flash is evil!

 • Profielfoto
  sally

  @faestro
  The FlashPlayer is gratis. Iedereen kan er voor scripten.
  Wat zou open source hier toevoegen.
  Het punt is gewoon dat de technologie niet van Apple is.
  De video kant van Flash zat indertijd de ontwikkeling van QuickTime als standaard voor media meer in de weg dan Microsoft of the RealPlayer.
  Dat de FlashPlayer niet goed werkt op de Mac moet zo langzamerhand toch wel gewoon aan Apple liggen.
  Flash moet je op een mobieltje natuurlijk uit kunnen zetten..
  En een site als deze kijk je op een Desktop:
  http://www.hboimagine.com/
  (voor de mensen die niet lijken te weten wat er zoal met Flash kan)
  Natuurlijk gaan Flash ontwikkelaars zich speciaal richten op de iPhone met geschikte toepassingen. De mogelijkheden zijn zo groot dat het een bedreiging voor Apple is omdat er dan heel veel mogelijk is zonder de AppStore.
  Concurrentie is wel wat Apple heel erg nodig heeft op het ogenblik.

 • Profielfoto
  computer space

  Aan de ene kant ben ik enorm anti flash. Zou het liefst zien dat alle flash sites ook non-flash werken. Maar als ik Adobe was zou ik gewoon Firefox met Flash voor de iPhone maken. En dan wel voor Cydia. Als Google meedoet met hun Android Tom-Tom killer te porten naar Cydia, dan hebben we 2 grote jongens die Apple in de ballen trappen en eens flink Jailbreaken aanmoedigen. Dat lijkt me dan wel weer een goede zaak.

 • Profielfoto
  Gomsil

  Ehm, wie mist Flash dan eigenlijk? Flash-applicaties zijn nooit bedoeld geweest voor telefoons, nou bracht Flash Lite daar verandering in, maar zo’n versie willen we ook niet op de iPhone. Daarnaast zouden Flash-applicaties op de iPhone stukken minder goed werken dan de gewone Apps, zo werken échte games op de Mac ook veel beter dan de Flash-games. Apple wil gewoon voorzichtig zijn en alleen dingen lanceren waar ze 100% achter staan, en zo krijg je de producten die de klant wilt.

  @ctxpps, mis, die verandert alleen de “browser-agent”-header die de browser meestuurt, in feite blijft de manier van tonen gewoon hetzelfde (er is bijvoorbeeld geen verschil tussen de “browser-agent”-header IE en FF, terwijl die er in het echt wel is). Alleen denkt de app dat het een iPhone is ipv een Mac.

  Maar, waarom wil iemand eigenlijk Flash op de iPhone, wat kan je met Flash op de iPhone wat je zonder Flash op de iPhone wel kan. Want op veel meer dan spelletjes (die niet goed zullen werken omdat de besturing heel anders is) en filmpjes (die je als het echt nodig is ook gewoon op je Mac kan bekijken) zul je niet komen denk ik…
  Ik denk dat het verschil tussen een iPhone en een Mac een beetje vergeten wordt.

 • Profielfoto
  snipper

  Gomsil: Waar staat dat, dat flash nooit voor telefoons bedoeld is? En dan nog, moet alles altijd blijven zoals het is? Apple is toch juist van ‘Think Different’?

  Zeker, als je maar wat aan kloot, krijg je trage flash movies, maar als dat een argument is, moet Apple bijvoorbeeld ook JavaScript schrappen.

  De plager zelf is misschien niet open source, maar iedereen mag .swf’s maken, kijk maar een op sourceforge.

  Nee, met Flash kan meer dan Apple leuk vind om los te laten. Het is puur politiek, ze verkopen liever nog een half miljard appjes.

  Maddox +1

 • Profielfoto
  Rnowed

  Sinds er voor alles wat ik op mijn iphone wil doen wel een app is gebruik ik de browser eigenlijk nooit meer.
  Websites kijk ik thuis wel. Flash vergroot het surfplezier soms (mooie navigatie), verpest het toch vaker (advertenties!)

 • Profielfoto
  faestro

  @Sally,
  De Flash Player is gratis, iedereen kan er voor scripten maar is daarvoor wel (meestal) afhankelijk van een product van Adobe …
  Ik twijfel er ook niet aan dat het slecht functioneren van een Flash Player op OS3.0 en OSX te wijten is aan Apple. Ik heb er evenwel geen moeite mee. Ik zet graag Flash uit op vrijwel iedere site, omdat het gebruik van Flash bij het surfen geen meerwaarde levert dan attentiewaarde voor advertenties.
  En als laatste: ik denk dat Flash slechts een bedreiging vormt voor Apple in de categorie ‘minder meer’.

 • Profielfoto
  Electr0n

  Hmmz, dat accu percentage krijg ik niet voor elkaar.
  Mijne is orgineel btw!
  Iemand ideeën?

 • Profielfoto
  MadDonna

  Het is heel simpel waarom Flash er niet op zit, bagger of niet. Flash kan, net zoals Java of Mono zelfstandig code uitvoeren en dat is wat Apple niet wil.

 • Profielfoto
  sally

  feastro “omdat het gebruik van Flash bij het surfen geen meerwaarde levert dan attentiewaarde voor advertenties.”
  Dat vind ik zo’n onzin. Al die pagina-vullende pop-ups die niet met Flash gemaakt worden zijn toch minstens even irritant.
  Natuurlijk zit de meerwaarde van Flash in andere dingen.
  Als het niet irriteert merken mensen vaak niet eens dat FLash gebruikt wordt voor de visuals. Behalve met de iPhone dan…..

 • Profielfoto
  SproetS

  IK heb gewoon voor de iPhone betaald, ik wil er op kunnen draaien wat ik wil; Flash, JavaScript of wat dan ook.

 • Profielfoto
  jarnoleconte

  Ik vind dat ze flash op websites moeten afschaffen! Het is én het blijft een plug-in.

  De nieuwste HTML, javascript en CSS scripts moeten gewoon doorgevoerd worden als standaard op het Internet. Dan kan je zoveel meer uit een website halen!

 • Profielfoto
  Anoniem

  SproetS noemt het enige ter zake doende argument. Apples ‘we know best’-houding hangt me al langer mijlenver de strot uit en zo erg als nu is het in de ruim twintig jaar dat ik met macs werk nog niet echt geweest.

  Al is een Flash-plugin slecht geschreven, laat de beslissing om ‘m wel of niet te draaien aan de gebruiker over. Hoe zijn we op het punt uitgekomen dat mensen het NORMAAL vinden dat Apple voor ons bepaalt of applicaties al dan niet kunnen worden gedraaid hoewel het apparaat het gemakkelijk aankan?