Sneller naar de juiste map in dialoogvensters

Door: Siebren Verhoef - 16 reacties

Als je in een willekeurig programma een bepaald bestand wilt opslaan duurt het soms even voor je in het dialoogvenster de juiste map hebt gevonden om je bestand in op te slaan. Om dit proces te versnellen kun je enkele veelgebruikte mappen in de zijbalk van je dialoogvenster slepen, zodat je voortaan met één muisklik naar de goeie map kunt bladeren.

Behalve deze oplossing is er nog een oplossing om snel de map te vinden waar je je bestand in wilt opslaan.

Hoe
Heel simpel: sleep vanuit de Finder of vanaf je bureaublad een willekeurige map naar het dialoogvenster, en je bestand zal worden opgeslagen in die map. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het invullen van een bestandsnaam.

Heb jij nog een OMT 101? Stuur ‘m naar redactie@onemorething.nl!

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  ‘goeie mop’ is wel Nederlands, ‘goeie map’ niet.

 • Profielfoto
  Calpa

  Ik zou ook overigens geen ‘willekeurige map’ naar het venster slepen; maar juist de specifieke map waar ik het betreffende bestand wil opslaan;) – wordt nog wat wanneer ik al mijn bestanden in willekeurige mappen ga opslaan, pfoe.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Siebren Verhoef is ook nog maar een beginner.

 • Profielfoto
  iJoost

  Appeltje-D is ook een handige toetsencombinatie in dit verband.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Dit is overgens geen reden om op Leopard over te stappen. Al in Systeem 6 (met Multifinder) werkte deze truc: met option-klik op een finder-venster kom je in de goede map in je dialoogvenster. Dat waren nog eens tijden, opstarten in 3 seconden (SE/30) en geen iPod-Apple-jeugd, geen fora, maar een macclub in het fysiek café met echt bier.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @ gijsraggers. Gut jongen, je wordt oud ;)

 • Profielfoto
  thommthomm

  @gijsraggers
  Onder het mom van ‘vroeger was alles beter’? Gaap.. De wereld veranderd, daarnaast zullen mensen toen hetzelfde hebben gezegd over jou macclub (wat toen nieuw en eng was) als wat jij nu zegt over ‘iPod-jeugd’. (wat jij nu nieuw en eng vind)

 • Profielfoto
  svenjoukes

  @gijsraggers. Dan moesten jullie dus steeds tot in België komen, voor echt bier…:p

 • Profielfoto
  ctxppc

  Dit is echt een tip voor onze nieuwe switchers! Ik ken die trick sinds het begin.:)

 • Profielfoto
  liesebirdie

  eigenlijk snap ik niks van de uitleg?

  Is het niet een bestand VAN een programma, zoals een Word-document van Word?
  Wat bedoel je met een dialoogvenster? Wat naar wat slepen? Misschien verhelderen screenshots wat?

 • Profielfoto
  Bor

  Dialoogvenster is gewoon een normale term hoor… Typ het eens in in Google zou ik zeggen…

 • Profielfoto
  Maccersstaaktuwwildgeraas

  Ik gebruik Default Folder.
  Dan hoeft je alleen maar met muis over het venster van de openstaande map heen te gaan en te klikken (en je kunt eventueel ook nog een bestaand bestand aanklikken, als je dat wilt overschrijven.

 • Profielfoto
  Henry Joseph

  Inderdaat, de werelt veranderd !

 • Profielfoto
  Zenn

  Als een Finder venster geopend is (vb de specifieke map waar je het bestand in wil opslaan), kan je het map icoontje naast de naam van de map (vanboven in het Finder venster) ook gewoon slepen naar het dialoogvenster.
  Deze techniek kan ook nog anders worden toegepast natuurlijk. Gewoon zelf ontdekken is voor mij nog altijd de beste manier om iets te leren én goed te onthouden.:)

 • Profielfoto
  chatsmit

  @gijsraggers Dat klinkt erg gezellig! En al ben ik allang geen beginner meer, bedankt voor de tip, ben nooit op het idee gekomen dat je ook mappen er naar kan slepen. (Wel veelgebruikte mappen in linker kolom).
  Verder gebruik ik zelf vaak de letters op m’n toetsenbord om snel naar de juiste map te bladeren (maar dit werkt niet in dialoogvenster).

 • Profielfoto
  snipper

  Leuke tip, maar dan moet je wel die bewuste map in beeld hebben.. Mappen in het dialoogvenster zetten is leuk bedacht, maar niet handig als ze steeds wisselen.

  Veel handiger is het gebruik van Default Folder, bestaat al sinds 1996. Eenmaal in het dialoogvenster – of hoe je het venster ook noemt wat je krijgt als je iets wel bewaren of openen – loop je met ALT-Pijltje Omlaag door de mappen die je het laatst gebruikt hebt.

  Je kan ook vensters selecteren die nog open staan op de achtergrond, door er op te klikken. Dat gaat makkelijk omdat ze ‘oplichten’ door eventuele open vensters van andere programma’s heen.

  Default Folder heeft mij (en m’n klanten) al heel wat tijd en frustratie bespaart. Het heeft nog veel meer extra functies rondom dit onderwerp, zie de site van stclairsoft.

  Dus Maccersstaaktuwwildgeraas +1 :)