Robert de Groot
Robert de Groot Nieuws 23 oktober 2009

Nokia daagt Apple voor de rechter om misgelopen royalties

In Finland wordt het al aardig frisjes en gaat de zon steeds vroeger onder. De tijd voor Nokia’s juridische afdeling om in de dossiers te duiken en na te gaan of de concurrentie zich houdt aan de verkregen patenten. Het grote Apple, dat dankzij deelname in de telco business mooie jaarcijfers wist te presenteren, stond dan ook linea recta op de radar van Nokia’s strategen.

Nokia heeft in de geschiedenis veel ontwikkeld aan technologieën voor mobiele telefoons. Normaliter dragen concurrenten een vergoeding af voor het gebruik van andermans technologie. Nokia laat weten dat Apple geen compensatie betaalt voor technologieën die (o.a.) door Nokia zijn vastgelegd in patenten en daarmee gratis meelift op andermans werk, sinds de introductie van de eerste iPhone. Het gaat dan om technologieën voor het gebruik van GSM, UMTS en Wireless LAN.

Nokia geeft aan in de afgelopen twintig jaar meer dan veertig miljard euro te hebben geïnvesteerd in nieuwe technologieën en vindt het niet meer dan rechtvaardig dat ook Apple voor het gebruik hiervan betaald, zijnde 1 à 2 procent van de kostprijs van een iPhone.

Reageer op artikel:
Nokia daagt Apple voor de rechter om misgelopen royalties
Sluiten