Statenweg
Statenweg Nieuws 13 oktober 2009

iTunes LP ook voor onafhankelijke labels

Om het nostalgische gevoel van de aloude platenhoes op te roepen in het digitale tijdperk, introduceerde Apple vorige maand iTunes LP. Onder deze noemer is een aantal muziekalbums verrijkt met een mooi ontworpen, interactieve omgeving vol met songteksten, wetenswaardigheden, video’s, foto’s en ander bonusmateriaal. Met deze extra’s hoopt Apple de verkoop van hele albums – in plaats van losse muzieknummers – te stimuleren.

Het huidige aanbod iTunes LP’s is met veertien stuks nog erg beperkt. Juist door dit kleine aantal is het begrijpelijk dat Apple veel waarde hecht aan de kwaliteit van de LP’s om een goede indruk achter te laten. Onlangs verschenen berichten dat Apple een drempel gecreëerd heeft om alleen grote labels toe te laten. Naar verluidt zou het bedrijf $10.000 vragen per LP, waardoor het voor onafhankelijke labels onbereikbaar wordt.

De verbazing was alom, mede doordat het formaat waaruit iTunes LP is opgebouwd bestaat uit open web standaarden. Hierdoor zijn de LP’s relatief eenvoudig te maken en zouden ook kleine labels met lage budgets in staat zijn extra content te verkopen bij hun albums.

Afgelopen weekend ontkende Apple dat het $10.000 voor een LP vraagt en liet weten dat het van plan is op den duur het iTunes LP-formaat open te stellen voor zowel grote als kleine labels. “There is no production fee charged by Apple. We’re releasing the open specs for iTunes LP soon, allowing both major and indie labels to create their own,” aldus een woordvoerder van Apple.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iTunes LP ook voor onafhankelijke labels
Sluiten