Chinezen in de rij voor de iPhone

Door: Statenweg - 12 reacties

Vandaag stonden opnieuw ergens ter wereld mensen in de rij voor een officiële lancering van de iPhone. Dit keer was het de beurt aan Peking, China, waar zo’n 300 mensen zich verzamelden.

Na een lange voorgeschiedenis van onderhandelingen, sloot Apple twee maanden geleden een overeenkomst met China Unicom voor de verkoop van de iPhone in de Volksrepubliek. Door met deze op één na grootste telecomprovider van China in zee te gaan, stapt Apple binnen in de grootste markt voor mobiele telefonie ter wereld (zo’n 700 miljoen gebruikers).

Maar maakt Apple een misstap? Door beperkingen die de Chinese overheid opgelegd heeft, wordt de iPhone verkocht zonder wifi. En aan deze gelimiteerde toestellen hangt een flink prijskaartje: omgerekend $1025,- voor het 32GB-model. Abonnementskosten komen daar nog bij.

Hierdoor lijkt het aanbod erg onaantrekkelijk. Op de zwarte markt zijn al volop iPhone’s te koop, geïmporteerd vanuit het westen. Een 32 GB iPhone, met wifi, is dan al te koop vanaf $835,- Wat de kopers die vandaag in de rij staan voornamelijk drijft is de betere service en garantie.

Overigens heeft de Chinese overheid de regels met betrekking tot wifi eerder dit jaar versoepeld, waardoor de volgende lichting iPhones wel hierover kan beschikken. Nog een reden dus om je aankoop uit te stellen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Gastonw

  Waarom geen WiFi?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Gastonw – Omdat China een erg openminded land is;)

  plaatje: Hey dat is Diva Vista! :D

 • Profielfoto
  Begbie

  Haha.. In China moeten zelfs rijken in de rij staan! Een ware democratie! ???

 • Profielfoto
  Franko

  @ Begbie,

  jaaaa echt een democratie dat china;)

  Het communisme druipt er vanaf;)

 • Profielfoto
  JanJansen

  In China staan alleen de rijken in de rij voor dit soort produkten want zo’n 90% verdient minder dan 500 euro/maand.

 • Profielfoto
  Ikreisrond

  In het democratische Peru krijgt >95% ook < €500 per maand hoor, ook al verdienen sommigen goud wat mij betreft ;). Misschien zelfs wel < €400 per maand. Voordeel is wel dat de iPhone daar slechts ca. € 750 kost.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Grappig die uitleg in het Chinees:
  http://www.apple.com.cn/iphone/guidedtour/#medium

  Nou wordt het me opeens duidelijk!;)

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Binnenkort zullen in China de eerste winkeltjes openen waar men de WIFI module alsnog kan laten inbouwen. Beetje Chinees wil ook WIFI op z’n mobieltje!

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ik mag toch aannemen dat ze de wifi softwarematig uitgezet hebben.

 • Profielfoto
  ctxppc

  @Gastonw: De Chinese overheid wil alles controleren, zonder beperkingen. Doordat Wi-Fi niet mogelijk is, zijn gebruikers verplicht om via CDMA (de Chinese variant van GSM, maar dan veel primitiever) te internetten. En daar kunnen ze alles opnemen (niet alleen koppen van berichten en adressen van websites zoals hier in Europa, maar volledige inhoud met alle mogelijke IDs), want blijkbaar is WiFi-internet niet zo gemakkelijk te spioneren.
  @gijsraggers: Nee, dat zou veel te gemakkelijk zijn voor de Chinezen.

  Rare jongens die a**h***-ige Chinezen. Maar gelukkig wonen we in een (relatief) betere wereld.:)

 • Profielfoto
  Mr.Mark

  Uhum, “…omgerekend $1025,- voor het 32GB-model. Abonnementskosten komen daar nog bij.”
  Ten eerste doen ze hier in China niet aan abonnementskosten, maar aan compleet prepaid. Ten tweede zit er een honderd of 3, als het niet 4 is, aan prepaid belminuten/sms inbegrepen in die $1025 die je voor zo’n gekke iPhone betaalt.

  Maar dan nog, wie betaalt er nu $300 tot $400 aan belminuten vooraf wanneer je die gekke telefoon koopt. Ik zat er ook al naar uit te kijken om een leuke iPhone op de kop te tikken, maar als het voor deze prijs moet hoeft het van mij niet. Ik wacht dan nog liever tot ik weer eens voor mn visa naar Hongkong moet en dan koop ik er daar wel eentje voor een beter prijsje.
  Nee, ik hou het nog wel eventjes bij mijn klassieke iPhone 1G met krassen en een defecte oor speaker. Ik bel nog wel een tijdje met mijn koptelefoon, haha.