Siebren Verhoef
Siebren Verhoef Nieuws 22 september 2009
Leestijd: 1 minuut

Voorzitter FCC: (mobiel) internet moet open zijn

Julius Genachowski, voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC) hield onlangs een toespraak over de openheid van (mobiel) internet. In deze toespraak had hij het erover dat internet nog steeds belangrijker aan het worden is in het dagelijks leven van mensen. Ook noemde hij de iPhone specifiek als baanbrekend apparaat dat ervoor gezorgd heeft dat iedereen het internet in zijn of haar zak of tas kan meenemen.

De FCC is een communicatiewaakhond van de Amerikaanse overheid, en vindt het onder andere belangrijk dat het internet een gratis en open plek blijft, en dat zaken als bellen via VoIP en peer-to-peer downloaden niet geblokkeerd mogen worden. Ook vindt de organisatie dat het downloaden van legale content altijd mogelijk moet zijn.

Deze uitspraken namens de FCC zijn voor Apple aan één kant voordelig, omdat internetproviders op deze manier niet de kans hebben om te knijpen in bijvoorbeeld de downloadsnelheid via iTunes, of om downloaden via iTunes zelfs helemaal af te sluiten. Aan de andere kant moet Apple ook een beetje oppassen voor de FCC. De organisatie is momenteel namelijk bezig aan een onderzoek naar het weren van de Google Voice app in Apple’s App Store.

AT&T reageerde vandaag op de uitspraken van de FCC door te zeggen dat ze het met de uitspraken eens zijn, maar dat ze niet vinden dat dezelfde regels gelden voor mobiel internet, omdat de capaciteit hiervan beperkt is. AT&T is in Amerika de enige provider die de iPhone aanbiedt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.