Voorzitter FCC: (mobiel) internet moet open zijn

Door: Siebren Verhoef - 9 reacties

Julius Genachowski, voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC) hield onlangs een toespraak over de openheid van (mobiel) internet. In deze toespraak had hij het erover dat internet nog steeds belangrijker aan het worden is in het dagelijks leven van mensen. Ook noemde hij de iPhone specifiek als baanbrekend apparaat dat ervoor gezorgd heeft dat iedereen het internet in zijn of haar zak of tas kan meenemen.

De FCC is een communicatiewaakhond van de Amerikaanse overheid, en vindt het onder andere belangrijk dat het internet een gratis en open plek blijft, en dat zaken als bellen via VoIP en peer-to-peer downloaden niet geblokkeerd mogen worden. Ook vindt de organisatie dat het downloaden van legale content altijd mogelijk moet zijn.

Deze uitspraken namens de FCC zijn voor Apple aan één kant voordelig, omdat internetproviders op deze manier niet de kans hebben om te knijpen in bijvoorbeeld de downloadsnelheid via iTunes, of om downloaden via iTunes zelfs helemaal af te sluiten. Aan de andere kant moet Apple ook een beetje oppassen voor de FCC. De organisatie is momenteel namelijk bezig aan een onderzoek naar het weren van de Google Voice app in Apple’s App Store.

AT&T reageerde vandaag op de uitspraken van de FCC door te zeggen dat ze het met de uitspraken eens zijn, maar dat ze niet vinden dat dezelfde regels gelden voor mobiel internet, omdat de capaciteit hiervan beperkt is. AT&T is in Amerika de enige provider die de iPhone aanbiedt.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Bumba86

  Dat van downloadsnelheiden die verlagen op legale downloads is wel goed want als ik in België 6 HD films huur via de iTunes Store zit ik al over mijn limit. Dat is niet logisch voor een legale download.

 • Profielfoto
  niels

  Ik denk niet dat Apple het veel kan schelen wat de FCC over de Google Voice situatie vindt.

  Het is onlogisch dat Apple uit eigen overweging VOIP applicaties weigert. Uiteraard worden allerlei applicaties geweigerd omdat ze niet aan de Human Interface Guidelines voldoen. Echter wanneer een VOIP app daar verder aan voldoet wil Apple het vast graag aan de gebruikers aanbieden: het is een extra verkoopargument voor de iPhone.

  Dat zal voor providers anders liggen, omdat VOIP belminuten niet aan hen besteed worden en die data ze zelfs geld kost. Logisch dat Apple, die vastzit aan contracten met deze providers, dit tot nu toe moet blokkeren of weigeren.

  Echter, wanneer de FCC oplegt dat deze applicaties toch moeten worden toegestaan zal Apple dat vast graag doen.

  Jammer voor de providers, en eigenlijk ook wel een beetje lullig. Zeker voor AT&T die (ondanks dat ze het een stuk slechter doen dan T-Mobile in Nederland) toch voor competitieve prijzen het internet aanbiedt bij de iPhone. Dat die abonnementen straks intensiever worden gebruikt en tegelijkertijd de inkomsten uit belgedrag teruglopen wordt hun mooi door het strot gedrukt.

  (Zelfde verhaal als met één Europese iTunes Store waar de Europese Unie op aandringt. Apple biedt nu, omdat de contentaanbieders dat willen, content op nationale schaal aan. Zodra de EU dit verbiedt zullen de contentaanbieders wel overstag moeten en past Apple de iTunes Store wel aan).

 • Profielfoto
  iJust

  @nielsth: dat van die iTunes Store zal wel niet zo snel veranderen, aangezien de cultuur in elk land toch totaal anders is. Ik ben blij dat ik in de UK Store geen Meeuwis/Borsato/Joling zie op de voorpagina.

 • Profielfoto
  Floris De Munck

  @ Bumba
  6?
  Volgens mij zit je daar met 3 films aan DVD-kwaliteit al aan.

 • Profielfoto
  Bumba86

  @Floris De Munck
  Ik heb me gebaseerd op de film Twilight die 3 GB groot is in de iTunes Store en ik heb een limiet van 20. Dat komt op een 18 gb …

 • Profielfoto
  ctxppc

  @Bumba: kan jij films downloaden via iTunes in België? ???

 • Profielfoto
  Mac-@

  Tja, deze bedrijfstak begint zo steeds meer op de muziekindustrie te lijken. Ze houden vast aan een oud business model dat niet meer van deze tijd is.

  Gewoon 1 data bundel aanbieden is de toekomst hoop ik.

 • Profielfoto
  Bumba86

  @ctxppc
  Nee, maar ik kan wel in de Amerikaanse iTunes store en kijken bij de omschrijving hoe groot de film is.

 • Profielfoto
  thommthomm

  @Bumba
  Nee inderdaad, allemaal erg onlogisch. In Nederland hebben we dat niet eens, geen films via iTunes, zover ik weet nergens een goede service. Daarom wordt er hier heel veel illigaal gedownload, mensen moeten naar een videotheek of een film kopen en dat vind ik vaak teveel gedoe voor 1 film. Ik wil graag kunnen downloaden, lekker makkelijk en thuis. En geloof me, ik betaal liever 3€ om een filmpje te huren in HD en dat het snel gaat, dan dat ik een vreselijke kwaliteit, met langzame snelheid illigaal moet downloaden. Maar ik heb weinig keus als ik wil downloaden hier.