Supersnelle optische connector van Intel bedacht door Apple?

23 reacties

Vorige week toonde Intel een proefopstelling van Light Peak. Deze nieuwe optische techniek zal het in de toekomst mogelijk maken (mobiele) apparaten op hoge snelheid met elkaar te verbinden.

Door de zeer hoge snelheid (10Gbps) kunnen meerdere i/o protocollen, zoals USB, Firewire en display connectors, vervangen worden door slechts één dunne kabel. Hierdoor kan het aantal connectors op (mobiele) apparaten drastisch teruggebracht worden. Momenteel nemen deze vaak onnodig veel ruimte in beslag.

Niet alleen zou Apple geïnteresseerd zijn in de techniek, Engadget meldt op basis van bronnen dat het idee voor een nieuwe standaard afkomstig is van Apple. In 2007 zou Steve Jobs het idee persoonlijk aan Intel’s CEO Paul Otellini overgedragen hebben om het verder te ontwikkelen.

Geruchten gaan dan ook dat Apple de techniek als een van de eersten zal omarmen. Een nieuwe lijn Macs die gepland staat voor de herfst van 2010 (nog een jaartje wachten dus) zou als eerste gebruik gaan maken van de techniek. Een verder ontwikkelde standaard, die minder energie verbruikt, zou vanaf 2011 op mobiele apparaten van Apple te vinden zijn.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Renzsz

  Zo te zien werkt het al op een Mac!:)

  Gaat wel retesnel trouwens, laat maar komen hoor!

 • Profielfoto
  Xserve

  Ik snap het niet zo goed: is dit nu een nieuw soort USB/FireWire? Want in het filmpje lijken ze ook een monitor aan te sturen…

 • Profielfoto
  NTG

  @Xserve, met USB of Firewire kan je in theorie ook prima een beeldscherm aansturen hoor.

  intel heeft een zelfgebouwde machine met Mac OS X? dat zal Apple niet leuk vinden!

 • Profielfoto
  Statenweg

  @Xserve: Bedenk een techniek zo snel dat het alle vormen van communicatie tussen apparaten (data, video voor de monitor, etc) mogelijk maakt over slechts één dun kabeltje.

 • Profielfoto
  reven

  about fracking time – all-on-one connectivity solution.

  ik wordt helemaal gek van die kabel-spagetti.
  Firewire 400, 800, 3200 4-polig, 6-polig,
  USB 1/2/3, mini usb,

  Bring it on – INTEL – bring it on!

  —–
  A low-powered Light Peak sounds like the kind of technology that would be perfect for a device with a need for broad connectivity but limited real estate for ports… like a tablet.
  —-

  Lees ook: http://www.engadget.com/2009/09/26/exclusive-apple-dictated-light-peak-creation-to-intel-could-be/

 • Profielfoto
  JelleSE

  @Xserve: Zoals ik het begrijp kun je met 1-en-dezelfde kabel alle communicatie tussen computer en randapparatuur doen. Mogelijk net als firewire dat je vanaf de computer naar een HD gaat en daar vanaf door naar je monitor, printer enz…

 • Profielfoto
  Anoniem

  Echt kapot vet.

 • Profielfoto
  Calpa

  NTG op zondag 27 september 2009 16:39
  “intel heeft een zelfgebouwde machine met Mac OS X? dat zal Apple niet leuk vinden!”

  Juist.. want uit het artikel valt ook verder niet op te maken dat er wellicht al sprake is van een vergaande samenwerking tussen de twee bedrijven op dit punt. Bovendien; die blauwe moederborden.. het waren wellicht ook macs.

 • Profielfoto
  Xigh

  @JelleSE,

  Klopt. Daarnaast zit de handigheid hem vooral in het feit dat intern in bijvoorbeeld je laptop het toetsenbord en trackpad allebei een eigen USB poort in nemen. Dan neemt ook je DVD speler weer een poort in en wellicht je cardreader ook. Zo neemt alles een hoop interne ruimte in. Door dit met 1 poort te doen bespaar je veel ruimte. Bij de huidige eisen aan laptops van de consument is dit een enorm voordeel.
  Voor externe poorten zal dit niet zo snel handig zijn. Je verplaatst dan het probleem. Immers, je kunt niet 6 apparaten in 1 poort duwen. Je zult dan nog steeds iets van een hub nodig hebben. Het nut zit hem daar meer in dat bijvoorbeeld je scherm een aantal poorten kan hebben die allemaal een snelle verbinding bieden met de computer. Vervolgens hoef je niet én kabel te hebben liggen voor je scherm en dan nog een kabel voor je usb poorten zoals nu vaak is. Een beetje zoals het ADC protocol wat Apple een tijd terug had.

 • Profielfoto
  Xigh

  @Calpa,

  Het waren aangepaste Mac Pro’s, dat staat ook in het Engadget artikel. Apple of Intel heeft daar nooit een geheim van gemaakt.

 • Profielfoto
  iSponge

  Jemig wat een klere zooi daar op dat podium.. alleen daarom al heb ‘k ’t filmpje maar af gezet.. Maarja, als’t echt zo goed en geweldig is, laat maar komen dan:D

 • Profielfoto
  stel maar

  Ja Intel kan nog een hoop leren van de presentaties van Apple:p
  Ziet er wel veel belovend uit

 • Profielfoto
  Soulshaker

  NTG , ik denk dat intel wel mag showen met een “hackintosh” (?) , aangezien elke hedendaagse mac een intel is !
  Apple heeft veel te danken aan die mannen!

 • Profielfoto
  topaj

  Dit artikel staat al een paar dagen op insanelymac

 • Profielfoto
  Xigh

  Het is natuurlijk zo’n verzameling aan elektronica, want iedereen moet kunnen zien dat er niet gerotzooid is met de apparaten;)

 • Profielfoto
  MaestroRackam

  @topaj
  OMT kopieert het liefst van MacRumors, en die hadden het artikel er gister pas opgezet, vandaar ;)

 • Profielfoto
  sven-

  @ Statenweg: er wordt inderdaad niets gekopieerd, maar lees het bericht van topaj goed. Hij heeft het over Insanelymac, niet over Engadget. En op Insanelymac verscheen er inderdaad een paar dagen geleden al (nml op 25 sept) een artikel over de demo over Light Peak.

 • Profielfoto
  JTD

  “Hierdoor kan het aantal connectors op (mobiele) apparaten drastisch teruggebracht worden. Momenteel nemen deze vaak onnodig veel ruimte in beslag”

  Dat is dus nog niet ‘onnodig’. Pas als de techniek waar jullie over schrijven daadwerkelijk toegepast wordt en men gebruikt dan nog steeds die ‘oude’ soort connectors dan is de ruimte die ze in beslag nemen idd onnodig…

  Stukje muggenzifterij…;)

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  wow dat ziet er voortreffelijk uit. @ Xigh “Je zult dan nog steeds iets van een hub nodig hebben.”; inderdaad in het filmpje laten ze de router zien die met dit protocol komt.

  KAN NIET WACHTEN!

 • Profielfoto
  theiz

  Klinkt erg leuk, maar vervangen van USB gaat wel een stapje (te) ver. Dit is duurder als bijvoorbeeld USB en heeft niet alleen voordelen.
  Laat ik het anders zeggen: Voor het aansluiten van een muis lijkt me deze snelheid niet echt nodig.

 • Profielfoto
  Xigh

  @Theiz, het gaat ook het meest om de internals van de computer. 1 Lightpeak connector kan de de usb aansluiting voor de dvd speler, het toetsenbord, de trackpad, de aansluiting voor een extern scherm, de geluidsvoorzieningen en de externe usb2 poorten aansturen. Oke er zal wat omzetting plaats moeten vinden nog en dat zal ruimte in nemen nog. Maar bekijk eens hoeveel ruimte printplaat je alleen al overhoudt door al deze voorzieningen op 1 poort aan te sluiten. Nu krijgt alles een eigen aansluiting en dat neemt veel meer ruimte in. (Ik zeg het wel heel abstract hoor, er zijn natuurlijk redelijk wat maar’s).

  Het gaat er dan ook niet direct om dat 1 poort die snelheid kan bieden, maar meer dat je meerdere verbindingen via 1 kabel kan laten lopen zonder snelheidsverlies.

  Enkele dignen waar ik zelf nog mee zit is dat USB en Firewire zelf stroom geven, ik weet niet of dat ook gedaan wordt met Light Peak. Tweede punt is de duurzaamheid, zo’n optische kabel kan geen vieze connectoren krijgen en te ver buigen van de kabels levert eerder problemen op dan bij een “gewone” kabel. Laatste punt is dat ik geen zin om heb een hub mee te slepen bij m’n laptop. Krijgen we het Mac Mini verhaal. Een computer kan een stuk kleiner als je de stroomvoorziening extern doet. Of zoals bij de MacBook Air alle poorten er uit. Het apparaat kan heel klein als je alles los nog mee moet slepen. Ik hoop dus niet dat ze het op die manier gaan toepassen.

 • Profielfoto
  shaunjanssens

  Lijkt mij wel handig!
  Gewoon al het feit dat fiber amper limieten heeft qua lengte van de kabel.

 • Profielfoto
  BartVM

  mooie technologie, in dure sportwagens, BMW M-series, Formule 1 en dergelijke worden optische kabels al jaren gebruikt, het word zo stilaan wel eens tijd dat het ook voor de consument beschikbaar is.